PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122291
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Moja mama uważa, że nie powinnam go oglądać, bo źle wpłynie na moją psychikę. Uważacie, że mogę oglądać ten serial czy nie?

ocenił(a) serial na 8
werosnisia_wera

Ja mam 13 lat i oglądam.
E, nie rozumiem, że to, że praktycznie w każdym odcinku ktoś ginie może źle wpłynąć? Raczej nie, zależy od tego czy np. brzydzisz się czegoś takiego, boisz... Owy serial w sumie nie jest straszny, więc z psychiką Ci nic nie zrobi. Ja uważam, że możesz go spokojnie oglądać.

ocenił(a) serial na 9
tajka6

Boże, jakie pytanie... ;o
Serial ma bodajże rating 12+, więc mając 13 możesz go obejrzeć. ; ) Chociaż wątpię, że mama nie pozwala Ci go oglądać tylko ze względu na "krew" - chyba chodzi jej o kontakty damsko/męskie (i tak dość ubogie, ale pewne skrawki np. scen seksu występują).
Zawsze możesz po prostu oglądać go bez jej wiedzy - ja 3 lata temu tak robiłam... ^^

Aczkolwiek, nie ma w nim hektolitrów krwi, śmiałych scen erotycznych, przekleństw i rozczłonkowanych trupów - moim zdaniem, nic Ci się nie stanie. To nie True Blood. :)

ocenił(a) serial na 10
Monicza

Ojj True Blood to to nie jest napewno ;p

Ale śmiało 13 latka może go oglądać. ;]

Estrella__

spokojnie ;-D, zależy jaką psychikę ma ta trzynastolatka ;P, po prostu jak będziesz to oglądała to traktuj to jako przyjemność i nic związanego z realnym światem ;), a co to True Blood to nawet ja (mam 16 lat) po pierwszym odcinku się obrzydziłam ;P

kasia_angel2007

Ja mam 14 lat oglądam i żyje ;)
Moja psychika mieści sie w normie ;D

werosnisia_wera

No pewnie, że możesz go oglądać, ja oglądałam coś w takim stylu jak miałam 12 lat i nic źle na moją psychikę nie wpłynęło.
A co do True Blood to mi się z początku wydawał fajny, ale później mnie obrzydził.

ocenił(a) serial na 4
KarinTvd

Oglądaj, oglądaj. Moja siostra ma 12, a ogląda Plotkarę, i nic jej nie jest, więc jak zaczniesz oglądać VD też ci nic nie będzie.
I tak jak moi poprzednicy odradzam ci oglądanie True Blood! Ja mam 15 lat, nie przeszkadza mi w sumie to co się tam dzieje, ale wolęs oglądać takie seriale jak VD.

ocenił(a) serial na 8
werosnisia_wera

Masz 13 lat a więc nie jesteś dzieckiem ;)

Ja przeciw ostrym scenom sexu nie mam nic przeciw, wręcz odwrotnie, spox gdy takie są, ale True Blood jest nudne... :| ja skończyłam na 5odc II sezonu i nie mam ochoty dalej oglądać, może kiedyś się wezmę za resztę... ;p

tVD to świetny serial, ale postać Damona jest mega. Scen nie wiadomo jakich nie ma ;p To nie Buffy lol Ale fajnie gdyby było bardziej ostro LOL

werosnisia_wera

Wiem jaki jest serial, bo ogladałam 14 odcinków, ale mama zobaczyła zdjęcia np. Vicky kiedy została ugryziona i kiedy Elena, Caroline i Bonnie wywoływały duchy. No i wtedy powiedziała, że od jakichś trupów i wywoływania duchów pomiesza mi sie w głowie czy cos takiego i chcę jej pokazać wasze komentarze, bo polubiłam ten serial. ;)

ocenił(a) serial na 7
werosnisia_wera

W żadnym wypadku nie jest moim zamiarem obrażanie Twojej mamy, ale krew mnie zalewa, gdy czytam takie słowa "powiedziała, że od jakichś trupów i wywoływania duchów pomiesza mi sie w głowie".
Trzymanie dziecka pod kloszem i maniakalne chronienie córki przed wszelkim złem tego świata może przynieść odwrotne skutki. Twoja mama powinna pokładać więcej zaufania w Twój rozum i rozsądek, powinna ufać, że sama wyrobisz sobie wartościowe poglądy na to co widzisz na ekranie.
Domyślam się, że jesteś jedynaczką, bądź nie masz siostry dużo starszej od siebie, więc Twoja mama nie miała jeszcze okazji przekonać się, że tak naprawdę pomieszać się w głowie dziecku może jedynie od tego co doświadcza, a nie od tego co ogląda w telewizji/kinie itp.
Swoją drogą tak się składa, że pierwszy raz oglądałam "Wywiad z Wampirem" właśnie w wieku 13 lat i moja mama nie miała wówczas nic przeciwko. Nigdy nie cenzurowała mojego gustu filmowego, muzycznego, czy też względem ubioru. I nigdy nie musiała narzekać, że ma jakiekolwiek problemy z dojrzewającą nastolatką.

Trochę odbiegając od tematu, gdyby moja matka cenzurowała mój gust filmowy pewnie nigdy z własnej woli nie obejrzałaby filmu "Gdyby ściany mogły mówić 2", ten fragment z Vanessa Redgrave wywarł na niej ogromne wrażenie i całkowicie zmienił jej światopogląd.

Poproś swojej mamie, żeby Ci zaufała. Że masz wystarczająco dużo "oleju w głowie", aby nie poprzewracało Ci się w łepetynie z powodu filmu.
Ten serial naprawdę z powodzeniem mogą oglądać 13-latki.

ocenił(a) serial na 7
engiLo

errata:
nie "Poproś swojej mamie" tylko "Poproś swoją mamę"...