PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37003}

Miasteczko Twin Peaks

Twin Peaks
1990 - 1991
8,5 118 tys. ocen
8,5 10 1 117697
8,6 55 krytyków
Miasteczko Twin Peaks
powrót do forum serialu Miasteczko Twin Peaks

wczoraj pierwszy raz w życiu oglądałem ten serial.obejrzałem cały pierwszy sezon i jakoś nie zachwycił mnie bardzo.wiele słyszałem i czytałem opinii że to serial wszechczasów i że jest kultowy ale wg mnie taki nie jest.Faktem jest że jest oryginalny, widać w niektórych scenach charakterystyczny styl Lyncha, fabuła z odcinka na odcinek się rozwija i człowiek się wkręca w oglądanie ale: wieje trochę nudą, trochę przypomina czasem telenowelę, i czasem amatorstwo niektórych aktorów zraża bardzo.jak dla mnie 8/10 za klimat który jest nie do podrobienia ale nie nazwałbym tego kultowym serialem.

ocenił(a) serial na 10
lechu1017

pffff.... to jaki bys nazwal kultowym?? co madralo??

lechu1017

szanuję twój głos to jasne ale widać że to nie dla Ciebie albo łapiesz temat klimat i lyncha albo nie:odsyłam do złotopolskich klanu i nnych z 24 polskich kitów>aha jeszcze jest dallas i dynastia

ocenił(a) serial na 10
mcwrite

mówicie, że szanujecie jego zdanie...po czym po człowieku jedziecie....:D nie no spoko...
dla mnei ten serial jest kultowy ...jest genialny... konwencja telenowali połączona z taką tematyką..i osadzona w dość niezwykłych realiach..czy nawet nadnaturalnych.... jest dla mnei mieszanka idealną... Pozatem takie subtelne Lynchowskie chwyty.... a w zasadzie to czasem wcale nie subtelne..tylko celowo uwypuklone.....ale zawsze mile dla oka...
Aczkolwiek.. jesli komuś się nie podobała ... gra aktorska, sceneria... kolory ..muzyka cyz jeszcze niewaiadomo co :D.... albo najprościej w świecie nei lubi Lyncha.. to jego gust, nie musi wcale kończyć na Złotopolskich.. Jest też parę ambitniejszych seriali...Nie przesadzajmy!

Ahoj

ocenił(a) serial na 3
mcwrite

dallas i dynastia heheheh.racja chyba napisałem tak przez to że styl Lyncha nie jest dla mnie, oglądałem kilka jego filmów i jakoś bardziej mi się podoba styl Kitano lub Waltera Sallesa.mam drugi sezon Twin Peaks ściągnięty więc pewnie go obejrzę i może wtedy zmienię swoją opinie.a tak na marginesie to tylko jeden serial mi się podobał tak na maxa i był to The Shield ale to kompletnie inna rzecz.

ocenił(a) serial na 10
lechu1017

jeden sezon? a gdzie reszta? najlepsze jest na koncu, a pozniej jeszcze raz wszystko od poczatku! nie wiem ile razy ogladalam caly serial, mam go na cd i nikomu nie oddam:)

ocenił(a) serial na 9
lechu1017

Mam obecnie 24 lata. Jak był puszczany w TVP miałem ok 9-11 lat, albo coś w tych granicach . I powiem szczerze, że żaden z seriali nie wywarł na mnie takich emocji jak Twin Peaks. Małe miasteczko, dziwni ludzie, nawet tartak, czy karzeł, i przede wszystkim tajemnica, muzyka i mrok. Te rzeczy wywarły na mnie durze wrażenie. Dla młodego człowieka taki serial to duże przeżycie, zważywszy na to, że to psychologiczny Thriller. Dużo ludzi z mojego pokolenia, którzy oglądali ten serial w latach swojej młodości tak uważa.
Przyznam, że jakbym miał obejrzeć go teraz pierwszy raz, to byłby dla mnie taki jak dla autora pierwszego postu. To komercja wywarła na to taki wpływ. W dobie śmiesznych horrorów i filmów w stylu Residen Evil czy Piła, jesteśmy skazani na takie opinie.
Jednak Miasteczko Twin Peaks zawsze będzie dla mnie czymś.

lechu1017

Telenowela? Amatorstwo aktorów? Ależ o to właśnie chodziło! Ten serial to nie kolejny konwencjonalny thriller czy cokolwiek, tylko właśnie przecudownie subtelna parafraza. Zderzenie sielanki i grozy, kiczu i oryginalności nadaje wszystkiemu groteskową aurę - i to właśnie jest ten "charakterystyczny styl Lyncha", a nie jakieś pojedyncze sceny. Radzę obejrzeć ponownie, ale tym razem nie patrz na treść, ale na FORMĘ, bo to w niej właśnie tkwi cały artyzm.

ocenił(a) serial na 10
lechu1017

Ależ Miasteczko Twin Peaks jest serialem znakomicie zagranym! Mistrzowska postać Lelanda Palmera, Agent Cooper, Bobby Briggs, Nadine, Audrey, BOB! Aktor, który grał Jamesa Hurley'a, wbrew pozorom również trzymał poziom. Ta postać z założenia miała być kiczowato-misiowata i według mnie wypadła przekonująco. James wzbudzał moją niechęć za każdym razem kiedy pojawiał się na ekranie. To znaczy, że mu uwierzyłam:)

ocenił(a) serial na 10
lechu1017

https://www.youtube.com/watch?v=swiVa2LqO04

Dialog Kyle'a MacLachlana (agent Cooper) z przebranym za kobietę... Davidem Duchovnym:
- Myślałem, że nie interesujesz się już dziewczynami.
- Może i noszę sukienkę, ale majtki wkładam po staremu, jeśli wiesz, co mam na myśli.
- Nie bardzo.
:-)

I już jest dziwnie.
Dlatego ten serial jest jedyny w swoim rodzaju.
Dlatego jest ponadczasowy.

Na osłodę obrazek z epoki:
Goodbye horses!
http://theplaylist.net/remember-late-jonathan-demme-great-video-essay-use-close- 20170426/