PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122026
5,0 3 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Myślę , że ten serial jest tysiąc razy lepszy od Zmierzchu. Dlaczego ? z prostych powodów: Elena jest przedstawiona jako piękna i towarzyska dziewczyna , która traci rodziców w wypadku samochodowym , nie jest egoistyczna i tak wycofana jak Bella. Troszczy się o swoich bliskich , o swojego brata , ciocię Jennę , z kolei Bella w ogóle nie interesuje się swoimi bliskimi. Chociaż opisane jest w książce , że martwi się o Charliego , o Jacoba i tak dalej , ale widać , że zależy jej przede wszystkim na własnym bezpieczeństwie. Z kolei Stefan jest wampirem , pijącym zwierzęcą krew i starający się zapomnieć kim jest. Zależy mu na Elenie i to chwała bogu nie jest niewolnicza miłość , jak w przypadku Belli i Edwarda. Edward jest typowym "niewolnikiem" Belli. Zależy mu tylko na Belli , o swoją rodzinę prawie w ogóle się nie martwi. Jest jeszcze Damon , zły , okrutny wampir , który przysiąg Stefanowi wieczne cierpienie. Fascynuje mnie jak Damon potrafiła zmienić miłość do Eleny , co się stanie pod koniec 1 sezonu. Nie to co Jacob , który zmusza Bellę , żeby się w nim zakochała i stale jej to powtarza " kiedy zrozumiesz , że jesteś we mnie zakochana ?". Z kolei Damon pozwala Elenie żyć ze Stefanem , boli go to , ale zależy mu i na szczęściu Eleny i na szczęściu swojego brata. Po za tym muzyka w pamiętnikach wampirów jest o sto razy lepsza. Wampiry palą się na słońcu i mają kły. Z kolei w zmierzchu nie mają kłów , świecą w słońcu i mają zimną , białą skórę. Po prostu uważam , że ten Zmierzch to tragedia i ksiązka też jest napisana do kitu. Gdybym nie wiedziała o czym ma być ta ksiązka , pomyślałabym , że Bella to trzystoletnia kobieta.

ocenił(a) serial na 7
karolsztynek

Pamietniki są lepsze bo nie ma tu zimnego i pięknego jak Apollo Ędwarda i Elena nie łazi z otwartą japą przez wszystkie odcinki tak jak boska Bella. Wogóle nie ma porównania między Pamiętnikami a Zmierzchem.

ocenił(a) serial na 6
WhiteRoses2410

"Pamiętniki" nie skupiają się tylko na głównej parce bohaterów.
Inne wątki też od czasu do czasu wysuwają się na pierwszy plan...
A dodatkowo Elenka nie wygląda jak chomik w peruce z długimi włosamiXD

O Boże, czemuż jestem taka uszczypliwa dzisiajXD
Chyba wstałam lewą piętą...

ocenił(a) serial na 10
karolsztynek

Zgadzam się! Serial "Pamiętniki wampirów" jest świetny, ale książki (szczególnie ostatnio wydany tom) to jakaś tragedia! Elena jest jakimś duchem co lata i wyznaje swoją dozgonną miłość Stefciowi, a potem wchodzi do umysłu Damona by zobaczyć w nim małego chłopca skutego łańcuchami. Gorszej mdłej głupoty w życiu nie widziałam.... Dobrze, że serial jest całkiem inny.
Co do "Zmierzchu" to książki są świetnie napisane, za to film słaby i sztuczny... Nie można mówić, że Zmierzch jest do kitu... W książce jest bardziej dynamicznie, a Bella jest nie taka drętwa :) To wina aktorów, niestety...

karolsztynek

Mogłabym się tu rozpisać, ale zadaje sobie pytanie: Po co? Przecież każdy wie, że "Pamiętniki" są o niebo lepsze od tego całego "Zmierzchu" xP

ocenił(a) serial na 10
karolsztynek

Też się z tym zgadzam:P
Są o niebo lepsze od zmierzchu!!!!!!
I co najlepsze moim zdaniem, Elena jest faktycznie ładną dziewczyną, a nie to co Bella- ofiara losu, która w książce jest opisana jako ładna dziewczyna, a odgrywa ją ktoś tak przeciętny.....żal XD
A co do książek, to zapraszam do mnie na chomiczka:) nosi nazwę; yoshiko187
Mam już przetłumaczone 17 rozdziałów pamiętników stefana, i kończę właśnie tłumaczyć rozdział 3 The Return: Midnight
I powiem wam coś w tajemnicy, co jest bardzo, ale bardzo straszne!!!!, jak przeglądałam tą książkę, to się dowiedziałam, że
Damon na końcu umiera:( chyba będę płakać, bo Pamiętniki Wampirów bez Damona, już nie będą takie same......
szkoda.....

