PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=164018}

Mistrz i Małgorzata

Master i Margarita
2005
7,9 4,8 tys. ocen
7,9 10 1 4790
8,2 5 krytyków
Mistrz i Małgorzata
powrót do forum serialu Mistrz i Małgorzata

książka to arcydzieło. Byłam nią zachwycona jak czytałam ją w liceum na jezyku Polskim. Niestety Rosyjski film nie oddaje jej ducha. Jest marny tak samo jak nasze adaptacje lektur. Szkoda:( Dobrze ze chociaż Anne Karenine zrobili Amerykanie nie Rosjanie

ocenił(a) serial na 9
EwaAnna1992

"Mistrza i Małgorzatę "czytałem zarówno po polsku jak i po rosyjsku Uważam że serial zrobiony jest fenomenalnie.W życiu nie uwierzę by Amerykanie mogli oddać ducha tej powieści.Tylko ludzie którzy rozumieją jakie było życie w ZSRR w czasach stalinowskich mogą z pełnym zrozumieniem czytać książkę jak i nakręcić film który całkowicie odda jej sens.

Ayrton

Żałuj zatem, ż nie obejrzałaś radzieckiej wersji z 1967 roku. A amerykaśka to badziew.

ocenił(a) serial na 7
EwaAnna1992

Niestety adaptacje rzadko kiedy dorównują pierwowzorom, a jeszcze rzadziej są od nich lepsze. Ja tą powieścią może nie byłem aż zachwycony, ale pamiętam, że "połknąłem" ją szybko i byłem zdziwiony jak bardzo mnie wciągnęła. Teraz jestem świeżo po obejrzeniu serialu. Z pewnością do książki trochę mu brakuje, ale 10 odcinków dałem rade obejrzeć w ciągu 2 dni(8+2) i wg. mnie na tak krytyczną ocenę absolutnie nie zasługuje. Trochę reżyseria, trochę aktorzy "uwalili" wielkość filmu, ale na wielki plus zasługuje muzyka. Jak dla mnie kapitalna( z małymi wyjątkami) i świetnie oddaje nastrój i ducha danych scen.

Pozdro. :)

ocenił(a) serial na 10
EwaAnna1992

Również czytałam powieść i stwierdzam, że serial jak najbardziej świetnie komponuje się z książką. Nie wiem, skąd u Ciebie takie przekonanie, ale widać interpretacja takiego filmu zależna jest od człowieka.