PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645786}

Piękna i bestia

Beauty and the Beast
2012 - 2016
7,1 8,8 tys. ocen
7,1 10 1 8818
Piękna i bestia
powrót do forum serialu Piękna i bestia

Kiepski

ocenił(a) serial na 3

Wiem że to kwestia gustu, ale jak dla mnie, to ten serial jest niezbyt udanym połączeniem pamiętników i jakiegoś serialu kryminalnego. Fabuła jest schematyczna do bólu, obsada nie jest jakaś specjalna, a akcja poprowadzona jest bez większego polotu, który sprawiałby że zignorowałabym te wady obejrzała serial jednym tchem. Słowem, niezbyt udany film, którego twórcy jadą na połączeniu (tak trochę na siłę) ostatnio popularnych gatunków serialowych czyli kryminału i mhrocznego nadprzyrodzonego romansu.

ocenił(a) serial na 7
Anaterka

Zgadzam się z tobą, że pierwsze odcinki są bardzo schematyczne ale późniejsze coraz bardziej ''odrywają'' się od schematu. Jednak mi się ten serial podoba.

ocenił(a) serial na 6
BobTheDog

Na początku raził mnie ten serial kiczowatością. Ograne schematy, nudne sprawy kryminalne, w które były wplątane sprawy z Vincentem i Miurfield. Teraz serial się rozkręca w sumie nie ma spraw kryminalnych jako takich. Trochę same postacie są źle napisane. No ale co poradzić.

ocenił(a) serial na 10
Anaterka

zgadzam się z Tobą w jednej kwestii jest to sprawa gust, ja uwielbiam ten serial:)

Anaterka

Jak sie nie podoba- nie ogladac.

ocenił(a) serial na 10
Anaterka

Właśnie kwestia gustu , tylko po co ta litania ............Nie podoba sie i tyle , już myslałam że powieść napiszesz !

użytkownik usunięty
gosiab76

Chciała wyrazić swoje zdanie, więcej niż jednym słowem. Jakby napisała "nie da się tego oglądać" albo "gniot" to pewnie byście się przyczepiali do tego, żeby podała jakieś konkretne argumenty.

ocenił(a) serial na 10

Oglądam wiele seriali różnego gatunku ...... Ja wiem , że każdy ma prawo się wyrazić pozytywnie czy negatywnie .Ale tak szczerze jak mi się serial nie podoba to nie wchodzę na żadne dyskusje i nie opisuję jaki ten serial jest śmaki i owaki .Tylko tam gdzie go oglądam daję ocenę od 1 do 10 i tyle .Bo nadzwyczajnie szkoda by mi było czasu , chyba że się lubi drażnić osoby które jednak lubią taki typ seriali !

ocenił(a) serial na 10
gosiab76

zgadzam się, nie podoba się nie oglądaj, mi się podoba i drażnią mnie wywody nad tym co jest i co było,

gosiab76

Darujcie sobie, dziewczyna wyraziła tylko swoje zdanie. Ludzie piszą opinie pozytywne, to czemu nie można wyrazić jednak swojej opinii negatywnej? Każdy ma tylko chwalić każdy film/serial? Weszłam tutaj, żeby poczytać różne opinie i negatywne też się przydają. Śmieszne, że może "drażnić" Cię to, że komuś niekoniecznie podoba się ten serial i wyraził własne zdanie.

Hadley

Zgadzam się z Tobą! Od tego są fora, żeby dowiedzieć się czegoś na dany temat. Co to byłaby za opinia "gniot" lub "słaby i już". Jeżeli niektórzy powyżej uważają, że wystarczy dać ocenę i się nie udzielać skoro się nie podoba, a należy pisać tylko o kolejnym odcinku, jaki serial jest świetny i w ogóle to może po prostu pozakładajcie sobie fankluby.

ocenił(a) serial na 6
awsm

dokładnie, także zgadzam się z Hadley :)
Na tym polega forum dyskusyjne - by wyrażać swoje opinie. A jak wiadomo opinie mogą być różne. Proszę, szanujmy zdanie innych, każdy może mieć własne ;)

