PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=690404}

Outlander

2014 - 2026
8,0 33 tys. ocen
8,0 10 1 33061
8,0 2 krytyków
Outlander
powrót do forum serialu Outlander

"Outlander" zostało nominowane w 3 kategoriach
- serial dramatyczny,
- aktorka pierwszoplanowa w serialu dramatycznym -Caitriona Balfe,
- aktor drugoplanowy w serialu dramatycznym -Tobias Menzies.

ocenił(a) serial na 7
evo_33

Oby przełożyło się to na szum medialny i oglądalność czyli sezon nr III coraz bardziej realny
A w internetach mocno pocieszają biednego Heughana bo go jury pominęło ;) .... no coż zawsze łatwiej dostać nagrodę za tzw "czarny charakter" .

Sasanka27

No i strasznie na Rona Moora najeżdżają, za to że zalicza Tobiasa Menziesa do "Big 3", marudząc że to historia Clair i Jamiego.

Frank jest ulubioną postacią Moora, stąd wynikają różne teorie na temat prowadzenia wątku jego konkurenta ;)
No i jak na to popatrzeć z boku... Coś w tym jest.
Przykład:
w odcinku " Rent" Jamie nie miał okazji do udziału w bójce, nie wspominając o samodzielnym rozgromieniu drużyny gospodarzy,
za to Frank w odcinku "Both Sides Now" rozgromił dwóch naciągaczy.

Więc może to do głównego producenta, powinnyśmy mieć pretensje o to "ciele malowane" na jakie wychodzi Jamie.
Oczywiście wszelkie reklamacje tego typu są zbywane uwagą, że chodziło o pokazanie rozwoju postaci, że niby Rudy w związku z poznaniem Clair nabiera rozumu i poczucia odpowiedzialności.

ocenił(a) serial na 7
evo_33

Niestety dwie postacie drugoplanowe grane przez jednego aktora zajęły prawie tyle "czasu antenowego" co jeden główny bohater który ( nie ważne czy się ta postać, ten facet podoba czy nie ) . Flimowy Jamie nie ma za dużo "do grania" , postać jest dość słabo napisana, brak jej "jaj" w przeciwieństwie do wersji książkowej .....pozostał jedynie wzrost i waga.
Miejmy nadzieję że w sezonie 2 dadzą facetowi pograć ..... chociaż nie .... i tak będa wciskać Franka :)

Sasanka27

...i tak będa wciskać Franka :)
:(
... i obcinać wszystkie zabawne i inteligentne uwagi Rudego, za które tak naprawdę owego Rudego cenimy... Wzrost i waga to jedynie miły dodatek.

ocenił(a) serial na 8
Sasanka27

Franka w sumie było bardzo niewiele. Miał swój jeden duży epizod (1x8) niestety niefortunnie kolidujący z miesiącem miodowym głównej pary, poza pilotem pojawiał się w dwuminutowych przebitkach we wspomnieniach Claire. W drugiej części serialu nie pojawiał się wcale.

BJR miał trzy wejścia smoka (1x6, 1x15 i 1x16), pokazał różki w 1x8 (choć to najfajniejsze o perukach ucięli), reszta to głównie retrospekcje w dwóch - trzech odcinkach. Tobias Menzies jest jednak bardzo wyrazistym aktorem z doskonałym głosem i twarzą, od której trudno oderwać wzrok, choć nie jest klasycznie urodziwy. Dlatego wydaje się, że dominował na ekranie.

Jamie, cóż...w serialu zrobili z niego trochę królewicza z bajki, nie wiem, jak z tego wybrną w kolejnych sezonach. Wątek, który miał być jego atutem w pierwszym sezonie, czyli cała ta makabryczna historia z Randallem, został potraktowany tak, że zredukował go do kawałka mięsa nad którym BJR pastwił się wymyślnie przez dwa odcinki. W związku z tym rola pana Heughana, która wdg. oburzonych fanek zasłużyła na wszystkie nagrody świata, polegała na tym, że:
1. krzyczał
2. płakał
3. leżał

Natomiast późniejsze duchowe udręki Jamiego polegały na ekranie na tym, że nie chciał zjeść zupy. No sorry, tak to wyglądało ;-) dodatkowo wzbogaciło to odcinek o niepożądany element komiczny ponieważ w książce na tym etapie z Jamiego została już tylko skóra i kości, oczywiście nie chciałabym, żeby zagłodzili aktora, ale mogli go na Boga odstawić od siłowni i odżywek na kilka tygodni. Bo kiedy przejęty Murtaugh oświadczył Claire, że woli zabić Jamiego, niż patrzeć jak ten marnieje jak zwierzę z klatce, Claire zemdlała, a tymczasem Jamie leżał sobie wyglądając jak okładka "Men's Health" (minus siniaki), to wybaczcie, ale zarżałam ;-)

Arya_2

<< że nie chciał zjeść zupy>>

Trafione w sedno... Śmiałam się 2 minuty...

<<ale mogli go na Boga odstawić od siłowni i odżywek na kilka tygodni>>

Albo przynajmniej lepiej zakryć "kołuderką", lub uszyć lepszą piżamkę... taką mniej dopasowaną i z rękawami.

