PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119673}

Pacyfik

The Pacific
2010
8,0 50 tys. ocen
8,0 10 1 50314
6,8 4 krytyków
Pacyfik
powrót do forum serialu Pacyfik

Cóż. Po zwiastunach i zdjęciach(szczególnie ujęcie walki "z góry") nastawiało mnie na innowacyjne podejście do przedstawiania scen batalistycznych. Miałem nadzieję że Pacific pobije na głowę i tak świetny moment lądowania na Iwo Jimie w "Sztandar Chwały". Szkoda, że reżyserzy pokazują wszystko po za walką. W Kompani Braci sceny po za frontem były wyraziste, symboliczne i zapadały w pamięć(np. scena w pralni)- dotychczas w Pacificu fragmenty po za walką to chyba więcej niż połowa- i są one nudne i pozbawione innowacyjności. Gdyby chociaż były świetnie zrobione, niestety one ... nudzą.

Ktoś może powiedzieć, że jestem tępakiem nastawionym na akcje. Że reżyser chciał pokazać w 4 odcinku, iż największym wrogiem marines była dżungla etc etc. Ok. W Kompani braci w odc. 6 i 7 największym wrogiem spadochroniarzy był mróz- i pokazano to doskonale, a jednocześnie były to wgniatające w fotel przejmujące opowieści. A nędznego 4 odcinka Pacific nawet już nie pamiętam.

Można pokazać w przejmujący sposób np. choroby psychiczne i załamanie na froncie. Ale ten motyw w Carentan z Kompani Braci był dużo lepszy.

Walka w nocy? 8 odcinek KB i nocna potyczka na brzegu rzeki była dużo lepiej pokazana niż walka nocą w Pacificu.

Udawanie następcy KB z tak nędznym skutkiem jest smutne.

Ale możliwe że po ostatnim(4) odcinku będzie już tylko DUŻo lepiej(szkoda że powtarzam sobie coś takiego po każdym kolejnym odcinku)... ;)

PS. 1 odcinek Pacificu był naprawdę dobry!

Paratrooper

Wiesz najgorsze jest to że wszyscy tak jak ty porównują ten film do KB i właśnie tak to wygląda jak wygląda , większośći się nie podoba ten serial.Wiem ze był reklamowany jako taki następca Kompani Braci ale pogódź się z tym ze ten serial tak na prawdę nie ma nic wspólnego z KB i staraj się nie porównywać go tak jak to zrobiłeś powyżej a zapewniam cie ze będzie ci się go o wiele lepiej oglądało

ocenił(a) serial na 8
wisniorzech

Co nie zmienia faktu, że serial jest bardzo miernie wyreżyserowany. Historia opowiadana jest strasznie kulawo. Raz to, raz tamto, na dobrą sprawę to ani nie skupili się na bohaterach, ani na walkach tylko na wszystkim po trochu. Brakuje klimatu, emocji, nie ma się wrażenia że postać zaraz może dostać kulkę.
Kompania Braci wymiatała pod tym względem. Pacyfik leży i kwiczy