Proponuję Mentaliste jeśli nie ogłądales.
Tytułowym bohaterem serialu jest Patrick Jane (Simon Baker), który pracuje jako niezależny prywatny detektyw i konsultant w Kalifornijskim Biurze Śledczym. Wcześniej, dzięki niezwykłemu talentowi obserwacji i dedukcji, udawał on medium wykorzystując naiwność innych ludzi. Jednak gdy seryjny morderca Red John zabił jego żonę i córkę postanowił porzucić dotychczasowy zawód i pomagać policji. Stosując swoje zdolności oraz wykorzystując takie metody jak sugestia, hipnoza czy manipulacja potrafi rozwiązać najróżniejsze sprawy kryminalne.
Mam nadzieje, że to żart z tym Mentalistą i ktoś liczył na podgrzanie atmosfery. Porównać te dwa filmy to siebie to tak jakby porównać kółko i krzyżyk do szachów, pozdro
zgadzam się, Forbrydelsen I i II, Den som dræber i jeszcze Wallander - wersja i amerykańska i skandynawska, ewentualnie, choć to nie do końca wpisuje się w gatunek, Millenium jako mini - serial
a propos Den som dræber, czy ktoś wie ile ten serial ma odcinków? pamiętam, że oglądałam go jakiś czas temu w tv, ale nie mogę sobie przypomnieć, czy on się szybko skończył, czy to ja o nim przez przypadek zapomniałam i przestałam go oglądać...
ma 10 odcinków po godzinie lub jak w Ale Kino puszczano 5 odcinków po 2 godz.
I jeszcze Den som dræber... znalazłam tylko film a rozumiem, że powstał serial?
Forbrydelsen widziałam na Ale Kino+ kiedyś leciało, ale nie zdziwiłabym się, gdyby ktoś chomikował, choć nie szukałam
A Den som dræber w sumie nie pamiętam, może też było na alekinie
http://www.filmweb.pl/serial/Den+som+dr%C3%A6ber-2010-560213
Prawie nikomu nie udało się jeszcze zrobić serialu doskonałego... Prawie - bo mamy 'forbrydelsen'! Idealna czołówka i końcówka każdego odcinka, absolutnie perfekcyjna ścieżka dźwiękowa, postaci takie że nawet do łotrów się przywiązałem, wspaniała Sofie Grabol, i to napięcie...
'FORBRYDELSEN'!
to jak wspomniano o 'Forbrydelsen' to warto dla ciekawości i porównania sięgnąć po amerykańską wersję - 'The Killing'
co mam wybaczyc skoro sie nie gniewam? Uzytkownik foxtrot wnioskuje porownan nie lubi i dla ciekawosci niczego nie bedzie ogladac. Pytanie bylo o podobne seriale a nie indywidualny gust uzytkownika przypominam
Osobiście polecam amerykańską wersję "Forbrydelsen" - The Killing - równie klimatyczna! http://www.filmweb.pl/serial/Dochodzenie-2011-576962