Po pierwszym odcinku napisałem że serial bez rewelacji i gorszy od Kompani Braci , odrazu zostałem zganiony za tę opinię.
Po obejrzeniu odcinka nr 2 muszę powiedzieć że moje zdanie jest jeszcze gorsze.
Film posiada bardzo dobre sceny batalistyczne choć gdyby japońców gineło tylu za każdym razem to wojna skończyła by się po 3 odcinkach (Proszę nie wyjeżdzać z prawdą historyczną)
Strona psychologiczna filmu jest płytka i słaba a obsada filmu do pięt nie dorasta Kompani Braci - reasumując lepiej obejrzeć dokumentalne filmy o wojnie na Pacyfiku a jest ich sporo.
A ja uważam, że Pacyfik w tym porównaniu jest lepszy. Panuje w tym filmie całkiem inna atmosfera, bardziej wciągająca, głębsza - przy Kompanii Braci wręcz się męczyłem. I jak dla mnie, to serial jest pusty wewnętrznie, taka czysta fabuła bez większej emocjonalnosci.
A żeby napisać po pierwszym odcinku Pacyfiku, że serial jest bez rewelacji - to co tu mówić po pierwszym ponad godzinnym odcinku Kompanii Braci, gdzie nic się nie działo poza koszarowymi przygodami paru kumpli z woja?? hehe
No i ten aspekt wojny ukazany w Pacyfiku jest dla mnie osobiście ciekawszy.
Zgadzam sie absolutnie że Działania na Pacyfiku są bardziej interesujące ale w Kompani Braci jakoś bardziej czuło się związek z postaciami tu raczej brakuje czegoś takiego , no ale każdy lubi cos innego i jego opinia jest subiektywna
Podpisuje się podobnie jak kolega za Kompanią Braci, szczerze mówiąc scenariusz był ciekawszy, chyba przez posłużenie się książką Ambrose'a, poza tym aktorstwo w Kompanii wydaje mi się, że stało na wyższym poziomie choćby kreacja stworzona przez Lewisa.
Trochę się w oku łezka kręci, że w naszym kraju nie tworzy się podobnego serialu o naszych żołnierzach ich wkładzie w walce z faszyzmem
Tak apropo strat japończyków:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Walki_o_Guadalcanal
To konkretnie bitwa przedstawiona w pierwszym odcinku.
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Tenaru
Japończycy przez całą wojne ponosili bardzo ciężkie straty z powodu zakazu odwrotu. Jak również z powodu przeprowadzania samobójczych ataków typu tego podanego wyżej, czy też częstego stosowania szarży banzai.