Jeśli jesteście fanami, to napewno natknęliście się na polski dubbing - ALE NIE TEN Z PŁYTY! Chodzi mi o wersję na MiniMini ;)
Jeśli chodzi o mnie to tak:
Twilight - Jest okej, nie ma rewelacji ale jest dobrze
Rainbow Dash - Dość nieźle, chociaż Rainbow jest moją ulubioną bohaterką, to muszę ten głos przeboleć :/
Rarity - K A T A S T R O F A ! ! ! Zbyrt słitśny x( Wersja z płyty dołączonej do gazety była lepsza.
Apple Jack - Ujdzie
Pinkie Pie - Między "Dobrze", a "Świetnie"
Fluttershy - Dość dobrze, nie słyszałam nigdy tego głosu w PL dubbingu, ale jest okej
Spike - Dość dziecinny, ale jak na razie najlepszy (za dużo tego "dość" xD)
Celestia - Ujdzie
To moja opinia, a wasza? Piszcie :)
||
||
\ /
Moim zdaniem nie jest źle, a z odcinka na odcinek nawet coraz lepiej. Widać, że aktorki zaczynają się wczuwać w swoje role. Z Mane6 tylko Rarity nie daje rady, tak jest naprawdę nieźle. No i wszystkie dorosłe postacie (Luna, Celestia, p. Burmistrz, babcia Smith itp) zrobione perfekcyjnie. Spike porażka i już chyba nic się na to nie poradzi, nie ma podejścia do oryginalnego głosu i tekstów.
Ale najbardziej ciekawi mnie jak poradzą sobie z Winter Wrap Up, imo najlepszym kawałkiem z bajek/seriali/filmów EVER. Jak mi zepsują tą piosenkę to nie podaruję :P
Na razie mam mieszane uczucia, raz jest źle, raz jest dobrze. Na pewno gorzej od oryginału - to pewne, ale poczekam jeszcze z oceną... Przed nami jeszcze sporo genialnych (pod względem audio) odcinków, które mogli spiep****
To MLP FiM ma oficjalny Polski dubbing? Myślałem, że po prostu MiniMini zrobiło najdroższą w tym kraju parodię z podkładaniem głosów, albo jakiś poradnik "jak nie dubbingować kreskówek". A tak na serio, tylko Spike trzyma jakiś tam poziom. Reszta powoli i boleśnie wypala umysł, niczym koncert Justina w asyście Rebbecki Hanny i Johnas brothers.
a dla mnie i tak to jest najlepsza animacja na swiecie:) nie wazne co kto mysli o poprzednich wersjach wszystkie od 1984 do dzisiaj sa najlepsze:)
Mnie się najbardziej Fluttershy podoba. Ma taki cichutki nieśmiały głosik który bardzo jej pasuje. Najbardziej mi się nie podoba właśnie Rarity chociaż głos ma ładny ale jej nie pasuje.
http://www.youtube.com/watch?v=Jy-0ZwgeSvc - Tyle można powiedzieć nr. dubbingu PL
Pisząc jednak bez zbytniej złośliwości:
Spike, Twi, Fluttershy jeszcze ujdą
AJ całkowicie zniszczyli akcent. No jak można to tak spartolić?!
RD - no niech będzie... Gdyby tylko wyrażała czasami jakieś emocje, a nie mówiła "łapcie ich" (odcinek z psami i kucami) jakby dopiero co wstała obudzona z łóżka i niezbyt ją to obchodziło.
Pinkie Pie - nie najgorzej.
Tłumaczenie jest beznadziejne :} (Hot Sauce jako papryka...no proszę was!) Piosenki PL są beznadziejne - Nie postarali się w ogóle. (wyjątek - kołysanka, która mi się osobiście w wersji PL podoba, ale tylko za głos SB).
AJ powinna brzmieć bardziej tak -> http://www.youtube.com/watch?v=aOanJOeX3IU
BTW: Od kiedy zacząłem oglądać MLP w wersji angielskiej, to przekonałem się do piosenek :}
Jak dla mnie najgorzej wypadł dubbing Spitfire w odcinku z galą (czyżby Rule 63 w wykonaniu MiniMini?)
