Kto z młodych ludzi będzie chciał oglądać pogadankę , która ma się odbyć po wyemitowaniu ostatniego odcinka? - odpowiem sam - nikt lub prawie nikt. Przekaz z przenoszeniem ciężaru odpowiedzialności już zostanie zakodowany w młodych głowach, młodzi po prostu po obejrzeniu ostatniego odcinka uznają serial za zaliczony, wyłączą telewizor i pójdą spać bo trzeba jutro wstać. Taki komentarz to powinien być przed każdym odcinkiem, a nie po ostatnim. Myślę że jest to celowe działanie. Spodziewam się też że nie będzie to stanowcza krytyka "dzieła", tylko jak to zwykle u nas wygląda, to znaczy posprzecza się "kulturalnie" kilku historyków z pełną przy tym poprawnością polityczną, ktoś z lekkim uśmieszkiem cichutko zaprotestuje albo i nie, a w ogóle to o co te halo?, ktoś będzie pilnował by dyskusja nie była konkretna i dupa - rozejdzie się po kościach - posługa spełniona, misja wypełniona. TVP jest w ogóle jeszcze Telewizją Polską czy coś przespałem?
A potrafisz się odnieść do tych zarzutów "http://www.wykop.pl/ramka/1558593/nasze-matki-nasi-ojcowie-ministreszczenie-ant ypolskich-kwiatkow/ " panie 2 kamyki?
wiekszosc lemingow nawet nie przeczyta tego linku. http://www.wykop.pl/ramka/1558593/nasze-matki-nasi-ojcowie-ministreszczenie-anty polskich-kwiatkow/
Sa zapatrzeni w jeden sluszny trend, skoro PISowi sie ten serial nie podobal to oznacza ze musi byc swietny i trzeba go wychwalac, a ogladajac zamknac oczy na jego antypolskosc... bo wszystko to wina PISu! Bo PIS sobie ubzdural ze telewizja polska wykupuje antypolski serial a MSZ nawet nie kiwnie palcem by wyrazic krytyke zaklamywania historii.
Oj tam od razu lemingów mamy puki co WOLNY kraj zwany Polską i każdy z nas polaków ma wybór obejrzeć serial lub nie to nie jest dokument i nie wszystkie rzeczy w nim muszą się zgadzać ''Nasze matki.....'' To bardzo dobry serial i każdy kto lubi filmy , seriale tego typu powinien go obejrzeć a co do lemingów to raczej powinni nazwać nimi was bo pójdziecie i zrobicie wszystko to co każe wam ten pożal się boże prezes i jego tv trwam ''Pokłosie antypolskie nasze matki... również Wałęsa zakłamany chociaż jeszcze nikt go nie widział wszystko jest anty polskie według PIS-u co nie wychwala pod niebiosa Braci K. Za to Smoleńsk oj to będzie świętość powinien być obowiązek obejrzenia go przez każdego Polaka.
PS Mój nick nie ma nic wspólnego z rzekomym agentem o tej samej nazwie
wolny kraj tylko oglupiony :) czego dowod wlasnie dales idac tokiem rozumowania mainstreamu :) Podazaj droga tvnu, za pare lat sie obudzisz i bardzo zdziwisz :)
-Poklosie pokazuje wyimaginowane sceny ktore obarczaja wina Polakow pokazujac ich jako antysemitow - jest to antypolskie
-Walesa okazal sie agentem, okragly stol to sciema, zwlaszcza ze 65% miejsc w parlamencie nalezalo sie komunista. W 92 obalil rzad olszewskiego bojac sie ujawnienia teczek, do dzis przez ten czyn mamy syf w Polsce. W czechach lustracja byla i kraj kwitnie
-a dlaczego ten serial jest antypolski? Wystarczy zajrzec w ten link :) http://www.wykop.pl/link/1558593/nasze-matki-nasi-ojcowie-ministreszczenie-antyp olskich-kwiatkow/
przepraszam, mowisz o filmie Walesa. Coz jesli pokaza w nim to co opisalem przed chwila + dobre strony Walesy, film bedzie prawdziwy i nieprzeklamany wiec nie bedzie tez antypolski. Nie zapowiada sie jednak ze takie sceny beda w tym filmie...
halo halo, ale jeszcze pozostaje prezydentura Wałęsy, okres kiedy można było (trzeba było) i gdyby Wałęsa był po jasnej stronie mocy to zrobiłby to czyli lustracja, dekomunizacja.
