PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=625585}

Nasze matki, nasi ojcowie

Unsere Mütter, Unsere Väter
2013
5,9 7,5 tys. ocen
5,9 10 1 7502
Nasze matki, nasi ojcowie
powrót do forum serialu Nasze matki, nasi ojcowie

Na początku chciałem zaznaczyć, że przystąpiłem do seansu z myślą "obejrzę ten serial gdzie obraża się Polskę bo znowu o nim głośno". Dodam też, że nie przepadam za niemieckim kinem wojennym.

Obejrzałem więc i bardzo się zdziwiłem. Miałem chęć dać 8, ale jednak odjąłem punkcik za słaby akcent "rodaków" (co w innych krajach jest pewnie niezauważalne) i efekty które nie były jakieś złe ale i nie powalały.

Przede wszystkim serial w żaden sposób nie wybiela historii. No chyba, że ktoś uważa, że każdy szeregowy Wermachtu był nieczułym potworem.
Serial pokazuje nam przekrój przez całe niemieckie społeczeństwo. Są ludzie którzy z oddaniem walczą za Hitlera i Rzeszę, są ludzie którzy walczą bo Hitler coś im dał/obiecał co zwiększa ich poziom życia, są ludzie których wojna nie interesuje, są na froncie bo zostali do tego zmuszeni, są też ludzie którzy chcą coś udowodnić sobie czy bliskim. Nie brakuje też młodzików owładniętych propagandą i wiarą w zwycięstwo co widać w scenie w knajpie, czy w lesie. Ale nie zabrakło w tej wyliczance również oficera zbryzganego krwią małej Żydówki.
Coś co bardzo mi się spodobało to fakt, że wojna zmienia bohaterów. Wystarczy zobaczyć jaka była np. Charlotte w tym '41, a jaka była gdy wojna dobiegała końca.

"Serial jest be bo obraża Polskę". Ja się natomiast pytam, w którym miejscu ją obraża? Jakaś taka nasza dziwna narodowa cecha, że inni o Polakach mogą mówić dobrze, lub wcale. Jednocześnie my nie szczędzimy nikomu. Prawda jest taka, że Polacy byli i są antysemitami. Wystarczy posłuchać co starsi ludzie mówią o Żydach. Wielu z nich pewnie nawet na oczy nie widziało tego Żyda, już nie mówiąc o jakiejkolwiek doznanej krzywdzie. Skąd więc te poglądy jak nie z domu, wyniesione od tego wojennego pokolenia? Owszem, Polacy pomagali wielu Żydom (co nawet było zawarte w tym serialu, chłop ich nakarmił i pozwolił przenocować kilka dni), ale i dokonali kilku masakr, czy wydawali za pieniądze całe rodziny.
Przy okazji warto zwrócić uwagę na drobny fakt, żaden z AKowców nie zabił w serialu Żyda. Niemiec to zrobił.

Większe prawo do oburzenia mają Ukraińcy, ich państwo, to państwo praczek i współpracujących oddziałów milicji.

Co do błędów w serialu typu opaski, czy pasiaki. Myślę, że to było celowe i przemyślane działanie, które nawet dobrze wyszło. Taki element i od pierwszej sekundy wiem, że pociąg jedzie do obozu, a z lasu wychodzi partyzantka, a nie bandyci.

Rozumiem, że ktoś może uznać moją ocenę za zbyt wysoką, ale nie mam pojęcia kim trzeba być by obejrzeć ten serial w całości i wystawić 1. Obstawiam, że większość osób wystawiających jedynki nie obejrzała więcej niż 10min, po czym zareagowała na słowa z jakiegoś artykuliku: "Polska, wojna, obraza"

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 8
AgentB

Podpisuję się pod tą opinią.

ocenił(a) serial na 1
AgentB

a ile masz lat tak spytam z ciekawości?

ocenił(a) serial na 7
asmad77

Lat mam 19, jeśli to coś wnosi do tego tematu.

AgentB

Obejrzyj to:
https://www.youtube.com/watch?v=DRVkyjNUzs0
I zrób z tą wiedzą co chcesz. Bo tutaj szkoda klepania w klawiaturę.

ocenił(a) serial na 7
Jaho63

Obejrzałem, i co? Czy gdzieś napisałem, że Niemcy nie byli źli? Czy nawet sam serial nie mówi, że za zbrodniami stoją Niemcy, a jeśli przegrają to nie uzyskają wybaczenia?
Czy to jednak oznacza, że wszyscy Niemcy byli bezdusznymi potworami, lubującymi się w krwi małych, żydowskich dziewczynek?

AgentB

To oznacza, że serial przekłamuje proporcje.
W niemczech były POJEDYNCZE osoby sprzeciwjające się agresywnej i morderczej polityce Hitlera i ci umierali w obozach! Ale 99% społeczeństwa popierało Hitlera i jego działania.
U nas odwrotnie. Zdecydowana większość pomagała żydom i każdemu zagrożonemu utratą życia człowiekowi, a nieliczne kanalie do niemców się przyłączały w ich makabrycznym procederze. Serial próbuje to rozmyć. To wszysko.
Jesteś jedym z Tych, którzy akceptują taki stan.
Tzw. "Oj tam, oj tam"
Ja nie. I nic więcej. Nie szukam zwady, ani nikgogo nie obrażam. Mamy poprostu inne zdanie i mocno wierzę, że moje jest bliższe prawy.

ocenił(a) serial na 7
Jaho63

Tyle, że bohaterowie serialu nie sprzeciwiają się Hitlerowi, bracia wybierają się na front, Charlotte mówi, że reprezentuje niemieckie kobiety, jest pełno pobocznych postaci wierzących, że Hitler doprowadzi ich do ostatecznego zwycięstwa itd.
Ja też nie szukam żadnej zwady, wyrażam tylko swoje zdanie, że serial jest dobry, mimo, że niemiecki.
A film który zaproponowałeś z chęcią obejrzę, gdy znajdę na niego czas.

AgentB

Jak masz czas, to obejrzyj sobie też "Idź i Patrz". Wprawdzie film się rozwija wolno, ale w końcu jest pokazane szaleństwo i bestialstwo Niemców.

ocenił(a) serial na 1
AgentB

W 1939 Niemcy w 99% "byli bezdusznymi potworami".

Dlaczego "żydowskich"? Polskich zamordowali niemal tyle samo a wszyscy ciągle o tych żydowskich mówią. Co to Żydzi bardziej cierpieli?

ocenił(a) serial na 7
PiotrKowalski

Było to odniesienie do jednej ze scen.

Ciekawi mnie też na czym opierasz swoje przekonanie, że każdy kto poparł Hitlera zamieniał się w bezduszne zwierzę.