Nie będę pisał nowego tematu więc napisze tutaj.
Zanim się wypowiem zachęcam do oglądania kucyków po angielsku i z dubbingiem żeby każdy mógł zdecydować jaka postać ma lepszy głos :)
Twilight - jak dla mnie bardzo dobrze brzmi prawie jak oryginał.
Rainbow Dash - może być ale jednak wole po angielsku.
Rarity - a tu mamy klęskę. Głos w dubbingu niema takich emocji, takiej "elegancji" i "elokwencji" jak anielska wersja.
Pinkie Pie - Tu nie mam zastrzeżeń i w tej wersji i w zagranicznej głos i emocje (i to szybkie mówienie:) są świetne.
Apple Jack - Tu tylko angielska wersja. W polskiej nie ma tego akcentu i oczywiście nie ma tego fantastycznego Yo.
Fluttershy - Jeden z moich ulubionych (o ile nie ulubiony) kucyk ma na szczęście odpowiedni cichy,słodki głosik, ale warto obejrzeć angielską wersje dla takich krótkich chwil jak http://www.youtube.com/watch?v=DLTZctTG6cE , http://www.youtube.com/watch?v=rb1ShW3NUME i moje ulubione :) http://www.youtube.com/watch?v=cOc_N0mYe18.
Spike - Akurat ten głos moim zdaniem jest lepszy w polskim dubbingu. Jest taki dziecięcy co pasuje do niego bo jest dużo młodszy od reszty kucyków.
Celestia - Nie przywiązuje jakoś do jej głosu przywiązania w obu wersjach jej głos jest ciepły i troskliwy.
Luna - Jest lepszy w angielskim dubbingu ale po "Luna Odmieniona" jej głos stał się "normalny" polska wersja nie wypada źle.
Big Macintosh - Pisze o nim tylko dlatego że jako jedyny z rodziny apple nie ma tak wyczuwalnego akcentu i dzięki temu polski dubbing lepiej się spisuje ( moim zdaniem. (On ma tak krótkie kwestie że mogłem nie wyczuć tego akcentu ale przy ciągłym Tak Nie aż tak to nie ma znaczenia).
Powiem szczerze że jest to najlepiej zdubbingowana bajka jaką oglądałem i widać że wybierając osoby do dubbingu poświęcili więcej niż 10 min. Dlatego mogę polecić wersje polską.
Nie bez przesady że najlepiej zdubbingowana, są o wiele lepsze (Pora na Przygodę, Pingwiny z Madagaskaru), ale zgadza się jest dobrze zdubbingowana mimo iż wyszła z kanału który uczy dzieci mówić.....
Ale, co do głosów :
Twilight - tym bardziej słucham tym bardziej mi się wydaje że jest podobna do angielskiego
Rainbow Dash - wyszła całkiem, dobrze ten jej chrapowaty głosik jest słodki
Pinkie Pie - bardzo dobrze dobrana, może jej głos jest roszke za gruby, ale co tam
Applejack - no niestety, nie ma tak dobrego akcentu jak w angielskim, ale niewiem która polka umiała by tak
Fluttershy - no dobry, cichy, głosik
Rarity - niestety najgorzej z całej trójki ten z DVD był lepszy
Spike - no tyle piskliwy że da się słuchać
Celestia - ujdzie
Według, mnie najlepiej wyszły postacie drugoplanowe (burmistrz, Luna). Jeśli chodzi o czarnych charakterów : NM była tak sobie, a Chryllias całkiem całkiem, ale najlepiej wyszedł Discord, jako Grzegorz Pawlak wyszedł Z-N-A-K-O-M-I-C-I-E (chociaż znałem go z roli Skippera , więc dziwnie brzmiał).
A mnie się polski dubbing podoba! Jest doskonały! Plejada polskich aktorów jest świetna, idealne dopasowane glosy do różnych postaci i normalnie słuchało mi się przyjemnie! Czy to się komuś podoba, czy nie??!!