Weźmy na przykład, że na maturę wybieram temat o Holocauście - tak się zastanawiam, czy ten serial mógłby mi posłużyć w mojej prezentacji. Co prawda nie ma tu dobitnego przejawu Holocaustu - poza więźniami w transporcie, ucieczką Viktora, która oczywiście skończyła się niepowodzeniem. Aha, czy ktoś wyłapał co konkretnie stało się z rodziną Goldsteinów, uciekli? Chodzi mi ten serial po głowie, to stosunkowo delikatny temat - AK etc.
Użytkownicy - co wy na to?
Witam, moim zdaniem jest dużo innych prawdziwych źródeł na temat Holokaustu, Serial jest nie dokumentalny tylko fabularny.
Temat o Holokauście to jeden z nielicznych, który jest warty zaprezentowania na ustnej. "Pianista", "Korczak", "Szara strefa", "W ciemności". Jest kilka dobrych filmów na ten temat.
Ja obejrzałam dopiero pierwszy odcinek tego serialu. Miałam prezentację o wojnie, ale mój temat brzmiał: różne postawy człowieka wobec rzeczywistości II wojny światowej. Może Tobie by to bardziej podpasowało, skoro piszesz "prawda nie ma tu dobitnego przejawu Holocaustu".
Polecam Listę Szindlera.