PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64201
6,3 6 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Witam,
Wydaje mi się, że rozwiązałem największą zagadkę serialu a mianowicie kim jest
Red John. Zgodnie z moimi przemyśleniami jest to sam Patrick Jane. Wszystko
opiera się na wielu podobieństwach między nimi, które jednak są swoimi
przeciwnościami. Już tłumaczę o co chodzi. Patrick Jane i Red John to dwie
osobowości które są w jednym ciele ale się nawzajem ze sobą gryzą.

Zacznę od wyjaśnienia dlaczego Patrick wg mnie ma rozdwojenie jaźni.
Przy takich zaburzeniach występują następujące objawy:

* brak poczucia winy (widzieliście kiedyś żeby Patrick miał poczucie winy? On nawet
z tego słynie, że nie nigdy nie czuje się winny.)

*Impulsywność ( Przypomnijcie sobie Jane w sytuacjach zagrażających życiu jego
lub kogoś bliskiego. (Zważcie na jego słowa kiedy spotkał "Red Johna", " Odłóż broń
to pokaże Ci na co mnie stać")

*Tendencja do manipulowania innymi (Tego chyba nie muszę tłumaczyć)

* Osobowość pasywno-agresywna ( Osobowość taka jest dwojaka pod względem
agresji. Występuje tendencja do tłumienia agresji. To oznacza że w niektórych
sytuacjach może się ujawniać ta druga bardziej agresywna wersja Jane'a. Przykłady
podałem wyżej.)

*Osobowość Obsesyjno-Kompulsywna (Rytualizowanie codziennych czynności,
zamykanie się w schematach. Dla przykładu ciągłe picie herbaty jak i robienie
kanapek w bardzo rytualny sposób. Zobaczcie jak on parzy herbatę, jak kładzie ser i
szynkę na chleb. Zawsze tak samo)
Potwierdzenie tego co tutaj napisałem jest w odcinku w którym poznajemy nowego
szefa, który stwierdza że według jego psychoanalizy Jane to psychopata.

To tyle jeżeli chodzi o psychologię teraz reszta moich obserwacji.

*zacznę od imion ( Zwróćcie uwagę na porównanie Patrick i Red. Patrick moim
zdaniem odnosi się do św. Patryk patrona m.in upadłych na duchu (seryjny morderca)
a także był biskupem Irlandii. A z jakim kolorem kojarzy się Irlandia? Wg mnie to rudy
. Mieszka tam mnóstwo Rudych osób jak i we fladze jest kolor rudy/pomarańczowy. A
jak wiemy rudy jest pochodną czerwonego a więc po angielsku Red. Więc jest to
pierwsze podobieństwo ale zarazem różnica. Teraz Jane i John. Jane to żeńskie
imię Janina a John, Jan. Do tego łatwo można dopasować cechy charakteru obu.
Jane to pełen protekcji, współczucia i miłości człowiek. Takie cechy przypisuje się
kobietom. A John to silny,bezwzględny morderca a więc cechy, które raczej
przypisuje się złym mężczyznom.)

*muzyka (Dla Jane'a ważnym utworem jest "Fur Elise" Ludwiga Beethovena
natomiast dla Johna jest to J.S Bach. Obaj niemieccy ARTYŚCI [ Specjalnie użyłem
takiego określenia, gdyż obaj są ARTYSTAMI w swoich dziedzinach] walczą do
czasów dzisiejszych o miano największych w historii.)

*poezja ( Znany już wszystkim fanom serialu wiersz Red Jona "Tiger [ Tygrys ]" jest
autorstwa W. Blake'a. Poeta ten należy do grona tzw. Poetów wyklętych w angielskiej
literaturze. Natomiast wers :
" Tygrys, tygrys w puszczach nocy
Świeci blaskiem pełnym mocy.
Czyj wzrok, czyja dłoń przelała
Grozę tę w symetrię ciała? "
W interpretacji pokazuje nam podziw ale i zdziwienie że w jednym ciele (symetria
ciała) tak pięknym i pełnym gracji może siedzieć taka groza. Natomiast Jane lubi
Shakespeare'a także angielskiego poetę.)

Oprócz powyższych poszlak/znaków dowodów można także wyróżnić:
* Nikt nie może złapać Red Johna nawet sam Jane. A to jest dziwne bo jeszcze nikt
a nikt nie oparł się potędze umysłu Jane'a.

*Poszerzone źrenice Jane'a. Wystarczy się przyjrzeć oczom Jane'a by zobaczyć że
coś jest nie tak. Takie coś może wskazywać na branie narkotyków(chyba nikt w to nie
wierzy) lub coś w rodzaju wstrząsu, hipnozy lub jakiegoś schorzenia psychicznego
(rozdwojenie jaźni)

*Wpływ Red Johna na jego popleczników (pomocników). Zauważcie co mówią o Red
Johnie jego "Wyznawcy". Mówią że jest wspaniały, kochają go itp. Ewidentnie widać
że Ci ludzie też są chorzy. Zobaczcie jak zachowywała się sekretarka która zabiła
zespół Bosco, lub fałszywy Red John (był porywaczem i mordercą). Żeby mieć taki
wpływ na ludzi trzeba mieć umiejętności interpersonalne co najmniej jak Jane. Czyli
hipnoza i sugestia. Dodatkowo Red John jest równie inteligentny jak Jane, gdyż
zawsze ma zbrodnie doskonałą, poza jednym razem, ale wtedy też to naprawił.

