PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=855368}

Pokonani

Shadowplay
2020 -
6,0 1,9 tys. ocen
6,0 10 1 1868
Pokonani
powrót do forum serialu Pokonani

Serial skupia się na ludzkich emocjach psychice wyborach .To nie jest serial dokumentalny

kat8

Niestety dla przeciętnego człowieka serial jest źródłem wiedzy kształtującym pogląd na dany temat. Jako wzrokowcy przyjmujemy największą część informacji tą drogą. Dosłowny obraz nie pozostawia miejsca na wyobraźnię. Może trudno w to uwierzyć, ale Engelmacher był w istocie wschodnio-niemieckim przestępcą Wernerem Gladow, straconym w wieku 19 lat na gilotynie (dopiero po 3 próbach). Nie wiem, na ile twórcy scenariusza przeprowadzili research na temat tych nóg od stołu, ale przynajmniej w sowieckiej strefie okupacyjnej niemiecka policja miała prawo nosić broń już jesienią 1945 r.

bazant57

czyli świat zmierza ku zagładzie intelektualnej. Serial/film to fikcja wizja reżysera .Ja należę do pokolenia gdzie się czytało . Mi serial podoba dla mnie to obraz ludzi pokonanych przez wojnę .To historia o lojalności rodzinie życiu z decyzjami jakie podejmujemy odnajdywaniu się w świecie po wojnie. Max podąża za bratem ukrywając jego zbrodnie mimo że to niszczy psychicznie i jest sprzeczne z jego wartościami. Jego brat ma schizofremie nigdy nie powinien służyć w armii . Była przy wyzwalaniu obozu co dla zdrowego stabilnego psychicznie człowieka jest obciążające i ciężkie psychicznie i emocjonalnie .Mam dziwne spaczone poczucie religijności ( pistolet którym ojciec zabił matkę i z której ojciec został zabity uważa za pobłogosławiony ) i sprawiedliwości uważa że ma misję .Robi fotografie ludzi których torturuje bo lubi się upajać przemocą strachem ofiar. Co dziwne ani razu nie wspomina o synu w USA . Dla mnie serial o dramatach nie dokument o po wojennych czasach . Jak chce dowiedzieć się o faktach czytam książkę historyczną .

kat8

Moim zdanie Moritz działa w stanie paranoi - obłędu posłannictwa. Nie tylko wymierza sprawiedliwość (w 1946 r. większość jego ofiar i tak skazano by na karę śmierci), ale i jest katem decydującym o skali należnego cierpienia. Tyle, ze w kulturze europejskiej już dawno zrezygnowano z tortur i urządzania kaźni dla skazańców.