Wałęsa nie mógł zrobić lustracji bo był pierwszy na liście jako TW Bolek w czasie obalania rządu Olszewskiego były dwie listy na jednej był na drugiej go nie było, nie wiedzieli jak to ludziom powiedzieć że przywódca Solidarności a zarazem prezydent jest umoczony we współpracę z UB. I przez to że nie było dekomunizacji ten kraj pogrąża się coraz bardziej, ludzie się obudzą jak już będzie za późno.
TVP ma kasę na antypolskie filmy typu "Pokłosie", "Nazi matki nazi ojcowie" a pierwszy film o żołnierzach wyklętych "Historia Roja" nie może zostać ukończony bo TVP blokuje ukończenie tego filmu żądając natychmiastowego zwrotu 2,05 mln zł dotacji wraz z odsetkami od dnia przekazania środków. Jest prowadzona zbiórka od zwykłych ludzi żeby ratować ten film http://ratujmyroja.pl/ ."Misja" obecnej TVP to chyba zgnoić Polaków i Historię Polski.
Niewiele mniej szkód, niż ów miniserial, czynią Polsce ludzie używający takiej pisowni, jak pani, panie Grzegorzu Bu.
pisownia? gdzie?:) czepiasz sie szczegolow zamiast odniesc sie do konkretow :)
kto obejrzy smolensk pisior kto nie obejrzy naszych matek takze. ale jasne mamy wolnosc i wolnosc ( i co gorsza rownosc ) opinii...
ah ta poprawnosc polityczna, najwieksze zlo tego swiata
A ja właśnie zasadzam się na dzisiejsza debatę, ale jeśli ta ona będzie "ugrzeczniona" to nie ma sensu, żeby w ogóle się odbyła.
Ktoś, kilka postów wcześniej zalczył mnie do PIS-u, a tak nie jest. To że uważam ten serial jak i jego emiterów w naszym kraju za działanie szkodliwe, to nie znaczy że jestem zwolennikiem jakiejś konkretnej partii, choć moim skromnym zdaniem najbardzej szkodliwa jest ta obecna u władzy i jej narzędzie - telewizja z TVN-em na czele, oraz najpoczytniejsza gazeta Michnika. Radio i prezes to druga banda chętna do koryta pod przykrywką kato-patryjotyzmu. Na moj pierwszy, zaczynający tą dyskusję wpis, odpisano "...tropicielu spisków" - otórz uwarzam taki spisek za nie spisek, a prawdę rozgrywającą się właśnie na naszych oczach (dodam-skutecznie zamglonych) i myślę że jest to działanie z zewnątrz rozpisane na lata, trwające już od dość dawna i jednak bardzo skuteczne skoro już są tysiące takich co zażarcie bronią tego filmu i innych tańcowań z gwiaz.....nami.
ale ja się z Tobą zgadzam ( z jednym wyjątkiem, uważam PIS dzisiaj za jedyny możliwy wybór), a mój wpis był skierowany do zweisteina.
Ja też uważam PIS za jedyną mającą szansę wygrać siłę, ale po ich zwycięstwie pewnie wszystkie te szczytne hasła pogubią gdzieś po drodze i będzie "jak zwykle czyli stara bida". Za mocno są u nas osadzone obce wpływy, a i ludzie otumanieni w dość znacznej ilości.
Zastrzeżenia co do serialu wyłuszczono w linku dwukrotnie powyżej i teraz jest ciekawe czy to samo zauważą ci gadacze poserialowi telewizyjnej jedynki, no i najciekawsze co oni na to?
Nie wiem czy jeszcze kwalifikuje się jako "osoba młoda", chyba kurcze już nie, ale będę oglądał. Obejrzałem jeden, pierwszy odcinek, i stwierdziłem ze serial średni i straszliwie tendencyjny w wybielaniu społeczeństwa niemieckiego ale debata mnie interesuje bardzo. I uważam, że emisja tego serialu, wraz z rzeczowym komentarzem historyków było świetnym pomysłem. Podobno debata ma być również emitowana w niemieckiej ZDF. Jeśli tak, to kierownictwu TVP nie należny się dymisja ale nagroda. Obrażaniem się, świętym oburzeniem i fochami nic nie odkłamiemy.
Tak, ale już słyszałem generalną wypowiedź niemieckiego historyka z tej debaty, właściwie zamykającą nam usta w stylu "przecież od dawna wszem wiadomo że jesteście krajem z dużą ilością antysemitów" i przytoczył tu Jedwabne (to nie jest dosłowny cytat, ale oddający sens jego wypowiedzi), a przecież właśnie w Jedwabnym oddaliśmy pałeczkę zamykając śledztwo w najważniejszym momencie gdy bardzo prawdopodobnym było że to ewidentna wina Niemców (zresztą na kategoryczną "prośbę" samych zainteresowanych narodu wybranego, niby chodziło o to że tam gdzie spoczywa ich rodak tam kopać, ekschumować się nie godzi) i pozostało tak jak sobie to wyśnił Gross.Tak więc nasi będą mieli trudno się ze swoimi racjami przebić, a i w naszym studio będą napewno "przeszkadzacze-utródniacze".