*Red John zawsze jest na miejscu zbrodni i jest świadkiem prowadzenia śledztwa
jako Patrick Jane. Jest to dosyć częste zaburzenie winnych. Chcą być częścią
śledztwa.

* Patrick był na liście podejrzanych La Roche'a o podpalenie więźnia i sługi Red
Johna

* Patrick zabija prawie wszystkich wyznawców Red Johna. Policjant z 1 sezonu,
podpalony facet i fałszywy Red John. Nie zabił tylko Agenta FBI, bo był w innym
miejscu i polował na Red Johna.

* Jane jest idealną przykrywką dla Red Johna. Kto by podejrzewał takiego faceta jak i
człowieka pracującego z policją o morderstwa. Tym bardziej że zabił on jego żonę i
córkę.

* I na koniec byłby to idealny chwyt marketingowy dla serialu. I niesamowity szok dla
widzów.

Na koniec dodam, że to iż pokazywali Red Johna obok Jane'a to nic nie znaczy.
Mogła to być tylko wizja Jane'a przedstawiona widzom. Chociażby w scenie kiedy
Jane został porwany przez nastoletnich naśladowców Red Johna. Nikt inny poza
Patrickiem nie wdział seryjnego mordercy. Jedynymi osobami,o które z nim obcowały
i i przeżyły były Krisitna Frye i niewidoma dziewczyna. To co stało się z Kristiną
wskazuje na pranie mózgu, którego mógł dokonać Jane ze swoimi umiejętnościami.
A niewidoma dziewczyna nie rozpoznała głosu Red Jona u Jane'a gdyż osoby z
takimi schorzeniami mogą zmieniać głos. To fakt.

Na to wszystko wpadłem jakiś czas temu. Niestety wiele innych rzeczy zapomniałem
a i te użyte tutaj nie są w 100% pełne. Wszystkie informacje po moich
przemyśleniach starałem się poprzeć informacjami z internetu. Dziękuję stronie
psychiatria.mobi i wikipedii. Mam nadzieję że nie naruszyłem tym regulaminu
serwisu. Ze względu na ilość mojej pracy proszę o nie usuwanie tematu.

Jeżeli macie jakieś pytania to z chęcią odpowiem
Pozdrawiam
hudini129

PeaceMac

Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze :-) Przeciwko teorii (zresztą bardzo ciekawie uzasadnionej) Jane =John przemawia postać niewidomej dziewczyny. Znała ona Red Johna a właściwie jego twarz, więc dotykając Jana powinna rozpoznać tę samą twarz.

ocenił(a) serial na 10
perpetu

Też się nad tym zastanawiałem i doszedłem do podobnego wniosku. Ktoś może powiedzieć oczywiście że Jane mógł się z nią umówić i w obecności Lisbon go nie wydała - nie poznając zarówno twarzy jaki i głosu , ale wtedy zupełnie niepotrzebny byłby motyw kiedy poszła z Janem do kostnicy sprawdzać fałszywego Red Johna.
To - plus sytuacja z zabiciem nastolatków próbujących podszywać się pod RJ - chyba obala tezę że Jane to jednocześnie Red John.

PeaceMac

Gratuluje autorowi - w morzu bezsensownej paplaniny i wiecznych kłótni - na prawdę fajna i szczegółowa analiza
Natomiast moim zdaniem na 100% Jane nie jest Red Johnem.
I podejde do tego zupełnie z innej strony
Zauważcie że Mentalista jest serialem opartym na lekkiej konwencji.To jest kino powiedzmy kryminalne z dużą dozą humoru i dystansu.Serial nie mający wywoływać u widzów jakiś skrajnych odczuć, tylko powodujący uśmiech na twarzy
W zasadzie nie ma tu jakiś niejednoznacznych postaci, może szefowie ale główna 'ekipa' to osoby 100% pozytywne.
Nie ma tu przekleństw, brutalnych scen - nawet jakieś brutalne morderstwa są pokazywane tak by nikogo nie szokować.

Taka jest konwencja tego serialu od pierwszego do ostatniego odcinka i to się nie zmieni.
Jest jeden nazwijmy to dramatyczny wątek, właśnie z Red Johnem ale on też jest przedstawiany dosyć lekko i nienachalnie.
Patrick mimo tego że można go brać za lekko niejednoznaczną postać z racji zawodu jaki uprawiał i tego co się w nim zmieniło po zabójstwie żony i dziecka - to jednak jest zdecydowanie pozytywnym bohaterem
Nie ma takiej opcji by nagle scenarzyści pojechali w stronę jakiegoś rozdwojenia jaźni, schizofrenii itp - to by kompletnie złamało konwencje, zburzyło całą konstrukcje
Ten serial ma bawić widza, wywoływać uśmiech, czasami może współczucie dla głównego bohatera a nie nie zmienić się w jakąś psychologiczną sieczkę, w której okazuje się że Jane jest kompletnie chorym człowiekiem.
To nie jest twin peaks gdzie w ostatniej scenie 'Bob' wchodzi w agenta Coopera;)

ocenił(a) serial na 7
ichi2004

Moim zdaniem Red John to Walter Mashburn.

