Od razu zaznaczam, że nie mam nic do wsi, to nie o to chodzi.
Ale dlaczego Polska musiała być pokazana w tak zapyziały sposób? Jako wiocha z kurami, bryczkami, babciami w chustach na głowie i żłopiącymi piwsko dziadami w podrzędnym barze.
Przykre, że nie szło inaczej.
A ja mam wątpliwość, czy twórcy używają stereotypów jako konwencji, bardziej prawdopodobne wydaje mi się, że uważają że Europa, nie tylko Polska tak wygląda.
Chyba mało podróżujesz po Polsce, bo takie miejsca jak ukazane w serialu istnieją!
Nie wydaje mi się żeby chodziło o pastisz ...niestety Zachód postrzega Polskę w taki sposób...tak jakby nie mogli pokazać wielkomiejskiego życia w Warszawie czy Krakowie ...
Nikt nie zwrócił na to uwagi, ale do całokształtu tego jak pokazali Polskę to był jedyny kraj, w którym nikt nie mówił po angielsku - nikt. Nawet każdy rusek na tych wiochach mówił, a w innych krajach to każdy perfecto britisz akcent. Jest to również jedyny język, który był nietłumaczony w ogóle - w pierwszych odcinkach, każdy inny łącznie z chińskim czy po jakiemu tam mówiła Eve był.
Komentarze pokazują właśnie jaka jest prawda, że Polska zapyziala..cóż. Wielkie oburzenie o stereotypizacje a w komentarzach same oburzone wieśniactwo hurr durr biedni Polacy miesjasz narodów uciśnienie, niedocenieni :)
Jestem ogromnie rozczarowana tym, że zdjęcia pokazujące polskę zostały nakręcone w Rumunii z dodatkowym grantem od Rumunii?!?!?! Jak można tak przekłamywać rzeczywistość?!?! Do tego bardzo kiepski akcent, łamana polsczyzna, gdzie tak naprawdę mamy z pewnością wielu chętnych aktorów do odegrania prawdziwej polskiej rzeczywistości.