PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=658871}
7,2 13 tys. ocen
7,2 10 1 13361
Paradoks
powrót do forum serialu Paradoks

Nie było szału...

użytkownik usunięty

...kilka fajnych momentów, bardzo dobra rola Lindy, przyzwoite Jakubika, Bluszcza i Zielińskiego, a reszta trochę kosmata. Zakończenie niby z podwójnym dnem (...choć sposób skończenia Zielińskiego mocno naciągany), ale to wszystko moim zdaniem naciągane, zbyt szybkie, za mało głębi. Muskała zdradziła się dopiero w ostatnim odcinku, nie wiadomo komu i po co, czy to zapowiedź drugiej serii? Jeśli tak to proszę o konwencję np. Gliny, ze sprawą, która ciągnie się co najmniej przez dwa odcinki i ma jakąś strukturę przyczynowo-wydarzeniową. Nawet jeśli serial robiony jest z wątkami retrospektywnymi wypada zatoczyć w nim jakiś główny wątek.

ocenił(a) serial na 5

Podpisuje się pod kolegą wyżej obiema rękami. Na razie te sprawy które wyjaśniają się w 1 odcinku to coś ala "W11" a w zasadzie bardziej nawet do pewnego amerykańskiego serialu (już nie pamiętam jakiego) co były wyjaśniane sprawy z przeszłości.
Niestety dla tego serialu, najpierw obejrzałem "Glinę" i do tego serialu wszystkie inne seriale kryminalne będę do tego porównywał. Więc w takim wypadku jest to dla mnie serial bardzo przeciętny. Pewnie okaże się, miała być to trylogia zrobią drugi sezon i ... nic.
NAJPIERW niech dokończą "GLINĘ"

ocenił(a) serial na 7
cdplayer

"Glina" już został "dokończony", nie podejrzewam, żeby go jeszcze reanimowali, bo formułę miał raczej zamkniętą. I dobrze, bo lepiej skończyć serial z sensem, niż ciągnąć go na siłę. Ale fakt, że jeśli inne seriale kryminalne będziesz przy nim stawiał, to raczej wypadną słabo.

użytkownik usunięty
azosiolek

Dokończony? A to nie miała być trylogia? Zdaje się, że prace nad trzecią serią zostały zatrzymane, bo TVP nie wyłożyła kasy. Jak dla mnie zamknięcie drugiej serii można traktować jako ewentualne zakończenie tego znakomitego serialu, ale na pewno nie takie było planowane. Wolałbym jednak aby główny bohater dopadł Tośka, a później może umierać. Nie wcześniej.

Glina > wszystko jeśli chodzi o polskie seriale kryminalne. Pitbull był w porządku, ale trzecią serią się strasznie rozmienił na drobne. Oficer też... 07 Zgłoś się fajne, bo sentymentalne, a Fala Zbrodni trochę jak papier toaletowy. Na plus też Odwróceni. Coś jeszcze?

ocenił(a) serial na 7

Niby miała być, ale TVP ostatecznie zrezygnowała z kontynuacji. Nie skomentuję tej decyzji, bo jak patrzę, na jakie shity ta firma wydaje kasę, to się nóż w kieszeni otwiera. Końcówka serialu była taka jakby trochę na siłę nakręcona, ale stanowiła w pewnym sensie dopełnienie tego, co się stało z postacią graną przez Urszulę Grabowską. Gajewski poniósł klęskę ostateczną. Ten serial nie mógł się dobrze skończyć - przy jego mrocznej atmosferze fakt, że zło wygrywa, jest jak najbardziej naturalny.
Z przyzwoitych seriali kryminalnych był też jeszcze "Mrok" - z fajnym klimatem, ale jakoś się nie rozwinął (zapewne TVP szkoda było kasy). "Instynkt" - widziałam kika odcinków i mam wrażenie, że scenarzysta trochę przekombinował, ale nie chcę oceniać serialu, którego nie obejrzałam w całości, bo może jakoś sensownie ewoluował?

ocenił(a) serial na 6
azosiolek

ponoć scenariusz 3 sezony gliny poszedł do tvp i czekaja na odp łaskawców

ocenił(a) serial na 6
azosiolek

Do Gliny się nie umywa, ale skoro TVP od kilku lat nie chce zgodzić się na 3 sezon i uwaliło 2 to o czym my mówimy. Odsyłam do artykułu z 18 września 2012 który był w Metrze.
http://bi.gazeta.pl/im/1/12508/m12508311,TEMWA120918A.pdf