PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64282
6,5 8 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Witam,
Wydaje mi się, że rozwiązałem największą zagadkę serialu a mianowicie kim jest
Red John. Zgodnie z moimi przemyśleniami jest to sam Patrick Jane. Wszystko
opiera się na wielu podobieństwach między nimi, które jednak są swoimi
przeciwnościami. Już tłumaczę o co chodzi. Patrick Jane i Red John to dwie
osobowości które są w jednym ciele ale się nawzajem ze sobą gryzą.

Zacznę od wyjaśnienia dlaczego Patrick wg mnie ma rozdwojenie jaźni.
Przy takich zaburzeniach występują następujące objawy:

* brak poczucia winy (widzieliście kiedyś żeby Patrick miał poczucie winy? On nawet
z tego słynie, że nie nigdy nie czuje się winny.)

*Impulsywność ( Przypomnijcie sobie Jane w sytuacjach zagrażających życiu jego
lub kogoś bliskiego. (Zważcie na jego słowa kiedy spotkał "Red Johna", " Odłóż broń
to pokaże Ci na co mnie stać")

*Tendencja do manipulowania innymi (Tego chyba nie muszę tłumaczyć)

* Osobowość pasywno-agresywna ( Osobowość taka jest dwojaka pod względem
agresji. Występuje tendencja do tłumienia agresji. To oznacza że w niektórych
sytuacjach może się ujawniać ta druga bardziej agresywna wersja Jane'a. Przykłady
podałem wyżej.)

*Osobowość Obsesyjno-Kompulsywna (Rytualizowanie codziennych czynności,
zamykanie się w schematach. Dla przykładu ciągłe picie herbaty jak i robienie
kanapek w bardzo rytualny sposób. Zobaczcie jak on parzy herbatę, jak kładzie ser i
szynkę na chleb. Zawsze tak samo)
Potwierdzenie tego co tutaj napisałem jest w odcinku w którym poznajemy nowego
szefa, który stwierdza że według jego psychoanalizy Jane to psychopata.

To tyle jeżeli chodzi o psychologię teraz reszta moich obserwacji.

*zacznę od imion ( Zwróćcie uwagę na porównanie Patrick i Red. Patrick moim
zdaniem odnosi się do św. Patryk patrona m.in upadłych na duchu (seryjny morderca)
a także był biskupem Irlandii. A z jakim kolorem kojarzy się Irlandia? Wg mnie to rudy
. Mieszka tam mnóstwo Rudych osób jak i we fladze jest kolor rudy/pomarańczowy. A
jak wiemy rudy jest pochodną czerwonego a więc po angielsku Red. Więc jest to
pierwsze podobieństwo ale zarazem różnica. Teraz Jane i John. Jane to żeńskie
imię Janina a John, Jan. Do tego łatwo można dopasować cechy charakteru obu.
Jane to pełen protekcji, współczucia i miłości człowiek. Takie cechy przypisuje się
kobietom. A John to silny,bezwzględny morderca a więc cechy, które raczej
przypisuje się złym mężczyznom.)

*muzyka (Dla Jane'a ważnym utworem jest "Fur Elise" Ludwiga Beethovena
natomiast dla Johna jest to J.S Bach. Obaj niemieccy ARTYŚCI [ Specjalnie użyłem
takiego określenia, gdyż obaj są ARTYSTAMI w swoich dziedzinach] walczą do
czasów dzisiejszych o miano największych w historii.)

*poezja ( Znany już wszystkim fanom serialu wiersz Red Jona "Tiger [ Tygrys ]" jest
autorstwa W. Blake'a. Poeta ten należy do grona tzw. Poetów wyklętych w angielskiej
literaturze. Natomiast wers :
" Tygrys, tygrys w puszczach nocy
Świeci blaskiem pełnym mocy.
Czyj wzrok, czyja dłoń przelała
Grozę tę w symetrię ciała? "
W interpretacji pokazuje nam podziw ale i zdziwienie że w jednym ciele (symetria
ciała) tak pięknym i pełnym gracji może siedzieć taka groza. Natomiast Jane lubi
Shakespeare'a także angielskiego poetę.)