1. Wątek z Lisbon (c'mon!)
2. diagnoza Jane, że WM jest taki zblazowany i nic normalnego Go nie ekscytuje
3. Jane mówi, że pasuje do Niego kolor czerwony (przy okazji oglądania auta), w drugim odcinku WM nosi dodatkowo czerwoniasty sweter (jakby krzyczał, że jest RJ, był już taki wątek z koszulką z czaszką u kolesia udającego opóźnionego)
4. pasuje do pamiętnego napisu na ścianie: He is Ma (i dalej zaczęte s)

ocenił(a) serial na 10
creep_

He is Ma... Owszem pasuje jako Mashburn, ale może też być... Magic. Czy dla tego filmu nie było by ciekawym gdyby Red Johnem okazał się ktoś z najbliższego otoczenia Jane. Wydaje mi się - że to może być ojciec Patricka - któremu Jane popsuł cały numer w cyrku z odczytywaniem myśli klientów... Może to - choć wyjątkowo okrutna - forma zemsty na Jane'a i próba pokazania, że też się ma jakieś umiejętności.

ocenił(a) serial na 10
PeaceMac

nieee... ja bym prędzej wytypowała Lisbon, od początku uważam, że coś z nią nie tak. Nie wiem co, ale się dowiem :D

ocenił(a) serial na 10
ichi2004

dobrze gada... polać mu! :)

ocenił(a) serial na 7
ichi2004

ja się nie zgodzę do końca z teorią, otóż napomnę odrazu że jestem dopiero w połowie 4 sezonu i staram się jak mogę by nadrobić i przyznam szczerze że historia z Red Johnem jest tak wciągająca że oglądam głównie dla tego wątku ale nie tylko dla niego :) a co do teorii że Jane jest RJ - przypomnijcie sobie odcinek jak ta niewidoma "kochanka" RJ dzwoniłą do Jane że RJ jest właśnie u niej i jest ujęcie od tyłu jak jak niby RJ siada na krześle naprzeciwko niej bodajże to chyba 13 lub 14 odcinek 4 sezonu i jest ujęcie specjalnie na filiżankę herbaty którą trzyma RJ - a jak wiadomo Jane uwielbia herbatę i piję ją również w takich samych filiżankach a to ujęcie bylo szczególnie przeznaczone dla tej filiżanki - tylko mankament jest taki że w tym samym momencie ta niewidoma dzwoniła do Jane i znim rozmawiała że właśnie jest u niej RJ - więc nie wiem jak to wyjaśnić :)

ocenił(a) serial na 8
perpetu

ano, poza tym ta laska dzwoniła do jane'a kiedy red john był u niej

ocenił(a) serial na 8
hudini129

nie mam zielonego pojęcia czy ktoś to wspomniał, ale patrick nie może być red johnem, bo on był przez niego porwany.

ocenił(a) serial na 10
hudini129

podoba mi się to co napisałeś i nawet skłonna bym była przyznać Ci rację, gdyby nie kilka drobnych problemów:

1) spotkanie Red Jona z Patrikiem. Chodzi mi o to, przy nagrywaniu filmu ku czci Red Jona. Co prawda nie widać tam twarzy RJ, ale nie był to wytwór wyobraźni Patrica, bo jest przecież świadek tego spotkania.

2) kwestia porwania przyjaciółki Patrica. Odnaleźli ja dzięki adresowi, który dostali od tego guru sekty (nie pamiętam jak on się nazywał), z tego wynika, że ów guru ma coś wspólnego z RJ.

3) wszyscy pomagierzy RJ, m.in. niedoszły mąż Van Pelt, mieli styczność z Patriciem, nie uważasz, że poznaliby go chociażby po głosie? ;)

4) śmierć rzekomego RJ. (mój ulubiony problem do rozmyślań przy papierosie ;) jak już wszystkim nam wiadomo Patric nie zabił prawdziwego RJ. (i tu plus dla Twojej teorii ;) Ale ten człowiek wiedział dużo na temat śmierci żony i córki Patrica, jakby był kimś z baaardzo bliskiego otoczenia RJ, pokuszę się nawet o stwierdzenie że był jego... przyjacielem ;)). A jednak zwracał się do Patrica jakby znał go tylko z widzenia.

