To jest jeden z najmniej ciekawych seriali jaki widzialem. Chcialem tutaj zasiegnac wiedzy czy ktokolwiek widzi jakis sens w tym badziewiu a tutaj ocena 8 jestem zawiedziony
Tak, widzę.
Podejrzewam, że widziałeś to badziewie w TVN, także nie będę dalej komentować, wszystko mówi za siebie.
Doskonale wiesz o co mi chodzi, więc daruj sobie te durne komentarze. Obejrzałaś 3 odcinki pewnie tak jak autor i tyle wam wystarczy żeby ocenić serial, gratuluję, książki pewnie oceniacie po trzech rozdziałach.
ja po pierwszym odcinku też byłam zawiedziona, ale żeby badziewiem nazwać to już przesada. Zobacz kilka nastepnych odcinków to zmienisz zdanie o 180 stopni!
Bo to jest szmira dla szalonych nastolatek. Reżyser oparł się na książce która z kolei jest własym bzdurnym uniwersum fantazy do którego wrzucono wampiry i wilkołaki które nie zachowują się jak wampiry i wilkołaki. Totalny bezsens w którym głowne skrzypce grają piękni aktorzy i miłosne wątki jak z brazylijskich seriali. Kaszana nie do oglądania ale że większość ludzi nie zna się na filmach to ma średnią 8/10. W myśl powiedzenia "jedzmy gów... miliardy much nie mogą się mylić".
A ty oparłeś się na ilu odcinkach? Gdybyś obejrzał więcej niż 1 sezon napisałbyś bardziej konstruktywną opinię.
Oglądnołem więcej niż 1 sezon ale to bez znaczenia bo ten serial się nie zmienia. Główne jego założenia pozostają takie same bez względu na sezon czyli ma być ślicznie, romantycznie i do tego jakieś niby-wampiry w świecie niby-fantazy. Papka dla małolatów. Oglądnijcie sobie Wywiad z Wampirem, film który wiernie przedstawia wampiry i świat a nie te bzdury które powstały w głowie jakiejś grubej baby.
to po co oglądałeś skoro ci się nie podoba? jeżeli to jest szmora dla szalonych nastolatek to w takim razie kim ty jesteś? a tak ogólnie to fajnie że jest jakiś serial nie o tematyce "moda na sukces"
A ty "oglondnij" sobie słownik gramatyki do języka polskiego. Bo dyskutować z kimś kto nie przedstawi normalnych, kulturalnych i konstruktywnych argumentów nie mam zamiaru. Wywiad z wampirem widziałam, na szczęście nie ty decydujesz o tym co mam oglądać.
'wiernie przedstawia wampiry i świat a nie te bzdury ...'
to wampiry istnieją ?! o cholercia .
serial niesamowicie wciągający . z odcinka na odcinek lepszy . rewelacja .
Widać że masz problemy ze zrozumieniem bo:
1) nie zabraniem nikomu tego oglądać - nie od tego służą opinie
2) @l578: oglądałem go bo aby ocenić musze oglądnąć
3) Nie wiem czy wampiry istnieją ale uniwersum wampirów opiera się na pewnych założeniach które to z kolei opierają się głównie na przekazach z książek i w mniejszym stopniu ze starszych filmów klasycznych. Tak jak nikt nie zrobi cyborga z Małej Syrenki, terminator nie będzie uczył tańczyć i śpiewać a Batman nie zacznie zmieniać się w konia przy pomocy czarodziejskiego pierścienia. Jeśli ktoś tworzy sobie swoje uniwersum to OK ale jeśli idzie na łatwizne i pisze książkę o wampirach to niech nie robi z ludzi idiotów opisując jakieś bzdury które do wampirów nie pasują bo są "nie z tej bajki".
Żartujesz sobie?
Owszem, może i są jakieś przyjęte normy co do postaci fantasy, ale to akurat jest chyba gatunek, w którym można wprowadzić wiele innowacji i tak naprawdę to zależy on od wyobraźni autora. Wiesz, gdyby nie te innowacje, świat fantasy byłby cholernie nudny.
I wybacz, ale ktoś, kto nie potrafi pisać w ojczystym języku i nie zna podstaw ortografii... nie powinien się wypowiadać, bo to hańba.
