Nasze matki, nasi ojcowie

Unsere Mütter, Unsere Väter
2013
5,9 7,5 tys. ocen
5,9 10 1 7520
Nasze matki, nasi ojcowie
powrót do forum serialu Nasze matki, nasi ojcowie

sprawnie i na wysokim poziomie zrealizowany film z ciekawą historią (+8) i bardzo dobrymi
scenami walk, ale zdecydowanie przesadzili z płaską i nazbyt jednoznacznie nakreśloną wizją AK,
jako antysemitów pozostawiających wagony ludzi na śmierć (-3), czym zepsuli skąd innąd dość
stonowany i zrównoważony w innych obszarach film.

życzyłbym polskiej kinematografii filmów wykonanych na podobnym poziomie (z uwzględnieniem wyżej wskazanych zastrzeżeń do scenariusza)

ocenił(a) serial na 8
d.ante

Ja tam bym nie przesadzał z tą płaską wizją AK.
To w końcu nie był film o polskim podziemiu i odział AK stanowił tylko tło dla losów jednego z bohaterów.
To tylko moje zdanie ale, uważam że zjawisko antysemityzmu wśród Polaków zostało tutaj zaledwie dotknięte.

Dead_Agent

absolutnie nie neguję tego, że w naszym kraju były powszechne przejawy antysemityzmu (pewnie jak w połowie ówczesnej Europy), ale zabrakło mi po stronie polskiej pewnej równowagi, zwłaszcza w sytuacji, gdy jednoznacznie negatywnie prezentuje się obraz organizacji, która dla wielu Polaków symbolizuje walkę o wolność (kwestia wrażliwości)

konkretniej [spoiler]:
mogli darować sobie scenę z tymi wagonami, gdzie nie wypuścili tych ludzi - mało prawdopodobne i zrobione na siłę, choćby z tego powodu, że partyzanci dobrze wiedzieli, że w obozach koncentracyjnych przebywali przedstawiciele innych narodowości (w tym rodacy)

ocenił(a) serial na 8
d.ante

Bycie antysemitą nie wyklucza bycia jednocześnie dobrym żołnierzem i patriotą.
Ta scena z Żydami w wagonach była dla mnie bardziej przejawem obojętności, czemu akurat trudno się dziwić zważywszy z czym partyzanci musieli się zmagać.
Nie wiem czy zwróciłeś uwagę że Niemcy nie pokazali AK jako chaotycznej bandy polującej na żołnierzy niemieckich.
W wątku z AK partyzanci polują na SSmana zwyrodnialca. Jego postać jest zdecydowanie negatywna. Sympatia widza, nawet niemieckiego lokuje się po stronie polskich partyzantów.

Dead_Agent

czyli jednak pośrednio sugerujesz, że ten antysemityzm to jak najbardziej adekwatna łatka dla AK (pierwsze zdanie + wcześniejsza uwaga, że zajwisko antysemityzmu zostało 'ledwo dotknięte')

ja uważam, że to wcale nie jest takie oczywiste i jednoznaczne, a pamiętajmy, że gdy kręci się takie filmy pod szeroką publikę, to później ta publika pozostaje z takim, a nie innym wrażeniem (bo przeciez nie wszyscy interesują się historią i filmami dokumentalnymi)

ocenił(a) serial na 8
d.ante

Chłopców z AK nie importowano z Grenlandii. Oni wywodzili się z polskich szkół i uczelni gdzie antysemityzm był powszechny.
Getta ławkowe, blokowanie dostępu do niektórych kierunków studiów, blokowanie dostępu palestry. To rzeczywistość międzywojennej Polski. Więc antysemityzm nie wynikał u młodego AKowca z bycia złym, lecz bardziej z wychowania.
Dlatego uważam że tych kila zdań o Żydach w wykonaniu chłopa i jednego z partyzantów to zaledwie dotknięcie tematu.
Moim zdaniem jeśli ktoś się nie interesuje historią, a po obejrzeniu filmu zechce się zagłębić w temat, może doszukać się o wiele gorszych rzeczy niż przekaz który niesie ten film.

Dead_Agent

zostań przy swoim zdaniu, że AK była organizacją antysemicką (bo tak jej członkowie zostali wychowani) - po ostatniej wypowiedzi można stwierdzić to bez żadnych wątpliwości; ja się nie zgadzam z takim uproszczeniem sprawy,

dziwię się tylko, że przekonania jednostek (czy też grupy jednostek) przekładasz na ogólny obraz całej organizacji (a to stanowi istotę ćwiczenia - wątpliwości spowodowane przedstawieniem w filmie organizacji, jak wskroś antysemickiej, bez zachowaniu równowagi w przekazie, tak istotnej z uwagi na audytorium).

