Uwaga, dalej będzie o 1911 odc, czyli emitowanym jutro w tv, kto nie chce, niech nie czyta. ;)
No więc. troszkę to naciągane, że Harcerz i Artur, a nawet Harcerz i Kinga udaja wielkich, starych
przyjaciol sprzed lat, skoro gdy Harcerz pierwszy raz byl w serialu (2004 i 2005 rok) przyjaźnił się
przede wszystkim z Pawłem, Mariuszem i Marysią. Kingę i Artura owszem chyba znał, ale nie
mógl się z nimi przyjaźnić, bo:
1) Artur w tych czasach nie był nawet przyjacielem Pawla, oni wręcz się nie lubili. Artur
rywalizowal z Pawlem o Marysię i zdemaskowal go jako szambiarza przed Marysią. A i P
zaprzyjaźnili sie dopiero po wyjeździe Harcerza.
2) Kinga to już w ogole była zbuntowaną, nabzdyczoną nastolatka, może ledwo parę razy sie
widziała z Łukaszem.
W ogole troche dziwne jest to, że o Harcerzu przez te wszystkie lata chyba nikt nic nie wspominal,
pewnie scenarzysci mysleli, że aktor juz nigdy nie wroci.
Może to maly absurd, ale ja te wczesne odcinki z Harcerzem pamiętam i mnie nikt nie wmówi
czegoś, co nie istnialo. :p A już chyba padne, jeśli Bartek też powita Harcerza z otwartymi
ramionami (to nie może się zdarzyć, bo Bartek przyjechał do Wroclawia parę miesiecy po
wyjeździe Łukasza). ;)
Włąśnie miałem o tym zrobić temat. Przed chwilą oglądałem ten odcinek. I widzę że "O witaj Arturku", "Witaj Kingo jak długo się nie widzieliśmy" tymczasem oglądam od miesiąca serial od początku ( jestem przy 135 odc. ) i nie widziałem sceny w której Artur albo Kinga byliby z Harcerzem w scenie.
No to czyli nawet nie mieli scen wspolnych heh, ja już tak dobrze nie pamiętalem. ;) Ale wiem, ze Harcerz Artura znal z opowiadań Pawła, bo on się nieraz go radził np. w sprawie tego zakładu z Arturem o butelkę tequilli (kto widział pierwsze odcinki, ten wie o co chodzi). Chyba scenarzyści juz sami nie pamietają co było w pierwszych odcinkach, albo piszą sceny jak im wygodnie. Jeszcze naprawdę brakuje sceny, w ktorej Bartek i Harcerz sie witają jak starzy kumple. ;)
Zgadza się Paweł mówił Harcerzowi o Arturze ale skąd Artur miał wiedzieć o Harcerzu? To właśnie jest bardzo głupie. Mój brat który ogląda ze mną stare odcinki piąte przez dziesiąte dzisiaj porostu wszedł do mojego pokoju położył się na łóżko oglądał odcinek 1911 i sam powiedział że ta scena jest bez sensu.
Chciałem jeszcze dodać bo zapomniałem to dopisać wczesniej jestem, przy odcinku nr 135 kiedy Harczerza juz nie ma bo jest w Brazylii ale nie wiem czy on nie powróci na chwile czy coś i nie zapozna się z Kingą i Arturem chociaż wątpie w to.
Nie, już nie powroci i nawet nie bedzie chyba wspominany, natomiast Świątkowie (Krzysztof i Agnieszka) powrócą gościnnie jeszcze w odcinkach 250-coś. ;)
Wielkie dzięki za wspomnienie o Świątkach bardzo mnie interesowało mnie czy powrócą. Tzn w odcinkach w których oglądam to jest jeszcze Krzysztof i Wojtuś a Agnieszka jest w więzieniu ale Krzysztof coś wspominał o wyjeździe do Gdańska i coś mi już świta powoli wątek jak Majka i Paweł zamieszkują w ich mieszkaniu. Ale chciałem żeby jeszcze powrócili bo lubiłem ich wątek, lubiłem jak w pierwszym sezonie Teresa ciągle chodziła do Agnieszki o poradę itd.
