Rok 2022 Playlista Rok 2022, odcinek 6
odcinek Playlista (2022)

Playlista | Artystka

48m
5,5 110  ocen
5,5 10 1 110
Playlista
powrót do forum 6 odcinka

Ogólnie to bardzo ciekawy temat o tym minimalny dochodzie, popatrzmy na to tak, każdy może publikować na tej platformie muzykę obecne zarobki to -0,004$ za jedno wejście przy 1mln wejść ma się około 15k zł. Myślę że jest to bardzo sprawiedliwy podział bo nie zabrania promowania na innych stronach, mało tego spotify ułatwia dostęp do kupna płyt, biletów na koncerty, akcesoriów. W wypadku dochodu minimalnego spotify musiałoby weryfikować każdego artsytę i opracować podstawe tego wynagrodzenia, nie jest możliwym takie działanie to raz. Dwa nie każdy kto robi muzykę robi to na pełen etat będąc muzykiem nie można wymagać pensji minimalnej, muzyka nie powinna polegać na pieniądzach, pieniądze są spoko ale przyćmiewają emocje jakie są w procesie twórczym muzyki.

Carv00_filmaniakelohell

co ty jełopie bredzisz, majaczysz jakbyś wylewu dostał, porównaj sobie z wypłatami z innych platform, a zysk dla artystów w przeliczeniu procentowym to 0,4% ROZUMIESZ ?! artysta dostaje ZERO przecinek CZTERY procent zysku z każdego odtworzenia 0,4 % ty chyba jesteś niespełna rozumu ze myślisz ze to jest sprawiedliwe xd tam gdzie monopolizacja tam zawsze największa patologia, dla przykładu z youtuba za milion odtworzeń możesz dostać ponad 120 tys złoty, już tidal bardziej sprawiedliwie rozlicza sie z artystami, nie masz pojęcia o robieniu muzyki a gadanie że pieniądze przyćmiewają emocje jakie są w procesie twórczym to gadanie dla debili, jak to twoje źródło utrzymania to do tego to często stanowi jeszcze większa motywacje w żmudnym, pracochłonnym, czasochłonnym i wymagającym bardzo głębokich pokładów kreatywnego myślenia i percepcji, zaangażowania, wiedzy i doświadczenia a do tego jeszcze talentu (mówię tu o tych zdolnych, nie muzyce z radia dla debili).. ogólnie ja żyje z robienia muzyki i sobie dobrze radzę ale to co ty tu bredzisz to aż się porzygałem

ocenił(a) serial na 6
elite_jarek

1. Nie wyzywaj ludzi jak ich nie znasz...

2. Zarabia się za odtworzenia na Spotify.

3. Na yt nie zarabia się duzo za odtworzenia tylko z innych źródeł..

4. Mój temat komentarza to wypłata minimalna!!!!!!

5. jesteś obrzydliwy i zero kultury, brak poziomu, nie odpisze już tobie.

Carv00_filmaniakelohell

dalej nie masz pojęcia o czym mówisz a mówisz xd weź się najpierw rozeznaj w statystkach, stawkach systemach płatniczych, a nie plujesz artystą w mordę mówiąc ze korporacje streamingowe sprawiedliwie płacą za ich pracę

Carv00_filmaniakelohell

To bardzo sprawiedliwy podział - artysta wymyśla, tworzy, aranżuje, wykonuje, buduje markę i dostaje nawet nie 0,5% zysków. Platforma bierze sobie to wszystko za darmo i kosi gigantyczną kasę korzystając z bycia monopolistą. To już niewolnikom więcej płacili, bo musieli ich nakarmić. Co Ty bredzisz człowieku? Nie masz bladego pojęcia o czym mówisz, dlatego nie rozumiesz zakończenia. Ten serial to nie jest laurka o kreatywnym geniuszu. To serial o współczesnym niewolnictwie i wyzysku wielkich korporacji