Do Armii Krajowej może dołączyć NIEMIEC ale Żyd nie ma szans! Dla Polaków w tym serialu Niemiec był mniejszym złem niż Żyd! Kiedy Viktor uważany był za Niemca wszystko było ok, jak się okazało że jest Żydem to od razu miał iść na odstrzał! Tylko za to że był Żydem ...ręce opadają!
Za pomoc Żydom groziła kara śmierci!? Po sprawdzeniu zawartości wagonu należy go zamknąć z powrotem na 3 spusty żeby przypadkiem żydowskie robactwo się nie rozprzestrzeniło... Jestem w stanie zrozumieć, że w SS czy Gestapo antysemityzm był obowiązkiem i musiał być - w razie potrzeby - praktykowany.
To AK była organizacją polską czy nazistowską? Nie wiem, bo chyba na złą historię całe życie chodziłem!
Niestety, kolejny film, w którym Niemcy mają różne oblicza a Polacy tylko jedno (najgorsze).
ten film to kupa gwna. Ale myśmy sobie na to pozwolili, jakie piękne recenzje dostawał Gross w GW, Polityce, TVN, i platformianej TVP. Ilu Polaków piało peany na temat "faktów" Grossa, pseudofaktów które były negowane przez wielu historyków nie tylko w RP, ale i USA GB czy RFN... nie szanujemy się. Salon, szechter stworzyli wrażenie, że bicie się w pierś, przyznawanie się do wyimaginowanych win jest trendy..jakokolwiek forma patriotyzmu to faszyzm.. i na efekty nie trzeba czekać długo. Czytam wypociny z innego wątku, gdzie ludzie polemizują z wypranym mózgiem 14tolatki. To jest nowe pokolenie wychowane na nowych zasadach salonowych. Możliwe, że historii uczy też już nowe pokolenie ze spranym mózgiem. Jasne historia przed 89 to był w wielu miejscach stek kłamstw, ale cholera czy po 2000 roku nie przeginamy w 2gą stronę, tez kłamilwa ale w innym antypolskim kontekście?
Proporcje w tym filmie są totalnie zaburzone...ci ludzie z AK to jakiś taki zydowski akcent mieli...i te opaski.