btw. zastanawia mnie czy w poszukiwaniu przejawów antysemityzmu uwzględniasz w swoich dociekaniach także kwestię genezy pojawienia się tego zjawiska oraz przyczyn tego, że utrzymywało się ono przez całe wieki (spontaniczna nieracjonalna zmowa czy też reakcja na takie, a nie inne zachowania społeczności?)

istotę moje zasterzeżenia do tak stawianej przez ciebie sprawy stanowi podsumowanie tego artykułu:
http://natemat.pl/56515,prof-antoni-dudek-niemcy-maja-racje-w-ak-byli-antysemici -pytanie-tylko-ilu

typowy błąd generalizacji.

d.ante

FW źle parsuje linki, poszukaj w Google

ocenił(a) serial na 8
d.ante

Ależ ja nigdy nie twierdziłem że AK to była organizacja antysemicka, tylko to że byli w niej również antysemici.

W oddziale jest jeden zdeklarowany antysemita, dla równowagi jest dziewczyna która zdecydowanie antysemitką nie jest. Reszta jest obojętna.
Moim zdaniem proporcje zostały zachowane.

Dead_Agent

i tu się różnimy, moim zdaniem nie zostały zachowane.

ocenił(a) serial na 8
d.ante

Jak wiesz Chrześcijaństwo wywodzi się bezpośrednio od Judaizmu. I tutaj należy upatrywać korzeni antysemityzmu.
Żydzi nie uznając Jezusa podważali tym samym uzasadnienie władzy kościoła.
Szerzone przez kościół zabobony o Żydach robiących macę z chrześcijańskich dzieci, lub o tym że Żydzi roznoszą choroby funkcjonowały przez ponad 1500 lat. Dziś to są śmieszne zarzuty ale nienawiść pozostaje a jej źródło dalej bije w kościele i wyszukuje co raz to nowe powody dla których warto nienawidzić Żydów. Źródło bogacenia się Żydów, jedna z przyczyn niechęci wobec nich w dużej mierze zawdzięczają represyjnej polityce prowadzonej wobec nich. Nie mając prawa lub mając bardzo ograniczone owo prawo do posiadania ziemi, siłą rzeczy stawali się rzemieślnikami. Nie małą rolę odegrał w tym praktycznie całkowity brak analfabetyzmu.
posłużę się cytatem trafnie to opisującym.
"Żydzi mają swoją Torę, czyli ich Pismo Święte, i bardzo pilnują tego, żeby każdy członek społeczności mógł ją sam studiować. Dlatego analfabetyzm praktycznie u nich nie istniał, bo dzieci od samego początku były przyuczane do czytania ze zrozumieniem. W tym samym czasie nasz Kościół katolicki uznał, że prawdo do interpretacji Biblii ma tylko i wyłącznie on sam, więc do czasu powstania kościołów protestanckich nie powstał żaden nacisk na edukację mas w tym zakresie. Na domiar złego religijność miała u nas, chrześcijan obrządku rzymskiego, formę magiczną, bo msze odprawiane były w nieznanej szerzej łacinie."

Źródeł bezinteresownej nienawiści należy szukać w nienawidzącym.

użytkownik usunięty
Dead_Agent

Ja powiem szczerze... Filmu tego nie oglądałem, i będzie to jedyny film jaki ocenię bez obejrzenia. Wystarczył mi artykuł w gazecie "Angora" żeby wiedzieć jak ten film ukazuje nas a jak ukazuje Niemców i historia ta jest strasznie zakłamana.

Powiem szczerze, nie jestem patriotą, nie lubię Polski i chciałbym mieszkać w Niemczech, ale w życiu nie poprę takiego zakłamania że Polacy to bydlaki, a Niemcy to byli pokrzywdzeni. U jednych i u drugich byli dobrzy i źli, ale to nie my napadliśmy na Niemcy i to nie my zakładaliśmy obozy, choć nie brakowało antysemitów.

"takiego zakłamania że Polacy to bydlaki, a Niemcy to byli pokrzywdzeni."

ten film nie prezentuje tego w taki sposób.
na pewno nie wybiela Niemców, gdzie większość jest pokazana jako szubrawcy, a naród przedstawiony jest, jako zaślepiony przez ideologię Hitlera (żadne to usprawiedliwienie, wręcz przeciwnie)

zastrzeżenia można mieć natomiast do tego, jak pokazali AK w filmie, gdzie moim zdanie zdecydowanie przesadzili.

proponuję jednak obejrzeć film i wyrobić sobie zdanie samodzielnie.

użytkownik usunięty
d.ante

Wyczyściłem ocenę. Nie umiem tak ocenić filmu bez obejrzenia, nie ważne jak negatywnie byłby nastawiony z góry.

ocenił(a) serial na 8

Skonfrontowanie filmu z artykułami na jego temat daje wyobrażenie jak "rzetelne" są media, zarówno polskie jaki niemieckie.