nie obejrzalem trzeciego odcinka czy ktos moglby dla mnie w 5-10 zdaniach opisac np czy gl postacie przezyly ten porucznik mial byc roztrzelany za dezercje....bede zato gory wdzieczny....
On przeżył ale jego brat zginął. Ta dziewczyna która robiła karierę piosenkarki też zginęła - rozstrzelana zanim Armia Czerwona weszła do Berlina. Pozostała dwójka przeżyła. Trzeci odcinek znajdziesz bez problemu w internecie.
Prawda jest taka, że AK ratowało zydow. Jesli bierzesz wiedze z tego serialu to brawo...
"Przykład "antysemityzmu" AK-owców: Batalion Szturmowy Zośka dokonał ataku na "Gęsiówkę" - hitlerowskie więzienie. Niemcy mieli wymordować wszystkich więzionych tam żydów. Szturm groził nie tylko masakrą więźniów, lecz także zdziesiątkowaniem ratujących ich powstańców. Mimo to Polacy zdecydowali się na atak i ocalili życie ok. 350 żydów"
Boże - Pytam się co się wydarzyło w serialu - I nie chrzań - Batalion Zośka a partyzanci to 2 różne światy - Partyzant mógł być dobry lub zły a w Zośce służyli mądrzy młodzi ludzie.
A tak apropo - Płyta ci się zawiesiła że aby tą akcję bronisz AK ? Ja mogę co najmniej 30 wymienić.
Nikt mu nie nawalił, wręcz przeciwnie, zdobył szacunek dowódcy. Kiedy wyszło, że był Żydem i został zmuszony do opuszczenia oddziału to nawet chciał wrócić i pomóc kiedy Niemcy zaatakowali kryjówkę AK. Niestety nie zdołał dotrzeć na miejsce bo po drodze spotkał Friedhelma biorącego udział w ataku na partyzantów. Jak na typowego byłego przyjaciela i obecnego zwolennika wojny przystało powiedział mu, że jak nie ucieknie to go zastrzeli. Tak więc poza docinkami jednego antysemity temu Żydowi jakaś specjalna krzywda się nie działa ze strony AK.
Ukrywał swoje pochodzenie bo się bał. To jest całkowicie zrozumiałe biorąc pod uwagę realia tej wojny. Gdyby uważał, że faktycznie coś mu groziło od tych ludzi to by nie chciał wrócić, też taki drobiazg.
Cóż za ironiczna subwersja mająca przykryć prawdziwe intencje pytającego ;) Niestety nie bawię się w przepychanki słowne kolego ;(