Ja uważam, że skoro ten serial "obraża" Polaków to co mają powiedzieć Rosjanie? Nie powinni z
sali sądowej wychodzić i pozwać ZDF o niewłaściwe zobrazowanie ich narodu. Uważam, że
bezsensownie robimy szum. Bardzo lubię historię i często uczestniczę w konkursach
historycznych a przy tym jestem patriotką, ale to nie powód, aby patrzeć na siebie bezkrytycznie.
Nie wybielam Niemców za ich liczne zbrodnie, ale nie wybielam też Polaków.
Wiadomo, że tych dwóch stosunków nie można porównać, ale liczą się fakty.
Pozdrawiam.
kolejna "obiektywna" się znalazła.. noż ku..a mać, obrazają cię, plują ci w twarz szubrawcy zza Odry, a ty odcieni szarości się doszukujesz?! Rece opadają....
@tancerka, a za co konkretnie Rosjanie mają pozwać ZDF? Czy Niemcy posądzili ich o jakąś zbrodnię, której czerwonoarmiści się nie dopuścili?
licza sie fakty? to podaj jakies fakty ktore mowilyby o antysemityzmie AK a nie pieprzysz od rzeczy o jakims wybielaniu.
Treść telegramu nadanego przez generała Grota-Roweckiego 25 września 1941 r. skierowanego do rządu w Londynie:
"Melduję, że wszystkie oświadczenia i posunięcia Rządu i członków Rady Narodowej dotyczące Żydów w Polsce wywołują w Kraju jak najgorsze wrażenie i ułatwiają propagandę Rządowi nieprzychylną lub wrogą. Tak było z >Dniem Żydostwa< i przemówieniem Schwarcbarta, nominacją Libermana i życzeniami na żydowski nowy rok. Proszę przyjąć jako fakt zupełnie realny, że przygniatająca większość kraju jest nastawiona antysemicko. Nawet socjaliści nie są tu wyjątkiem. Różnice dotyczą tylko taktyki postępowania. (...) Postulat emigracji jako rozwiązanie problemu żydowskiego jest (...) dla wszystkich równie oczywisty, jak na przykład konieczność usunięcia z kraju Niemców. (...) Antysemityzm jest obecnie postawą szeroko rozpowszechnioną".
Skoro w tamtym czasie sytuacja tak wyglądała to trudno oczekiwać aby w AK nie było antysemityzmu.
No właśnie w AK nie było. Jak wytłumaczysz fakt, że w AK służyli też żydzi ?
Przykład "antysemityzmu" AK-owców: Batalion Szturmowy Zośka dokonał ataku na "Gęsiówkę" - hitlerowskie więzienie. Niemcy mieli wymordować wszystkich więzionych tam żydów. Szturm groził nie tylko masakrą więźniów, lecz także zdziesiątkowaniem ratujących ich powstańców. Mimo to Polacy zdecydowali się na atak i ocalili życie ok. 350 żydów.
A treść tego telegramu o czym konkretnie świadczy ?
Akurat nie jest trudno wyjaśnić dlaczego mimo, że w AK był antysemityzm mimo, że służyli tam też Żydzi. Sama organizacja nie musi być z gruntu swojego statusu antysemicka by był w niej antysemityzm. To, że dla dowództwa jasne było, że nie może być tutaj podziałów i wykluczania Żydów polskiego pochodzenia z walki o niepodległość to już dla zwykłych ludzi niekoniecznie było to oczywiste. Antysemityzm w II RP miał się całkiem dobrze tak więc było by to dziwne gdyby nagle po wybuchu II WŚ prości ludzie zmienili swoje poglądy. Co więcej skoro III Rzesza nienawidziła Żydów to prostemu człowiekowi bardzo łatwo było w takiej sytuacji obwiniać Żydów o wybuch wojny. Skoro więc mogły pojawiać się takie insynuacje to logiczne, że nie darzono Żydów powszechną sympatią. Takie postawy na pewno się pojawiały bo są czymś normalnym w okresie wojny podczas której zawsze wychodzi z ludzi to co najgorsze. Ten dwuznaczny stosunek Polaków do Żydów uwidaczniał się na polu walki. Jedni współpracowali z nimi bo w partyzantce potrzeba było każdych rąk do pomocy, inni uwalniali wiezienia a jeszcze inni byli w najlepszym razie obojętni na Żydów. Dowództwo nie jest w stanie kontrolować każdej osoby a sama wojna stwarza sytuację, że pewne rzeczy nigdy nie wyjdą na jaw. Jeśli jest tak, że pewna postawa jest dominującą w określonym społeczeństwie to nie ma możliwości by w olbrzymiej organizacji skupiającej jej obywateli nie było tej postawy. Skoro antysemityzm był dominujący wśród Polaków jak mówi o tym ten telegram to w AK musiał się pojawić antysemityzm (co jak już zaznaczyłem nie oznacza, że AK było samo w sobie organizacją antysemicką). Takie są fakty i przed tym nie da się uciec. Można tylko wierzyć w bajki, że na wojnie coś jest tylko albo czarne albo białe oraz, że Polacy są jakimś narodem który w przeciwieństwie do wszystkich innych był krystalicznie czysty. O tym, że Polacy nie są krystalicznie czyści świadczy obecna skala antysemityzmu w tym kraju. Nie wziął się on znikąd bo takie postawy narastają w społeczeństwie latami w wyniku powszechnej akceptacji. II WŚ z pewnością nie była żadną wyrwą na ciele polskiego antysemityzmu. Być może gdyby nie ukrywało się takich faktów jak ten łatwiej było by walczyć z tą plagą i obecnym zjawiskiem polskiego tzw. antysemityzmu bez Żydów.
