PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=837774}
6,3 5,1 tys. ocen
6,3 10 1 5058
4,5 2 krytyków
Osiecka
powrót do forum serialu Osiecka

Jestem zafascynowany postacią Osieckiej od dawna, znam szczegółowo jej biografię i twórczość, dlatego z zaciekawieniem podszedłem do informacji, że powstaje serial jej poświęcony. Biorąc jednak pod uwagę kontekst polityczny i producentów... mam pewne obawy. Zwłaszcza po przeczytaniu opisu 1. odcinka:

"Nastoletnia Agnieszka Osiecka wraz z ojcem Wiktorem, celebrują urodziny mamy Marii. W prezencie Maria dostaje od męża czerwone pantofle z puszkiem. Nad ranem Wiktor Osiecki znika z domu. Zaniepokojone Agnieszka i Maria i dą na milicję zgłosić jego zaginięcie. Młoda poetka szuka ojca u artystki - Józefiny Pellegri. Zauważa na jej stopach czerwone pantofle takie same jakie dostała Maria..."

ocenił(a) serial na 2
olek_tomasz

opis trzeciego odcina również wieszczy katastrofę:

Agnieszka dostaje się na reżyserię do Szkoły Filmowej w Łodzi. Nowe obowiązki odciągają ją od aktywności w STS - ie. Agnieszka proponuje więc profesorowi, aby zrobić etiudę dokumentalną o teatrze. Poznany przez nią Marek Hłasko, swoim magnetyzmem nie pozwala jej się skupić na zrealizowaniu projektu. Poczucie zdumiewającego porozumienia dusz doprowadza Agnieszkę do wyjazdu do Kazimierza, gdzie spotyka Marka z inną kobietą.