Czy będzie z nimi Wojtuś, to niestety juz nie pamietam, ale i Krzysztof i Agnieszka jeszcze w paru odcinkach (coś kolo 250 odc.) sie pojawią i odwiedzą Żukowskich i Marysię z Pawłem (Aga wyjdzie na przepustkę). Możliwe, że skoro Harcerz wrócił "po 120 latach" (jak to ujął Artur w nowym odcinku xP), to i oni mogą jeszcze wrócić. Rajmunda tez scenarzysci wygrzebali po chyba 7 latach nieobecności. ;)
W powrót Agnieszki i Krzysztofa raczej wątpię, trudno wymyślić dla nich coś ciekawego. Harcerz wrócił nie bez kozery, chce znaleźć i pomóc Pawłowi, do tego coś może połączyć go z Majką (mam nadzieję, że to tylko dodatek do Krzyżanowskiego, bo sam ich romans średnio mnie kręci), więc jest sporo motywów.
No mnie też to bawi, szczególnie jeśli chodzi o Harcerza i Kingę. Oni rzeczywiście nie mieli ze sobą żadnych scen, więc jest to śmieszne. Z Arturem się znali, ale też przyjaciółmi nie byli. Myślę, że scenarzyści zdają sobie z tego sprawę, ale po tylu latach naciągają takie rzeczy dla wygody - "wielkie spotkanie starej paczki po latach". Mam nadzieję, że chociaż Bartek nie będzie wiedział kim jest Łukasz...
W sumie to fajnie, że Łukasz pozna Bartka, paczka trochę się powiększy. Jeszcze jakby Paweł wrócił... byłaby niezła ekipa :)
Nie no, akurat takiej sceny z Bartkiem na pewno nie będzie. Nie pamiętacie odcinka kiedy Harcerz wrócił do Polski i pojechał do Wadlewa szukać Pawła? To właśnie wtedy pierwszy raz spotkał Bartka i chciał wyciągnąć z niego informacje, ale okazało się oczywiście, że Pawła w Wadlewie nie było.
Wychowawca Pawła z domu dziecka był na samym początku serialu. Był tym kto mu przemawia do rozsądku w życiu. Mieszkali razem w mieszkaniu Harcerza z Mariuszem ( od pewnego momentu ) dopóki nie wyjechał do Brazylii.
Harcerz był też potem w zwiazku z Iwonką (graną przez Tamarę Arciuch) - pracowniczkę pośredniaka, w którym Paweł szukal pracy. Iwona najpierw leciala na Pawla, ale że on jej nie chciał, to związala sie z Harcerzem (który też sie jej bardzo spodobal). Potem Iwona pojechala za Harcerzem do Brazylii i żyli sobie tam razem. Teraz chyba nawet nie wspomną o Iwonce. Można sobie po prostu dopowiedzieć, że się rozstali.
W takim sensie, że to jest tzw. dopowiedzenie, które powoduje, że widz czegoś nie zobaczył, a jednak to coś istniało. Zawsze można powiedzieć, że raz na pół roku Majka i Harcerz pisali do siebie smsy lub bardziej prawdopodobne, że Paweł na bieżąco opowiadał Łukaszowi o swoich losach i dlatego Harcerz wie kim jest Artur, Bartek oraz co oni zrobili w życiu dla Pawła, itp.
Jakby nagle Jan lub Antoni pojawiliby się u Majki, byłoby to samo.
Po prostu w serialu przez lat było tyle postaci, że nie da się tego tak w 100% usystematyzować od A do Z - wynika to z wielu rzeczy, z braku czasu, z innych planów aktorów, z zapomnienia, z rezygnacji z danego bohatera, itp.
Większość osób, które dzisiaj ogląda PM nigdy nie widziała Harcerza, więc dla nich nie ma znaczenia, że grał tam kiedyś w przeszłości. Wtedy PM była zupełnie innym serialem - nie było Królów, Wekslerów, Igora, Miksera, Radka i Patrycji, Dominika, Beaty, Filipa, Zośki i wielu innych. Za to byli Teresa, Antoni, Jan, Łazankowa, Tarski, Mariola, Wiktor, Mariusz i wielu innych.
To miał być serial o losach Majki i Pawła - jak oni byli w serialu na wakacjach w Chorwacji było widać, że oni są w sobie w prawdziwym życiu zakochani na maxa, a teraz? Wiadomo.
Od dwóch lat Paweł na ponad 400 odcinków wystąpił w kilkunastu.
A propos wymienionych przez Ciebie dawnych postaci, wiemy już z nowego odcinka co z Mariuszem. Mariola mówila Marysi, że obecnie ma pracę w Warszawie. Hm, czyli pewnie nie ma na razie co liczyc na jego powrót.
