Nasze matki, nasi ojcowie

Unsere Mütter, Unsere Väter
2013
5,9 7,5 tys. ocen
5,9 10 1 7520
Nasze matki, nasi ojcowie
powrót do forum serialu Nasze matki, nasi ojcowie

Reformy edukacji dają o sobie znać. Takich idiotów jak dzisiaj, to za komuny ze szkół nie wypuszczano. Tylko DEBIL mógł wystawić temu filmowi ocenę jakąkolwiek inną niż 1.
Pierwsza scena z brzegu.
Polscy partyzanci otwierają wagon i mówią, że trzeba tych ludzi zostawić, bo to w WIĘKSZOŚCI parszywi żydzi.
No nawet gdyby (załóżmy na chwilę że tak było) Ci partyzanci naprawdę byli antysemitami i nienawidzili żydów, to po otwarciu wagonu wysadzili by tych ludzi na zewnątrz, choćby po to, żeby zwolnić nie-żydów. Sami przyznali, że w tym wagonie żydów jest WIĘKSZOŚĆ, czyli byli tam też inni ludzie. Nawet największy antysemita, zbrodniarz i kretyn wyciągnąłby tych ludzi i sprawdził kto tam jest.
Po drugie, gdyby rzeczywiście ich nienawidził, to by ich rozstrzelał, a nie zostawił samopas, ryzykując, że pierwszy napotkany człowiek ich wypuści.
To wbrew wszelkiej logice, jednak większość widzów tego nie zauważyła, co nie świadczy o nich najlepiej.

prowrocek

Wojna rządzi się swoimi prawami, nikt z nas nie jest w stanie powiedzieć jakby się zachował w takiej sytuacji.
Niemcy również byli ludźmi, mieli rodziny, uczucia.
Dzisiaj w czasie pokoju różnie patrzymy na mniejszości (często słyszę bardzo skrajne opinie)

ocenił(a) serial na 1
adamkkk

Niektórzy nie lubili Żydów, ze względu na ich zachowania, a nie za to kim są. Jak Żyd był w porządku, to Polacy byli dla nich w porządku, chyba że jacyś huligani, tacy zawsze się znajdą. Przypominam, że to Polska była krajem, który kiedyś otworzył granice dla wszelkich innowierców i banitów. A za II WŚ, niektórzy Polacy mogli nie lubić Żydów, ale ich chrześcijańskie wartości nie pozwalały na przejaw brutalności wobec nich, więc żaden szanujący się chrześcijanin Polak nie dopuściłby się krzywdzenia ludzi, tylko dlatego, że są Żydami. Za to w nazistowskich Niemczech dzieci od małego uczyło się, że Żydzi są podludźmi, skazą ludzkości, rasizm był na porządku dziennym. Słyszałem, że żołnierze, albo dzieci wychowywali małe owczarkami niemieckie, patrzyli jak rosną, a jak psiaki dorastały, to tym ludziom kazano udusić je własnymi rękoma. W ten sposób uczono ich bezlitości. Taka jest różnica między Polakami, a Niemcami tamtych czasów. Oczywiście byli też dobrzy Niemcy, ale oni pozostali w granicach Niemiec, a nie zapuszczali się na wojnę do Polski. Oczywiście byli źli Polacy, ale zawsze się znajdą dobrzy i źli, przy czym tych złych jełopów zawsze jest mniej, jeno głośniejsi. Pozdro.

ocenił(a) serial na 8
prowrocek

Nie wziąłeś sceny pierwszej z brzegu tylko scenę, o która była największą zadyma. Jak na 4.5 godziny filmu tie chyba niewiele.

jaca1969

W filmie wszystko pokazane jak należy: ludzie różnych narodowości o różnych osobistych cechach charakteru. Nic dodać, nic ująć. Dałem filmowi 8 i nie jestem DEBILEM.

ocenił(a) serial na 8
pvh12

Ja nie wystawiałem oceny, ale myślę że 8 to w sam raz i również odbieram ten film pozytywnie w odróżnieniu od "pseudopatriotów" . I też nie uważam się za debila, żałuj że Cię tu nie było jak film leciał w tvp wtedy to były emocje teraz już opadły -ale nie przejmuj się znajdą się jeszcze tacy, którzy uznają nas za debili.
Pozdrawiam.