Gdyby w AK byli antysemici to żydzi nie mieliby tam łatwo a jednak nic takiego nie było. I pamiętaj też, że żydzi również nie byli święci - wielu z nich działało w sowieckich partyzantkach, wstępowało w szeregi NKWD i donosiło na Polaków, a jakoś o tym się nie mówi. Ze zasymilowanymi żydami nikt nie miał problemu - tacy walczyli w kampanii wrześniowej czy wstępowali do AK. Ten "polski antysemityzm" to mit - niechęć do żydów nie brała się z żadnych uprzedzeń rasowych, morderstwa nie były na tle etnicznym tylko dokonywane właśnie na wymienionych wyżej "bolszewickich żydach". Prawda jest taka, że Polacy uratowali najwięcej żydów i to są historyczne fakty http://www.zyciezazycie.pl/portal/zyz/270/1903/Polscy_Sprawiedliwi_wsrod_Narodow _Swiata_odznaczeni_przez_Yad_Vashem.html Ktoś mógłby powiedzieć, że to dlatego że u nas było ich najwięcej - tak ale to dlatego, że katolicka Polska jako jedyna ich przyjęła, gdy Zachód zamknął granice, bo żydzi byli w Europie najbardziej znienawidzoną mniejszością.
Dzisiejszy "antysemityzm" również nie jest żadnym antysemityzmem tylko antysyjonizmem, a są to dwa różne pojęcia. Niechęć do Izraela, a co za tym idzie do żydów bierze się z polityki Izraela i podejścia żydów - morderstw na Palestyńczykach, głównie może dlatego, że żydzi dzisiaj nie różnią się niczym od nazistów, no bo czym różnią się ich zbrodnie od zbrodni nazistów?
http://www.wykop.pl/ramka/516087/germany-1940-israel-2009/
W przeciwieństwie do Izraela - rasizm nigdy nie był w Polsce "polityką kraju".
Ok koleżanko wiem, że masz problem z Żydami więc nie chce mi się ciebie przekonywać na siłę bo szkoda mojego czasu. Powiem tylko tak:
1) Jedni mieli łatwo inni nie, zależy gdzie i na kogo trafili. Odgórne wytyczne nie zawsze pokrywają się z tym co robią poszczególni ludzie.
2) Wstępowali w szeregi Związku Radzieckiego bo co mieli robić chcąc przetrwać? Stworzenie nowego internacjonalistycznego bezklasowego systemu społecznego jawiło im się jako szansa na przyszłe życie pozbawione prześladowań. Europejski nacjonalizm pokazał im, że są zbędnym elementem dla którego nie ma miejsca. Jeśli ktoś jest temu winien, że Żydzi współpracowali z komunistami to są nimi sami nacjonaliści. Trzeba było myśleć wcześniej a nie potem płakać, że tacy to oni źli i niedobrzy bo zamiast walczyć o kraj w którym nie ma dla nich miejsca działają dla komunistów.
3) Antysemityzm to antysemityzm. Niema to znaczenia jaki był powód prześladowań bo liczy się sam fakt, że byli prześladowani. Tylko skrajna prawica rozwodzi się nad tym byle zmyć z siebie odpowiedzialność i usprawiedliwić w oczach innych swoje skompromitowane poglądy i działania.
4) O stosunku katolicyzmu do Żydów można by wiele napisać i to niekoniecznie w pozytywnym świetle dla katolicyzmu.