Oprócz powyższych poszlak/znaków dowodów można także wyróżnić:
* Nikt nie może złapać Red Johna nawet sam Jane. A to jest dziwne bo jeszcze nikt
a nikt nie oparł się potędze umysłu Jane'a.

*Poszerzone źrenice Jane'a. Wystarczy się przyjrzeć oczom Jane'a by zobaczyć że
coś jest nie tak. Takie coś może wskazywać na branie narkotyków(chyba nikt w to nie
wierzy) lub coś w rodzaju wstrząsu, hipnozy lub jakiegoś schorzenia psychicznego
(rozdwojenie jaźni)

*Wpływ Red Johna na jego popleczników (pomocników). Zauważcie co mówią o Red
Johnie jego "Wyznawcy". Mówią że jest wspaniały, kochają go itp. Ewidentnie widać
że Ci ludzie też są chorzy. Zobaczcie jak zachowywała się sekretarka która zabiła
zespół Bosco, lub fałszywy Red John (był porywaczem i mordercą). Żeby mieć taki
wpływ na ludzi trzeba mieć umiejętności interpersonalne co najmniej jak Jane. Czyli
hipnoza i sugestia. Dodatkowo Red John jest równie inteligentny jak Jane, gdyż
zawsze ma zbrodnie doskonałą, poza jednym razem, ale wtedy też to naprawił.

*Red John zawsze jest na miejscu zbrodni i jest świadkiem prowadzenia śledztwa
jako Patrick Jane. Jest to dosyć częste zaburzenie winnych. Chcą być częścią
śledztwa.

* Patrick był na liście podejrzanych La Roche'a o podpalenie więźnia i sługi Red
Johna

* Patrick zabija prawie wszystkich wyznawców Red Johna. Policjant z 1 sezonu,
podpalony facet i fałszywy Red John. Nie zabił tylko Agenta FBI, bo był w innym
miejscu i polował na Red Johna.

* Jane jest idealną przykrywką dla Red Johna. Kto by podejrzewał takiego faceta jak i
człowieka pracującego z policją o morderstwa. Tym bardziej że zabił on jego żonę i
córkę.

* I na koniec byłby to idealny chwyt marketingowy dla serialu. I niesamowity szok dla
widzów.

Na koniec dodam, że to iż pokazywali Red Johna obok Jane'a to nic nie znaczy.
Mogła to być tylko wizja Jane'a przedstawiona widzom. Chociażby w scenie kiedy
Jane został porwany przez nastoletnich naśladowców Red Johna. Nikt inny poza
Patrickiem nie wdział seryjnego mordercy. Jedynymi osobami,o które z nim obcowały
i i przeżyły były Krisitna Frye i niewidoma dziewczyna. To co stało się z Kristiną
wskazuje na pranie mózgu, którego mógł dokonać Jane ze swoimi umiejętnościami.
A niewidoma dziewczyna nie rozpoznała głosu Red Jona u Jane'a gdyż osoby z
takimi schorzeniami mogą zmieniać głos. To fakt.

Na to wszystko wpadłem jakiś czas temu. Niestety wiele innych rzeczy zapomniałem
a i te użyte tutaj nie są w 100% pełne. Wszystkie informacje po moich
przemyśleniach starałem się poprzeć informacjami z internetu. Dziękuję stronie
psychiatria.mobi i wikipedii. Mam nadzieję że nie naruszyłem tym regulaminu
serwisu. Ze względu na ilość mojej pracy proszę o nie usuwanie tematu.

