PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=329991}

Planeta Ziemia

Planet Earth
2006
8,5 16 tys. ocen
8,5 10 1 15991
9,0 2 krytyków
Planeta Ziemia
powrót do forum serialu Planeta Ziemia

Zamawiam ten serial na Blu-ray'u. Z tym że nie ma polskich napisów. Mi to ryba, ale mój ojciec nie zna angielskiego. Więc, czy w serialu jest dużo komentarza narratora, czy raczej nie gada zbyt wiele?

ocenił(a) serial na 10
Indrid_Cold_84

Sporo, w zasadzie większosć scen ukazywanych na ekranie jest komentowana. Jeśli oglądałeś inne angielskie programy dokumentalne to tu jest podobnie.

Od siebie mogę też dodać, że kupiłem dwa odcinki na DVD i lektor jest dużo lepszy niż Czubówna.

ocenił(a) serial na 9
Indrid_Cold_84

i bardzo dobrze zrobiles, ten serial w HD robi kolosalne wrazenie

ocenił(a) serial na 10
Indrid_Cold_84

A na torrentach czy rapidshare masz w HD i do tego z polskim lektorem!!! Po raz kolejny okazuje się, że legalni użytkownicy są w gorszej sytuacji od tych piratów :/ I jaki jest sens korzystania z legalnych kopii?

topjes

tak jest ,ktoś zestawił video HD i dzwięk z DVD (5.1 polski lektor) i musze powiedzic ze fajnie to wyszło. Chchaiłem kupic legalne wydanie bluray ale nie ma nawet napisów :/

outlaw_87

gdzie znalazłeś taką wersje?? bo ja szukam a znaleść nie moge.. dzieki za odpowiedz :)

outlaw_87

gdzie znalazłeś taką wersje?? bo ja szukam a znaleść nie moge.. dzieki za odpowiedz :)

ocenił(a) serial na 10
_morfeo_

Kolego, wejdź na www.torrentinvite.org i zacznij swoją przygodę ze światem HD. To jedyny w tym kraju sposób na dorównanie cywilizacyjnie zachodowi i USA jeśli chodzi o HD. Zajmie Ci kilka tygodni zanim dotrzesz do właściwych plików, ale warto.
Możesz też od razu poszukać przez google plików rapidshare z serialem w 720p i osobno ścieżką audio do połaczenia. Musisz sobie zadać trochę trudu i poczytać o tym wszystkim. Pamiętaj tylko, że to nielegalne i nie powinieneś tego przecież robić...

topjes

akurat o servisach do uploadu troche wiem, i szukałem uporczywie wersji 1080 tego filmu, tak jak tu było wskazane z polskim lektorem zgranym z wydania DVD i ani na MU ani na RS ani na NL nie ma nic takiego.. przynjamniej ja nie znlalzlem dlatego pytam... a w torrenty sie nie bawie bo to nielegalne, bo udostępnia sie pliki innym, czego nie ma w wspomnianych przeze mnie wyzej serwisach..
natomiast nie slyszalem o ściąganiu samej ścieżki dzwiekowej.. ale zobacze..

ocenił(a) serial na 10
_morfeo_

RS/NL jest niemal tak samo nielegalne jak torrenty. Nie ma tu w praktyce dużych różnic. Co prawda nie udostępniasz niczego w RS/NL, ale nadal teoretycznie wykonawca/koncern może Cię pozwać z cywilnego i żądąć zadośćuczynienia z odsłuchiwanie utworu. Z kolei torrent ma też pewną przewagę nad RS/NL, gdyż można wymusić losowy port i szyfrowanie transmisji - wtedy bardzo trudno w ogóle wykazać, że coś ściągasz, bo trzebaby wyjść w poszukiwaniu piratów nie od Ciebie, ale od nalotu na tracker (gdzie jest jedyny ślad po Twojej działalności). W przypadku HTTP i RS/NL łatwiej można z logów udowodnić, że Ty coś ściągałeś. Niemniej, mniejsza z tym.