Wiem, że moje teorie przy Twojej głębokiej analizie są małe, ale na szybko to mało wymyśliłam, to większy problem więc wymaga więcej rozmyśleń.

ocenił(a) serial na 7
LoveKiller

co do 4 punktu ja obstawiałem że może nie przyjaciel ale że RJ przewidział że Jane będzie chciał dowodu że akurat on jest RJ więc mu powiedział o tym jak jego rodzina pachniała w dniu morderstwa by miał dowód bo więdział że Jane pod wpływem tych emocji chwilowo w to uwierzy i go zabije

ocenił(a) serial na 10
hudini129

Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że wtyką Red Johna w zespole (bo moim zdaniem taka musi być, za dużo informacji przecieka do niego które czasami poruszane były w ich wąskim gronie) jest Van Pelt. Dlaczego? Sama nie wiem, ale ona kreuje się na matkę Teresę co może być przykrywką, związek z tym detektywem z FBI(?) tak naprawdę odsunął od niej wszelkie podejrzenia (miała być jedną z jego ofiar), Red John z łatwością umiał rozkochiwać w sobie kobiety a jak wiemy ona jest dość podatna na wszelkiego typu manipulacje (być może została zahipnotyzowana w którymś momencie przez Johna). Nie mam mocnych dowodów na to wszystko, ale czuje, że wtyką/ samym mordercą jest ktoś z ich zespołu. Czasami rozmyślam czy to, aby nawet nie poczciwy Cho (choć to wydaje mi się mało prawdopodobne), lub mój ulubieniec Rigsby... oczywiście zostaje jeszcze Lisbon która też jest dość specyficzna i tajemnicza. Mam przeczucie, że to jakaś kobieta będzie kluczową postacią, która na razie nie zwracała na siebie szczególnej uwagi (wszyscy skupiają się na tym, że John jest facetem).

ocenił(a) serial na 8
myona

a kto uważa że RED JOHN to bardziej projekt czy tez nazwa stowarzyszenia jakis psychopatów. RED JOHN to nie musi byc konkretnie jedna osoba wydajaca polecenia swoim wtyczkom. Po za tym ktos kto sie do kogos przylacza to raczej widzi w tym jakies wyzsze cele. Osoba stojąca za tym musiała czymś zaimponować czy też wskazać cel tych wszystkich morderstw. Zabawa, podniecenie? No nie wiem mnie sie wydaje ze jedna osoba nie wiadomo jak inteligentna znajaca wszystkie stopnie wtajemniczania manipiuacji nie dałaby radę przekonać nie wiadomo jaką liczbę osób. Co do Van Pelt to ona jest tak zdegradowana emocjonalnie (trudne dzieciństwo ) , brak stabilizacji emocjonalnej, że jest łatwym kąskiem dla RED JOHNA i też uważam że to ona będzie jedną z kluczowych postaci.

ocenił(a) serial na 10
hudini129

Witam serdecznie. Naprawdę miło czytało się zarówno twój post jak i dyskusję z tymi dwiema paniami na początku. Przeczytałem wszystkie odpowiedzi (mam nadzieję że nic nie przeoczyłem) i są 2 niezaprzeczalne fakty, które obalają twoją teorię.

Dodam tylko, iż faktycznie sprawa z grubaskiem do mnie nie przemawia bo Jane nie odpuściłby wyciągnięcia z niego czegoś gdyby miał taką możliwość.

Argument nr 1. W odcinku w którym Jane został porwany przez córkę więźnia zmarłego w więzieniu.

W momencie gdy Jane był już na dole przywiązany do słupa przez chwilę kamera przeszła na drzwi zamkniętego pokoju, w którym znajdował się RJ. (Nie pamiętam już dokładnie czy wyszedł czy kamera wjechała do środka ale na 99% kojarzę że był pokazany)

Argument nr 2. W odcinku w którym RJ przesyła informację o którejś ze spraw na komputer Van Pelt.

Jane siedział w tym momencie na kanapie, nie mając jakiegokolwiek dostępu do sieci.

Ale żeby ciągnęła się dalej ta urocza dyskusja to pragnę zwrócić uwagę na jedną sprawę. NIKT nigdy nie widział RJ ! Jedyna osoba która miała z nim kontakt to niewidoma. RJ nosił maskę więc dlaczego nie dziwi mnie, że niewidoma nie wyczuła jego twarzy na Patricku? Uprzedzam pytania. Bodajże sekretarka przyznała że kocha go, mimo że go nie widziała. :)

Jeśli szukać RJ w ekipie CBI to jedyna podejrzana mogłaby być Van Pelt. Rigsby dał się oskubać dziecku (siostrzenica Lisbon), Cho jest pokazany jako naprawdę ustabilizowany emocjonalnie więc jakoś wyklucza się z kręgu podejrzanych, Lisbon - tutaj mam wrażenie że jej rola będzie bardzo istotna w ostatnim odcinku, w którym to poznamy RJ, myślę że poza RJ to ona i Jane będą głównymi osobami w tym wątku. Van Pelt jak napisała siara_fate jest zdegradowana emocjonalnie. Jej ciężki charakter poznaliśmy w ostatnich odcinkach kiedy to zachowywała się wręcz brutalnie. Na tą chwilę to tyle. :)

ocenił(a) serial na 10
BlackDevilNSC

Dodam jeszcze jeden mały fakcik zaprzeczający twojej teorii który pominąłem w komentarzu wyżej.

