PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=764111}

Mindhunter

2017 - 2019
8,0 110 tys. ocen
8,0 10 1 110201
8,0 40 krytyków
Mindhunter
powrót do forum serialu Mindhunter

Fantastyczny pomysł na scenariusz i zarąbista muzyka lat 70'tych i na tym kończą się plusy tego filmu :(
Gra aktorska na poziomie niskobudżetowym, wyjątkowo smętny i nudny wątek romansu głównego bohatera ze smętną i nudną (choć ładną) Debbie, pełno kompletnie nic nie znaczących albo niewyjaśnionych wątków (np. karmienie kota w piwnicy-pralni, wizyta u Billa w domu i parę innych), muzyka (choć świetna) niedopasowana do niektórych scen, rwana akcja - coś się zaczyna dziać, po czym nie ma kontynuacji ani nawiązania w dalszej części (Holden natyka się na Debbie z Patrickiem podczas jakiegoś pokazu i wkurzony wychodzi z sali).
Ogólnie ogląda się niby dobrze, ale nie ma w serialu tego czegoś, co każe Ci siedzieć do 3:00 nad ranem, żeby tylko przekonać się co będzie dalej. Wymęczyłam serial w tydzień, a zakończenie mnie totalnie rozczarowało.
Daję jedynie 5 gwiazdek.

ocenił(a) serial na 10
Plomme

Bardzo ciekawa opinia, jak widać, nie każdemu serial przypasował, mówię to jako osoba, która właśnie skończyła serial (03:34) :)

ocenił(a) serial na 8
Plomme

Nie uważam,żeby te wątki były niedokończone. Przecież łatwo stwierdzić o co chodzi: karmienie kota w piwnicy - potrzeba bliskości, Debbie z Patrickiem - no wybaczył jej. Jakiś facet do niej zarywa, jej się to podoba, ale koniec końców nic się nie stało i przeszli nad tym do porządku dziennego, wizyta u Billa w domu - poznają się bardziej, swoje partnerki, rodzinne życie. Nie wiem co tu miało by być kontynuowane? Pokazali naturalną konsekwencję życia ludzi, którzy dużo razem pracują i zaczynają się poznawać.
Jak dla mnie to ten serial jest o tym jak powstawało profilowanie kryminalne, a nie o jakiś jednym konkretnym dochodzeniu. Stąd dopuszczam takie niedowiedzenia, które jak dla mnie w sumie nie są niedowiedzeniami.
Trochę podobny było "Zodiak". Widocznie reżyser ma taką manierę.

ocenił(a) serial na 9
agaz_82

To nie maniera reżysera. Masz absolutną rację, to jest serial o powstawaniu profilowania kryminalnego jako nauki i kluczowym elemencie FBI.
Pierwowzór Holdena to pierwszy oficjalny profiler FBI w historii.

ocenił(a) serial na 7
agaz_82

Nie jest to serial o powstawaniu profilowania kryminalnego gdyż jest już dawno po tym jak się to zaczęło jednak nie było tak rozwinięte. Serial ten pokazuje tylko jak ten temat próbują rozgryźć policjanci a nie psycholodzy.

Plomme

Zgadzam się z Tobą, a od siebie dodam, że serial rozpędzał się bardzo, bardzo powolutku i w sumie nie doczekałam się pełnej prędkości, bo... sezon się skończył. Nie mam pojęcia, czy będę w ogóle o nim pamiętała aż tak długo, żeby odnotować pojawienie się drugiego sezonu. Raczej nie.

ocenił(a) serial na 5
Plomme

Zgadzam się w pełni, mam podobne przemyślenia :)