Jeżeli macie jakieś pytania to z chęcią odpowiem
Pozdrawiam
hudini129

mac1991seth

witam
tutaj mój przedmówca zbużył mi totalnie mój pogląd kim jest Red John, chociaż podejrzewam iż prawdziwy RJ był wtedy w tej kawiarni i widział całe zajście, a co do podejrzeń wobec któreś z kobiet o współpracę z Red to też się nad tym zastanawiałem.
Ale chciałbym poruszyć również kwestię innej osoby...La Rouche, jest równie inteligentny co Patrick czy RJ więc dlaczego on nie mógłby być "naszym" zabójcą? ma taki głos charakterstyczny i rozmawia z Patrickiem w bardzo inteligentych słowach, nigdy nie mówi do niego Jane tylko Patrick, Patricku; z szacunkiem się odnosi. Lista podejrzanycj jest pewnie jeszcze trochę dłuższa więc mamy o czym spekulować :)

ocenił(a) serial na 9
hudini129

yyyyyyyyyy , ziarno niepewności zasiane i ja już zupełnie inaczej będę oglądał ten serial
pozdro

ocenił(a) serial na 9
hudini129

hejka . od dłuższego czasu ten wpis nie dawał mi spokoju i wreszcie wydumałem : koniec 3 serii - Patrick zabija Reda , początek 4 serii Patrick po procesie i uniewinnieniu i mówi szefowej - teraz mam pierwszy raz przewagę żeby znazlezć prawdziwego REDA - i potem idzie do kostnicy z tą niewidomą bohaterką co mieszkała z Redem na swoiste " rozpoznanie " - i teraz ważne - CZY TA DZIEWCZYNA DOTYKAŁA TWARZY PATRICKA - BO PRZECIEŻ BY GO POZNAŁA - mi się jak przez mgłę wydaje że tak , lecz nie mam tego jak sprawdzić
gratuluję ciekawych spostrzeżeń i pozdrawiam
mariol250

ocenił(a) serial na 10
mariol250

no i jak wypadła konfrontacja przypuszczeń z rzeczywistym finałem

ocenił(a) serial na 9
jagamiga1

teoria ze PJ i RJ to jedna osoba to kompletna pomylka. moze ja wysnuk ktos kto nie ogladal wszystkich odcinkow dokladnie albo ma zbyt wielka wene tworcza :)

użytkownik usunięty
AndreaN

dokładnie autor tego tekstu ma bujną wyobraźnię jane zabił swoją córkę i żonę i teraz goni sam siebie co za absurd .Jak nie ma poczucia winy ty chyba nie ogłądasz serialu (oczywiście zwracam sie do autora który założył ten temat ) to co napisane jest co pisze tajemniczy hudini to bzdura którą skopiwał z jakieś innej strony bo nawet nie zdaje se sprawy co on tam napisał.

JANE +HUDINI=RED JOHN

ocenił(a) serial na 9

popieram wertyrost

użytkownik usunięty
AndreaN

TO NIE SERIAL PSYCHOLOGICZNY TYLKO KRYMINAŁ, DRAMAT

acha i napisał że to byłby to idealny chwyt marketingowy dla serialu. I niesamowity szok dla
widzów a nawet więcej ogromne rozczarowanie że ich bohater jest redem johnem .

wiem że w necie można znaleść dużo info że Red John = Patrick Jane ale tylko bzdurne przypuszczenia to nie opowieść fantasy tylko historia o człowieku który szuka zemsty a chyba nie sądzisz że zemści sie na sobie .

użytkownik usunięty

Ja osobiście obstawiam na ojca Patricka Alexa Jane bo jeszcze go nie widzieliśmy a wiadomo że żyje on go najlepiej zna zawsze jest krok szybszy od niego a jaki to był by szok dla Jane gdy by go zobaczył .My już zaczynamy szukać RED JOHN nie wiadomo dlaczego zaczynamy snuć teorie nie z tego swiata to musi być ktoś nie zwykły a to tylko chory człowiek nie że to jane =red john to odrazu mi się przypomniał smigol z władcy pierścieni który był dwoma osobami w jednym ciele bo my pompujemy balon który na końcu pęknie to nawet Bruno heller mówił ostatnio że widzowie będą rozczarowani jak się dowiedzą kim jest red john on to gwarantuje .

http://www.youtube.com/watch?v=590v4FCm6WU&feature=related //dość ciekawa teoria przyznam...chociaż po odcinku s04 e07 coraz bardziej skłaniam się do opinii, że RJ to mroczna strona Jane'a.
natalle, milkaway, hudini129 (widze, że macie sporą wiedzę o serialu) :-) co sądzicie o tym odcinku?

