PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=304475}

Mushishi

2005 - 2006
8,0 7,6 tys. ocen
8,0 10 1 7647
Mushishi
powrót do forum serialu Mushishi

Polacy dorośnijcie , duża cześć tego portalu uważa się za znawców filmu a nawet sztuki a nie mogą " ogarnąć " faktu ze " bajka " może przekazywać wyższe wartości niż ich ukochane amerykańskie seriale , ale to tylko świadczy o zacofaniu większości tego społeczeństwa . Ja rozumiem że ktoś przyjdzie z pracy i ogląda jakiś nie wymagający intelektualnie serial żeby się " rozerwać " ja nie oglądam i ok , ale ludzie którzy tak robią nie oczerniam ze są głupkami , każdy ma swoje upodobania ale jeżeli człowiek który uważa się za rozumiejąca istotę pisz " to jest głupia bajka dla dzieci " no to wybaczcie , a w szczególności argumenty typu amerykańskie seriale oglądają miliony odp - debli , i zachwycają się serialami typu "Moda na sukces" . W Japonii jeżeli coś odnosi sukces to jest coś wartościowego a nie nagłośnione przez głupkowate media ( nasz kraj ) bo tam ludzie są trochę inni średnia wykształcenia jest o 2 poziomy wyższa niż w Polsce i nie jest tak skomercjalizowana , byle co jakiś głupi magazyn albo stacja TV nada nowego i zareklamuje to tłumy lalek już siedzą i się podniecają pozdro

tomektomfcb

tomektomfcb
Podpisuje się pod twoją wypowiedzią.

ocenił(a) serial na 10
tomektomfcb

zgadzam się z Tobą. czytałam wiele sporów na temat tego anime. że nie powinno być na 1 miejscu. to było coś strasznego. zagorzali przeciwnicy oczerniali fanów tego anime. po prostu mieszali ich z błotem. jak tak można?! nawet nie widzieli tego anime, a już dawali negatywne oceny. oh, oh byleby tylko ulubiony serialik był na pierwszym miejscu! czy to takie ważne co jest na którym miejscu? paranoja.

tomektomfcb

Przypominasz mi pewnego znajomego, który również uważa, że jest "wyjątkowy" bo ogląda japońskie bajki. W sumie jest to raczej niegroźne, chociaż irytujące i w pewnym sensie żałosne, bo słuchanie tekstów o tym jak niedoceniony przez świat "intelektualista" zmuszony jest życ w społeczeństwie debili nie potrafiących dostrzec tego co naprawdę jest godne uwagi, nader często spotykam w środowisku fanów m&a. Może po prostu miałem pecha do ludzi i większośc z nich jest w miarę normalna, ale nie o to mi w tym wypadku chodzi. Osobiście sam interesuję się historią Japonii, ale jeśli patrzę na ich kulturę współczesną wydaje mi się, że produkuje ona więcej chłamu niż kultura zachodu. Dobre strony są takie, że produkują tego całkiem sporo, więc idzie z tego wszystkiego wyłowic rzeczy wartościowe, jak chocby wyżej wspomniane "mushishi". W każdym razie większośc japońskiej popkultury to "skośnookie dody i mandaryny" dlatego nie widzę powodu, żeby marginalizowac jakoś kulturę zachodu, w końcu nawet sami Japończycy bardzo się "zwesternizowali".

ocenił(a) serial na 10
lol_atU

Po pierwsze to nie czuje się wyjątkowy bo oglądam japońskie bajki i też nie jestem raczej , ale żeby odróżniać coś wartościowego od gów.. to nie trzeba być wyjątkowym . " bo słuchanie tekstów o tym jak niedoceniony przez świat "intelektualista" zmuszony jest życ w społeczeństwie debili nie potrafiących dostrzec tego co naprawdę jest godne uwagi " każdy ma swój gust wspomniałem o tym nie mam czasu żeby siedzieć x godzin przed TV i oglądacz wszystko co popadnie , jak ty masz to pozazdrościć , dlatego pisałem ze każdy ogląda to co chce i mu się podoba jestem fanem wszelkiego rodzaju Fantasy od dziecka i nie będę ci pisał ile książek przeczytałem i ile obejrzałem nie tylko film anime pochodzących z Japonii och spojrzenie na świat pokryło się z moim i tak mi pasuje . "ale jeśli patrzę na ich kulturę współczesną wydaje mi się, że produkuje ona więcej chłamu niż kultura zachodu" możliwe nie żyje tam nie wiem , wyławiam interesujące mnie tytuły , chłam istnieje jak wszędzie bo zawsze znajdą się ludzie którzy to kupią taki jest biznes