Też widziałem dziejesz wiadomości…. I jeśli nie takie inicjatywy jak ta debata, to Niemcy usłyszą jedynie głos takich historyków. I tyle. A co do Jedwabnego…. nie czytałem książki Grossa, czytałem postanowienie IPN. I nie ma co dyskutować z faktami - tego mordu dokonali Polacy, prawdopodobne jest że z inspiracji niemieckiej. Jest to fakt. Polacy też stworzyli Żegotę, prawie 6 tysięcy Polaków ma tytuł sprawiedliwi wśród narodów świata. To jest kolejny fakt. I oba fakty, te oraz wiele, wiele, wiele innych trzeba świtu przekazywać. Światu, Niemcom, nam samym. I każdy powód, nawet pretekst jest dobry, nawet emisja średniego, tendencyjnego serialu. A formuła " posprzecza się «kulturalnie» kilku historyków" jest ku temu jak najlepsza. Czego Ty byś chciał? Zerwania stosunków dyplomatycznych? Zażądania dymisji szefów niemieckiej telewizji? Trzeba stanowczo, ale KULTURALNIE i SPOKOJNIE powiedzieć: 1. To Niemcy są odpowiedzialni za zbrodnie II wojny światowej i nawet jeśli inne narody miały jakiś w tym udział, to jest to udział marginalny, ułamkowy i w niczym, ale to niczym nie usprawiedliwia Niemców. 2. AK nie była formacją antysemicka, to ewidentna bzdura, AK była organem państw podziemnego, tego samego który założył Żegotę, zresztą. - jeśli te dwa stwierdzenia, padną, to w ten sposób zrobimy dla pamięci historycznej coś bardzo dobrego, jeśli ta debata jest faktycznie transmitowana w Niemczech.
A teraz idę włączyć telewizor, w przeciwieństwie do Ciebie nie wiem jak będzie wyglądała debata. A jestem tego bardzo ciekawy.
Powiem tak: Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony poprowadzeniem tej debaty przez Kraśko, to jak odpowiadali niemieccy adwersarze to się właściwie spodziewałem, Weiss jak zawsze po swojemu, czego również się spodziewałem, reszta mi się podobała, no może troszkę byłem przerażony niektórymi wpisami internautów w tle programu, którzy w ogóle nie wyłapali antypolskości tego filmu. Cofam wcześniejszy ton swojego rozpoczęcia tematu, żałuję że ta debata odbyła się o tak późnej porze, co ograniczyło widownię i mam nadzieje że o niej będzie jeszcze przez kilka przynajmniej dni głośno w prasie i telewizji. Oczywiście młodzi wciąż mają ten argument (bo padały w debacie takie słowa bez podania konkretnej skali zjawiska) że i w Polsce był przecież antysemityzm - tak, ale skala jest taka jak jeden do kilku- kilkunastu tysięcy na jednego w porównaniu do Niemiec gdzie zdecydowana większość przyklasnęła lub przynajmniej obojętnie na to patrzyła (i tu padł na szczęście oczywisty argument że "jakoś polscy antysemici nie założyli żadnego obozu zagłady dla żydów"), a nie jakieś incydenty typu Jedwabne są zawsze na forach argumenten że i unas było to samo.
Ja zamierzam. Właściwie, to ta "pogadanka" jest dla mnie ważniejsza, niż serial, i to na nią głównie oczekuję.
A ja mam wrażenie, że to ostatnie podrygi TVP przed bankructwem stacji. Do czasu cyfryzacji TVP miała dominującą pozycję wśród osób starszych. Cyfryzacja i zwiększenie oferty programowej spowodowała, że nawet tradycyjna widownia TVP zaczęła zmieniać kanały na inne.
Ponieważ drastycznie spada oglądalność TVP i do tego mamy lato gdy ludzie wyjeżdżają na wakacje bądź na działki TVP na siłę szuka skandali, tematów kontrowersyjnych, bądź programu by na powrót przyciągnąć emerytów. Możemy zatem spodziewać się większej liczby kontrowersyjnych programów, skandalików, itp.
Dzięki, a ogólnie dodam że trzeba stanowczo reagować na takie numery jak ten serial bo to pod naciskiem internautów można jeszcze o POLSKĘ I JEJ DOBRE IMIĘ zawalczyć niezgadzając się na takie paszkwile. Żeby nie masowe głosy protestu to nie było by żadnej debaty.