użytkownik usunięty
staw007

tak dobra robota okryłeś całą prawdę JANE JEST RED JOHN ...............................................................................

ocenił(a) serial na 10
hudini129

<Facepalm> Jak niby Patrcik Jane zdołał zabić swoją rodzinę, podczas występu na zywo w telewizji.

użytkownik usunięty
pitixpl

On i tak będzie stał przy swoim zaraz ci wciśnie teorie że jane miał halucynacje albo to jego wyobraźnia szkoda gadać
wczoraj już to przerabiałem przyznaje prawie uwierzyłem w tą teorie kiedy czytałem o tym że JANE=RED JOHN ALE W TAKIE BAJKI HUDINI MOŻE WIERZYĆ A NIE JA .

ocenił(a) serial na 10

Hahahaha czyli ten typek ryje mózg :D Nie bd się z nim kłócił. Dzięki :]

ocenił(a) serial na 9
pitixpl

rozwiazanie z ojcem byloby ciekawe. pytanie tylko po co mialby sie na nim tak mscic. jak wiemy RJ atakowal juz przed tym jak zabil rodzine Patricka. Wydaje mi sie ze Patrick zorientowalby sie ze jego ojciec jest seryjnym zabojca zwlaszcza ze to on wprowadzil go w swiat "mentalny"

użytkownik usunięty
AndreaN

ok ale na pewno to nie jane jest redem

użytkownik usunięty
pitixpl

Tak ryje tymi bzdurami mózg chyba za dużo bajek ogląda albo jest maniakiem kina fantasy (KTÓRE OSOBIŚCIE LUBIE).

ocenił(a) serial na 8
hudini129

Red John to ktoś z Visualize. Jak ktoś na bierząco z odcinkami, niech podzieli się nowymi pomysłami, albo skomentuje mój.

ocenił(a) serial na 8
zzzadrzzz

Idealnym zakończeniem serialu dla tej teorii byłaby taka scena:

Ostatnie sekundy odcinka . Rozmowa PJ z Lorelei
Patrick: To kto jest w końcu RJ?
Nagle Lorelei daje mu lusterko .

Dla mnie mógłby się tak skończyć Mentalista.

Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 7
Redpasiak

O ile to brzmi bardzo poetycko, to ja wysłałabym B. Hellerowi po takiej końcówce kopertę z wąglikiem za zmarnowanie tylu godzin życia na serial, w którym większość wydarzeń była logicznie niewytłumaczalna i po prostu bez sensu. ;]

ocenił(a) serial na 7
milkaway

Mój komentarz: a ktoś tu niedawno coś pisał o inteligencji widzów M. I jak to teraz obronić?

ocenił(a) serial na 8
zzzadrzzz

*Ostrzegam duzy spoiler*
Nie wiem jak daleko jestes w odcinkach, ale zeby nie ze spoilowac zbyt duzo, polecam poogladac jeden z ostatnich odcinkow, mianowiscie ten ktory jest retrospekcja wydarzen po morderstwie zony i corki Jane'ów, na samym koncu jest wrecz pokazany Red John rozmawiajacy z agentem FBI w limuzynie,( a moze to nie RJ :> troszke zbyt oczywiste).
**Jeszcze wiekszy spoiler**
Ta sama osoba wita sie (uscisnela mu reke) z P.Janem i przedstawia Lisbon jako...***

Ale jak wiekszosc mam na dzieje ze to jest tylko "iluzja" tworcow, odwrocenie uwagi od RJ we wlasnej osobie, chodz juz czytalem porowywania glosow RJ i owego goscia z limuzyny, i nie zapowiada sie kolorowo jakby wiekszosc chaiala ;)

ocenił(a) serial na 7
karollo89

to może nie 'czytaj' (sic!) porównań głosów ;)

ocenił(a) serial na 8
creep_

widac nie znasz znaczenia słowa :transkrypcja :eye-roll
i tak czytalem, bo az takim znawca nie jestem zeby to stwierdzic na podstawie 2ch filmikow od tego sa osoby, ktorych komentarze czytalem :)

ocenił(a) serial na 7
karollo89

Tylko co daje transkrypcja ich wypowiedzi? Pytam całkiem na poważnie. Czy mają podobne nawyki językowe? Wątpie czy tak niewielkie próbki mogłyby coś tu udowodnić. Czy może była to jakaś szczegółowa transkrypcja allofoniczna?

