Ja zakończyłem serial po piątym odcinku dwa 6,7 odcinek przewijałem bo się nie dało oglądać np.Jablonska ma 5 lat gdy Rubin przejmuję majątek jej ojca gdy wraca ma 17 wraca z jedną walizką i wisiorkiem na szyji ale wraca pod swoim nazwiskiem nie ukrywając się choć była córką powstańca a po 11 latach nadal pracowali w folwarku ci sami ludzie tylko starsi i nikt jej nie powiedział że to jej majątek pałac który wyżej stał w hierarchii od dworu?sa przyjechała goła i wesoła do wsi i tak jak wspomniałem wcześniej ludzie na wsi chlapią jęzorem a że Rubin był zły to powinno potęgować ludzi podwójne do odgadywania go bo na wsi tak jest że ludzie paplają sam mieszkałem na wsi wiem jak tam jest.druga sprawa z tym ożenkiem z doktorem który gra w tym filmie jak głupi zakochany 15latek a wujostwo chcę ją oddać młodemu Rubinowi za długi gdzie ona miała cel od początku filmu że sama zadecyduje o swoim życiu raptem się godzi na ślub później nie później się wujostwo godzi że doktorowi oddadzą i w ostatniej Joanna a wuj w ostatniej chwili krzyczy że jednak nie ale to on ma najwięcej do powiedzenia bo jest opiekunem prawnym Joanny co za chwilę już księdzu nie przeszkadza i chce udzielić ślubu ale w ostatniej chwili porywają syna doktora Bla bla bla tej sceny w ogóle nie powinno być skoro mogli od razu po kryjomu to po co te sceny z Rubinem? żenada że ktoś piszę taki dziecinny scenariusz a reżyser go akceptuję nic nie zmieniając dlatego przestałem tą bajkę oglądać choć piękne plenery skanseny wyszły bardzo ładnie ale to tylko to.Trzecia sprawa to ucieczka ojca z Syberii Rosja duża więc długo szedł to jest Ok ale cala ta scena była tam nie potrzebna kiedy przyjechali kozacy i odjechali Jabłoński sam powiedział że oni na pewno wrócą dziadek umiera Jabłoński chowa go w mogile przebiera się w jego ciuchy papiery mu bierze a na brzegu rzeki zostawia wiezienne ubranie z wisiorkiem swoich inicjałów na ubraniu gdzie kozacy go odnajdują tak nigdy by nie zrobił inteligentny wykształcony człowiek który wie że musi dotrzeć za wszelką cenę do domu bo innej szansy nie będzie a on co robi?dziadek umiera a ten go chowa w mogile choć dziadek mówił kozakom że sam mieszka Jabłoński powinien go tak zostawić jak dziadek umarł na ławce ubrania wiezienne zakopać i się ulotnić straszna dziecinada dla scenarzystów kolejna scena z hazardem gra w rosyjską ruletkę po co w ogóle i do czego ta scena była??? zrezygnowałem z dalszgo oglądania choć kocham nasze filmy Polskie typu noce i dnie itd...ale ten mnie nie wciągnął zrezygnowałem też z TVP VOD i nie polecam wracam do swojego CDA choć wszystkich filmów tam się nie znajdzie to jednak wybór większy mam zamiar wybrać się do muzeum wsi lubelskiej lubię takie klimaty pozdrawiam czytających.