7,4 9,0 tys. ocen
7,4 10 1 9025
6,7 7   krytyków
Off Campus
powrót do forum serialu Off Campus

ocenił(a) serial na 7

Długo się zabierałem za oglądanie jednak trzeci najlepszy wynik w historii debiutu na Prime Amazon nie dawał mi spokoju. Zwłaszcza jeśli z przodu mamy tylko Władcę Pierścieni i Fallouta. Serial uznaję za świetną przygodę. Historia wciąga od początku do końca i pewnie gdybym miał więcej wolnego czasu poszedł by cały na raz a tak rozbiłem to sobie na dwa dni. Po pierwszym odcinku dostrzegałem sporo podobieństwa do Maxton Hall. Element chłopaka sportowa, którego ojciec to przemocowiec, campus, dziewczyna, która jest niezwykle ambitna ale przez zrządzenie losu nagle nie ma kasy na kontynuację nauki. To wszystko wygląda na pierwszy rzut oka jak typowy schemat serialu teen drama. Mimo wszystko po obejrzeniu całości stwierdzam, że serial Off Campus to zupełnie coś innego i pomimo tej samej kategorii oraz tematyki serwuje nam zupełnie inny rodzaj rozrywki. Na samym początku nasza główna para naprawdę została dobrze napisana i wykreowana. Dodatkowo cała otoczka serialu czyli uniwerek, przyjaciele głównych bohaterów a nawet losowe postacie poboczne świetnie tworzą całość. Absolutnie nie miałem w tej produkcji sytuacji poczucia, że jakiś wątek jest zbędny/nudny czy też nie pasuje do serii. To czym Off Campus różni się od Maxton Hall to sposób opowiadania historii. W Maxton Hall mieliśmy prawdziwy rollercoaster emocji. Nasi Bohaterowie kilka razy w czasie jednego sezonu byli w niebie aby zaraz znaleźć się na samym dnie. W Off Campus mamy raczej dość spokojny klimacik utrzymujący się przez większość czasu. Oczywiście są tutaj poruszone dwa bardzo ciężkie tematy takie jak gwałt oraz przemoc i brak kontroli nad sobą w wykonaniu ojca Garretta. Mimo wszystko nawet tak ciężkie klimaty nie sprawiły, że serial nabrał nagle jakiś dramatycznych scen a wszystko zostało pokazane dosadnie ale bez nadmiernej brutalności. Oczywiście dla części będzie to wada jednak ja akurat cieszę się, że tej agresji było tutaj zdecydowanie mniej. Dzięki temu mogłem na spokojnie zapoznać się z bohaterami i całym otoczeniem. Na sam koniec ciekawe co dalej. Na ten moment mamy zapowiedziany 2 sezon. Patrząc na końcówkę wątek Garretta i Hannah mamy domknięty. W książkach Elle Kennedy było tak, że w każdej części mieliśmy inną parę na pierwszym planie. Idąc za śladem książki bohaterem głównym powinien być Logan i nowo poznana dziewczyna jednak serial raczej podpowiada nam, że pora na historię Laurentisa oraz Allie. Bez względu na to jaką drogę obiorą twórcy szykuje się świetny drugi sezon.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa