PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=100434}

Neon Genesis Evangelion

Shin Seiki Evangerion
1995 - 1996
8,1 18 tys. ocen
8,1 10 1 17592
7,4 9 krytyków
Neon Genesis Evangelion
powrót do forum serialu Neon Genesis Evangelion

Musze przyznac ze wciagnelo mnie to anime, jednak momentami bylo tak nudne ze zasypialem...
Wiele osob mi mowilo ze jest to ciezkie anime i mieli racje :) Szczegolnie iz pierwsze pare odcinkow nasunelo spora ilosc pytan, na ktore sadzilem ze znajde odpowiedz na koncu albo chociaz w pelnometrazowym filmie wyjasnia, ale tak sie nie stalo, tak wiec troche sie zawiodlem :)
Jednak nie bylo az takich niezwyklych rzeczy jak np w generale daimos -ie :) Tzn bylo bardziej realne :)

Strasznie nie podobalo mi sie jak byl "zastój akcji" tzn 1 obraz pokazywany przez 5-30sec i tylko muzyka leci... Najgorsze byly odc 25 i 26 - kompletnie nic sie nie dzialo, tylko jakies "odpaly" (w sumie to nie wiem co to bylo) w glowach mieli... po co to?? Niczego to do filmu po serii nie wnioslo....

dragonait

No cóż Evangelion to nie historia o walkach z aniołami, a o depresji bohaterów. W 24 odcinku wątek wojny się kończy, więc autor anime mógł się skupić na urojeniach i rozwiązaniu prawdziwego problemu głównej postaci :D.

Zakończenie oczywiście nie jest satysfakcjonujące z punktu widza komercyjnego, ale najważniejszy wątek skończono, więc nie można mówić, że ostatnie odcinki nic nie wniosły.

Polecam serię mangową wydaną w Polsce przez JPF (jeszcze niedokończoną, aktualne w Japonii wychodzi ostatni tom). Historia ta sama, ale łatwiej wszystko zrozumieć.