dzięki za odpowiedz :) jeszcze jedno pytanie... można gdzies znaleźć angielskiego ebook'a?
Można, ale trzeba się namęczyć osobiście szukałam 2 dni. Z tego co wiem książka po polsku ma wyjść, jeżeli już nie wyszła.
Z tego co słyszałam książka nie ma wiele wspólnego z serialem, więc chyba nie warto ją czytać. Zwłaszcza jeśli ciekawi Cię wątek Piper i Alex - oryginalna Piper jest strasznie heteronormatywną kobietą i ponoć przez całą książkę opowiada jaką to ma obsesję na punkcie swego przyszłego mężusia.
Książka jest w toku wydawniczym. Troszkę przy niej współpracuję, teraz jestem w trakcie czytania wersji angielskiej, nawet przez to rozważam oglądanie serialu:)
Jak wyjdzie, to podrzucę Wam linka do wydawnictwa, empiku czy gdzie tam w sieci ją umieszczą:)
Jestem w trakcie czytania książki. Do serialu zaczerpnęli garstkę postaci, niektóre wątki rozszerzyli.
Trudno jest tu cokolwiek porównywać, bo różnic jest tak wiele, ale postać Piper w książce jest o niebo lepsza.
W serialu to taka mimoza, bardzo irytująca i sztuczna. W książce zaś kobieta z krwi i kości, która uczy się nowego życia.
W książce jest wątek romansu strażnika z więźniarką? Czytając natrafiłam na wzmiankę o strażnikach i ich kontaktach z więźniarkami, ale czytałam po angielskiego i jeszcze nie doczytałam do końca, więc nie wiem jak tam jest.
Lubię wątek Dayi i Bennett'a i jestem ciekawa czy w książce jest coś takiego lub czy jest jakaś wzmianka o relacjach między strażnikami a więźniarkami.
Nie chciałbym Ci spojlerować, ale właściwie nie ma czego, bo takiego wątku w ogóle nie ma w książce. Jest jedynie krótka wzmianka o kobiecie w ciąży i jej porodzie.
zgadzam się ! w książe Piper jest o wiele lepsza! w serialu to jakas porazka. jak juz bazowali na ksiązce to mogli zaczerpnac wiecej jej pozytywnych cech i stworzyc fajna postac.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/181936/dziewczyny-z-danbury właśnie znalazłam, wiecie gdzie można ją dostać? Nie bardzo mam ochotę kupować, wolałabym wypożyczyć, ale pewnie nie ma w bibliotekach.
została przetłumaczona, przeczytałam ją i zdecydwanie nie polecam, bo po obejrzeniu serialu może rozczarować :(
Też kupiłam (w Matrasie są), przeczytałam i... jestem rozczarowana. Serial dużo lepszy.
Po przeczytaniu ksiązki jak oceniasz, na ile sezonów jeszcze starczy historii?