Napisałeś że tożsamość RJ zaburza osobowość Patricka.
W ostatnim odcinku dobitnie scenarzyści pokazali nam, że jeśli którakolwiek z jego domniemanych tożsamości miałaby być silniejsza, to właśnie tożsamość Patricka a nie RJ. To Patrick użył całkowicie świadomie kamery w celu zmanipulowania RJ - wiedząc, że nie ma argumentów prawnych posłać winnego za kratki - użył Johna do zabicia go. Sprowokował jego wypowiedź i wiedział jak to się skończy więc gdyby tożsamość RJ miała silniejszy wpływ na Patricka raczej nie dałaby się podpuścić :) Pozdrawiam i czekam na wasze poglądy :)

ocenił(a) serial na 7
BlackDevilNSC

Że jest już późno to odniosę się tylko do małego fragmentu. :) Sekretarka, Rebecca chyba się nazywała, to myślę, że raczej widziała twarz Red Johna. Pamiętasz ten fragment, kiedy ją odprowadzali, uśmiechnęła się do mężczyzny, który ich mijał i który ją chwilkę później zabił, w domyśle był to RJ. Jeśli coś miałoby być argumentem, że Patrick to nie RJ, to właśnie to. Patrick był wtedy w innej części budynku. Do tego nie miałoby dużego sensu w takim wypadku, żeby Rebecca rozmawiała z Janem w taki sposób jak w pokoju przesłuchań - opowiadając jednemu alter ego o jego drugiej osobowości. o_o ;)
Ale tak naprawdę tezy Jane=RJ można bronić do upadłego. W każdej scenie, gdzie są obaj na ekranie albo widzimy obu w tym samym czasie robiących co innego może pojawiać się sługus podstawiony przez RJ - na zasadzie Tomithy Carter był podstawiony przez RJ. Dlatego między innymi nie do końca mi sie podoba wątek tej mistyfikacji z Carterem - juz nie wiadomo co RJ robi sam, a co jego poplecznicy.
Pozdrawiam. :)

ocenił(a) serial na 10
milkaway

Wydaje mi się, że jej uśmiech wywołany został tym, iż wiedziała że właśnie ma zginąć. Można się tylko domyślać że był to któryś z podwładnych RJ. Mimo wszystko myślę, że RJ poza wtyczkami sam nie zagłębia się w CBI a jest to osoba bliska życiu Jane'a. W takim formacie zagadka ta wydawałaby się dużo ciekawsza. Poza tym gdyby faktycznie sam nie miał problemu z wejściem do CBI to nie musiałby wysyłać ludzi do mordowania glin czy też podpalania sługusów. Jak już napisałem wcześniej wydawało mi się że Rebecca (tutaj Ci zaufam bo przyznam się, że nie pamiętam imienia;P) w którymś momencie wypowiedziała słowa że kocha go mimo wszystko i nie wiem czy tam właśnie nie padły słowa o tym, że go nie widziała. Aczkolwiek do tego muszę jeszcze raz obejrzeć ten odcinek a na to już teraz za późno więc nadrobię straty po południu. Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 10
BlackDevilNSC

Tak na zdrowy rozsądek gdyby Patrick był RJ po co by była ta cała szopka przed kamerami żeby Panzer kpił z RJ ? Skoro wg waszej teorii mógł bez tego wszystkiego zabić Panzera skoro jest RJ ?

ocenił(a) serial na 10
Red_Jane

uzupełnię Twoją wiedzę o wpisie w temacie, gdzie wg autora tekstu Jane ma dwie osobowości, przy czym jedna nie wie o drugiej ;)

LoveKiller

To całe wasze gdybanie i domysły przypomniały mi jedną rzecz. Pamiętacie odcinek z tą niewidomą dziewczyną i szeryfem?
Dom w którym szeryf trzymał porwaną dziewczynę. Było tam pomieszczenie z komputerem na monitorze którego był podgląd z kamery zamontowanej w piwnicy. W tym pomieszczeniu siedział RJ i obserwował rozwój wydarzeń na dole do momentu w którym opuścił klapę w podłodze. Kojarzycie? Był tam najazd z kamery na biurko z komputerem. Na biurku leżała czerwona książeczka/notes a obok stała filiżanka z herbatą. Do dzisiaj mnie to zastanawia w kontekście tej całej herbacianej fobii Patricka. Nie sądzę żeby RJ był PJ ale ta herbata w filiżance nie daje mi spokoju :P

ocenił(a) serial na 7
JollyRoger

Może Jane ma brata bliżniaka, z którym rozdzielono go po urodzeniu... ;DDD

ocenił(a) serial na 10
milkaway

Oglądałaś może Dextera? :DDD

@Red_Jane na zdrowy rozsądek RJ nie miał powodu zabijać Panzera póki ten z niego nie zakpił. Gdyby tak się stało w tej chwili rozmawialibyśmy o tym dlaczego to już koniec serialu a nie gdybali czy Jane to RJ :)