ocenił(a) serial na 8
milkaway

to bylo tylko odpowiedz na "madra' riposte creepa, ze mozna 'czytac' takie rzeczy jak porownanie glosow.

ocenił(a) serial na 7
karollo89

Podpowiem Ci - bo widać, że forum nie czytasz, że jeszcze można znaleźć w Internecie porównanie zmarszczek Jego (Kirkland) ze statystą w czerwonym sweterku z finału 3 sezonu. Na pewno Ci się spodoba i podbuduje Twoją bardzo odkrywczą tezę (pięknie powiązałaś ze sobą fakty z dwóch następujących po sobie odcinków, bravo).

ocenił(a) serial na 7
karollo89

Aha, czyli czytałeś tylko wypowiedzi fanów, którzy uważają, że głosy brzmią podobnie. Ale takie opinie chyba każdy już tu czytał, tylko że podobnych porównań było w historii serialu już sporo, dla niektórych RJ brzmi "identycznie" jak Partridge, Stiles czy nawet sam Jane.
Myślę, że stąd reakcja Creep - to są tylko fanowskie teorie oparte na subiektywnych wrażeniach.

ocenił(a) serial na 7
karollo89

Widać, słychać i czuć, iż wiem, ale na wszelki wypadek jeszcze to napiszę ;-)

PS. Do kompleksowego porównania głosów brakuje Ci już w zasadzie tylko wykresu, może ktoś kiedyś zrobi...

ocenił(a) serial na 5
hudini129

Trochę słabo to widzę, jeśli po myślę o odcinku, w którym Patrick gadał z Red Jonem przez telefon (czy coś tam) w limuzynie. Jego podświadoma zła strona musiałaby specjalnie do tego kogoś wynająć. No i Lorelei (czy jak jej tam było) też by wyszła na niezłą aktorkę, pracując w sumie na trzy fronty (niby dla Patricka, ale dla Red Johna, ale jednak dla Patricka, czy tam jego "ciemnej strony").

ocenił(a) serial na 5
individuel

* pomyślę

ocenił(a) serial na 10
individuel

no i co najważniejsze to te obie osobowości Paticka musiałyby ze sobą współpracować by wszystko zgrać w czasie i powiązać wątki, a to dopiero psychologiczny ewenement by był

hudini129

Witam,
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że moja wypowiedź będzie zawierać duży SPOILER.
Postaram się obalić teorię Hudiniego, jakoby to Patrick Jane był Red Johnem, więc.

Przyjmijmy, że masz rację (Hudini) i Patrick Jane jest Red Johnem. Wszystkie kontrargumenty typu to byłoby zbyt zakręcone, tudzież jest to przekolorowaną wersją zdarzeń nie są kontrargumentami, a Waszymi opiniami.
W FILMIE nie ma tekiego czegoś, jak "zbyt zagmatwane"(przykład: "Szósty zmysł", "Tajemnicza Wyspa", "numer 23"), wszystko to, co widzicie w owym serialu zależy od producentów, scenarzystów i osób/ osoby odpowiedzialnej za ujęcia. W tego typu produkcjach, czytaj z całkiem sporym budżetem nie ma miejsca na przeoczenie czegoś, na dodanie jakiegoś błędnego wątku tylko dlatego, że scenarzysta sie pomylił, albo że operator kamery ująć czegoś za dużo, lub za mało. WSZYSTKO ma znaczenie.Po tak krótkim wstępie przejdę do KONKRETÓW.

1. Jeżeli RJ i PJ to ta sama osoba, to w sytuacjach zagrożenia życia Jane'a inicjatywę przejmowałby Red John, a nieraz został on uratowany przez znajomych z CBI. To zaprzecza Twojej teorii.

