PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603823}

Most nad Sundem

Bron / Broen
2011 - 2018
8,2 29 tys. ocen
8,2 10 1 28674
7,8 6 krytyków
Most nad Sundem
powrót do forum serialu Most nad Sundem

Zna ktoś inny serial w podobnym klimacie i poziomie??

Strang3r

Proponuję Mentaliste jeśli nie ogłądales.
Tytułowym bohaterem serialu jest Patrick Jane (Simon Baker), który pracuje jako niezależny prywatny detektyw i konsultant w Kalifornijskim Biurze Śledczym. Wcześniej, dzięki niezwykłemu talentowi obserwacji i dedukcji, udawał on medium wykorzystując naiwność innych ludzi. Jednak gdy seryjny morderca Red John zabił jego żonę i córkę postanowił porzucić dotychczasowy zawód i pomagać policji. Stosując swoje zdolności oraz wykorzystując takie metody jak sugestia, hipnoza czy manipulacja potrafi rozwiązać najróżniejsze sprawy kryminalne.

biomek

Forbrydelsen

biomek

Mam nadzieje, że to żart z tym Mentalistą i ktoś liczył na podgrzanie atmosfery. Porównać te dwa filmy to siebie to tak jakby porównać kółko i krzyżyk do szachów, pozdro

doryjanek

Fakt!

Strang3r

Forbrydelsen - najlepszy !

Strang3r

zgadzam się, Forbrydelsen I i II, Den som dræber i jeszcze Wallander - wersja i amerykańska i skandynawska, ewentualnie, choć to nie do końca wpisuje się w gatunek, Millenium jako mini - serial

joliefleur

tak, tak jeszcze Den som dræber i Wallander !

sylsob1

a propos Den som dræber, czy ktoś wie ile ten serial ma odcinków? pamiętam, że oglądałam go jakiś czas temu w tv, ale nie mogę sobie przypomnieć, czy on się szybko skończył, czy to ja o nim przez przypadek zapomniałam i przestałam go oglądać...

brainjuice0

ma 10 odcinków po godzinie lub jak w Ale Kino puszczano 5 odcinków po 2 godz.

joliefleur

Mogę zapytać gdzie widziałeś Forbydelsen? Nie mogę tego znaleźć online.

udkojagniece

I jeszcze Den som dræber... znalazłam tylko film a rozumiem, że powstał serial?

udkojagniece

Den som dræber od jutra leci na Filmboksie w środy o 22:45.

yrrah

Dzięki za info, niestety nie mam tego kanału :(

udkojagniece

Forbrydelsen widziałam na Ale Kino+ kiedyś leciało, ale nie zdziwiłabym się, gdyby ktoś chomikował, choć nie szukałam
A Den som dræber w sumie nie pamiętam, może też było na alekinie
http://www.filmweb.pl/serial/Den+som+dr%C3%A6ber-2010-560213

Strang3r

Prawie nikomu nie udało się jeszcze zrobić serialu doskonałego... Prawie - bo mamy 'forbrydelsen'! Idealna czołówka i końcówka każdego odcinka, absolutnie perfekcyjna ścieżka dźwiękowa, postaci takie że nawet do łotrów się przywiązałem, wspaniała Sofie Grabol, i to napięcie...
'FORBRYDELSEN'!

foxtrot

to jak wspomniano o 'Forbrydelsen' to warto dla ciekawości i porównania sięgnąć po amerykańską wersję - 'The Killing'

acry

Zdecydowanie nie warto. Wybacz...

foxtrot

co mam wybaczyc skoro sie nie gniewam? Uzytkownik foxtrot wnioskuje porownan nie lubi i dla ciekawosci niczego nie bedzie ogladac. Pytanie bylo o podobne seriale a nie indywidualny gust uzytkownika przypominam

acry

W podobnym klimacie i poziomie - Red Riding (miniserial brytyjski).

Strang3r

Osobiście polecam amerykańską wersję "Forbrydelsen" - The Killing - równie klimatyczna! http://www.filmweb.pl/serial/Dochodzenie-2011-576962

kmiler78

Powstała wersja amerykanska The Bridge ;) i wersja brytyjska The Tunnel. Warto zapoznac sie z tymi tytulami. Polecam rowniez brytyjskie serile takie takie What Remains i Broadchurch. Klimacik powala;)