Ja w zasadzie także zgadzam się z założycielką tematu. Serial do wybitnych nie należy. Fabuła jest zbyt przewidywalna, brak większych efektów zaskoczenia. Wina słabego scenariusza. Widz dostaje wszystko niemalże od razu na talerzu. Nie macie takiego wrażenia? Zamiast trzymać niepewność, dać widzowi trochę czasu na zastanowienie się nad losami bohaterów, wszystko wyjaśniane jest z miejsca. przyklad: Cat odkrywa, że w grobie nie ma ciała matki - bah. 20 minut pozniej, w tym samym odcinku znajduje jej prawdziwy grób. W finale okazuje się, że ojciec Cat nie jest jej ojcem - to się aż prosi o to, by zostawić to niewyjaśnione do kolejnego sezonu. ale nie - koleś z helikoptera musi powiedzieć "nie strzelaj, to moja córka".
Na przestrzeni całego sezonu miałam też wrażenie, że wszelkie akcje w odcinku kończyły się zbyt szybko i zbyt "łatwo".
I takie głupie małe rzeczy jak fakt, że Vincent ubolewa nad tą swoją zwierzęcą naturą, nigdzie nie wychodzi, nie zabiera Cat do głupiego kina, bo nie daj Boże przemieni się na oczach ludzi i ktoś zobaczy, że jest inny. Ale całkowicie na luzie podchodzi do skakania z siódmego piętra z okna Cat na środek ruchliwej ulicy (moment, kiedy Evan go zobaczył) No kurde.

Nie zrozumcie mnie źle, nie jestem jakimś hejterem, to takie moje małe zdanie. Lekkie zażalenie, bo nie ukrywam, że jestem nieco rozczarowana serialem, który sądziłam, że jednak będzie ciut lepszy. Będę oglądać go dalej, przez wielki sentyment do tematu, bo "Piękna i bestia" była moją ulubioną bajką z dzieciństwa :)
Serial nadaje się na nudne wieczory, kiedy człowiek jest zbyt zmęczony, by usiąść do czesgoś "cięższego". Ale gdyby ktoś, zapytał mnie o polecenie dobrego serialu... czy bym go poleciła? Nie sądzę. ;)

Phonetique

"Widz dostaje wszystko niemalże od razu na talerzu. [...] Zamiast trzymać niepewność, dać widzowi trochę czasu na zastanowienie się nad losami bohaterów, wszystko wyjaśniane jest z miejsca."
W pełni się zgadzam. Najlepszy wg mnie przykład: już w pierwszym odcinku nie dość, że Cat odnajduje Vincenta i domyśla się, że jest on mutantem, to jeszcze on sam (!) opowiada jej historię swojego życia. Efekt? Już w pierwszym odcinku mamy zawarty materiał na de facto cały sezon. Mogliby trzymać widza w niepewności przez cały sezon, a tu od razu wszystko bum! podane na tacy i zero zagadek, konieczności domyślania się i łączenia pewnych faktów. Dla mnie to taki strzał w kolano.
Wydaje mi się, że najmocniejszym elementem tego serialu są "ładni" aktorzy, których się przyjemnie ogląda. Pomysł też w sumie jest ciekawy, ale przez zbyt przewidywalny i nudny scenariusz zmarnowano potencjał tego serialu.

ocenił(a) serial na 6
Pantegram

Mogę się tylko pod tym podpisać.
Serial nadrabia "pięknymi buźkami", ale bardziej wymagającemu widzowi niestety to nie wystarcza.

A ja właśnie doceniam to że podałaś konkretną odpowiedź dlaczego serial nie jest pierwszych lotów. Dobrze wiedzieć że jeszcze istnieją kobiety z mózgami :) Nie cierpię odpowiedzi w stylu głupiutkich małolat. I zgadzam się z Tobą . Według mnie brakuje tu trochę dojrzałości. poza tym fabuła jest chamsko ściągnięta z serialu "pod osłoną nocy" tamten serial jest o niebo lepszy i chętnie bym obejrzała równie dobry. Ale cóż, może jeszcze się rozkręci. Nie jest zły tego nie mogę powiedzieć, ale też nie mogę powiedzieć że jest bardzo dobry.
Pozdrawiam Cię :)

gosiab76

kurde czasem jest ciezko ogarnac czego tak naprawde ludzie chca. ktos napisze: "do bani". A potem: "podaj argumenty, czemu tak myslisz itd". ktos, tak jak teraz, co mi sie zreszta bardzo podoba, napisze czemu, dlaczego, co i jak... i tez zle. noz jasna cholera. Az przykro czytac. W kazdym razie sam mam zamiar zobaczyc, przynajmniej dla urody Kreuk:)

ocenił(a) serial na 7
Anaterka

ten serial jest zdecydowanie na tym samym poziomie co Pamiętniki, ani zły ani specjalnie rewelacyjny do obiadu po pracy w sam raz.

