PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119673}

Pacyfik

The Pacific
2010
8,0 50 tys. ocen
8,0 10 1 50314
6,8 4 krytyków
Pacyfik
powrót do forum serialu Pacyfik

Hełm

ocenił(a) serial na 8

Zauważyłem, że żołnierze nie mają zapiętych hełmów, może ktoś wie dlaczego ?

ocenił(a) serial na 10
_KOMEK_

Było !

http://www.filmweb.pl/serial/Pacyfik-2010-119673/discussion/Paski+przy+he%C5%82m ach,1508015

_KOMEK_

Bo to typowo amerykanskie,efekciarskie i luzackie,niesamowicie nudny serial,oczekiwalem czegos na ksztalt Kompanii Braci,a tu taka kicha...150 baniek wlozone w ta produkcje zmarnowane

ocenił(a) serial na 10
rockhound

powiedział co wiedział ;)

polukr

Powiedzial co widzial :-D

ocenił(a) serial na 10
rockhound

nie ma to jak rzeczowa dyskusja ;)

polukr

pocisk wystrzelony z karabinu przemieszcza się z bardzo dużą siłą. hełmu nie zapina się po to, że kiedy pocisk uderza w hełm to strąca go z głowy. gdyby był przymocowany to zwiększa się prawdopodobieństwo urazu kręgosłupa, w najgorszym wypadku do jego złamania. pozdro..

ocenił(a) serial na 10
Jacques_Mesrine

A ile znasz sytuacji w których ktoś zginął od urazu kręgosłupa powstałego w wyniku postrzału w hełm ???

Czytałeś temat linkowany przeze mię wyżej.? Jóź się tam wypowiadałem ale pokrótce streszczę. To co napisałeś to bzdura . Legenda frontowa i nic więcej. hełm służy do ochrony przed odłamkami a nie przed pociskami, szczególnie karabinowymi, co najwyżej przed pistoletowym i to nie każdym. Gdy pocisk karabinowy trafia w hełm to są dwie opcje. Gdy trafia pod kontem zbliżonym do prostego to przechodzi jak przez masło penetruje czaszkę i wychodzi drugą stroną. Opcja druga trafia pod katem ostrym i rykoszetuje w wyniku tego typu postrzału tylko cześć energi jest przekazywana na hełm i co najwyżej chwilowo ogłuszy. nigdy się nie spotkałem się z jakimiś uszkodzeniami karku.

użytkownik usunięty
polukr

Byłeś pod ostrzałem, że nigdy nie spotkałeś się z obrażeniami? Poza tym, "kątem" zamiast "kontem", bo to dwie różne rzeczy xD

ocenił(a) serial na 10

Idąc tym tokiem myślenia to nikt nie powinien się wypowiadać na temat bitwy pod grunwaldem bo nikt z obecnie żyjących w niej nie uczestniczył. Od lat interesuje się historią. Przeczytałem masę książek k czy artykułów i nigdy nie spotkałem się aby postrzał w hełm. poprzez sile uderzenia, spowodował śmierć czy obrażenia karku/kręgosłupa. Polecam udać się do sklepiku z prasa i nabyć najnowszy numer czasopisma "Poligon" jest tam artykuł o stalowych napierśnikach z okresu 2 wony światowej. Są tam przeanalizowane rodzaje urazów na polu bitwy i sposoby im zapobiegania.

polukr

A ja czytałem profesjonalne opracowania, w których podawano pewne ciekawe przypadki. Czytałem opis pojedynku ogniowego między armią rosyjską a czeczeńskimi snajperami. W określonej odległości określony pocisk ma określoną prędkość i energię. Bierzmy np. nabój kalibru 7.62 x 54R (np. do SVD Dragunowa). Z 100 czy 200 m żaden hełm ci nie pomoże i kula rozpieprzy ci łeb, ale na 500-700 i wyżej hełm może pomóc zatrzymać pocisk, tj. nie dopuścić do penetracji, ale energia będzie wystarczająca by waląc ci w dyńkę złamać ci kręgosłup szyjny. Ja czytałem o sytuacji gdy facet strzelał 300-400 m z karabinka snajperskiego Vintorez (pocisk poddźwiękowy kal 9mm, zatem nadaje się na strzelania max 400 metrów) i rusek po strzale w łęb, a przyjął go na hełm typu Sfera stracił przytomność i dorobił się solidnego guza, ale przeżył. Z podobnej odległości normalny naddźwiękowy nabój pełnej mocy mógłby również nie spenetrować hełmu (zależy od kąta trafienia itp.), ale zabiłby powodując zbyt duże przeciążenie w momencie uderzenia na kręgosłup szyjny.

polukr

moze cos tam wiesz i to chyba z doswiadczenia bo chyba w helm dostales bo twoj jezyk polski jest na poziomie zerowki

ocenił(a) serial na 10
h4r

Temat nie ma tytułu " ojczyzna polszczyzna" :) To ze jestem noga z ortografii a pisząc na klawiaturze zjadam i przestawiam literki nie znaczy ze nie znam się na tematyce wojskowej i historii a taka jest w tym temacie omawiana.

polukr

dlatego szacun za wiedze ale czyta sie to ciezko

ocenił(a) serial na 10
h4r

Gdyby w przeglądarce nie było opcji poprawiania błedów to by się tego wcale nie dało odczytać :) Ponoć jak się dużo czyta to się mniej błedów w pisowni popełnia ale na mnie to jakoś nie działa :)