ocenił(a) serial na 8
Yoshiko187

Nie martw się. W serialu na pewno jeszcze trochę pożyje. Na pewno nie musimy się martwić ani o Elenę, ani o Damona, ani o Stefana. Jeżeli już zechcą uśmiercić kogoś z nich, to pewnie dopiero pod koniec serialu ;)

ocenił(a) serial na 10
Yoshiko187

Na bank nie macie się o co martwic bo serial w ogóle nie bierze pomysłów z książki :) ... Ale to ciekawe, czego się dowiedziałam... Hmmm. Jednak Damon umrze w książce... I co? Elena będzie ze Stefciem? Hmm. Proste... Nie będzie miała innego wyboru. Pisarka uprościła drogę ;) Szczerze to (serial będzie miał pewnie z 8 sezonów, bo jest świetny), ale wiadomo, że kiedyś się skończy... I trzeba jakoś ten wątek zakończyć... Pewnie też uśmiercą Damona, no bo jak inaczej dobrze zakończyć to, żeby drugi nie cierpiał?! Chyba, że w serialu to Stefcia uśmiercą, bo więcej osób jest za Deleną ;P Ale szczerze to wolę Elena and Stefan ;)

Yoshiko187

Nie mogłaś napisać "spoiler"? Dzięki bardzo!

ocenił(a) serial na 8
Yoshiko187

co za &^*%%$#!!! :/ Za ten spoiler powinien być BAN !

ocenił(a) serial na 10
karolsztynek

jedno ale co do twojej wypowiedzi, wg mnie nie można porównywać muzyki ze Zmierzchu do Pamiętników, mimo wszystko. Muzyka w Twilight to muzyka filmowa, a w Pamiętnikach są to bardziej piosenki konkretnych wykonawców. :)) Obie są dobre.

użytkownik usunięty
karolsztynek

Muzyka o wiele lepsza? No jak już jedziemy po Zmierzchu to trochę obiektywnie proszę;) Oba soundtracki są genialne, z gorszymi i lepszymi utworami. I mówię tu zarówno o score jak i tym drugim z piosenkami wykonawców.

ocenił(a) serial na 6

Tak samo myślę.
Ścieżka dźwiękowa w "Twilight" to jest to - na co naprawdę warto zwrócić uwagę.
Nawet jeśli reszta budzi niesmak;)

karolsztynek

Nie czytałam zmierzchu, widziałam 2 części filmu. Jest skupiony tylko na Edku i Belli, nie ma wątków pobocznych no chyba że Bella i ten drugi chłopaczek. A tutaj cos dookoła się dzieje, nie tylko Stefan i Elena.
Chociaż wydaje mi się, że Damon jest wystarczającym argumentem co jest lepsze:D

ocenił(a) serial na 8
karolsztynek

Zmierzch też lubię kocham i to i to.Ale wolę pamiętniki wampirów...Przeczytałam cały zmierzch różni się trochę od filmu szczerze to Kristen cały zmierzch psuje. A pamiętniki wampirów niebo w gębie myślę o nich 24h na dobę. Przeczytałam już Księgę 1, Jeszcze 1/3 2 i luuz kocham ich wampirki mooje...

ocenił(a) serial na 6
karolsztynek

moim zdaniem nie ma co porównywać Zmierzchu z Pamietnikami Wampirów bo ze sobą nie mają prawie nic wspólnego. No może tylko to że są o wampirach i główna bohaterka (człowiek) zakochuje sie w wampirze nieziemsko przystojnym.
Cała seria książek Zmierzchu jest spoko ale film nie przypadł mi do gustu, a tu z tego co wiem to książki "pamietników' są zdeka nudne a serial wymiata.
Ale przecież ile ludzi tyle upodobań. Nie można sie kierować opinią innych, bo niektórzy tutaj jak widze tylko na tym sie opierają.

karolsztynek

moim zdaniem lepsze sa 'Pamiętniki'.
ale tylko pod względem serialowym, ksiązka jest niewyobrażalnie głupia i napisana w sposób jakby pisała to 13 letnia dzeiwczyna.tu moim zdaniem lepiej wypada zmierzch, chociaż nie jest to dużo wyższy poziom ;D
a co do Belli to nie zgodzę sie, że była egoistką. miałam okazję przeczytać tą sagę i moim zdaniem jest wręcz odwrotnie. bella wiele razy udowadniała, że inni ludzie liczą się dla niej bardziej niż ona sama. kilka razy ryzykowała własnym życiem, zeby uratować ukochane osoby, bardzo daleko jej do miana egoistycznej osoby.