5) Antysyjonizm - kolejne okrągłe określenie skrajnej prawicy mające przykryć dokładnie te same poglądy które mieli w latach 30tych XX wieku
To tyle. Dalsza dyskusja nie ma sensu zaraz wyskoczysz ze swoimi kolejnymi "dowodami" zasilanymi paliwem propagandy.
Nie mam żadnego problemu z żydami, widać chcesz mi przykleić łatkę antysemityzmu jak każdy kto nie ma argumentów.
"Wstępowali w szeregi Związku Radzieckiego bo co mieli robić chcąc przetrwać?"
Hahahah tak usprawiedliwisz wszystkich kolaborantów ? Żydzi sami chętnie tam wstępowali.
"Antysyjonizm - kolejne okrągłe określenie skrajnej prawicy"
Szczególnie, że to głównie hasła lewicy - to przecież lewica jest antysyjonistyczna i w konflikcie wspiera Palestynę. Nie kompromituj się, przecież w Izraelu rządzi partia skrajnie prawicowa i nacjonalistyczna.
Słyszałeś o takim pojęciu jak "żydowski nazizm" ? - http://www.wykop.pl/ramka/555995/czy-watykan-zechce-usankcjonowac-zydowski-naziz m/
Już uciekasz z podkulonym ogonem, ale może najpierw odpowiedz czym zbrodnie skrajnie prawicowych żydów nacjonalistów różnią się od zbrodni nazistów ?
"Antysemityzm to antysemityzm. Niema to znaczenia jaki był powód prześladowań"
Ale w tym przypadku ich narodowość nie miała żadnego znaczenia - nie były to żadne uprzedzenia rasowe, a morderstwa nie były na tle etnicznym - polskie podziemie likwidowało ubeków, komunistów bez względu na narodowość, ale faktem jest, że wśród nich liczną grupę stanowili żydzi co jednak nie było przejawem antysemityzmu tylko antykomunizmu.
"widać chcesz mi przykleić łatkę antysemityzmu"
Nie muszę nic ci przyklejać bo każdy średnio rozgarnięty czytelnik tego forum jest w stanie ocenić twoje poglądy ;)
"nie ma argumentów"
Sugerowanie, ale spoko żyj dalej w swojej rzeczywistości.
"Żydzi sami chętnie tam wstępowali. "
A jak mieli wstępować? Niechętnie? I z kim mieli współpracować jak nie z państwem które oferowało im wizję o której wspominałem? Problem raczej jak ty usprawiedliwisz Polskich kolaborantów współpracujących z nazistami. No ale cóż jak widać dla prawicy to nie problem bo w legendzie krystalicznie czystych Polaków problem jest zawsze z Żydami.
"Szczególnie, że to głównie hasła lewicy"
Nie obchodzi mnie czyje jest to hasełko ale to co ma przykrywać. No tak zapomniałem skrajna prawica lubuje się w określeniu "antyjudaizm" mój błąd mimo, że generalnie chodzi o to samo. No ale przecież dla skrajnej prawicy to takie istotne by nikt nie pomyślał, że jednak faktycznie są tymi antysemitami.
"Już uciekasz z podkulonym ogonem, ale może najpierw odpowiedz czym zbrodnie skrajnie prawicowych żydów nacjonalistów różnią się od zbrodni nazistów"
Nie mam zamiaru bawić się z tobą w grę zwaną "żydzi tak bardzo pokrzywdzeni a to oni stoją za całym złem świata bo wiadomo żydokomuna". Dzięki za użycie określenia "podkulony ogon". Zdradza ono, że bardzo musiały zaboleć cię moje wypowiedzi. A dlaczego nie mam zamiaru kontynuować tej dyskusji? Bo wiem kiedy ma ona sens a kiedy nie. Patrząc po twoich wcześniejszych wypowiedziach i to nie tylko w tym temacie nie ma ona całkowicie sensu. Poodbijaj sobie piłeczkę sama ze sobą.
No to nie jesteś zbyt lotny jeśli już doszukujesz się antysemityzmu, gdy ktoś wspomina o zbrodniach Izraela. Mamy milczeć, że nigdy się nie wydarzyły, żeby przypadkiem nie zostać oskarżonym o wrogość do żydów ? Powiesz Palestyńczykowi przetrzymywanemu w izraelskim więzieniu, że jest antysemitą ? Ja do żydów nic nie mam, wielu znam i szanuję, ale każdy myślący samodzielnie żyd nieogarnięty skrajnie prawicową, syjonistyczną propagandą odcina się od państwa Izrael. Przykład - prof. Norman Finkelstein : http://www.youtube.com/watch?v=J0Z2Qn_XbPA
"I z kim mieli współpracować jak nie z państwem które oferowało im wizję o której wspominałem?"
