Piraci

Black Sails
2014 - 2017
7,9 28 tys. ocen
7,9 10 1 27791
7,6 5 krytyków
Piraci
powrót do forum serialu Piraci

ocenił(a) serial na 9

Aż trudno mi uwierzyć, że dopiero teraz odnalazłem ten serial. Wyskakiwał mi w polecanych na Netflixie i przez długi czas go ignorowałem. Spodziewałem się taniego kiczu i beznadziejnych efektów specjalnych.
No, ale leżąc rozłożony grypą obejrzałem pierwszy odcinek. Efekty specjalne mnie odtrącały, ale jednak coś mnie przy serialu zatrzymywało. No i obejrzałem następny odcinek, następny, później kolejny sezon... I tak do finału, który obejrzałem przed chwilą.
Efekty specjalne z każdym sezonem wyglądały lepiej, ale nawet jakby były tak kiczowate jak w pierwszym, to dalej bym Black Sails oglądał. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na ZNAKOMICIE napisane postacie.

Kapitan Flint, będący chyba najbardziej niejednoznaczną osobą jaką widziałem w serialach
. John Silver, który przeszedł niezwykłą przemianę.
Eleanor która potrafiła sprytnie wszystkimi manipulować, będąc jednocześnie słabą w środku.
Gubernator Rogers, który z idealisty zamienił się w tyrana.
Jack Rackham, który z nierozgarniętego marzyciela stał się prawdziwym piratem.
Anne, która odnalazła wreszcie w Jacku prawdziwą miłość.
Charles Vane, czyli dzikus, który zdobył się na akt idealizmu dla sprawy.

Fabuła też mocno na plus. Trzymała w napięciu do ostatnich chwil. Nie było wiadomo jak to się wszystko potoczy. Skończyło się na szczęście dobrze dla wszystkich których polubiłem. Było nieprzewidywalnie, a zwroty akcji wgniatały w fotel, pomimo tego, że były częste.

Niesamowicie ucieszyły mnie nawiązania do Wyspy Skarbów, a także innych pirackich opowieści. Twórcy znakomicie wpletli to w swoją opowieść, tworząc coś na wzór prequela.

Znakomity serial. Kiedyś do niego wrócę. Dałbym dziesiątkę, ale pewne niedociągnięcia mi na to nie pozwalają. Niemniej jest to absolutnie czołowa liga seriali.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa