Mieliśmy, ( mamy) 3 seriale które rozpoczęły nam 4tą fazę Mcu, choć nie tak miało być no ale wyszły Wanda Vision, Falcon and Wintder Solider i teraz Loki wychodzi. Są to seriale bardzo dobre lecz nie rewelacyjne ( tutaj się na razie wstrzymuje z oceną Lokiego bo nie widziałem do końca ) - jasne to pierwsze sezony, seriale które sie naprawdę łączą z MCU więc wiele można im wybaczyć. Trzymają one poziom MCU co jest zarówno plusem jak i minusem. Silnie łączą się w głównym rdzeniem fabuły co jest ogromnym PLUSEM. A same w sobie jak mówiłem - poziom MCU.
Z Uniwersum Marvel Netflix ( które teraz oficjalnie po prostu działo się w innej rzeczywistosci dlatego jego herosi nigdy nie spotkali się z tymi z dużego ekranu ) była całkiem inna historia. Od początku byli w rozkroku czy to zostanie połączone czy nie ale mimo to stworzyli wiele pozycji które spokojnie mogę nazwać arcydziełem. Całe uniwersum ogólnie miało 13 sezonów. I teraz np taki Daredevil to było absolutne Mistrzostwo które zjada na śniadanie moim zdaniem wszystkie 3 nowe seriale MCU , Punisher trochę słabszy ale to samo. Jessika Jones - tutaj bym powiedział że mimo iż jest totalnie inna od mcu jest to taki sam poziom zabawy dla mnie jak te seriale MCU. Podobnie Luke Cage choć jest minimalnie słabszy. A z Iron Fistem mam problem bo pierwszy sezon był mocno średni zaś drugi był już kozacki wręcz. No ale ogólnie była to najsłabsza produkcja No i Defenders - Nie był to zły serial , interakcje pomiedzy naszymi bohaterami ratowały całość - No jednak jako wielkie "wydarzenie" skupiające wszystkich - nie wyszło lub wyszło bardzo średnio...
I Teraz pytanie kluczowe ?? Na tym Eatapie Wolicie te nowe 3 seriale czy Uniwersum Marvel - Netflix ???
Wg mnie Uniwersum jest bardzo dobre gdyż ilośc arcydzieł oraz ilośc słabszych pozycji spokojnie wyciąga ogólną średnią około ośmiu wiec tez całościowo na moje prezentuje poziom rozrywki taki sam jaki daje MCU. No Ale to było coś - poważne tematy , poważne brutalne sceny coś co NIGDY nie miało prawa trafić do MCU. Żeby daleko nie szukać - to co przezywają weterani po wojnie oraz sposób ukazania tego w serialu. Jeśli wezmiemy pod uwagę jak MCU potraktowało " Alkoholizm " w drugim Iron Manie to tutaj mamy doczynienia z pie*dolonym mistrzostwem
TAKŻE mimo iż podobają mi się te nowe seriale i oglądam je z wypiekami na twarzy cały czas wolę Uniwersum Marvel-Netflix i bbardzo mnie boli że skończyło ono w taki sposób ale zarazem cieszy że de facto wyszło aż 13 sezonów.
Więc spytam jeszcze raz - Wolicie nowe seriale czu uniwersum Marvel Netflix.