@JollyRoger Chyba właśnie o to chodziło mi z tą córką zmarłego więźnia :) Być może po prostu pomyliłem odcinki, jeszcze nie miałem czasu ich ponownie obejrzeć, aczkolwiek na herbatkę nie zwróciłem uwagi :) Ciekawe spostrzeżenie :)

ocenił(a) serial na 7
BlackDevilNSC

Ogladałam. ;)

A tak na serio, moim zdaniem za dużo jest między nimi podobieństw, żeby okazało się, iż ich wzajemne powiązania ograniczają sie "tylko" do relacji moderca rodziny - człowiek próbujący go odnaleźć. Przynajmniej ja byłabym nieusatysfakcjonowana, gdyby RJ okazał sie przypadkowym człowiekiem, którego rozzłościł Jane.

Chciałabym się dowiedzieć, w jakich okolicznościach Jane po raz pierwszy zetknął się ze sprawą RJ, w jakimś flashbacku na przykład. Były przecież flashbacki do czasów, kiedy Patrick był nastolatkiem.

ocenił(a) serial na 9
milkaway

Ja myślę że RJ zabił "standardowo" rodzinę Patricka... Następnie zaskoczyło Go,że zwykły szarlatan porzucił swój biznes, opłakał rodzinę i najwyraźniej ruszył za Nim, wkręcając się do CBI i faktycznie będąc niezwyle skutecznym w rozwiązywaniu spraw..
Myślę że to jest właśnie ten związek, że ze zwykłej ofiary Patrick zmienił się w kogoś, kto RJa fascynuje, kogoś kto staje się jakby Jego odbiciem ...
RJ przecież nawet przez sekretarkę wybił oddział CBI, "żeby Jane wrócił do sprawy". Uratował Mu życie...

ocenił(a) serial na 7
tygrum

A właśnie na tym przykładzie wg mnie widać, że Jane nie był dla RJ tak zwanym nikim. ;) Dlaczego nie zabił samego Jane'a? W oczach RJ to był dobry uczynek, dobrotliwy gest, który, perwersyjnie mówiąc, miał nawrócić Jane'a z niewłaściwej ściezki kłamstwa. Gdyby gardził nim jako właśnie zwykłym szarlatanem, to by wykonał na nim egzekucję. A RJ wiedział, że Jane'a "stać na więcej". Niewątpliwie usłyszał o nim jeszcze przed feralnym programem, kiedy Jane zaczął się zajmować jego sprawą (a może to on sprawił, że Jane został wciagnięty w śledztwo, kto wie). Być może od tego momentu dążył, by zmienić Patricka na "jego obraz i podobieństwo".

ocenił(a) serial na 10
milkaway

Też tak uważam :) Swoją drogą, wydaje mi się że RJ będzie postacią która sporo w serialu znaczyła. Dziwnie byłoby gdyby podstawą fabuły okazał się ktoś kogo nikt nie zna i był cały czas pomijany :)

ocenił(a) serial na 8
BlackDevilNSC

Wiesz może który to był odcinek?

ocenił(a) serial na 10
hudini129

Autor serialu (Bruno Heller?) Już kilkakrotnie oficjalnie zaprzeczył, że Patrick Jane jest Red Johnem. Między innymi po to by wreszcie przestawały powstawać takie właśnie teorie domorosłych analityków-kryminologów. Może nie ma planu na to kto jest RJ, ale ma pewność, że Patrick nie jest RJ.

ocenił(a) serial na 7
mac1991seth

Jeśli tak było naprawdę to byłby pierwszy pewniak co do tożsamości RJ w ogóle. ;) Możesz zapodać jakiegoś linka do wywiadu, itp. "Siedzę" w spoilerach od połowy 2 sezonu, ale nic takiego nie czytałam.

ocenił(a) serial na 10
milkaway

Niestety, od czasu pojawienia się 4 sezonu wszystkie wywiady i wypowiedzi utonęły pod morzem sloganów "Jane in jail!", "IS Red John dead?" itd.

ocenił(a) serial na 7
mac1991seth

Szukałam przez Goole informacji na ten temat i jedyne co znalazłam to "Bruno Heller apparently said (...)" bez żadnych cytatów czy linków do wywiadu. Tak więc nie wiem czy w ogóle jest jakieś wiarygodne i bezpośrednie źródło informacji.

ocenił(a) serial na 7
hudini129

Jej... Kiedy przeczytałam ten temat, prawie zaczęłam w to wierzyć.
No i mógłby coś sobie wizualizować i wiele cech osobowości się zgadza (ma też wyćwiczone gesty, nie tylko tak wyraźne jak picie herbaty) i czasem jego intencje mimo wszystko wzbudzają wątpliwość. A strzelanie, zapewniam, proste nie jest.
Ale sama skłaniałabym się ku temu, że nie są pewni kim ma być John i zostawiają sobie furtkę.

ocenił(a) serial na 7
hudini129

Witam.

