PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=339345}
7,9 50 tys. ocen
7,9 10 1 49786
7,7 14 krytyków
Odwróceni
powrót do forum serialu Odwróceni

Powiem krótko. Dobry serial, ale jakby się nie patrzeć to to jest parodia gangsterskich filmów amerykańskich. Pseudonimy żałosne - Nie rozumiem po co w polskich filmach dają sobie "Mnich", "Szybki" albo "Kowal". Poza tym obsada. Lekarz z Na dobre i na złe gra tutaj gangstera przecież to śmieszne.

użytkownik usunięty

a wg ciebie mnich, szybki i kowal to co? amerykanskie xywy?

Przecież ksywki są wzięte ''z życia''. Takie mieli gangsterzy z Pruszkowa zamknięci przez policję.

ocenił(a) serial na 9
szuldzik

Moim zdaniem pan Zieliński wypadł bardzo przekonująco w roli ''Mnicha'' to jedna z najlepszych postacie tego serialu.
Podobnie ''Kowal'' bardzo mi się podobał.
Najsłabiej dla mnie w sumie wypadł ''(B)lacha'':D
Ale to kwestia gustu,no i oczywiście pan Żmijewski ale te postacie miały być pewną przeciw wagą dla tych stuprocentowych gangsterów.

szuldzik

Ksywki z Pruszkowa? Nieprawda, nie mów jak nie wiesz.

Pruszków to przede wszystkim Pershing, Masa, Słowik, Parasol, Bolo, Kajtek...

A jeżeli chcesz mniej więcej dowiedzieć się jak to funkcjonowało w latach 90 to polecam obejrzenie "alfabetu Mafii". kiedyś leciało na TVN-ie.

ocenił(a) serial na 10

Nie zgodzę się ani trochę!
Po pierwsze ksywki wybrane są całkiem nieźle. Są odpowiednikami prawdziwych pseudonimów lub, powiązane są z cechami ludzi, których odpowiednikami są serialowe postacie. Np. Szybki to odpowiednik Pershinga (pochodzenia Ksywki Szybki chyba nie trzeba tłumaczyć). Serialowy Mnich to odpowiednik Słowika. Słowik jak sam opowiada w swojej książce "Skarżyłem się Grobowi" był bardzo "religijnym" człowiekiem. Stąd też serialowa ksywka Mnich. Moim zdaniem mało trafny jest pseudonim Skalpel, który jest odpowiednikiem Kiełbasy zastrzelonego w Pruszkowie.
Żmijewski wg. mnie był bardzo dobrze dobranym aktorem do tej roli. Niestety realia są takie a nie inne, i aktorzy często są kojarzeni ze swoimi serialowymi postaciami. Ale Żmijewski pokazał kilka razy, że umie zagrać nie tylko lekarza albo księdza. Mam tutaj na myśli doskonale odegraną rolę Wolfa w Psach 2.
Pozdrawiam
;)

ocenił(a) serial na 9
mike_hitman

Nikt nie moze sie rownac ze Skalpelem! ;D to on byl najlepsza postacia w serialu, ktory po jego smierci stracil na wartosci...nikt nie potrafilby wprowadzic tyle humoru i smiechu to brutalnego swiata gangsterskiego dlatego...BRAWA dla Szymona Bobrowskiego! ;)

ocenił(a) serial na 10
piterek101522

Nie da sie zaprzeczyc, Bobrowski chyba najwieksze pozytywne zaskoczenie serialu. Rola skalpela swietna!
REszta aktorow (kowal, ptaskiek, szybki, mnich) zagrali wspaniale role, serial godny reprezentowania naszego kraju za granica;)
Mysle, ze gdyby to byula amerykanska produkcja byl by swiatowym hitem.

użytkownik usunięty
piterek101522

Ale też niektórzy mają powody do narzekania. Może niektórym ksywy się nie podobają, ale w takim razie, jakie Waszym zdaniem postaci z serialu powinni mieć pseudonimy? Takich, jakie nosili prawdziwi gangsterzy nie można było umieścić, więc co? Pewnie miałyby być podobne do prawdziwych? Słowika zaminieć na jaskółkę a w miejsce Kiełbasy wstawic kaszankę? Wtedy byłoby dobrze, bo w miarę zgodne z faktami, tak?
Nie czepiajcie się na siłę.