jaca1969

No właśnie "NAS", czyli WAS. Bo zawsze będa patrioci i lemingi, miłośnicy tradycji i nuworysze, zawsze będzie MY i WY.

ocenił(a) serial na 1
dona.marie

a Ty jesteś kto leming? My czy wy?

ocenił(a) serial na 8
dona.marie

Właśnie takie myślęnie wprowadza brak jedności narodowej.

jaca1969

no to właśnie o tym piszę. Polacy sa wewnętrznie podzieleni. TuskVisionNetwork chce ich zjednoczyć, Radio Maryja tez ale my mamy to w naturze. Może to wyrazisty charakter ludzi, może jesteśmy niepokorni... Moze Ci, co przezyli PRL chcą się nażreć sushi i nachlać wina za 200 zeta póki mają kasę. Nie wiem.Naprawdę nie wiem.

ocenił(a) serial na 1
dona.marie

Polacy sa podzieleni dlatego, że wyzbywają sie własnej historii. Ta postpeerelowska nomenkleatura inspirowana syjonistami zydowskimi, która zawłaszczyła majatek narodowy podzieliła Polaków. gdyby nie gruba kreska pozbylibyśmy sie pasożytów niszczących co Polskie.

ocenił(a) serial na 8
mmgar

Żeby się nie okazało, że bez grubej kreski w kraju zostałyby same dzieci, bo tylko one miałyby czyste ręce.

ocenił(a) serial na 1
jaca1969

Lekka przesada, sugerujesz, że wszyscy w perlu byli szmatami i sprzedawczykami? Tak nie było. Wystarczyło tylko odsynąc od władzy tych, którzy wtedy byli u władzy. Tak sie nie stało.

ocenił(a) serial na 8
mmgar

Po prostu nie wierzę w "kryształowe" charaktery. Więc czemu tego nie zrobiono? Moim zdaniem dlatego, że za mało było tych co mieli czyste ręce.

ocenił(a) serial na 1
jaca1969

To chyba bardziej skomplikowane. Niektórzy dali sie po prostu zwieść pozorom i dali sie wymanewrować tym, którym wierzyli. Polacy byli zbyt łatwowierni i nieostrozni. Plan przejęcia władzy przez postkomunistów poszedł bardzo sprawnie dzięki temu, że Polacy zbyt wierzą w symbole. Jednen z nich to pusty symbol kreowanego szefa solidarności. Mało kto przypuszczał, że za człowiekiem bez specjalnej inteligencji stały władze ówczesnego systemu, które skutecznie wykorzystały naiwność rodzącej się demokracji i ukierunkowały swoje dziąłania zawłąszczeniowe w odpowiednim kierunku.

Wniosek, niegdy nie nalezy ufac wszystkim do końca, a nalezy bacznie śledzić jego poczynania. To co sie dzieje obecnie potwierdza naiwnośc rozumowania co niektórych sądzących , że wystarczy myślec tylko o sobie a będzie dobrze. Ufanie zbytnio tym co u sterów kończy się często tragedią. Pozwalanie na niszczenie organów kontrolujących rzad to unicestwianie państwa.. Włądza bez kontroli jest niebezpieczna. tak rodzi sie totalitaryzm.

ocenił(a) serial na 8
mmgar

Moim zdaniem liczy się tylko mamona, a cała reszta ma służyć jej zdobyciu.
Co sądzisz o odszkodowaniu dla p. Romaszewskiego - to walczył dla ojczyzny czy dla kasy? Ja nikomu nie wierzę - minęło już prawie ćwierć wieku, a nas nadal wszyscy dymają.

ocenił(a) serial na 1
jaca1969

śmieszny temat. Takich odszkodowań nie powinno sie wypłacać.

ocenił(a) serial na 8
mmgar

Ale się wypłaca i do tego pojawia się coraz więcej takich "kombatantów " . Rozśmieszyłem Cię ja czy odszkodowanie?

ocenił(a) serial na 1
jaca1969

rozśmiesza mnie to, że co niektórzy żadają odszkodowań. One bardziej sie należą tym biedakom pracującym za marne grosze. Tym babciom i dziadkom, którzy nie maja na lekastwa, tym dzieciom niepełnosprawnym otrzymujacym renty w wysokości 400 lub 500 złotych. Ot cała filozofia mojego smiechu.

ocenił(a) serial na 8
mmgar

A nie wiem czy Ty pamietasz (ile masz lat?) bo ja już dość stary jestem i dobrze pamietam jak w 89 jedną z pierwszych regulowanych spraw miała być reprywatyzacja- jak myślisz o czym to świadczy, kto do tego dążył, czyje kiedyś były majątki?

ocenił(a) serial na 1
jaca1969

To świadczy o dobrej manipulacji ówczesnych władz, które wpajały ludziom, że szybka sprzedaż jest najwazniejsza. To oczywiście polegało na zawłaszczeniu majątku za symboliczna złotówkę. Czyli przejęcie faktycznej władzy i mamy.