Żydzi tam wstępowali po to, że jak doniosą na jedną polską rodzinę, która zostanie odesłana na Syberię to oni przejmują jej majątki. Nie powinieneś usprawiedliwiać kolaboracji, ja przykładowo czuję niechęć do tzw. folksdojczów i nie ma co usprawiedliwiać, że ktoś dla własnych korzyści poszedł na współpracę donosić i mordować jednocześnie będąc ścierwem bez honoru. Polacy ratowali żydów, żydzi pomagali Polakom ( na pewno takie przypadki też były), ale byli też tacy, którzy woleli mordować i bez względu na narodowość nie wiem dlaczego to usprawiedliwiasz, tak po prostu, bez odczucia niechęci do tej grupy żydów, którzy wybrali współpracę z wrogiem. Polaków którzy kolaborowali z nazistami lub sowietami też usprawiedliwisz: "z kim mieli współpracować jak nie z państwem które oferowało im wizję" ( świetlaną, nie ma co) czy tylko żydzi mają taki przywilej z twojej strony ?
"Nie obchodzi mnie czyje jest to hasełko ale to co ma przykrywać."
Po prostu przyznaj się do swojej ignorancji, nie wiedziałeś że w Izraelu rządzi partia skrajnie prawicowa, nacjonalistyczna, a żydzi prowadzą politykę rasizmu i przemocy wobec słabszego ( Palestyńczyków). Z kolei w Palestynie działa "Ludowy Front Wyzwolenia Palestyny" co chyba jasno pokazuje, że to lewica ( taki też ma program). Lewica w Izraelu jest za zwróceniem terenów Arabom i spokojem na tym terenie, skrajna prawica - która rządzi i jest obecnie popierana przez żydów - odpowiada za taką politykę.
To nie jest żadne "przykrywanie" - może syjonizm też wymyślili antysemici ? Jakie jeszcze teorie wymyślisz ? :D
Nigdzie nie wspomniałam o żadnej "żydokomunie" ani o tym ,że żydzi stoją za CAŁYM złem świata, więc przestań mieć urojenia a po prostu pisz na temat. Nie mam poglądów antysemickich, dlatego napisałam, że jak ktoś nie ma argumentów to szuka "haków" na rozmówcę. Uciekasz z podkulonym ogonem, bo nie masz nic do powiedzenia.
Zgadzam się z jr3. Dodatkowo napisze, że zachowanie czerwonoarmistów jest powszechnie znane, potwierdzone i nikt tego nie neguje. Po za tym zauważ, że w serialu występuje "dobra dusza" wysoko postawiona pani oficer, która trzyma w ryzach żołnierzy. Wątpię, czy w realu niemiecka pielęgniarka miała by tyle szczęścia.
Widzisz nie chodzi o to aby być bezkrytycznym, ale wybacz pokazanie pokazanie polskiego antysemityzmu w takim wyolbrzymieniu jest niepoważne. Partyzanci, którzy zdają się pałać do Żydów większą nienawiścią niż do Niemców, no sorry, ale coś tu jest nie tak.
Nie zdziwiłbym się, gdyby producenci pokazali np. partyzantów, którzy dokonują jakiegoś odwetu na Niemcach, łącznie z egzekucją, ale pozostawienie więźniów w wagonie samym sobie (tudzież skazanie na pewną śmierć), serio? Piszesz, że liczą się fakty, a znasz jakiś przypadek takiego zachowania Polaków (celowe skazanie na śmierć transportu więźniów)?
Podsumowując, takie pokazanie polskiego antysemityzmu jest czystą kpiną, tym bardziej, że jak na ironię to w Polsce Żydzi otrzymywali największą pomoc od społeczeństwa, które wcale nie musiało tego robić.
W którym momencie ten serial obraża Rosjan? W momencie wejścia do Lazaretu? Chyba nie za bardzo.
Pokazanie Ukrainców w ten sposób można zrozumieć, swołocz wyżywajaca na bezbronnych żydach, to może być po prostu zebrany specjalnie do tego element. Tym bardziej, ze działo sie to w Smoleńsku czyli miasto poza Ukrainą, czyli mogli być specjalnie po to przywiezieni.
A nas Polaków pokazano naprawdę parszywie, ten antysemityzm, i zdradzanie. I naprawdę powinno sie to potepiać!!!