Powiem krótko. Dobry serial, ale jakby się nie patrzeć to to jest parodia gangsterskich filmów amerykańskich. Pseudonimy żałosne - Nie rozumiem po co w polskich filmach dają sobie "Mnich", "Szybki" albo "Kowal". Poza tym obsada. Lekarz z Na dobre i na złe gra tutaj gangstera przecież to śmieszne.
Moim zdaniem pan Zieliński wypadł bardzo przekonująco w roli ''Mnicha'' to jedna z najlepszych postacie tego serialu.
Podobnie ''Kowal'' bardzo mi się podobał.
Najsłabiej dla mnie w sumie wypadł ''(B)lacha'':D
Ale to kwestia gustu,no i oczywiście pan Żmijewski ale te postacie miały być pewną przeciw wagą dla tych stuprocentowych gangsterów.
Ksywki z Pruszkowa? Nieprawda, nie mów jak nie wiesz.
Pruszków to przede wszystkim Pershing, Masa, Słowik, Parasol, Bolo, Kajtek...
A jeżeli chcesz mniej więcej dowiedzieć się jak to funkcjonowało w latach 90 to polecam obejrzenie "alfabetu Mafii". kiedyś leciało na TVN-ie.
Nie zgodzę się ani trochę!
Po pierwsze ksywki wybrane są całkiem nieźle. Są odpowiednikami prawdziwych pseudonimów lub, powiązane są z cechami ludzi, których odpowiednikami są serialowe postacie. Np. Szybki to odpowiednik Pershinga (pochodzenia Ksywki Szybki chyba nie trzeba tłumaczyć). Serialowy Mnich to odpowiednik Słowika. Słowik jak sam opowiada w swojej książce "Skarżyłem się Grobowi" był bardzo "religijnym" człowiekiem. Stąd też serialowa ksywka Mnich. Moim zdaniem mało trafny jest pseudonim Skalpel, który jest odpowiednikiem Kiełbasy zastrzelonego w Pruszkowie.
Żmijewski wg. mnie był bardzo dobrze dobranym aktorem do tej roli. Niestety realia są takie a nie inne, i aktorzy często są kojarzeni ze swoimi serialowymi postaciami. Ale Żmijewski pokazał kilka razy, że umie zagrać nie tylko lekarza albo księdza. Mam tutaj na myśli doskonale odegraną rolę Wolfa w Psach 2.
Pozdrawiam
;)
Nikt nie moze sie rownac ze Skalpelem! ;D to on byl najlepsza postacia w serialu, ktory po jego smierci stracil na wartosci...nikt nie potrafilby wprowadzic tyle humoru i smiechu to brutalnego swiata gangsterskiego dlatego...BRAWA dla Szymona Bobrowskiego! ;)
Nie da sie zaprzeczyc, Bobrowski chyba najwieksze pozytywne zaskoczenie serialu. Rola skalpela swietna!
REszta aktorow (kowal, ptaskiek, szybki, mnich) zagrali wspaniale role, serial godny reprezentowania naszego kraju za granica;)
Mysle, ze gdyby to byula amerykanska produkcja byl by swiatowym hitem.
Ale też niektórzy mają powody do narzekania. Może niektórym ksywy się nie podobają, ale w takim razie, jakie Waszym zdaniem postaci z serialu powinni mieć pseudonimy? Takich, jakie nosili prawdziwi gangsterzy nie można było umieścić, więc co? Pewnie miałyby być podobne do prawdziwych? Słowika zaminieć na jaskółkę a w miejsce Kiełbasy wstawic kaszankę? Wtedy byłoby dobrze, bo w miarę zgodne z faktami, tak?
Nie czepiajcie się na siłę.