Eh...
Teraz gdy mam już prawie 17 lat, i powoli kieruję się ku dorosłemu życiu, coraz bardziej chcę wrócić, do lat wczesnego dzieciństwa, ponieważ tylko dzięki wspomnieniom życie jest radośniejsze.
Uwielbiam wracać do Muminków, bajki "puszczanej" w latach mojego wczesnego dzieciństwa i pare miesięcy temu... z opowiadań rodziców, wiem, że potrafiłem oglądać jeden odcinek pare razy zanim poszedłem spać (rodzice nagrywali, ponieważ gdy Muminki się kończyły ryczałem, strasznie :P). O dziwo nie bałem się buki, ani tych małych leśnych penisów, za to pamiętam, że zawsze uwielbiałem w tej bajce muzykę, kolory i życie bohaterów...
I teraz do tego wracam, nawet w marzeniach, ponieważ zawsze chciałem być jak Włóczykij, wolny człowiek, zawsze chciałem żyć w bajkowym świecie Muminków.
A teraz jest dalej niż bliżej do tego wszystkiego.
Nauczyciele mówią mi o maturze, rodzice o maturze, jest ciężko, ale dalej będzie już tylko ciężej.
Dziękuję za uwagę, fajnie, ze się mogłem wyżalić.
A skąd ja znam ten typ człowieka...wieczny marzyciel... A może to dlatego że też taki jestem? Sam często myślę jak fajnie byłoby cofnąć się do przeszłości lub choć przywrócić dawną telewizję do teraźniejszości. Taki "Back to the past".... Co do bohaterów "Doliny Muminków" to do dziś mam ubaw z perypetii i losów Ryjka. Jak dla mnie on jest świetny. Te jego obżarstwo, skąpstwo. Taki na czasie ... :D
PS. Czy posiadasz może jakieś jeszcze VHS'y z nagrywanymi odcinkami Muminków? Byłbym wdzięczny za odpowiedź
Nie, raczej nie posiadam. Nawet jeśli jakaś kaseta się zachowała to i tak odtworzenie czegokolwiek z tej kasety równałoby się cudowi... (ewentualna najmłodsza ma z 13/14 lat...).
Pozdrawiam.
Wiek kasety w zasadzie nie ma znaczenia(bo odcinki które mi brakują leciały tylko raz i to w pierwszej połowie lat 90'tych) chodzi raczej o odcinki(nie ważne już w jakiej jakości) a jeśli nie to sama ścieżka dźwiękowa
Szkoda, trudno :(
hehe nie jest tak źle zawsze zostaje rapidshare, 55 odcinków, prosze bardzo:]
http://peb.pl/filmy-animowane/167411-rapidshare-muminki-moomins-1990-a.html
Ah, Muminki. Najlepsza bajka :) Mogłabym oglądać ją bez przerwy bez względu na wiek. Bo tak na prawdę jak tak obserwuje, to cieszy się również sympatią nie tylko wśród najmłodszych widzów, a również tych trochę starszych ;)
I strasznie mi przykro, że teraz lecą na tvp1 tak tandetne bajki, ni to mądre, ni to śmieszne.. Totalne dno. Dzieci nie mają pojęcia o Muminkach i ich wspaniałych przygodach, i na prawdę się cieszę, że dane mi było oglądać Muminki paręnaście lat temu :D
Na szczęście, nagrywałam je na kasety, ale niestety nie mam wszystkich, a tak bardzo chciałabym jeszcze raz je kiedyś zobaczyć, a nie ma gdzie ściągnąć :/ No i mam pełno odcinków na kasetach, których nie ma w internecie do ściągnięcia, ale nie mam pojęcia jak mogłabym przenieść je na komputer.
Także więc jak na razie to nie mogę pomóc :(
A mogłabyś mi pomóc?! Baaaardzo proszę! Uratujesz mi tym życie! Proszę odezwij się do mnie na mail'a kseroboy1234@o2.pl
Wiele odcinków z polskim dubbingiem jest dostępnych na You Tube: http://pl.youtube.com/profile?user=PolishMoomin&view=videos
Miłego oglądania:)
Jeżeli jesteś fanem cudownego, animowanego serialu ,,Maminki” i chcesz zobaczyć je znów w swoim odbiorniku nie trać czasu ! wejdź na poniższy link i podpisz się !! każdy głos się liczy ! Czekamy na was !
http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=3744
Zgadzam się z Tobą....ja mam prawie 16 lat i też z każdym mijającym rokiem czuję jak się oddalam od dzieciństwa:( coraz bardziej tęsknie do takich drobnych rzeczy jak bajki,wiara w Świętego Mikołaja itp.A w tym roku testy,nawał roboty i żal serce ściska,że nie mogę być wolnym Włóczykijem w namiocie przy strumyku...Ostatnio zaczęłam na online(MEGAVIDEO) i na youtube (na kanale użytkownika fantatu) oglądać Muminki (mam chyba jakiś kryzys wieku dojrzewania,czy coś w tą nutę).Ah,chyba nigdy nie dorosnę,bo bez bajek i małych,nie istotnych rzeczy świat byłby strasznie smutny.