W tym serialu przekroczyli te normy i to sporo tworząc parodie wampirów. W świecie fantazy jak w każdym innym są pewne już określone reguły. Troll nie jest inteligentny, Mag nie jest super silny fizycznie, Elf nie jest grubasem z toporem, krasnal nie ma 2m wysokości i łuku. Był by to nonsens i każdy by się śmiał z takiej parodii. Jak ktoś wie chociaż minimum o tematyce wampirów to tak samo będzie się śmiał z tego serialu bo to jest po prostu smętnie miłosna parodia :)
No ale wiesz jak jest, świat idzie na przód wszyscy wszystko chcą udoskonalić to i wampirom się nie upiekło.
"Troll nie jest inteligentny, Mag nie jest super silny fizycznie, Elf nie jest grubasem z toporem, krasnal nie ma 2m wysokości i łuku." - mam identyczne wzorce, które są wykreowane od lat nie wiadomo ilu i pewnie dlatego je mam, bo mi je takimi przedstawiono. Gdyby mi 20 lat temu pokazano wampira błyszczącego w słońcu, to inny, powiedzmy wampir Anne Rice, byłby dla mnie szokiem i badziewiem, bo okazałby się za brutalny, (w stosunku do Edwarda), byłby nocna bestią, która wypierałabym ze świadomości. Jest tak, i muszę to przyznać, że wiele osób zna tylko tego typu wampiry jak Edward czy Stefan.... A gdzież im do Draculi w wykonaniu Gary'ego Oldmana... W sumie temat rzeka, ale mi się "Pamiętniki" podobają:)
Fenio_px weszłam na Twój profil i chciałabym Cie zapytać, o ile mogę :)) Dlaczego nie chcesz obejrzeć " Ojca chrzestnego'?? Zaskoczyło mnie to bardzo :)) Pierwsza osoba która nie chce tego oglądać!
profanacja bylo (porównywalną do tego co napisałeś 'krasnal 2m. elf grubas z toporem itd') było by gdyby wampir zamiast krwi pił oranżade dodającą mu sił . a co dziwnego w tym że wampir się zakochał , że wampir skończył z piciem ludzkiej krwi (krew zwierzęca to też krew) ? bo innych róźnic nie widze w porównaniu z innymi wampirami . no jeszcze zapraszanie do środka , ale to akurat bardzo mi się podoba ;]
Kurcze nie mogę się wypowiedzieć, bo mi pisze, że "za ostro pojechałeś", a ja tylko napisałam, że każdy lubi to co lubi:)) wrobel_xD czy Twoja wypowiedź, jest kierowana do mnie czy do kolegi wyżej?? Bo nie wiem jak się ustosunkować:))
Z tego co pamiętam, to w "Drakuli" Stokera pojawia się wątek zapraszania wampirów do domu, więc nie jest to nowy motyw stworzony przez "Pamiętaniki" :]
Ojca Chrzestnego nie chce oglądać bo nie przepadam za filmami tego typu szczególnie gdy wiem już jak się film skończy.
parodię wampirów? to twoim zdaniem jak powinien wyglądać idealny wampir? i od kiedy świat fantasy i wyobraźnia mają jakieś reguły i granice? skoro tak wymyślili sobie twórcy serialu to ty raczej tego nie zmienisz swoją wizją
Mi serial się podoba:)
A ogólny kanon wampira i wilkołaka stosowany jest głównie w horrorach;)
Choć przyznam,że i te bardzo lubię:D
PW są raczej serialem dla dziewczyn:P romanse, przystojni aktorzy (choć zależy dla kogo:P,wampiry zmieniające się dla kobiety:) To bardziej sentymentalny element przyciągający rzeszę fanek:P
Z jakim chłopakiem bym nie gadała,słyszę śmiech i raczej negatywne opinie:P
Chcesz się odemnie dowiedzieć jak powinien wyglądać (co ważniejsze - zachowywać) wampir ? Masz internet do dyspozycji :) Cała baza wiedzy ludzkości jest do Twojego użycia ;)
nie chcę wiedzieć jak powinien wyglądać wampir, bo równie dobrze mogę szukać wiarygodnego opisu końca świata. napisałam, że skoro nie podoba ci się wizerunek wampira stworzonego przez twórców serialu to jak TWOIM ZDANIEM powinien wyglądać wampir
Okej, są normy - sama w końcu to napisałam, nie mogę się nie zgodzić.