Fabuła jest schematyczna do bólu- ( bo w TVD nie jest :P )
obsada nie jest jakaś specjalna ( podobny poziom jak w każdej innej produkcji THE CW mało kto osiąga w tych serialach jakieś wyżyny aktorstwa)
Pewnie ze ma ci się prawo nie podobać, kwestia gustu zapewne.

Wątków kryminalnych to my raczej od dawna juz tam nie był specjalnie i mam nadzieje ze do nich nie wrócą.

Bene

Moim zdaniem jednak Pamiętniki są lepsze.
Po pierwsze: zwroty akcji w Pamiętnikach potrafią naprawdę zaskoczyć i fabuła intryguje widza, natomiast w Pięknej i Bestii fabuła leży i krzyczy: "jestem przewidywalna!".
Po drugie, moim zdaniem w Pamiętnikach Wampirów aktorstwo stoi na dużo wyższym poziomie. Przede wszystkim aktorstwo Damona budzi mój podziw - fenomenalnie odegrany czarny charakter, który jednak z miejsca budzi sympatię. Główna aktorka też nieźle sobie radzi z graniem dwóch ról jednocześnie. Natomiast główni aktorzy w Pięknej i Bestii - wszyscy, bez wyjątku - są mili dla oka, ale tacy nudni i niewyraziści, nie ma tam ani jednego aktora, który pociągnąłby ten serial do góry.

ocenił(a) serial na 6
Pantegram

Uważam, że za nudnie przedstawionych bohaterów w "Pięknej i Bestii" winić można także słaby scenariusz. Każda z postaci przedstawiona jest według mnie dość powierzchownie, nie ma głębszej analizy zachowań, uczuć. W "Pamiętnikach..." każda z postaci jest bardziej wyrazista, bardziej charakterystyczna. Sama gra aktorska w "Pięknej..." nie jest zła, ale przez scenariusz robi się nudno i niewyraziście. Przykład? Sielanka miedzy Cat i Vincentem, przedstawiona bez jakiegoś większego wymiaru. 3/4 wszystkich odcinków kończyły się "uczuciową scenką" między glownymi bohaterami na dachu/kladce schodowej/korytarzu/schodach przeciwpożarowych. ileż można...

Możliwe, że trochę namąciłam. Nie do końca jestem pewna, czy moja wypowiedź trzyma się w całości ładu i składu, więc dodam na końcu, że tak. Zgadzam się z Twoją wypowiedzią, Pentagram :) Jedynie chyba staram się nieco "usprawiedliwić" aktorów "Pięknej i Bestii". Owszem, nie są wybitni, ale praktycznie nie mogą wykazać się przez słabo zarysowany świat w serialu. (Chyba za bardzo czepiam się tego scenariusza, ale cóź...) :)

Phonetique

Ja się wcale nie dziwię, że czepiasz się scenariusza, masz rację :)
I niemal mogę się zgodzić co do tego, że przez słaby scenariusz aktorom jest ciężej dodać swoim postaciom charakteru i głębi, natomiast uważam, że właśnie po tym można poznać wybitnego aktora: nawet mając do dyspozycji naiwny i głupi scenariusz, tak wykreuje swoją postać, że będzie się ją kochać od pierwszego wejrzenia :)

ocenił(a) serial na 6
Pantegram

Racja, ładnie powiedziane :D
może w 2 sezonie dadzą nam nieco glębszy zarys postaci. Liczę na to. I błagam... mniej przewidywalności.
Swoją drogą... byłam dość zaskoczona, że jednak serial dostał zamówienie na 2 sezon. Sądziłam, że zostanie anulowany po 1. Nie jestem zła, ja tam się cieszę, że będzie kontynuacja. Choć nie jest najwyższych lotów, to pewnie i 2 sezon będę oglądać. Uruchamia się tutaj mój serialoholizm ;d

ocenił(a) serial na 6
Phonetique

oj, przepraszam za przekręcenie Twojego nicku w poprzednim poście. Źle spojrzałam, dopiero teraz wychwyciłam swój błąd :)

