PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=619268}

My Little Pony: Przyjaźń to magia

My Little Pony: Friendship Is Magic
2010 - 2020
7,4 7,8 tys. ocen
7,4 10 1 7828
6,5 2 krytyków
My Little Pony: Przyjaźń to magia
powrót do forum serialu My Little Pony: Przyjaźń to magia

Ostatnio będąc w pozycji siedzącej w pewnym miejscu jak grom z jasnego nieba uderzyła mnie myśl o znaczku Rarity i związanemu z nim talentowi. W 23 odcinku pierwszego sezonu Rarity opowiada o tym jak zdobyła swój znaczek. Dowiadujemy się, że umiała szyć jeszcze przed zdobyciem go, ale ona sama nie była zadowolona z efektów swojej pracy. W tym momencie róg poprowadził ją do skały, z której - po uderzeniu głową - wysypała się masa diamentów. Jak łatwo wywnioskować jej przeznaczenie, o którym mówi znaczek, to odnajdywanie diamentów, a one same były jedynie dodatkiem do strojów, z których sama Rarity była wreszcie zadowolona.
Tu dochodzimy do ostatniego odcinka 3 sezonu. Applejack otrzymała znaczek naszej krawcowej co szyje najlepsze portki we wsi, a tekst jej piosenki brzmi następująco:

Piękną suknię uszyć chciałam, ale wyszło źle
Ja trochę dzisiaj w stresie działam, więc zrozumcie mnie
Szyć muszę się nauczyć, choć nie wiem jeszcze jak
Mam taki los, obiekcji brak, w końcu znaczek mój wyraźnie mówi tak.

Z tym, że znaczek Rarity nie mówił o szyciu tylko, jak to było wyjaśnione wcześniej, ale o szukaniu drogocennych kamieni. Na dodatek ona mając znaczek Rainbow Dash układała chmury w kratę sądząc, że to będzie ładne, ale gdy mieszkańcy miasta się zdenerwowali ze zdumieniem pomyślała, że krata jest już niemodna. Jak widzimy Applejack i Rarity próbowały robić to samo czyli coś ładnego, jednak miały do dyspozycji różne materiały.
Reasumując, Applejack powinna w tym odcinku szukać diamentów, a nie bawić się maszyną do szycia.
A co wy o tym sądzicie?

ocenił(a) serial na 1
Energy2000

Masz rację. Twórcy strasznie to pomieszali, jakby kompletnie zapomnieli co było w poprzednich odcinkach. Ja chciałabym jeszcze dodać, że w tym samym odcinku Rarity, mając znaczek Rainbow Dash powinna śmigać niczym ona. Przecież talent Rainbow to nie było kontrolowanie pogody tylko bycie najszybszym pegazem w Equestrii czy coś podobnego.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Tego przypadku nie rozkminiałem :)
Faktycznie, Rainbow Dash pojawił się znaczek przy ponaddźwiękowym bum, czyli dla niej pogoda to tak jak dla Rarity szycie.

ocenił(a) serial na 9
Energy2000

Błąd twórców. Twórcy chcieli zmienić zajęcia bohaterem i wybrali im zamianę znaczków. To małe niedopatrzenie więc twórcy najpewniej stwierdzili, że dzieci do których serial jest kierowany raczej nie zwrócą na to większej uwagi. Niestety w niedalekiej przyszłości i tej samej galaktyce pojawili się bronies, którzy zwrócą uwagę na takie szczegóły.

ocenił(a) serial na 10
NeoMetalSonic

Nie jestem jednym z tych, którzy przejmują się takimi szczegółami o czym świadczy moja ocena 10 z serduszkiem. Kiedy oglądam bajkę potrafię na nią spojrzeć tak jakby spojrzało na nią dziecko. Nigdy nie rozkminiam nad tym czy nad tamtym, po prostu "tron" to miejsce do przemyśleń i w tamtym właśnie momencie ta myśl spadła na mnie, jak już mówiłem, grom z jasnego nieba i chciałem się tym podzielić. Sporo jest tekstów w internetach, które nielogiczności rozkładają na czynniki pierwsze po to żeby te czynniki pierwsze jeszcze rozłożyć na czynniki pierwsze. Parę z nich przeczytałem i mimo ich prawdziwości nie biorę ich pod uwagę, krótko mówiąc jednym okiem wpadają, drugim wypadają. Dlatego skoro moje przemyślenia wpadły Ci do jednego oka daj im wypaść drugim i cieszmy się kucykami jak ja, Ty czy pani Celestyna emerytka spod szóstki :)

ocenił(a) serial na 7
Energy2000

Podobnie w sumie jest z Fluttershy, która mając znaczek Pinkie próbowała rozśmieszyć mieszkańców. Jednak Pinkie Pie dostała swój znaczek nie za rozśmieszanie, tylko za organizowanie przyjęć.

ocenił(a) serial na 10
TheMike

Jeśli chodzi o Pinkie Pie to dostała znaczek nie za samo zorganizowanie przyjęcia lecz za wywołanie uśmiechu (jak właściwie wygląda uśmiech u konia konkretnie kucyka? :-) ) na twarzach (a właściwie pyskach) kucyków ze swojej rodziny, dopiero wtedy pojawił jej się znaczek. Fluttershy więc próbowała robić to samo czyli wywoływać uśmiech na twarzach innych kucyków.

ocenił(a) serial na 7
Energy2000

Dobra, jednak masz rację :D

ocenił(a) serial na 9
Energy2000

Jak się tak zastanowić to Twilight nie tylko zmieniła im znaczki lecz też w jakiś sposób tożsamości. (Rainbow Dash mieszkała w domku Fluttershy i wykonywała jej zajęcie albo Applejack to samo tylko z Rarity itd.)
Wpadłem na to jak oglądałem jakiś serial (tylko nie pamiętam jaki) gdzie też była jakaś zmiana tożsamości.

ocenił(a) serial na 10
NeoMetalSonic

W sumie to też racja, w końcu Tłajlajt powiedziała, że osobowości kucyków zostały zaburzone (czy jakoś tak), jednak piosenka w wersji oryginalnej jak i polskiej mówi o przeznaczeniu, o których mówią ich znaczki, czyli mamy małe sprzeczności w opowiadanej historii.
Twórcy trochę pogmatwali, ale wiele produkcji ma dużo nielogiczności, sprzeczności czy głupot. Polecam wpisać sobie w google "50 prawd objawionych" i śmiać się jak to przykładowo Peter Parker spadł z kilkupiętrowego budynku, a jedynym urazem był ból pleców :-) (i oczywiście pod żadnym pozorem nie obniżać z tego powodu oceny :-) ).
A co do kucyków odcinek moim zdaniem cudowny, oglądałem z oczami jak pięć złotych :D