Jest polska ścieżka na RS do wersji ESiR 720p. Wystarczy zapytanie
http://www.google.com/search?ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=navclient&gfns=1&q=plane t+earth+esir+pl
zobacz pierwszy i szczególnie trzeci link (a w nim post któryś tam od góry)

Na zamkniętych torrentach (bit-hdtv, hd-bits) znajdziesz wersję 1080p planet earth, a nawet pełne wydanie BD lub HDDVD (80 GB! :-)

topjes

powiedz mi na jakiej podstawie wykonawca lub koncern moze mnie pozwac za odsluchiwanie jego utworu w moim domu na włany użytek? bardzo mnie to ciekawi :)
ściąganie samo w sobie nie jest nielegalne, wiec jest legalne..
polecam artykuł Jakuba Chwalby, asystenta w Instytucie Prawa Własności Intelektualnej Uniwersytetu Jagiellońskiego:

http://www.rp.pl/artykul/64143,179350_Pobieranie_filmow_i_muzyki_to_nie_kradziez .html

który głównie bazuje na art. 23 ust. 1 Ustawy o prawie autorskim któwy mówi: „wolno bez zezwolenia twórcy nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego”. Oczywiście znajdzeisz tez wypowiedzi przeciwne ale sa one powodowane raczej chęcia naprawienia obecnego stanu prawnego niż jego suchą analizą..

legalne sciaganie dotyczy muzyki filmow zdjec ktore juz sa w legalnym obrocie (telewizja, plyty dvd i blu-ray), natomiast nie mozna sciagac i uzytkowac bez licencji programow, w tym gier

wiec puki co jesli nie udostepniasz, nie rozpowszechniasz to nie masz sie czego bać

ocenił(a) serial na 10
_morfeo_

Po pierwsze, ile artykułów, tyle opinii, a ilu sędziów na rozprawie, tyle wyroków. Artykuł ciekawy. Niemniej, masz dwa rodzaje dochodzenia roszczeń. Jedno jest ścigane z urzędu i tu jest mowa właśnie o udostępnianiu (stąd pewna przewaga RS nad P2P), gdyż z urzędu nikt Cię nie ścignie o ściągnie przez RS. Nadal jednak pozostają prawa (niezbywalne) twórcy dzieła, który może Cię indywidualnie pozwać (choć wątpię by mu się chciało) i zwyczajnie wystąpić na drodze cywilnej o uiszczenie opłaty (stosuje się nawet do tego odpowiedni mnożnik).

Moim zdaniem to wszystko jednak nie ma najmniejszego dziś znaczenia, gdyż era piractwa jaką znamy się kończy powoli i są to ostatnie momenty na takie ściąganie plików. Góra 1-2 lata i moim zdaniem grupy, które ripują filmy staną się (część znich) oficjalnymi dystrybutorami w sieci koncernów, a my będziemy płacić za dostęp do wszystkiego w formie abonamentu. TO oczywiście moja wizja, więc mogę się mylić :)

topjes

po pierwsze nie ma roszczeń dochodzonych z urzedu - są tylko przestępstwa ścigane przez prokurature, roszczenia są zawsze sprawami wnioskowymi.

co do opłat to chyba chodzi Ci o cos w rodzaju ZAiKS, ale tu tez tantiemy i opłaty są ściągane za "puszczanie" muzyki w miejscach publicznych.. nikt nie może mieć do mnie roszczenia o to co robie we własnym domu z materiałami które legalnie (nie nielegalnie;) ściągnąłem z internetu.. to może jeszcze raz art. 23 ust. 1 Ustawy o prawie autorskim : „wolno bez zezwolenia twórcy nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego” wolność tomku w swoim domku..

ocenił(a) serial na 10
_morfeo_

Hmm. Ok, w takim razie rzeczywiście wygląda to korzystniej. W praktyce jednak nadal sugerowałbym torrenty, bo zasoby prywatnych trackerów są znacznie obszerniejsze niż RS czy NL - tak wynika chociaż z mojej praktyki.