Ale chłopie, w zasadzie 'współczesne' wampiry różnią od tych 'klasycznych' jedynie detalami. Jednak nadal piją krew, gryzą w szyję, są w jakiś sposób wrażliwe na światło i nie do końca dobrze dogadują się z ludźmi.
To, że ktoś nagiął kilka faktów (choć trudno mówić o faktach pisząc o fantastycznym świecie) nie oznacza, że jego wytwór musi być zaraz profanacją. Takie odmiany są wręcz potrzebne. Dodają akcji. Poza tym to się nazywa wyobraźnia - to, że ktoś był w stanie i odważył w jakiś sposób zmienić obraz postaci fantastycznej. Po prostu, może... on znał inne wampiry, niż pozostali? : )
A może w ogóle nie znała pojęcia wampir ? Może była laikiem w znajomości tego świata i chciała napisać romansidło w oryginalnym stylu gdzie fabuła jest mniej istotna niż wygląd aktorów w których nastolatki mają się zakochiwać ? Może dla tej pani bez znaczenia było czy przedstawione wydarzenia mają sens czy też nie bo z góry nastawiła się na marketing skierowany do nastolatek fantazjujących o miłości do romantycznego złego chłopaczka o super siłach ? Czekam na garbate Elfy z toporami, jak wyjdzie film który przedstawia tak te postacie to spróbuje to tłumaczyć w ten sam sposób w jaki Ty tłumaczysz sens pamiętniczków, może wtedy fani tego serialu zauważą absurd :)
Ciekawy jestem czy gdyby ten serial pozbawić pięknych super-ciacho-aktorów, modelko-aktorek i wątków z romansami (ala Niewolnica Izaura) to co by zostało z tego "wyfantazjowanego" świata.
Pytasz co by zostało? Owszem, niewiele. Bo ten serial opiera się głównie na innych wątkach niż fantasy. Poruszane są tam różne tematy... ale to chyba dobrze.
Wątpię, by pisarka nie znała podstawowych informacji na temat tego, co stworzyła i o czym pisze. Wtedy trudno by było nazwać ją pisarką. To byłby jakiś żart i byłoby mi nawet głupio, że ktoś się ze mnie śmieje - bo taka prawda. Ale szczerze, to nie sądzę, by nie znała świata wampirów. Po prostu, chciała go urozmaicić i tyle. Ale z drugiej strony możesz mieć rację, bo może właśnie tymi wampirami chciała urozmaicić całą historię?
I może... może to jest dla niedojrzałych nastolatków, ale potrafi wciągnąć.
A ty nie masz innych zainteresowań filmowych/serialowych że musisz ciągle tu pisać? Nie podoba się, to zostaw, zapomnij i oglądaj co innego.
Oglądałeś zapewne 5 odcinków i uważasz się za wielkiego eksperta, niestety mój drogi, ten serial to coś więcej niż ciacha i modelko aktorki. Jakby każdy przedstawiał identyczne wizje wampira w swoich książkach czy serialach to byłoby to nudne. Widziałeś jakiegoś wampira, znasz go na osobności ? Chyba każdy kto posiada wyobraźnię i pomysł na urozmaicenie historii może napisać własną wersję ? Burzyć to się można jak ktoś fałszuje historię i ważne fakty, to jest FIKCJA człowieku, litości...
Fenio zgadzam sie z Toba absolutnie co do wampirow. Te pamieniki to po prostu romans ale urozmaicony wampirami i wilkolakami bo teraz taka moda jest. Niewiele nastolatkow zna Dracule czy chociazby wampiry Anne Rice jak Louis czy Lestat. Dla mnie wampir jest wampirem i nie moze wychodzic na slonce i nie powinny pomagac mu w tym jakies zaklecia glupie pierscienie. W tym jest natura wampira otrzymujac Mroczny Dar zostaje skazany na zycie w mroku. Jest bestia, zabojca a nie jakims tam uwodzicielem ale swiat sie zmienia a co z tym idzie wampiry tez. Polecam nastolatkom przeczytac Dracule lub chociazby Opowiesc o zlodzieju cial Anne Rice tak dla porownania wampirow. Niestety ksiazka Pamietniki wampirow jest nudna i nie wnosi zupelnie nic do swiata wampirow. ALe serial lubie podoba mi sie i traktuje go z przymruzeniem oka:P
"Troll nie jest inteligentny, Mag nie jest super silny fizycznie, Elf nie jest grubasem z toporem, krasnal nie ma 2m wysokości i łuku" widze ze nie dopuszczasz do siebie mysli ze ktos moze sobie wyobrazic inaczej elfa, krasnala lub maga niz zrobil to Tolkien. tak sie sklada ze w wielu ksiazkach elfy są przedstawiane zupelnie inaczej niz we "Władcy pierścieni". i co? wszyscy inni niz Tolkien robią parodię? nie sądze
a skąd Ty niby wiesz która ksiązka i film "wiernie przedstawia wampiry i ich swiat" a ktora nie?? spotkales kiedys któregos? a moze sam jakims jestes? argument co najmniej żałosny
hm... pierwsze odcinki nie zachwycały, ale im dalej tym bardziej to kocham, a szczególnie dobry w roli Damona jest Ian.