Ja tam też nie oczekuję, takich ekstremalnych zabiegów jak w "Głodzie", czy w "Niezniszczalnym", ale nawet w mojej ulubionej, popowej rozrywce, czyli w "Supernaturalu", chłopcy się dają bardziej "zmarnować".

ocenił(a) serial na 8
evo_33

I wszyscy mężczyźni MacKenzie po kolei pielgrzymowali do łoża boleści, żeby go do zjedzenia rzeczonej zupy namówić. I co się stało z jego gorliwym katolicyzmem, który nie pozwoliłby mu nawet poważnie rozważać samobójstwa? Serio, serialu?

Ja myślę, że aktor jak najbardziej dałby się "zmarnować" biorąc pod uwagę jego godne podziwu poświęcenie przy kręceniu tych...tych...scen. Tylko najwyraźniej nikomu nie przyszło to do głowy. Najwidoczniej w wyobraźni twórców Jamie funkcjonuje jako permanentnie napompowany. Skąd dwudziestoparoletni góral z XVIII wieku, który nigdy nie słyszał o siłowni i napojach proteinowych, miałby mieć tak precyzyjnie wyrzeźbioną muskulaturę, tylko święta Brygida raczy wiedzieć. Podejrzewam, że kiedy w 3 sezonie

SPOILERY

będzie latami żył w jaskini i więzieniu Ardsmuir, zamiast wychudzony jak ghul nadal będzie wyglądał jakby codziennie przerzucał kilogramy na siłowni.

Mimo wszystko nie tracę nadziei, że w 2 sezonie coś drgnie na plus w kwestii pisania jego postaci.

Arya_2

No wiesz... "Rwanie" tuszy jelenia to jedynie jakieś 150 kg do podniesienia.
Miałam kiedyś kolegę, Tomka pasterza, co biegał za łowcami po Bieszczadach - górki podobne do tych szkockich...
Trzeba powiedzieć, że rozumu to on nie miał, ale przypakowany był i to nie w sposób żylasty. Codzienne pokonywanie różnicy wysokości około 300 metrów robi swoje...

I o takie, naturalne mięśnie tutaj walczymy ;P

Ps. Co do rwania, to w "Otlanderze" moim ulubieńcem jest Murtaugh... Mniej więcej 100 kg Rudego wyniósł bez stęknięcia... Murtaugh jest moim idolem ;)
Uwielbiam jego ostry taniec z mieczami... Jak ja się pozbieram na początku 3-go sezonu :(

ocenił(a) serial na 7
evo_33

może nie będziesz musiała :) .... Murtagh to dobra postać do "zostawienia" . Często tak się dzieje w filmach i serialach. Oszczędność czasu i kasy na kolejny casting i Murtagh mogłby "zcalić się" z Duncanem.

Super ... właśnie zaczynamy bzdurzyć o trzecim sezonie :))))

Sasanka27

Spoiler t.3

A co z kwestią "Umieranie nie boli psotniku" i "zawaleniem się wszystkiego" po Culloden, gdzie brak Murtagha jest jedną z gorszych rzeczy?

Co do oszczędności, to Duncan jest chyba wybrany. Na mój nos, to ten dzierżawca od padniętej krowy i odpuszczania czynszu.
Zbieżność imion nie jest przypadkowa oraz "zaawansowany wiek" gościa, który "dopiero co się ożenił i przejął gospodarstwo". Daje do myślenia też pijackie pożegnanie "Good night my laird".

ocenił(a) serial na 6
Arya_2

hehheh padłam :) tekst z zupą...aż monitor poplułam :) :) :)
niemniej trafione w sedno :)

evo_33

No i ze Złotych Globów nici.
Catorina przegrała z Taraji P. Henson ("Imperium")
Tobias z Christianem Slaterem (Christian w "Mr. Robocie" był najlepszą postacią),
a sam "Outlander" z "Mr. Robot". Choć szczerze mówiąc, lepsze od hakerskiej mutacji "Fight club'u" było "Narcos".

No ale "Otlander" jest w dobrym towarzystwie, bo "Narcos" i "Fargo 2" też zostały pominięte.

evo_33

Ale to nie przeszkadzało, że serial jest z 2014 roku?

Aragorn88

Który serial? Fargo 2, Narcos, Mr. Robot, czy Outlander?

Ps. Chyba nie przeszkadzało, skoro Jon Hamm dostał glob za ostatni sezon "Mad Men", serialu, który był emitowany od 2007 do 2015 roku.

evo_33

O Outlander mi chodzi:) Nie znam zasada przyznawania nominacji serialom

Aragorn88

Ja też nie do końca ;)

evo_33

Obejrzalem na AXN dwa pierwsze odcinki, fajne bardzo. ale kurczę ja nie potrafię się skupić na więcej niż jednym serialu naraz. Teraz jestem na etapie Narcos...

Aragorn88

Na szczęście żaden z wymienionych tutaj seriali nie ma więcej niż 16 odcinków, więc wszystko można obejrzeć na spokojnie i po kolei.