Phonetique

W niczym mi to nie przeszkadza ani mnie nie obraża :) Podobno ludzki mózg jest tak zaprogramowany, że środkowe literki w słowach możesz dowolnie poprzestawiać, a i tak przeczytasz je prawidłowo, więc Twoja reakcja na mój nick była... naturalna ;)

ocenił(a) serial na 6
Pantegram

faktycznie, czytałam o tym kiedyś... gdzieś... ;d

ocenił(a) serial na 8
Anaterka

Ja tez na poczatku nie bylam tym serialem zachwycona, lecz powoli zaczal sie rozkrecac. Nie ma rewelacji ale milo sie go oglada i teraz czekam na sezon drugi.

binky

Widzę tutaj niezadowolenie, ale jestem normalnie zrozpaczony :)
Szukam serialu podobnego do Moonlight, Blood Ties - czegoś takiego detektywistycznego, policyjnego.
Czy to się opłaca oglądać, a może ktoś ma propozycje innych seriali?

ocenił(a) serial na 8
KomputeromaniaK

Moge polecic kilka fajnych seriali kryminalnych, thrillerow z akcja (bezwampirowych) ktote ogladam badz ogladalam:
1. The Killing
2. Banshee
3. Arrow
4. Deception
5. Person of Interest
6. White Collar
7. Revenge
8. Top of the Lake
9. Hannibal
10. The Fall
Z gatunku Mystery: 666 Park Avenue, Hemlock Grove, Bates Motel, Orphan Black, The Gates, Under the Dome.
Milego ogladania:-))

binky

No właśnie mnie zwykle interesują tylko Sci-Fi, bądź Fantasy. Chociaż ostatnio pobrałem sobie Hawaii-5.0 - tyle, że jescze nie oglądałem.

KomputeromaniaK

A jeszcze z fantasy czy sci-fi co jeszcze możesz polecić co ma więcej niż 10 odcinków :)

brgoss

Being Human - nie umiałem się przekonać, a teraz tak się wciągnąłem, że obejrzałem 2 sezony w ciągu 48h :P Jest jeszcze Haven. Możesz zobaczyć w moim profilu, tam są praktycznie same seriale sci-fi/fantasy :>

KomputeromaniaK

Dzięki wielkie, no właśnie mam to samo z Being Human też podchodzę do tego jak kot do jeża, ale teraz mnie przekonałeś :)
Lecę przeglądać profil.

brgoss

Nie zobaczę w Twoim profilu bo masz ukryty :(

brgoss

Nawet nie wiedziałem :P. Teraz powinno być okej :)

KomputeromaniaK

Dzięki wielkie :)

brgoss

Jeszcze raz dzięki. Już pomyszkowałam i zauważyłam że nawet mamy podobne oceny więc spokojnie mogę się podeprzeć w niektórych serialach Twoją oceną zastanawiając się czy mi się spodoba.
Znalazłam 3 seriale których nie oglądałam i dwa do których nie miałam przekonania. A oglądałeś http://www.filmweb.pl/serial/Na+granicy+%C5%9Bwiat%C3%B3w-2000-112431 mi się bardzo podobał.

brgoss

Właśnie zaczynam szukać jakiegoś serialu, bo kończę oglądać Being Human :P. Zobacze to na Granicy Światów, a jak nic nie znajdę to pozostaje Piękna i Bestia i Grimm.

KomputeromaniaK

Piękna i Bestia mi nie przypadł do gustu, za bardzo sztuczny, taki zrobiony trochę na siłę, przynajmniej jak dla mnie. Za to Grimm obejrzałam z przyjemnością, tak samo ja Haven.
polecam
http://www.filmweb.pl/serial/Tr%C3%B3jk%C4%85t-2005-227043
http://www.filmweb.pl/serial/Sliders+-+Pi%C4%85ty+wymiar-1995-97949
http://www.filmweb.pl/serial/Sztorm+stulecia-1999-31781
http://www.filmweb.pl/serial/Akta+Dresdena-2007-277943
http://www.filmweb.pl/serial/Cuda-2003-40183