"Bohaterowie są niczym zdjęci z plakatów nazistowskiej propagandy".
To jest recenzja New York Times
To, że ten serial nie różni się niczym od filmów, które Niemcy pokazywali naszym dziadkom za czasów 2 wojny światowej. Przez takie filmy powstaje negatywny wygląd Polski, Polskie obozy koncentracyjne, oraz Polski blitzkrieg.
nie rozumiem.przeciez w serialu wyraznie mówi sie, ze to niemcy wywożą gdzieś Żydów, oni ich oznaczają, że Polska nie należy już do Polaków, a obozy są na jej terenie.ludzie , jak wy to oglądacie...
Tak się składa, że ja tego nie oglądałem, ale się na słyszałem. Moja pani profesor z niemieckiego, która za Niemcami nie przepada (co za paradoks) złapała się na tym, że Niemcowi współczuła, co ją samą zaszokowało. Propaganda jednak robi swoje.
to ja jej współczuje jak uczy niemieckiego nie lubiąc choć trochę Niemców.zresztą nauczycielka niemieckiego to taki sam autorytet chyba jak ja czy Ty, no chyba że jesteś profesorem historii ;) wg mnie trzeba jednak znać choć trochę tło historyczne. Sceny cierpienia może i trochę wzruszają, ale moim zdaniem wystarczająco dobrze podkreślili, że większość Niemców była przesiąknięta ideologią o wyższości narodu niemieckiego i słuszności wojny. Nawet niemieccy Żydzi byli tak przesiąknięci oficjalną propagandą, że nie zauważyli do ostatniej chwili co się święci. Prawdą też jest, że tylko część, nawet tych przesiąkniętych propagandą wiedziała, co się robi w obozach, i o co tak naprawdę jest ta wojna. Niewiedza nie usprawiedliwia, pokazuje jedynie bezsens wojny i dążeń Hitlera. Z tego co wiem, w głównym nurcie propagandy nie chwalił się tym, co wyczynia w obozach. Utwierdzał jednak w Niemcach poczucie, że ziemia i panowanie im się należą. Jeden z braci zwariował, jeden dał się zabić, oboje wiedzieli, że mordują za nic. Ja ten film odbieram jako przedstawienie pogłębiającego się upadeku całego narodu "na własne życzenie". Ci z paczki, którzy przeżyli, przeszli albo na stronę wroga, albo zdezerterowali. Uważam, że więcej w tym pokazania konsekwencji, niż sztucznego wzbudzania współczucia. Warto przypomnieć, że Hitler nie objął władzy wyborem narodu. Potem większość go popierała, a mniejszość nie miała już nic do gadania. A wojna objeła wszystkich. Można dyskutować, którą część pokazano i w jakich proporcjach. Jednak serial to tylko serial, a nie źródło "prawdy" historycznej. Swoją drogą, jako serial sam w sobie nic nie urywa, takie 6/10
Najlepsze jest to, że Ty na podstawie jednej mojej wypowiedzi tyle o mnie wiesz. Fakt, źle zrobiłem, że się wypowiedziałem bez oglądania filmu. Ale takie wróżenie zostaw może cyganom.
Zgadzam się: "Bohaterowie są niczym zdjęci z plakatów nazistowskiej propagandy" choć jest to bardzo dyplomatyczne stwierdzenie.
Przepraszam ale jeśli New York Times napisze coś co obrazi nasz Naród to też będziesz go cytować według wiarygodności?
dobrze, że przepraszasz, bo Twoje retoryczne pytanie nie ma związku z tematem ;) a cytat trafny, myślę
Gorzej niż nazistowska propaganda. Kto o zdrowych zmysłach uwierzy, że w 1941 roku Żyd dobrze bawił się z młodymi Niemcami?
on był takim Żydem z którego Niemcy mieli korzyść. zresztą, przeciez wyraźnie jest powiedziane że Żydzi mieli godzine policyjną, a jak nie to wywózka.