Zgadzam się. Im więcej oglądam, tym bardziej mnie do tego ciągnie i mam ochotę oglądać ten serial całymi godzinami.
No i Ian jest meeega przystojny, a Damona polubiłam już chyba w drugim odcinku :)
Kazdy ma inny gust z tego co wiem , patrzac na filmy ktore Ty obejrzales tez moge sie spierac ze wedlug mnie niektore nie sa watre dobrej oceny.
A najlepsze w filmach lub serialach jest to ze wlasnie one sie czyms roznia od siebie i nie zawsze schematy musza byc takie same.
Serial na poczatku nie zachwyca ale z kazdym odcinkiem jest coraz ciekawszy i wciaga :)
z badziewiem moze przesadzilem ale jednak jest to slaby serial moim zdaniem oczywiscie. Tutaj widzialem komentarze skoro sie nie podoboa to po co ogladales- skoro nie wiedzialem jak to wyglada to jak mialem to ocenic? Ja obejrzalem pare odcinkow i to taki typowy serial mlodziezowy w ktorym wiekszego ladu nie widze. Sam ocenilem wysoko podobny serial OTH ale tutaj nie bylem obiektywny sentyment odegral spora role oraz hobby jakie mieli glowne bohaterowie.
Nie wiem jakos nie moge sie wczuc a te wampiry w tym serialu to takie nijakie sa.
Majlo i vice versa zmierzch i te taneczne to nie moje klimaty:) ale sa tez podobienstwa;)
ja gdybym ogladala w tv raz na tydzien to by tez mnie nie zachecilo wole na necie lub kompie;) kiedy chce ile odcinkow chce ;) bez przerw itp ; p
wampiry nijakie?! Oj tu się nie zgodzę! Absolutnie nie! Damon jest jednym z najlepszych wampirów! A potem pojawią się jeszcze Katherine, ona wymiata!
a co cię zachęciło do oglądania tej, jak to określiłeś, "kpiny"? jestem bardzo ciekawa
Skąd wy bierzecie takie pytania? Skoro nie widzialem tego wczesniej to skad moglem wiedziec ze mi sie nie spodoba? Musialem obejrzec pare odcinkow i dopiero na podstawie tego moge ocenic. A dlaczego pare ? poniewaz po 1 ciezko ocenic serial. NIe wiem dlaczego tak wiele osob tego nie rozumie.. Sapiecie ze ktos ocenia chociaz nie ogladal a jak ktos oceni po obejrzeniu i zle oceni to pytacie po co ogladal. Troche logiki
hm... ja oceniam serial jak zobaczę go w całości, nawet jeśli ciągnie się przez kilka sezonów
to ciekawa koncepcja;) Niestety moim zdaniem nierealna:) Po co mam ogladac serial ktory mi sie nie podoba? Kilka odcinkow w zupelnosci wystarczy do oceny serialu nei mowie o 2-3 ale 6-10 spokojnie wystarczy:) Skoro jak dla mnie to jeden z gorszych seriali to po co mam sie meczyc? A skoro ja sie meczylem i z tego co widze jest tu tez pare osob ktore mysla podobnie to maja ogladac wszystkie sezony? Przepraszam ale to glupie..Co sie moze zmienic ? na lepsze raczej nie wiele:) wez pod uwage ze kolejne czescie nie sa wymyslone odrazu tylko jesli ma wystrczajac ogladalnosc to kreca nastepne serie. Wiec raczej kolejny sezon ma male szanse na to by byc lepszym :) Wogole rzadko sequele sa lepsze od pierwowzoru. A skoro 1 jest dla kogos na niewystarczajacy poziomie to Twoja koncepcja mozna miedzy bajki wlozyc:)
ja po prostu mam tak, że chcę wiedzieć jak to wszystko się skończy nawet jak mi się nie podoba, głupia fobia, ale wtedy przewijam większość odcinków
Jakbyś chciał/chciała zauważyć, to każdy serial ma swój lepszy i gorszy sezon. Nie powinno się oceniać po kilku odcinkach, bo pierwsze odcinki rzeczywiście są diabelnie nudne i przewidywalne. Dopiero właściwie drugi sezon zaczyna się robić ciekawy, gdy pojawia się Katherine oraz... sprawa z sobowtórem ; )
Moim zdaniem. Osobiście zachęcam do obejrzenia do końca tego, co jest, a później ocenić. Wtedy, myślę, że może się trochę zmienić to, co sądzisz obecnie.