No tak słyszałem.
A tak przy okazji, to rzadko się zdarza, aby młody chłopak był takim wielbicielem serialu jak Ty :)
Hm, no nie wiem. Jakoś tak wyszło, że zacząlem to oglądać w wieku 12 lat od 1 odcinka i tak zostało. ;) Mam sentyment do "Pierwszej Miłosci" po prostu i to jedyny z polskich seriali, który tak dlugo śledzę. Zwłaszcza ciekawie się na to patrzy, gdy też się wiedzie życie we Wrocławiu i porusza w podobnych miejscach co bohaterowie. ;) Generalnie wolę produkcje zza oceanu, dzielone na sezony typu "Gra o tron", "Czysta krew", "24 godziny", czy "Prison Break". :)
Ja też zacząłem oglądać w podobnym wieku i jakoś tak zostało :) Ja jednak wolę rodzime produkcje, bo trzeba wspierać naszą myśl:)
Choć kilka miesięcy temu PM była w moim mieście - jak Beata z Kingą mieszkały w pewnym pokoju w hotelu :)
Ciekawostką jest, że ten hotel znajdował się w okolicach Wrocławia, tylko plenery kręcili w Krakowie :)
Ja też zacząłem oglądać ten serial w wieku 12 lat też od pierwszego odcinka. Oglądałem do początku drugiego sezonu kiedy był pogrzeb mamy Majki. Ale potem przestałem na pewien czas bo za dużo zmian było w tym sezonie. Ja mam tak że nie lubię nagłych zmian. A tam nagle pojawił się nowy Paweł nagle stała się jesień w serialu. Kingi pokój się zmienił wszystko było inne. Cały klimat z pierwszego sezonu serialu zanikł. Wiem że to dziwne że tak piszę ale naprawdę nie lubię zmian nawet takich najprostszych które zdarzają się nagle. Później trzeba się znowu przyzwyczajać.
Heh, ja też zaczęłem oglądać na początku ze względu na to, że serial kręcony jest w moim mieście, bardzo mnie to kręciło i tak się wkręciłem :D A że jak na polskie warunki seriali obyczajowych PM jest naprawdę niezła to jakoś tak zostało. Różnorodność wątków zawsze była imponująca, więc to nie był od zawsze jakiś serialik dla nastoletnich dziewczynek.
No przez jakiś czas na pewno harcerz utrzymywał kontakt z nimi, mi się bardzo podobał odcinek z nim w końcu wzmianki o PAWLE! Chyba lukne do starych odcinków i sie zobaczy jak to wyglądało bo już z lekka nie pamiętam
a poza tym filmik ze świetnymi scenami Pawła z Manuelem. MEGA:D
https://www.facebook.com/photo.php?v=257430437794169
Wzmianki o Pawle zawsze spoko, mam nadzieje, że nie robią nam złudnych nadziei.
Oni nie doceniaja widza;) ja akurat ogladalam od samego poczatku i pamietam HArcerza. Mozna naciagnac teorie, ze sie troche znali i nie lubili z A., ale po tylu latach to sie zwyczajnie zatarlo a sentiment do starych czasow pozostaje . Co do dawnych odcinkow z MAjka i PAwlem , moze i miala swoj urok, ale ta parka byla tak maksymalnie przeslodzona, ze szok. A pozniej zaczelo sie sypac miedzy nimi i tez niezbyt sie to ogladalo. Nie lubilam ich jako pary.
Tak samo jak Radek.Zna się z tymi Mikserami,Błażejami,Kaśkami z pare lat a często mówią jakby znali się całe życie.
Już nie mówiąc o tym, że Artur musiał specjalnie przyjechać do Kingi i Marysia im to ogłosiła w kuchni, bo przez telefon przecież nie mogła... Taki Harcerz przyjaciel:D
Jak myślicie do kogo Harcerz dzwonił? Anki? A może jakiegoś meksykańskiego bossa narkotykowej mafii? Chociaż do takiego, to raczej po polsku by nie mówił.
Ej, to jest niezła myśl. Ale czy z Łukasza zrobiliby teraz aż tak czarny charakter? Wątpię.
A co z tą dziewczyną przez którą Paweł wpakował się w to kogo obstawiacie ? Magdę ? czy kogoś innego ?
O Magdzie też już nic nie wiadomo co się z nią stało. Myślicie ze Paweł ją naprawdę nienawidzi ? Bo ta scena w więzieniu na to wskazywała.