Więc Netflix pokazał mi ten serial w kategorii +7 i jestem trochę zaskoczona?
Absolutnie nie uważam, że ten serial jest +18, ale mam w rodzinie 7-letnie dziecko i bardzo trudno mi sobie wyobrazić puszczenie mu tego serialu? "Tak, Słonko, po obejrzeniu nowego odcinka Bluey obejrzymy nowy odcinek Jurassic World. Może teraz dowiemy się, kto odpowiada za morderstwo przyjaciółki głównych bohaterów".
Zaczynając od elementów horrorowych, scen śmierci i tego, że kilkakrotnie widzimy "scenę morderstwa" z gigantyczną plamą krwi?
Dosłownie sam zamysł serialu to "Piątka przyjaciół odkrywa, że śmierć ich przyjaciółki nie była przypadkiem tylko celowym morderstwem a oni sami są następni" i przez resztę serialu oglądamy jak próbują unikać mordercy których na nich poluje?
Co nie tylko wydaje mi się być zbyt straszne dla kategorii 7+, ale jednocześnie zbyt skomplikowane? Nie oglądałam wersji polskiej, ale takie słownictwo jak "PTSD" czy "CEO", które padają tam bez wyjaśnienia wydają mi się być zbyt skomplikowane by po prostu je rzucić w serialu z tą kategorią wiekową?
Być może jest to bardziej 12+ niż 7+, z drugiej strony Park Jurajski był filmem który większość z nas widziała mając te 7-12 lat a śmierci i odgryzionych kończyn było tam dużo. Dzieci zawszę będą się fascynować horrorem i jego elementami bo jest to coś "zakazanego" więc lepiej żeby wprowadziło je w to animacja aniżeli Martwe Zło albo podobne filmy. Nawet animację Disneya: Tarzan (Powieszenie), Piękna i Bestia (Najazd na zamek), Wielki mysi detektyw (Poza finałem którego nie byłem w stanie obejrzeć jako dziecko, Ratigan dosłownie śpiewa o tym jak mordował dzieci oraz ich matki), miały sceny i wątki które dzisiaj nie pojawiłyby się w animacjach. A wszystkie wymienione animacje miały kategorię G - odpowiednik polskiego 3+.
Dzięki za odpowiedź! I przyznaję ci rację, zdążyłam już zapomnieć jak to było być dzieckiem xd
Polecam bardzo stronę commonsensemedia która zbiera opinię ludzi na temat od jakiego wieku powinno się obcować z danym dziełem kultury. Nie polecam za to czytać opinii ze strony rodziców, oni wolą skupiać się na błahych aspektach jak wartości religijne i "propagowanie" lgbt. Znacznie bardziej adekwatne są opinie od dzieciaków, skoro w końcu to ich perspektywa nas interesuje.
Dla mnie większym problemem jest wprowadzony wątek homo - próbuję tłumaczyć dziecku jak powinno być ale namieszać to może. Po prostu, w niektórych momentach przewijam. Ten wątek jest oczywiście wciśnięty na siłę. ale czego można było spodziewać się po netzboku.
Och, czyli problemem dla ciebie jest kochająca się para a nie horror? xddddddddd Też tłumaczyłam małemu dziecku na czym polegają związki jednopłciowe, zajęło to pięć sekund. Może to ty nie potrafisz tłumaczyć? Skill issue, I guess. Przyszłam tu porozmawiać o kategorii wiekowej dla dzieci, a nie słuchać żałosnej homofobii.
Po pierwsze to nie horror tylko thriller przygodowy, jeśli już - nie ma w tym nic nadnaturalnego. Ja byłem niewiele starszy od swojego syna, gdy obejrzałem "Park Jurajski" i przeżyłem. Po drugie związki jednopłciowe to wynaturzenie (a przynajmniej zaburzenie). Po trzecie każdy ma prawo do własnego zdania. I wreszcie to jest indoktrynacja rodem z PRL - czyli neomarksizm w natarciu.
SugarSatis zamiast zgłaszać posty których twoj mózg nie ogarnia to sama powinnaś się douczyć albo udać do kogoś mądrzejszego kto ci pewne rzeczy wytłumaczy krok po kroku to wtedy zrozumiesz co tomtop miał na myśli i się zgadzam oczywiście że ten wątek jest wciskany na siłę i nic nie wnosi do serialu a ujmuje a taki przekaz podprogowy do tego kolorowi przyjaciele to tylko nic więcej jak od małego pranie dzieciakowi mózgu
Jeszcze nie tak dawno na tzw. miłość między osobnikami tej samej płci było jedno określenie, którego powracający terror marksistowski zabrania używać ale i tak każdy normalny wie o co chodzi. I to się powinno leczyć i tyle w temacie.