ocenił(a) serial na 8
karolsztynek

Zmierzch jest inspirowany pamiętnikami wampirów a dlaczego?Bo pierwsza książka pamiętników wampirów wyszła 1991 a zmierzch 2005 14 lat różnicy. Zmierzch jest napisany w bardzo lekki sposób z pamiętnikami wampirów jest inaczej niby prosty sposób też ale jest ciekawiej. Co do ekranizacji w zmierzch 3/4 jest to samo co w książce w pamiętnikach wampirów takie same są tylko imiona ale nie zawsze bo są inne nazwiska...

wampiromaniaczka

czy ja wiem czy inspirowany. nie przesadzajmy.
taka tematyka jak wampiry nie pozostawia szerokiego pola do popisu.
to tak jakby oskarżać Pamiętniki, że są ściągnięte od np Draculi, który powstał duużo dużo wcześniej.

Swoją drogą bez sensu zakładać taki temat na forum "pamiętników' , wiadomo, że ci co się tu wypowiadają wolą właśnie je. na forum zmierzchu byloby odwrotnie...

użytkownik usunięty
wampiromaniaczka

O rany przestańcie już.
Babka miała ten swój sen i postanowiła napisać o tym książkę. Nie nudzi was już to?
Uważacie, że Meyer ślęczała nad Pamiętnikami Wampirów Pani Smith i obmyślała co by tu skopiować?
Żałosne.

też mi się tak wydaje.
są różne podobieństwa, ale bez przesady.
nie da się napisać kolejnej książki o wampirach, która nie byłaby podobna do jakiejś poprzedniej.

ocenił(a) serial na 9
karolsztynek

a ja lubie to i to ;]
tylko w zmierzchu wnerwialo mnie to, ze bella byla taka pie*rdola, ktora ciagle sie potykala o swoje nogi ... ale ksiazki wg mnie byly bardzo wciagajace. no ale nie kazdemu moze sie to spodowac ;)

użytkownik usunięty
olka19_19

no i chyba dobrze, że nie była taka idealna jak książkowa Elena? :) ta to dopiero babsko wkurzające, że aż mnie zniechęciła do dalszego czytania..

olka19_19

Ciapowatość Belli była plusem. Jak już jest cudowna i idealna po przemianie, trochę mi tego brakowało.
A o Elenie książkowej to w ogóle szkoda gadać. Pewnie nigdy nie skończę czytać książek, bo nie jestem w stanie coś czytać/oglądać i nie trawić głównej postaci.

ocenił(a) serial na 1
Evarini

Pamiętnik i zmierzch to takie samo gówno, piszą że to horror a to nawet na tej samej z horrorami nie leżało, te pseudo wampiry są takie załosne ze można się zastanowć czy oni napewno są wampirami, te filmiki robia tylko wstyd dla kina o wampirach,wilkołakach itp jakby była konfrontacja tych pseudo wampirków z prawdziwymi wampirami to się skończyło jak mecz polski z hiszpanią dostali by baty,ZOSTAWCIE KINO GROZY W SPOKOJU takimi produkcjami robicie złą opinie dla filmów o wampirach podkreśle tych prawdziwych a nie ciotowatych lalusi przecież to nie ma nic wspólnego z wampirami.

użytkownik usunięty
TheGoldi07

Gdzie ci jest napisane że to horror? W gazecie telewizyjnej? A to wybacz, już nie wina twórców co piszą w gazetach..

"konfrontacja z prawdziwymi wampirami" - hahaha to mnie człowieku ubawiłeś... wampiry to fikcja, kto ma ci się skonfrontować, twórcy filmów/seriali czy aktorzy odgrywający role wampirów?
Kto ma zostawić? My jesteśmy widzami, pisz petycje do wytwórni, reżyserów a nie do nas..
Albo najlepiej idź na jakąś terapię, może cię z nietolerancji i homofobii wyleczą...

TheGoldi07

Jakbyś obejrzał mecz Polski z Hiszpanią, a nie przeglądał wyniki na livescore, to byś pisał inaczej...
I pozdrów Drakusia, Nosferka i kogo tam jeszcze w szafie trzymasz. W ogóle... Powinni z tej szafy wyjść. Przestaniesz ich lubić jak się dowiesz, czym tak naprawdę jest "hajdin in de klołzet" xD

Sawyer

A na poważnie, to wspomnę, że TVD jest swego rodzaju satyrą. Wiedziałbyś, gdybyś znał Kevina Williamsona, twórcę - w przeszłości odpowiedzialnego z kultowy już slasher "Krzyk". Tutaj przepleciono mnóstwo gatunków, które tworzą ciekawe połączenie. Jak chcesz czegoś cholernie ambitnego, to obejrzyj świetne "Boardwalk Empire" zamiast wchodzić i narzekać na PW.