Zamieżenia starej nomenkleatury zostały zrealizowane i lan, który rozpoczął zniewnawidzony przez społeczeństwo stan wojenny pozwolił na przniknięcie oszustów w szerego rodzącej się demokRACJI.

ocenił(a) serial na 8
mmgar

Chyba mylisz prywatyzację z reprywatyzacją (zwrot utraconych majątków)

ocenił(a) serial na 1
jaca1969

ok pisałem o prywatyzacji, a reprywatyzacja to wielkie nieporozumienie. To moim zdaniem zwyczajny kant społeczeństwa.

ocenił(a) serial na 8
mmgar

Czyli wniosek jak na razie ciągle ten sam -liczy się mamona, amasy mają służyć do jej zdobycia, a im bardziej skłócone i podzielone tym lepiej, później się zorientują o co chodzi.

ocenił(a) serial na 1
jaca1969

Tak mozna powiedziec w skrócie, ale to tylko jak zwykle część racji. Warto walczyc o swoje. Rewolucja ma miejsce wtedy, gdy większośc juz nie wytrzymuje tego co sie dzieje. To brzmi jak jednostka zerem, jednostka niczym liczy się masa. Tak kiedyś uczyli komuniści, ale to prawda, w pojedynke nic nie mozna zmienić a pzernośc włądzy zawsze wczesniej czy później doprowadzi do wybuchu niezadowolenia, tylko lepiej, aby ono wybuchło wcześniej, kiedy zmiany mozna przeprowadzić z mniejszymi startami. Widzisz co sie dzieje w Egipcie? To tez niezadowolenie.

To jednak nie jest temat na krótka rozmowe na forum. Ja nie mam zamiaru pisac elaboratów.

ocenił(a) serial na 8
mmgar

Zgadza się -temat rzeka!
A bliski wschód to jeszcze inna bajka - gdyby tam nie było ropy....

mmgar

mmgar przeczytaj co Ty piszesz czlowieku bo chyba sam nie kojarzysz za bardzo.Z historia to chyba strasznie na bakier jestes.

ocenił(a) serial na 1
drsmierc

Zalezy jakiej historii ty sie uczyłeś? Tej komunistycznego systemu? Watpię, abyś ty znał historię skoro piszesz brednie.

mmgar

Hmm nie napisalem nic o historrii tylko o tym ze Twoja wiedza jest mialka lekko-wiec dlaczego pisze brednie na temat historii?

ocenił(a) serial na 1
drsmierc

Odnosisz się do mojej wiedzy, więc nic nie wiesz. Gdybys miał jakies pojęcie minimalne pojęcie o historii wiedziałbyś, ze ja własnie pisałem o faktach. Poucz się radzę.

mmgar

Czyli jestes niemylaca sie skarbnica wiedzy historycznej?Ok pozostan w blogim stanie uwielbienia.

ocenił(a) serial na 8
dona.marie

Myślałem, że Ty wprowadzasz podział na lepszych i gorszych. To co piszesz to smutna prawda -ale jest to wygodne dla "smakoszy " sushi- my i wy i kółko się kręci.
Ps. Spróbuj Sobie wyobrazić kraj bez żadnych partii politycznych -czyż nie byłby spokojniejszy?

