PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=837774}
6,3 5,1 tys. ocen
6,3 10 1 5095
4,5 2 krytyków
Osiecka
powrót do forum serialu Osiecka

Fatalna produkcja

ocenił(a) serial na 3

Oglądałam ten serial, bo chciałam dać mu szansę. Muszę jednak stwierdzić, że ledwo dotrwałam do końca.
Nie znam życiorysu Osieckiej. Znam troszkę jej twórczość, przeczytałam kilka artykułów i obejrzałam kilka wywiadów w sieci.
Ten serial jest przede wszystkim koszmarnie nudny. Dialogi są mdłe, usypiające.
Gdy oglądałam sceny, że Marylą Rodowicz, a w szczególności te koncertowe - było mi wstyd, że to oglądam. Ulice zazwyczaj puste, wymuskane auta, na plus wnętrza.
Scena w USA i koszmarny akcent M. Kumorek - dziwne, że niby ta bohaterka była Amerykanką.
Roznerski - nieporozumienie.
A zamiana aktorek w momencie pokazania relacji z Przyborą sporo starszym od Osieckiej... Wyszło tak jakby on był od niej młodszy.
Postaci są bez wyrazu. Scenariusz pędzi, trzeba się domyślać kto jest kim, niektóre wątki zostały przeciągnięte, a inne pokazane ekspresowo.
Smiesznie też pokazano Hannę Bakułę - aktorka owszem podobna, ale nie do malarki gdy ta była młodą dziewczyną, a jak wygląda współcześnie.
Widać, że szczędzono na budżecie.
Wiem, że Agnieszka nie była krystaliczna, ale z tego obrazka widzimy wiecznie sfrustrowaną kobietę, uzależnioną od facetów, seksu, alkoholu, która sobie gdzieś tam na boku pisze jakieś piosenki.

bluepoppy

Ależ oczywiście, że Agnieszka właśnie taka była: uzależniona od wolności, od facetów, od alkoholu, nocnych rozmów Polaków... To Agnieszka z krwi i kości - taka była. Ale była też Agnieszka, której teksty śpiewa cała Polska do dziś: "dziś prawdziwych Cyganów już nie ma....", 'to był maj..." itd. - Zgadzam się, że serial za krótki na tak bogatą osobowość. - Co do urody aktorek - to uważam, że dobór jest dobry. Bakuła, zawsze jak ją pamiętam wyglądała tak samo, chyba, ze od chwili, gdy "zepsuli" jej nos po operacji plastycznej... - Osiecka na oryginalnych zdjęciach z Przyborą wcale nie wygląda dziewczęco pomimo różnicy wieku, niestety. Już wtedy na zbyt szczupłej twarzy odbijał się niehigieniczny tryb życia...

bluepoppy

Ja tam nie widzę wiecznie slustrowanej, eidzę ja szczęśliwą pochłoniętą pracą etc