Jeszcze dwie sceny utkwiły mi w pamięci, chociaż nie mam pewności, że jednej z nich nie wymyśliłem, ale jest już późno, więc wybaczcie. Wydaje mi się, że Rosalind Harker wspomniała o tym, że RJ miał krótkie włosy.
A jeśli chodzi o tę drugą scenę, to pochodzi ona z odcinka "Red John's Friends". Ekipa pracująca nad sprawą siedzi w biurze. Red John i Jane ucinają sobie krótką pogawędkę na czacie, zakończoną słowami tego pierwszego: Keep up the good work. Patrick jeszcze o coś tam spytał, ale połączenie zostało utracone. :)

ocenił(a) serial na 9
hudini129

Świetna teoria, chociaż mi nie pasuje. Po zabiciu przez Patricka domniemanego Red Johna i późniejszym jego pojawieniu się, zacząłem zastanawiać się nad tym, że RJ nie jest jedną osobą, jest organizacją zrzeszającą ludzi ze skłonnościami do morderstw tortur itp. Jednak nie są to zwyczajni mordercy, są to ludzie inteligentni, potrafiący sprawiać pozory, jak domniemany RJ. Miał on nieposzlakowaną opinię wśród sąsiadów i gdyby nie Patrick nikt nie poznałby jego prawdziwej natury. RJ nie może zostać zgładzony bo zawsze znajdzie się następca który będzie myślał podobnie jak on. Pozostaje tylko zagadką czy osoba która zabiła rodzinę Patricka była tą samą którą zabił.

ocenił(a) serial na 9
j3sion

Jak na moje to bliżej RJ jest jego ojciec niż sam Patrick. A to by do mnie przemawiało. Taką lekcję którą ten psychol gotuje może ktoś kto chce aby on był lepszy ze swoim talentem. A skąd u RJ te protekcyjne akcje? Cóż RJ ma dla Jane jakąś drogę i na pewno jest to o głębszym sensie

Ksieciuno

Czytałem dużo nie wszystko. Ja po 1 sezonie już, się zastanawiałem nad hipotezą "Patrick Red", aczkolwiek wykluczyłem to z jednego prostego powodu, jeśli ja na to wpadłem (pomyślałem o tym), to inni pewnie też. To by było za proste. Kolejna sprawa, buźka może być podobna, ponieważ RJ, nie jednokrotnie mógł oglądać "Patryka" znać go wcześniej, może po prostu, ma ona takie kształty a nie inne, właśnie dlatego. Następna sprawa, strzelanie z broni jest trudne? Ehhh... nie strzelaliście a gadacie, jestem żołnierzem, pierwsza moja styczność z bronią, była właśnie w wojsku (prócz trzymania glocka kiedyś tam). Moje pierwsze strzelanie było z broni automatycznej broni, każdemu pewnie znanej ak-47 (aczkolwiek w wojsku jest model z rozkładaną kolbą czyli KBK AKMS) i mogę was zapewnić, że mimo iż nie wypadło to najlepiej w pierwszy cel trafiłem za chyba 4 pociskiem, po niespełna 30s (odległość 100m) później to już było proste.

Co mnie zaciekawiło, to zachowanie Van Pelt w ostatnim odcinku, jest ono hmm... trochę "zboczone". Bo mimo, iż zna dobrze Patricka i wie co nie co o "takich sztuczkach", łatwo dała się podejść Bret'sowi Stiles'owi. Chyba, że czegoś nie wiemy i Jane, chcę mieć wtykę w Visualise.

paradoxalnyp

I takie pytanie, bo nie pamiętam, w którym odcinku była scena z postrzelonym grubasem?

ocenił(a) serial na 7
paradoxalnyp

Być może chodzi ci o finał 2 sezonu?

Van Pelt jest w tym sezonie wybitnie rozchwiana emocjonalnie i podatna na manipulację, szczególnie, że zawsze była otwarta na "nadprzyrodzone" teorie. Do tego,Stiles wykorzystał tą słynną traumę z dzieciństwa, żrby sobie otworzyć drzwi. Watpię, żeby Jane maczał w tym palce, bo wtedy nie widzielibysmy Van Pelt próbującej tej techniki w samotności.

ocenił(a) serial na 9
paradoxalnyp

Niewątpliwie Van Pelt będzie teraz znowu decydującą osobą w tym wszystkim. Ale dla mnie RJ nagle stał się bardziej spokojny i już nie tak porywczy jak kiedyś.

ocenił(a) serial na 8
hudini129

co do porównania 'imion postaci' - przecież Red John sam nie nazwał się Red Johnem - zrobiła to prasa/opinia publiczna/policja, więc nie mógłby to być kalambur Jane'a godny Lorda Voldemorta
co do poczucia winy - zdaje się, że ten bohater żyje poczuciem winy w związku ze śmiercią swojej rodziny. Nie przestrzega po prostu etyki zawodowej...

ocenił(a) serial na 8
cherrylady_77

Red John sam nazwal sie Red Johnem to raz.