"Roszczenia" to był skrót myślowy ;)

topjes

natomiast z pomysłem abonamentu za dostęp materiałów ripowanych przez różne zespóły sie zgadzam i popieram, byleby było to w jakiś odpowiednich granicach, w koncu odpadają koszty dystrybucji i nośnika więc cena też powinna być ZNACZNIE mniejsza

ocenił(a) serial na 10
_morfeo_

Zamiast zabijać TPB czy inne serwisy, mam nadzieję, że któraś z dużych wytwórni w końcu zrozumie, że lepiej się z nimi ułożyć. Nie ma innej drogi, na powstrzymanie dzikiej dystrybucji materiałów w internecie.

topjes

co do linków: pierwszy z góry to plik torrent wiec odpada, w dodatku z angielskim audio
3 link od gory to forum peb i same dvdrip

wiec tak jak pisalem wczesniej: nie znalazlem wersji z HD video i polskim audio. moze chodziło ci o to żebym sobie połączył video z polskim audio ale to nie o to mi chodziło ;)

ocenił(a) serial na 10
_morfeo_

"co do linków: pierwszy z góry to plik torrent wiec odpada, w dodatku z angielskim audio "
to sobie poszukaj tego samego ale zamiast torrent wpisz rapidshare
jejku, jaki Ty jesteś niesamodzielny
masz ułatwię Ci banalne zadanie - tehparadox.com - poszukaj tam

"3 link od gory to forum peb i same dvdrip "
no, to jak Ci się nie chciało nawet uszanować mojej pomocy i zjechać na sam dół tej strony to naprawdę jesteś niezły leser... ;)

"wiec tak jak pisalem wczesniej: nie znalazlem wersji z HD video i polskim audio. moze chodziło ci o to żebym sobie połączył video z polskim audio ale to nie o to mi chodziło ;)"
tak znalazłeś, jak szukasz :)
ps. a kto Ci ma to poskładać w całość, skoro nigdy nie wydano polskiej wersji HD?

topjes

co do peb to to zwracam honor, jest na dole AC3, a nie przeglądałem bo sugerowałem sie Twoim "szczególnie trzeci link (a w nim post któryś tam od góry)" ;)
na TP jestem juz od jakiegos cazsu i dobrze wiem ze tam jest masa filmow HD.. ale chyba sie nie rozumiemy - outlaw_87 napisał, że znalazł juz taki złożony film w sieci, wiec zastanawiałem się czy może podać zródło, bo ja takiego nie znalazłem... chodziło mi o gotowy produkt, nigdy nie składałem audio z video więc raczej licze na innych;)

pewnie ze sobie sciagne wersje ENG ale nie o to chodzi i nie o to mi chodzi, co juz chyba wynikalo z mojej pierwszej wypowiedzi tutaj

"tak znalazłeś, jak szukasz :)" jesli widzisz gdzies taka wersje o jakiej ja mówie to podziel sie ;)

ocenił(a) serial na 10
_morfeo_

Musisz poszukać - czy są zmuxowane to nie wiem. Ale to nie jest dużo roboty, by to połączyć. To jest bardzo proste, więc lepiej sobie ściągnij osobno.

I tu jest przewaga torrentów, bo znalazłbyś na prywatnych (zamkniętych) polskich trackerach. W zasobach torrentowych jest znacznie więcej plików i żyją one dłużej. Mam premium accounts na NL i RS, ale zdecydowanie wygodniej korzysta się jednak z torrentów.

topjes

a ja niestety ryzykować P2P nie chcę więc zostaje mi RS i tym podobne servisy .. dzieki, może sie pobawie w to łączenie.. mam już wersje 1080 po angielsku i sobie wrzuce oczywiście ale chodzilo mi o dzewczyne zebysmy mogli razem oglądać :) no cóż może sam zostane lektorem w czasie rzeczywistym :D:P

ocenił(a) serial na 10
_morfeo_

Na świecie pliki przez P2P pobierają setki milionów ludzi. W krajach rozwiniętych szacuję, że 10-20% dorosłej populacji. Więcej ryzykujesz jadąc autem do pracy. Serio :)
Zapisz się na prywatne trackery, ustaw sobie szyfrowanie transmisji w programie do ściągania, nie ściągaj z torrenty.org i ThePirateBay i śpij spokojnie :)

topjes

tylko RS ;] a serial dobry, wild russia z animal planet tez byl b dobry, takze polecam