2. W finalnym odcinku 1 sezonu Patrick chwycił za broń i zastrzelił wspólnika Red Johna.
Ktoś wspominał o koniecznoiści posiadania wiedzy na temat broni, na temat tego, jak jej używać. Ktoś dodał także, że trzeba umiec przycelować itp.
Jeżeli mamy do czyniena z bronią dużego kalibru, albo z taką której nabój rozpryskuje się, i w dodatku PRZECIWNIK nie znajduje sie w dużej odległości, NIE musisz umieć strzelać, celować i tak dalej. Pocisk z tak małej odległości jest w stanie zabić, i to nie ważne gdzie trafisz (pomijam palce, i inne)
Dodatkowo przemawia za tym fakt, że owa broń mogła być już naładowana. Ponieważ, funkcjonariusze mogli być w stanie gotowości, a dlaczego, napiszę pod spodem.

3. w odcinku finalnym, gdy wspólnik RJ jest uwięziony z Janem w piwnicy i z Lisbon, ktoś zamyka wieko piwnicy umożliwiając walkję wspólnikowi RJ, nie mógł być to Jane, ponieważ stał za tym wspólnikiem. WIĘC po raz kolejny, nie mógł to być PJ. Po tej sytuacji widzimy, jak ktoś ucieka z posesji i później Partick wchodzi do pomieszczenia z kamerami i mówi, że on tu był. Więc funkcjonariusze są w stganie gotowości z racji tego, że Red John może się znajdować gdzieś w pobliżu, i że będzie mógł próbować zabić wspólnika, aby ten nie wygadał się policji.

4. Jeśli chodzi o rozszerzone źrenice. Nie wiem od którego odcinka tak było(że miał takie żrenice, czy od początku czy od jakiegoś odcinka), ale wiem, że w pewnym odcinku podkrada pewien silny narkotyk po którym widzi swoją zmarłą córkę w wieku nastoletnim. I pod koniec owego odcinka Patrick sobie zaparza herbate z tego narkotyku. możliwe, że później go zażywa.

5. Niewidoma dziewczyna RJ nie widzi w nim (Red Johnie) seryjnego mordercy, a dobrego człowieka, który jako jeden jedyny się nią zainteresował i był jej mężczyzną przez 6 miesięcy, więc gdyby PJ był RJ to nie miała by zahamowań żeby go przywitaj jako Roya, dodatkowo też nie traktuje go w żaden sposób (PJ) jak kogoś kto z nią spędził 6 miesięcy.

6. SPOJLER- dziewczyna która pomagała RJ i którą PJ uwolnił z więzienia ZDZIWIŁA się, gdy zobaczyła, że to on ją stamtąd uwolnił i to on przyjechał po nią samochodem, Patrick Jane a nie Red John. Gdyby faktycznie Patrick Jane był Red Johnem, to wsiadłaby bez żandego "ALE" do samochodu.

7. Owa dziewczyna wspomniała przypadkowo (na wskutek kłótni z Jane'm), że Jane poznał Red Johna osobiście. Dodała także, że On jest taki sam jak Red John, że manipuluje ludźmi itp. Co nie oznacza, że Jane i RJ to ta sama osoba, a że obaj posiadają podobne umiejętności i mają zbliżone do siebie charaktery, a wybrali tylko inne ścieżki życia.

//Możliwe jest, że jest to podobny sytuacja do tej z filmu "Fight Club". Główny bohater miał rozdwojoną jaźń i choć pracowało dla niego tak dużo osób, on nie wiedział, że jego przyjaciel jest tak naprawde nim samym. Napisałem to, aby uniknąć odpowiadania na taką teorię. jest to MOŻLIWE, ale pozostałe punkty które przedstawiłem temu zaprzeczają//

8. W najnowszym odcinku jest powiedziane, że Red John mógł należeć do Visualize, nie jest to pewne. Natomiast PEWNĄ rzeczą jest to, że Red John przebywał na tej farmie w 88 (jeśli mnie pamięć nie myli to był to ten rok). gdyby tak było, że należał on do Visualize, to Bret Stiles (guru tego zgrupowania) nie traktowałby go jak świeżo poznanego, tylko w pierwszej konfrontacji pomiędzy Janem a Stilesem widać by było, że się znają. Ponad to Stiles wręcza Jane'owi kartę z adresem jego przyjaciółki.