Ta cala teoria jest poprostu smieszna, Jane zawiozl cialo murzyna do domu slepej jednoczesnie gadajac z nia przez telefon, do tego pokazali go na fotelu, ofc mozecie teraz powiedziec ze to nie byl prawdziwy RJ, kto to byl w takim razie? Do tego final 2 sezonu, Jane sam sie zwiazal i sam sobie potem uratowal zycie, ew wynajal sobie czlowieka ktory udawalby RJ mimo ze nikt tego nie widzial. Jesli Jane niewie ze jest RJ tzn. robi to nieswiadomie, to to co napisalem tym bardziej obala ta smieszna teorie ze Jane=RJ. Podobienstwa oczywiscie sa, ale tylko po co zeby urozmaicic serial, a nawet byc moze RJ i Jane mieli takiego samego 'mentora' czy cos w tym stylu, moze sa nawet bracmi? Nie ulega watpliwosci tylko to ze Jane zna RJ, i to bardzo dobrze, dziwne ze jeszcze nie skojarzyl kto to jest, badz poprostu tego nie pamieta.

ocenił(a) serial na 8
kitiko

nie wydaje mi się żeby to wynikało z serialu. z tego co pamiętam 'podpisywał się' krwistą buźką a nie 'red john'

ocenił(a) serial na 7
cherrylady_77

W sumie nie wiemy skąd ten przydomek "Red John". W języku angielskim osoby niezidentyfikowane sa określane jako "John Doe" lub "Jane Doe". Media mogły więc z łątwością nadać tajemniczemu seryjnemu mordercy przezwisko "Red John", jak najbardziej logiczne. Z drugiej jednak strony, korelacja Patrick JANE - Red JOHN wydaje mi się nieprzypadkowa - przy czym zaznaczam, że nie jestem zwolenniczką teorii RJ=PJ, ale uważam, że jakiś głębszy związek pomiędzy nimi musi być.

hudini129

generalnie mogę się zgodzić ze zwolennikami jaki i przeciwnikami teorii przedstawionej przez użytkownika "Hudini129". Jest w tej teorii parę niejasności jednak po odcinku 17(18 jeszcze nie oglądałem) to nie jest to takie bez sensu. Można teraz podyskutować tezie jaka przedstawiła agentka FBI,może jest w tym trochę racji.Cholera wie, jednak jakieś spektakularne zakończenie tej historii byłoby w stylu scenarzystów tego serialu :)

ocenił(a) serial na 8
hudini129

Ale dyskusja. :) Nieco odstaję od waszego poziomu intelektualnego, więc nie będę się rozpisywać. Bardzo przyjemnie czyta się Twój post i chociaż wydaje się to mało prawdopodobne, jako jedna z nielicznych bardzo chciałabym, by okazało się, że Patrick jest chory umysłowo. Uwielbiam wszelkiej maści dramaty psychologiczne i byłabym wielce uradowana gdyby okazało się, że Jane ma rozdwojenie jaźni.
Pozdrawiam Cię serdecznie!

ocenił(a) serial na 10
hudini129

Uważam, że Patrick Jane i Red John są ze sobą silnie związani, ale nie sądzę że to ta sama osoba... A z resztą jeszcze wszystko się okaże. Na pewno serial się skończy razem z rozwiązaniem tej zagadki. ;D

ocenił(a) serial na 9
xAgusia01x

A ja mam kilka argumentów,które niszczą wasze teorie.
1)Red John nie moze być kobietą,ponieważ
a)sami słyszeliscie jego głos w jednym z odcinków i raczej nie był to głos kobiecy prawda:)
b)niewidoma znałą Red Johna i określalą go jako "mój przyjaciel" Roy Taglew Farrow :)
Tak więc nie moze to być Lisbon i jakakolwiek inna kobieta.
2)Patrick jak i grubasek słyszeli głos Red Johna.Wątpie,zeby Red John chodzil z modulatore głosu.
a)Patric znal głos swojego ojca.Mimo uplywu tylu lat nie zapomina sie takich rzeczy.Tym bardziej ,ze Jane jest MENTALISTĄ.
b)to samo tyczy sie Waltera Mushbur'ego i jakiegokolwiek innego faceta z którym mial do tej pory stycznosć w serialu.
Tak więc reasumujac Red Johnem nie moze to być ktokolwiek kogo Patric zna :P
Dziekuje,tyle z mojej strony :P

ocenił(a) serial na 10
bloodman1009

Gdzieś w sieci znalazłem dosyć interesującą tezę jakoby Red Johnem miał być facet w czerwonym sweterku, który w finale ostatniego odcinka 3 sezonu siedział w pobliżu Timothy'ego Cartera. Internauta zwrócił uwagę, że facet zdaje się reagować na rozmowę telefoniczną między Carterem i Lisbon i odchodzi od stołu akurat w momencie, w którym Patrick Jane podchodzi do Cartera (taka sugestia w stylu "O'Laughlin nie żyje, Patrick kogoś zabije"). Następnie (mocno naciągana teza) pojawia się w tle scenerii kiedy Jane siedzi już przy stoliku z domniemanym Red Johnem.

http://www.youtube.com/watch?v=590v4FCm6WU&feature=related