Po ostatnim odcinku, a tuż przed nowym mam parę pytań spostrzeżeń
- Czy syn Shane'a też jest czarownikiem, jak jego żona, albo inną istotą nadnaturalną? Inaczej Shane niemógłby go wskrzesić
- Czy Shane, który rozmawiał z Bonnie na wyspie, to był Shane, czy już Silas pod jego postacią?
- Czy w ogóle to był Silas pod postacią Shane'a czy też po prostu halucynacja, którą widzi tylko Bonnie?
- Czyli z tego wniosek, że jednak nie wszyscy poświęceni w ofierze wrócą... Czyżby Shane na początku kłamał?
- Skoro Silas jednak jest zwykłym wampirem i w wyniku przemiany stracił swoje moce, to skąd biorą się te wszystkie halucynacje? Jakim cudem w jego pobliżu umarli wracają do
życia? Jakim cudem kontroluje Shane'a i Bonnie? Jakim cudem przybiera różne postacie? Coś mi tu nie gra.
- Okazało się, że "druga strona" to nienaturalny twór. Jakby osobne "niebo/piekło" dla nadprzyrodzonych. Qetsiyah stworzyła go tylko po to, by zwykli i nadnaturalni trafiali po
śmierci do różnych światów. Chodziło TYLKO O TO, żeby Silas nawet po śmierci nie mógł być z zamordowaną ukochaną.
- Czy więc usunięcie "drugiej strony" nie będzie dobrym uczynkiem? W końcu samo jej istnienie jest pogwałceniem praw natury.
- Po usunięciu granicy, nasz świat i druga strona połączą się w jedno. Wszyscy umarli zaczną chodzić po ziemi. Spowoduje to ogromny chaos. Nie prościej byłoby znieść zaklęcie
kierujące nadprzyrodzonych na drugą stronę, tak by znów trafiali do "naszego" nieba?
- Czy jeśli zniknie granica i światy się połączą, to "przywróceni" nadprzyrodzeni po śmierci pójdą do "naszego" nieba, czy też wciąż będą kierowani na drugą stroną i będą
natychmiast wracać do życia, bo przecież granica między światami nie będzie już istnieć?
- Ta druga opcja stworzy z nich niezniszczalną W ŻADEN SPOSÓB armię. Jeśli dodatkowo wrócą "sierd to Silas", to będzie mógł za ich pomocą przejść władzę nad światem.
- Jeśli ta pierwsza, to jeśli Silas zginie po zdjęciu granicy, to trafi do "naszego" nieba i wreszcie będzie razem z ukochaną.
- I teraz najważniejsze pytanie. Czego chce Silas? Czy władzy nad światem, czy też rozpęta piekło na ziemi, tylko po to by zażyć lekarstwo zaraz po tym i zabić się, by wrócić do
ukochanej? Wtedy tak naprawdę ma gdzieś ten cały chaos, który wywoła, bo jego i tak to już nie będzie dotyczyć... ale samolubne :P
PS
Parę pytań bonusowych:
- Skoro Shane nie jest czarownikiem, to czemu nie da się go zahipnotyzować i czemu potrafi kontrolować Bonnie?
- Jeśli Silas nie umie czarować i jest zwyczajnym wampirem, to po w ogóle go budzić, skoro i tak sam nie potrafi wskrzesić zmarłych? Zgaduję, że tylko on zna odpowiednie
zaklęcie.
- Zaraz zaraz... Skąd może je znać, skoro to Qetsiyah stworzyła drugą stronę i to już po tym, jak Silas został wampirem. Prawdopodobnie powiedziała mu to tym przy okazji jak
pogrzebała go żywcem.
- Nie lepiej więc badać historię Qetsiyah i ogarnąć zaklęcie bez potrzeby całego cyrku z Silasem?
1. Shane nie jest czarownikiem. Tylko jego żona była. On przez długi czas gromadził informacje o Silasie. Poza tym bardzo chce żeby jego zona i syn znów żyli
2. Myślę, że odkąd Bonnie ocknęła się koło ogniska już rozmawiała z Silasem. Przecież prawdziwy Shane leży tam w lesie ze złamanymi nogami.
3. Odpowiedź wyżej :)
4. Wiedział, że tylko istoty nadprzyrodzone wrócą. Krótko mówiąc lekko minął się z prawdą, gdy na początku mówił Bonnie co potrafi Silas ;)
5. Dla mnie to też nie jest do końca jasne. Z tego co pamiętam, on był kiedyś czarownikiem (czy coś...) i kiedy Quetsyah (czarownica) się na niego wkurzyła bo wybrał inną, zmieniła go w nieśmiertelną istotę ( i tu własnie nie wiemy w co...). może być wampirem. W sumie nic innego nie przychodzi mi na myśl, ale nie zostało to nigdy powiedziane.
6. Tak jak wyżej: nie wiadomo jaka nieśmiertelną istotą jest Silas. w jego pobliżu umarli nie wracają do życia. To są halucynacje. Dzięki nim manipuluje Shanem, który bardzo chce spotkać się z rodziną. Myślę, że Silas jest czymś więcej niż wampirem, skoro teraz wygląda jak Shane i wyleczył ranę Bonnie.
7. Nad tym o "drugiej stronie" się nie zastanawiałam. Ale wiem, że jeśli by ją zlikwidowali, byłby niezły kocioł :P Wszystkie zabite istoty nadprzyrodzone wróciłyby do świata żywych. Chociaż coś mi tu nie pasuje... WSZYSTKIE wiedźmy, wampiry...? troche to przesada.
O zamiarach Silasa wiemy tyle co powiedział Kol w swojej panice. Póki co Silas chce, żeby Bonnie usunęła granicę między światami - dlatego przyjął postać Shanea. Po co? nie wiem... Ale czego tak na prawdę chce? Myślę, że trzeba poczekać do kolejnych odcinków. Jakbyśmy wiedzieli to przecież nie byłoby zagadki i intryyyygi ;P
Za bardzo się zagłębiasz :) Okaże się w trakcie Nikt z głównych bohaterów nie chciał budzić Silasa. Myśleli, że da się zabrać lekarstwo bez budzenia go. Katerina wszystko zmieniła. Mnie bardziej ciekawi co ONA planuje. może tez chce się pozbyć Klausa...
:)
Shane nie jest, ale pytanie czy jego syn jest i czy Shane wiedział że da się wskrzesić tylko nadprzyrodzonych