ocenił(a) serial na 1
jaca1969

Jaca 1969 nie ma takiego świata i nie bedzie. Polityka to walka. Polityka to po prostu grupy społeczeństw zebrane wokól pewnych ideologii. Czy Ci sie podoba czy nie sa ludzie i zawsze beda o pewnych zbierznych pogladach i beda sie jednoczyć. To proces starszy niz tobie sie wydaje. Ty piszesz fantasmagorie więc trudno sie do tego odnosić. jedno jest pewne, dla wielu Polaków, opowiadanie historii, która jest nieprawdziwa budzi odrazę. Ten film to robi, dlatego jesgo ocena bedzie niska. czy to sie tobie podoba czy nie. nazywanie ludzi pseudopatriotami tylko dlatego, że dali ocene 1 za film szkalujacy historią i za nic mający nasze odczucia jest tak samo pozbawione inteligencji jak uważanie siebie za inteligentnego tylko dlatego,że dajesz ocene wyższa za cos co inni maja za śmiec propagandowy. Nie ważne jest jaka ludzie maja opinie ale ważne jest jak ocenia sie te opinie. Skandaliczny, arogancki tyluł tego watku świadczy o poziomie piszącego tak samo jak kazde obelzywe słowa skierowane do tych co ten film uznają za śmiec.

ocenił(a) serial na 8
mmgar

Ja nigdzie nie uważam siebie za inteligentnego tylko powiedziałem że daję filmowi 8 i nie uważam się za debila, a to chyba różnica. Poza tym zapadłeś w sen i się obudziłeś ?
Nie mniej obelżywe słowa padają również w stronę tych którym film się podobał. A politykę to ja mam głęboko w..

ocenił(a) serial na 1
pvh12

Wskaż w tym 4,5 godzinnym gównie dziesięciu niemieckich nazistów. Nie da rady, bo Niemcy w czasie IIWW były okupowane przez III Rzeszę i przez polskich faszystów. Impreza z Żydem w Berlinie w 41 to też "prawdziwy obraz"? I to ciągłe całowanie w dupę Rosjan (typowa niemiecka przypadłość w dzisiejszych czasach, ale nie w czasie wojny). Chcesz niedoczytany człowieczku zobaczyć prawdziwy obraz rycerzy z Wehrmachtu w Polsce w 39? Proponuję "Menetekel '39" Kirsta, bo "polskim pisarzom oczywiście ufać nie można". Może się czegoś nauczysz, choć wątpię czy cokolwiek dotrze.

ozyrys77

Rzeczywiście film ma charakter propagandowy. Jest zrobiony przede wszystkim dla Niemców - dlatego pewnie ciężko było twórcom tej produkcji o stronniczość. Nie ulega też wątpliwości, że film ogląda się z zaciekawieniem - losy młodych ludzi poddane wojennemy gwałtowi. Coś, co dla mnie, człowieka urodzonego w czasach pokoju i względnej wolności - jest niepojęte. Kłótnie o takie szczegóły jak odwzorowanie uzbrojenia, charakteryzację, czy nawet stronniczość filmu - uważam za nieporozumienie. Ja odbieram ten film jako obraz ogromnej ludzkiej tragedii, jaką bez wątpienia jest wojna. O tym należy pamiętać: o mechanizmach powodujących konflikty, o celowym dzieleniu ludzi. Film to pokazał. Ujawnia też zwykłe, ludzkie przypadłości i cechy osobowościowe. Każdy inaczej się zachowuje - wynika to z jego przekonań, wychowania, ale też okoliczności w jakich się znajduje. Wojna to gówno - to pokazuje ten film, i za to dostaje 8 punktów. W dalszym ciągu nie jestem DEBILEM.

ocenił(a) serial na 1
pvh12

To prawda, nie jesteś debilem. Ten by już dawno wycofał się ze swoich błędnych obserwacji. Jesteś po prostu kłamcą. Prosiłem o wskazanie 5 dowonie wybranych przez ciebie minut tego filmu w celu porównania Twojej wiedzy historycznej w zakresie zweryfikowania prawdziwości tego serialu. Zamiast tego pseudonaukowy ogólnikowy bełkot o moralności relatywnej. Z rozkoszą chciałbym zobaczyć jak rozmawiasz w ten sposób z uczciwym Niemcem z Wehrmachtu, któremu spodobały się Twoje buty.

ozyrys77

Nie prosiłeś o wskazanie 5 minut filmu dowolnie wybranych przeze mnie. Mieszasz. Nie znasz mnie, i nie wiesz czy jestem kłamcą. Internet dodaje odwagi największym tchórzom. Cóż, życie.

ocenił(a) serial na 1
pvh12

nadal proszę o wskazanie choć 5 minut tego badziewia gdzie nie ma podłych niemieckich łgarstw. I dopóki tego nie zrobisz uważam że jesteś kłamcą. Wystarczająco się naczytałem krętactw na temat tego filmu wypisywanych przez takich jak ty..