ten serial się rozkreca dopiero po kilku odc, jak już zaczniesz oglądać dalej to tak sie wkreca ze nie mozna przestac oglądać
Nie wiem co w tym serialu jest, ale to prawda.
Pokus89 - ja w sumie na początku oglądałam to tylko z ciekawości... no dobra, dla Iana też :D
Dopiero gdzieś tak pod koniec pierwszego sezonu dzieją się najważniejsze rzeczy.
Ale z drugiej strony nie będę Cię przekonywać - bo to jest serial taki typowy dla nastolatków i o nastolatkach, a więc jeśli to Ci w nim przeszkadza, to raczej już nic się nie poradzi : p
A wampiry na pewno nie są nijakie!
kazdy ma swoje prawo do wypowiedzi. ja uwazam ze ten serial jest bardzo udany.
nie nudny. zawsze cos sie dzieje.
pamiętam jak jeszcze niedawno gdzieś w temacie czytałam o tym, że jak się zacznie emisja w TVN-ie to dopiero będzie najazd na forum, i z przykrością to właśnie widzę w każdym temacie....
wszędzie niezadowolenie i narzekania na "lalki barbie" ... no wybaczcie ale nie po to seriale emitują sezonami, żeby po kilku odcinkach oceniać całość, poza tym LEKTOR psuje klimat każdego serialu jak dla mnie przynajmniej, idąc dalej tak jak już kilkadziesiąt osób, które teraz są serialem zachwycone pisało - większej akcji spodziewać się można dopiero po 5-tym odcinku i oderwać się nie idzie zwłaszcza w końcówce sezonu, że o drugim nie wspomnę! Dla obawiających się, że jedynie 2 wampirów zawitała na dobre w serialu - nie ma co się puszyć, każdy serial stopniowo wprowadza nowe postacie i Pamiętniki nie są wyjątkiem! a sam sposób w jaki widz jest do tego przygotowywany tylko potęguje niedosyt i oczekiwanie. Fakt jest to serial opierający się na historii miłosnej, ale tylko początkowo,w dalszych odcinkach fabuła okazuje się nie być tak jednoznaczna.
Jeśli po 1-szym sezonie serial nadal nie przypadł Ci do gustu to chociaż bądź na tyle miły, żeby nie zaśmiecać forum i podpisać się w innym wątku bo na pewno już tu taki znajdziesz, tak więc o to też nie musisz się martwić, nie jesteś sam... :/
oczywiście się zgadzam z przedmówczynią :)
a oprócz tego mam pytanie, jak można mówić, że coś głupie, spójrzcie do lustra, to będzie szok... nie chcę nikogo obrazić, nikogo nie znam, ale ludzie, nie znacie całości, razi was ile? 5 odcinków? nie podoba mi się wstęp, ok., ale filmy oceniamy po obejrzeniu całości, cały sezon to jest całość, no chociaż 16 odcinków... a tu nic, jak dzieci, nie podoba mi się okładka książki, to nie będę czytał, nie za ładna okładka była? a zawartości, chociaż w połowie nie znam, bo po co? ale oceniać będę...
Serial jest spoko . To nie badziewie w stylu "zmierzchu" . Idż sobie tam popluj .