PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=310768}
7,2 23 tys. ocen
7,2 10 1 22639
7,0 4 krytyków
Ogniem i mieczem
powrót do forum serialu Ogniem i mieczem

Słabiutki niestety

ocenił(a) serial na 4

Chyba wszyscy spodziewli się czegoś znacznie lepszego.Niestety nie udało się.Klimat jakis nie ten,muzyka też jakś rozrywkowa,zero dramaturgii,i ci aktorzy z amerykańskich seriali i polskich telenowel.

Anusiak

Nie prawda. Mi klimat tego filmu się podobał. Uważam, że aktorzy grali świetnie. Zwłaszcza Kowalewski i Żebrowski.
Jedyne zastrzeżenia mam do Heleny. Bo choć była piękna, w książce miała 19 lat!!

gawliczek_3

No też słyszałam, że na początku miała 17 lat (nie czytałam książki), a możesz mi powiedzieć, czy w ksiązce jest powiedziane ile lat np miał Skrzetuski czy Bohun? skoro ona taka młodziutka była...bo panowie aktorzy byli też już chyba po 30stce...

jula86

Tylko Domogarov był wtedy po 30tce. A props wieku Skrzetuskiego, czytałam ksiązkę 10 lat temu, ale wydaje mi sie, że ma 26 lat w książce, co do Bohuna to nie wiem, bo jego pochodzenie jest nieznane. Mam nadzieje, ze ktoś kto również czytał książkę mnie poprawi bądz nie, ale wydaje mi się, że bohun miał chyba 31lat.

ignis_2

Tylko ci się wydaje (w przypadku tych 26 lat Skrzetuskiego też). Czytałam ksiażkę kilkakrotnie, ale nie przypominam sobie, żeby był tam podany wiek występujących tam osób. Co do Bohuna, to prawdopodobnie nie wiedział sam, ile ma lat. Nawet jeśli chodzi o prawdziwego Bohuna (Iwana) to przypuszcza się, że urodził się około 1608 roku (czyli w czasie kiedy toczy się akcja filmu miał 40). Kozacy nie przejmowali się wiekiem i nawet w przypadku tak znanych postaci jak Iwan Podkowa, Pawluk, czy Nalewajko, nie znamy daty urodzin. Tylko w przypadku pochodzących ze szlachty Konaszewicza Sahajdacznego (herbu Pobóg) i Bohdana Chmielnickiego (herbu Abdank) wiemy kiedy się urodziili.

ocenił(a) serial na 7
roxana33

W "Potopie" Wołodyjowski mówi o Skrzetuskim do Kmicica: "W dwudziestym którymś roku życia broda mu pobielała"

Robin_Williams

Tak wiem, ale jednak możemy się w dalszym ciągu domyślać jego wieku. Nie jest powiedziane, że urodził się w roku tym a tym.

ignis_2

Słabiutko chyba czytałaś książke.W ogóle w Ogniem i Mieczem nie jest napisane kto ile miał lat.

Andrzejek324

Czytałam pare kat temu. Mozna sie pomylić. Ale niektórych nurtuje wiek bohaterów.co do Skrzetuskiego jest napisane, ze ma 20 kilka lat. Co daje duże pole do myślenia.

ignis_2

Nigdzie nie jest napisane ile lat ma Skrzetuski,książke czytałem kilkanaście razy.

ocenił(a) serial na 7
Andrzejek324

Raz jeszcze napiszę: W "Potopie" Wołodyjowski mówi o Skrzetuskim do Kmicica: "W dwudziestym którymś roku życia broda mu pobielała"

ocenił(a) serial na 9
Andrzejek324

Mi też się wydaje, że jednak jest to napisane. Kiedy Helena ucieka razem z Zagłobą, podaje on wiek dziewczyny- około 20 lat. Tak samo wydaje mi się, że i o Skrzetuskim było wspomniane. Przed jedną z bitew żal było mu rozstawać się ze swoim 26-27 letni życiem, czy coś w ten deseń. O Bohunie wiadomo tylko, że był "młody".

czarna_maggie

Masz książke w domu ? Jak masz to radzę przeczytać jeszcze raz. Sienkiewicz nic nie pisze o wieku ani Heleny ani Skrzetuskiego.

ocenił(a) serial na 9
Andrzejek324

Mam i czytałam niedawno. Nie pisze tego wprost jak w Zmierzchu "Bella miała 17 lat, gładką cerę i lubiła się śmiać jak pomylona". Nie pisze o tym w charakterystyce. Zagłoba mówił do niej coś o "dwudziestoletnich licach". Zwróciłam na to specjalnie uwagę.