Mam nadzieje, że to rozświetliło nieco sprawę Red John = Patrick Jane, ponieważ jak wiadomo Patrick Jane nie jest Red Johnem. Pozdrawiam, Janek :)

ocenił(a) serial na 8
hudini129

To by jednak bylo troche naciagane, bo nie szuka sie zabojcy swojej rodziny jak sie samemu nim jest. No, a poza tym to oni ze soba rozmawiali przez telefoon, wiec to tez niemozliwe. Ale ja mam inna teorie. Skoro sa do siebie tak podobni w kwestii charakteru i maja inicjaly rj i pj (w przypadki johna to nie inicjaly, ale moze zastapil imie i nazwisko pseudonimem o tych samych inicjalach) to moze sa oni bracmi. Np. Robert jane i partick jane.

ocenił(a) serial na 7
AnOl

Nie wiemy jakie jest pochodzenie pseudonimu "Red John". Być może sam je sobie nadał, a być może prasa.

hudini129

Właśnie chciałem zacząć oglądać ten serial, ale jak już przeczytałem rozwiązanie "największej zagadki serialu" chyba sobie odpuszczę. Dzięki, i następnym razem napisz chociaż "Spoiler"

ocenił(a) serial na 7
Czarny_Lotos

Lol, to nie jest żadne rozwiązanie zagadki, a jedynie dosyć nieprawdopodobna teoria.

milkaway

Spokojnie, jeżeli jego mózg uznał to za rozwiązanie zagadki to lepiej niech nie ogląda. Dla takich ludzi telewizja tworzy specjalne seriale nie wymagające myslenia jak Trudne Sprawy.

MichBag

Fajnie, czujesz się teraz lepiej?

Czarny_Lotos

Prawda boli hum?

użytkownik usunięty
hudini129

Nope, Chuck Testa.
A tak serio to odpada, bo sami twórcy serialu wielokrotnie zaprzeczali jakoby Jane miałby się okazac Red John'em.

ocenił(a) serial na 10
hudini129

Skoro Patrick Jane jest Red Johnem, to kto wychodził z tej stodoły pod koniec 23 odcinka pierwszego sezonu w momencie gdy policja wjechała na sygnale?

ocenił(a) serial na 7
hudini129

ja się nie zgodzę do końca z teorią, otóż napomnę odrazu że jestem dopiero w połowie 4 sezonu i staram się jak mogę by nadrobić i przyznam szczerze że historia z Red Johnem jest tak wciągająca że oglądam głównie dla tego wątku ale nie tylko dla niego :) a co do teorii że Jane jest RJ - przypomnijcie sobie odcinek jak ta niewidoma "kochanka" RJ dzwoniłą do Jane że RJ jest właśnie u niej i jest ujęcie od tyłu jak jak niby RJ siada na krześle naprzeciwko niej bodajże to chyba 13 lub 14 odcinek 4 sezonu i jest ujęcie specjalnie na filiżankę herbaty którą trzyma RJ - a jak wiadomo Jane uwielbia herbatę i piję ją również w takich samych filiżankach a to ujęcie bylo szczególnie przeznaczone dla tej filiżanki - tylko mankament jest taki że w tym samym momencie ta niewidoma dzwoniła do Jane i znim rozmawiała że właśnie jest u niej RJ - więc nie wiem jak to wyjaśnić :) ale raczej Jane nie jest RJ pamiętam jak ta niewidoma go obmacywała dłońmi jego twarz za pierwszym spotkaniem gdyby to on był RJ ta niewidoma by to spostrzegła ( a niewidomi mają wyczulone zmysły jak i dotyk ). Ja od jakiegoś czasu bardziej skłaniam się ku temu że to Bret ( ten od sekty) jest RJ - ma wpływy, boją się go, identycznie inteligentne umysły, tajemniczy , no ale za stary więc już nie wiem ...