To nie jest zwykły dramat na tle historycznym, to jest paszkwil gdzie się pluje na grób twojej babci i dziadka, na naszą flagę, naszą historię, na POLSKOŚĆ. Ktoś tu napisał że ten jeden partyzant był dobry bo wypuścił jednego - nie!, nie był dobry bo to on w tym filmie wąchał, wygłaszał antysemickie hasła, zamknął wagon i jako dowódca odpowiada za śmierć kilkuset ludzi z całego pociągu - zostawiając ich w szczerym polu zamkniętych w wagonach na słońcu, bez wody i możliwości wyjścia poprostu ich zamordował. Cały polski naród jest tam pokazany jako antysemici (ten jedyny młody chłopak ostrzegający, to tylko wymówka - młody, życia jeszcze nie zna), cała paryzantka, wieś - wszyscy są tam antysemitami. Kto niewyłapał tego za pierwszym razem to niech jeszcze raz obejrzy 3-ci odcinek. "mariouszek" ma rację, pewni bogaci sponsorzy dając część pieniędzy na film, mających wpływ na przyszłe intratne inwestycje i mający nieograniczony apetyt na zbicie fortuny na holokauście, wyznaczyli "politykę" tego filmu. Niemcy wypłaciły ogromne pieniądze (ich stać), a Polska jeszcze nie i to są naciski, dawanie do zrozumienia o co chodzi. Chcą zmiękczyć nasze młode społeczeństwo, obarczyć współwiną, chcą byście, młodzi sami tak myśleli, byście sami, może nie wprost ale jednak oskarżali w duszy swoich dziadków i babcie, to jest manipulacja podprogowa, walenie w młode nieukształtowane jeszcze umysły "pokłosiami", "naszymi matkami, naszymi ojcami", sikaniem na plakat i rozstrzeliwaniem swoich w filmie, który powinien być sztandarową dla polaków pozycją - nowe "Westerplatte" itd., itp.. To już działa, ewmigracja się zwiększa i to nie tylko z braku perspektyw, tu działa już mechanizm że traci się tożsamość narodową, no bo z kim masz się utożsamiać? ze zdrajcami, antysemitami, tym chłopem z omawianego tu miniserialu co to po własnym domu chodzi w podarych ciuchach? - Polska to łachmaniarze (ten wyraz należy rozumieć wielokontekstowo), krzyczy wam ten miniserial w twarz, a wy już widzicie w nim tylko i wyłącznie dramat na tle historycznym i już macie koronny argument że przecież takie rzeczy się zdarzały. Nie zauważacie już że nie ma tam wyskalowania, ba, sami używacie takiego argumentu bez dodania że to zawsze w Polsce było i jest marginalne zjawisko dziejące się zresztą we wszystkich narodach na całym świecie. Jak w wiadomościach mówią nawet co tydzień o matkach porzucającyh swoje nowo narodzone dzieci to znaczy że wszystkie polki tak robią?, jak mowa jest o skorumpowanych policjantach to znaczy że cała nasza policja to przestępcy?, lekarze, księża, politycy, pijani kierowcy, cały naród to złodzieje?.Ten miniserial kupiło wiele stacji na całym świecie i nie na darmo wszyscy partyzanci mieli tam biało-czerwone opaski (chociaż dla każdego myślącego to śmieszne bo w partyzantce w lesie to było zupełnie zbędne, tylko w Powstaniu je mieli) żeby pokazać - patrzcie to polacy - ci źli ludzie.
" Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą " -- Joseph Goebbels
Pamiętajmy, Niemcy uczą się od swojego mistrza. Takich filmów będzie więcej. Za 50 lat większość z młodego pokolenia nie będzie miała pojęcia kto rozpętał wojnę i kto był odpowiedzialny za "ostateczne rozwiązanie".
Dlatego trzeba to młodym wyjaśniać choćby na filmwebie żeby nie nasiąkali tą propagandą pod przykrywką fajnych obrazków, tym bardziej że polityka nauczania historii w szkołach jest zindoktrynowana przez obce, bogate i mające ogromne wpływy siły co się objawia tym że piszą ją na nowo tak jak sobie tego życzą bogaci tego świata.
Zgadam się w pełni. Ktoś kto milczy gdy Niemcy próbują się wybielać kosztem Polski nie jest godny by nazywać się Polakiem! Trzeba głośno mówić NIE, gdy ktoś próbuje przekłamywać i pisać na nowo historię. Teraz mówią o "polskich obozacg koncentracyjnych", ale to jest dopiero początek chyba, że głośno powiemy STOP takim praktykom.