czarna_maggie

Tutaj masz charakterystykę Heleny " W tym czasie była to młoda panna wzrostu wyniosłego, rysów pańskich i bardzo foremnych. Oczy miała czarne, aksamitne, a łzawe, a mieniące się, a ogniste. Nad tymi oczami jedwabne czarne brwi rysowały się dwoma delikatnymi łukami, zarumienione policzki kwitły jak kwiat najpiękniejszy, przez malinowe wargi, trochę otwarte, widniały ząbki jak perły, spod kapturka spływały bujne czarne warkocze " I nic więcej nie ma. Sienkiewicz nie podawał wieku bohaterów powieści. Tego możemy się jedynie domyślać.

ocenił(a) serial na 9
Andrzejek324

Nie napisał tego wprost ale mniej-więcej to określił, jak już wspomniałam wcześniej.

czarna_maggie

No dlatego,że nie napisał wprost wieku bohaterów możemy się jedynie domyślać.

ocenił(a) serial na 9
Andrzejek324

Ale daje nam przesłaniki pozwalające to ustalić...

czarna_maggie

No tak,ale jednak to nie to samo. Ja bym wolał żeby pisał wprost.

ocenił(a) serial na 9
Andrzejek324

Ja za to nie lubie lopatologii :) wole pozostawic pole do popisu wyobrazni

czarna_maggie

No widzisz. Ja z kolei lubię mieć wszystko podane na tacy. Zarówno w książce jak i w filmie. Nie lubię jak się muszę czegoś domyślać.

Andrzejek324

zgadzam się,ja też,ale izabela do roli heleny nie pasowała,niestety.ani wyglądem,ani zachowaniem.

użytkownik usunięty
gawliczek_3

Żebrowski może ostatecznie być - w książce zawsze miałam nieodparte wrażenie, iż jest jakiś taki... nudny. Pasował więc. Kowalewski mniej. Ogólnie- jak dla mnie - film nie powalił.

Ale olbrzymie brawa dla postaci Bohuna, Chmielnickiego, fenomenalna gra Malajkata jako Rzędziana ( majstersztyk! ) i kniahini Kurcewiczowa - bez problemu uwierzę pani Ewie Wiśniewskiej, iż jej postać jest w stanie trzymać twardo "za pysk" synów i dwór. Tuhaj-bej zaskoczeniem nie był - nie lubię pana Olbrychskiego, ale to postać stworzona dla niego :) Reszta filmu jako całość - znośna.

ocenił(a) serial na 9

Nie narzekam na Skrzetuskiego- ujdzie. Co do reszty Twojego postu- zgadzam się. Od tych Kozaków bije taka charyzma... Rzędzian sam w sobie jest postacią tak świetną, że może ją zepsuć tylko naprawdę zła wola...

Anusiak

"Chyba wszyscy spodziewli się czegoś znacznie lepszego.Niestety nie udało się.Klimat jakis nie ten,muzyka też jakś rozrywkowa,zero dramaturgii,i ci aktorzy z amerykańskich seriali i polskich telenowel."

No cóż mam zupełnie odmienne zdanie na ten temat ;)...

ocenił(a) serial na 10
Tari

kocham go! i jezeli o mnie chodzi to spodziewalam sie czegos gorszego, nudnego jak np. krzyzacy(krzyzakow ksiazke czytalam a oim nie)a tu ot ci niespodzianka mila

ocenił(a) serial na 7
aqatkaaa

Co masz do Krzyżaków? -.- Mi się akurat Krzyżacy najbardziej podobali... A do filmu nic nie mam... Fajnie się nawet oglądało mimo iż nie ma już takiego klimatu jak Potop czy Pan Wołodyjowski dla mnie 7/10 za ten klimat, bo tak to bym dała 8/10.

ocenił(a) serial na 5
Marien

nie podobała mi się zarówno lektura(nie dałam rady doczytać nawet do połowy) jak i ekranizacja. 5/10

Anusiak

Kocham ten serial;*;*;*;*;*;*;*;*

A Jan Skrzetuski mmm...

ocenił(a) serial na 9
Anusiak

Miałam taki czas, że mogłam oglądać w kółko i w kółko i w kółko...

czarna_maggie

może wiesz kto jest lektorem