ocenił(a) serial na 9
hudini129

Szczerze to według mnie ta teoria nie ma sensu. Bo przecież kilka z tych osób jak np: więzień z 1 sezonu który obiecał Jane'owi informacje o Red Johnie mówił że go zna czyli prawdopodobnie go widział. Więc odrazu rozpoznał by Jane a Jane wiedziałby wówczas że coś jest nie tak. Tak samo ten policjant co go Jane w 1 sezonie zabija mówił że Red John to kolega jego Ojca i jego samego.

hudini129

Nie jestem jakimś wielkim fanem serialu, ale koncepcja, wedle której PJ=RJ przemawia do mnie. Jasne, że można ją łatwo podważyć, ale w chwili obecnej każdą teorię dotyczącą RJ można łatwo podważyć. Przecież nie wiadomo o nim nic, nawet nie wiadomo, czy to jedna osoba.

Znamienna jest dla mnie końcówka odcinka "Blinking Red Light". Świetny pomysł, koleś nieświadomie prowokuje na wizji RJ, tak jak niegdyś Jane, po czym ginie. Tylko, że RJ przy całej swojej inteligencji staje się teraz nieświadomie chłopcem na posyłki i natychmiast wychodzi z ukrycia (przecież dla opinii publicznej nie żyje) by zaatakować tego, kogo wystawił mu Jane. Aż śmieszne :)
Warto zauważyć, że w tej scenie Jane wodzi Czerwonego za nos, ma nad nim wyraźną przewagę, umie go sprowokować tak, aby ten zrobił, co Jane chce. To chyba pierwszy raz w serialu!
Sam Patrick zapewnił sobie sceną w TV znakomite alibi. Przecież jego to spotkało, wiadomo, że RJ działa w taki sposób.

Nie wiem co zaproponują nam autorzy, ale w tej chwili praktycznie każde rozwiązanie jest prawdopodobne. Nie zdziwiłbym się, gdyby zakończenie nie było jednoznaczne, np. Red ginący w jakimś wybuchu, gdy do końca nie wiadomo kim on jest. Każdy konkretny Red, zgodnie ze słowami twórcy serialu, będzie dla widzów rozczarowujący i odejmie serialowi sporo magii.

SerpentTongue

a co z Lorelei? Była mowa o uścisku dłoni... Sam sobie raczej dłoni nie uścisnął :P

hudini129

Witam,

świetnie się to czyta i była to dobra teoria ale wiadomo, post był napisany dawno i od tego czasu dostaliśmy wiele nowych odcinków oraz wiele nowych wypowiedzi samego reżysera. Wiadomo już, że Patrick Jane nie jest Red Johnem ale byłby to świetny scenariusz dla nas wszystkich. I byśmy mieli niezłe 'akuku' na koniec gdyby scenarzyści świadomie budowali sześć sezonów właśnie pod ten fakt. Przypomina mi się film kryminalny, w którym zabójcą był sam detektyw - tytułu nie pamiętam, pamiętam za to właśnie takie 'akuku' scenarzystów ;-)

Odrzucam osobiście takie typy jak Bret Stiles, Van Pelt, La Roche - bo takie nazwiska tu padały.

hudini129

a może red john tonie jedna osoba tylko kilka??? taki gruppenfuhrer wolf...

ocenił(a) serial na 9
hudini129

A ja zdziwiłabym się jakby Lisbon była Red John.. ale nie o tym chcę pisać. Ich nowy szef w s03e16 zacytował wierz W. Blake'a przy Lisbon i La Roche'a . Nie był to ten co Red John, ale ten sam autor :) Poza tym Patrick nie może być czerwonym Jasiem, nie celował by do Hittower (jeśli źle napisałam przepraszam) bo nie miałby podstaw :)

ocenił(a) serial na 9
hudini129

a może red to Bret Stiles ? każdy go uwielbia, ludzie dla niego zabijają nic nie można udowodnić ... i właśnie ma swoich wyznawców.