ocenił(a) serial na 1
ozyrys77

nie doczekasz się, bo niem takich 5 minut bez kłamstw w tej propagandzie przeznaczonej dla niedouczonych mas. :)

prowrocek

W filmie wszystko pokazane jak należy: ludzie różnych narodowości o różnych osobistych cechach charakteru. Nic dodać, nic ująć. Dałem filmowi 8 i nie jestem DEBILEM.

ocenił(a) serial na 1
pvh12

Nie zgadzam się z każdą sylabą tej wypowiedzi.

prowrocek

film to jawna propaganda; to nie ulega wątpliwości.Pytanie jest jedno:Czy film zrobiony dobrze technicznie(kostiumy, kamera, gra aktorska) można sztucznie zaniżać tylko dlatego że to propaganda? Ja wybrałam inny sposób oceny; oceniam charakteryzację, operatora i kostiumy. Filmu nie oceniam. Nie da się zrobić tego uczciwie

ocenił(a) serial na 8
dona.marie

Ale kkażdy może ocenić tak jak go odebrał.

dona.marie

Rzeczywiście film ma charakter propagandowy. Jest zrobiony przede wszystkim dla Niemców - dlatego pewnie ciężko było twórcom tej produkcji o stronniczość. Nie ulega też wątpliwości, że film ogląda się z zaciekawieniem - losy młodych ludzi poddane wojennemy gwałtowi. Coś, co dla mnie, człowieka urodzonego w czasach pokoju i względnej wolności - jest niepojęte. Kłótnie o takie szczegóły jak odwzorowanie uzbrojenia, charakteryzację, czy nawet stronniczość filmu - uważam za nieporozumienie. Ja odbieram ten film jako obraz ogromnej ludzkiej tragedii, jaką bez wątpienia jest wojna. O tym należy pamiętać: o mechanizmach powodujących konflikty, o celowym dzieleniu ludzi. Film to pokazał. Ujawnia też zwykłe, ludzkie przypadłości i cechy osobowościowe. Każdy inaczej się zachowuje - wynika to z jego przekonań, wychowania, ale też okoliczności w jakich się znajduje. Wojna to gówno - to pokazuje ten film, i za to dostaje 8 punktów. W dalszym ciągu nie jestem DEBILEM.

pvh12

Rzeczywiście film ma charakter propagandowy. Jest zrobiony przede wszystkim dla Niemców - dlatego pewnie ciężko było twórcom tej produkcji o stronniczość.
Te zdanie jest zupelnie bez sensu,jezeli jest zrobiony przez Niemcow I dla ich widowni-na pewno bedzie stronniczy.Za serial zabieram sie jutro takze nie wypowiadam sie.

ocenił(a) serial na 1
prowrocek

a ty kim jesteś, że obrażasz Polaków?

ocenił(a) serial na 8
prowrocek

Myslący Polacy, co maja jakiekolwiek pojecie o historii i świadomość, że na wojnie nikt nie jest czysty, bez wzgledu na to po której stronie jest., z pewnoscia ocenia film na tyle na ile ich zdaniem zasługuje. Każdy polski nacjonalista, który sympatyzuje ze skrajnie prawicowymi ruchami narodowymi, z pewnością wystawi 1.

ocenił(a) serial na 1
CzaroS_fw

to tylko twoj punkt widzenia. Niekoniecznie celny. Prostytutka tez pisze, że pracuje jak więkoszość społeczewństwa, która jej prace ocenia jako szmacenie się. Film zasługuje na jedynkę. To antypolski i szkodliwy film. Grajacy w nim aktorzy pracują podobnie jak w podanym przykładzie. To inny punkt widzenia. 10 wstawią tylko Ci co Polskę i Polaków nienawidzą bo film to kicz. Tandeta

ocenił(a) serial na 1
CzaroS_fw

a dla takich jak ty Ci co inaczej mysla to antysemici albo nacjonalisci. Zachowaj takich fanatyków z dala od ludzi. Widac mierzysz swoja miarą.

ocenił(a) serial na 1
CzaroS_fw

a zydów tez obrażasz nazywając ich nacjonalistami, bo mysla kategoriami swojego państwa. Okropny jesteś.