PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10030306}
6,6 2,1 tys. ocen
6,6 10 1 2093
Polowanie na ćmy
powrót do forum serialu Polowanie na ćmy

Co sie odwalilo w tvp, ze produkuja ostatnio takie brutalne produkcje? ja wiem, ze wczesniej byly rozne brutalne seriale kryminalne typu Pitbull itd., ale tutaj od jakichs 2 lat cisna seriale historyczne - a tam gwalty „na zywo”, strzelanie do dzieci, krew pot i lzy, matko swieta ;) Troche mi to nie gra, bo to ciagle telewizja publiczna i niby taka (pseudo chyba) katolicka, a puszczaja takie obrazy w godzinach, kiedy to jeszcze ogladaja dzieci. Stulecie Winnych ( do dzisiaj mam obraz Drzymalskiej martwej na krzesle, strzelanie do chlopczyka podczas najazdu szwabow), Dom pod dwoma orlami i teraz to… chcecie szokowac no pfff.. we mnie to budzj raczej niesmak. z dzieckiem swoim nie mozna takich seriali obejrzec (o ile nie promuje sie przemocowych filmow w domu), kiedys mogli krecic o wiele lepsze kultowe dzis seriale i bez takiej rzezi. nie bede tego dalej ogladac, nara

selenitas

Kiedyś na obrazie telewizyjnym było ograniczenie wiekowe. Czerwone koło z pustym kwadratem lub (późniejsze) czerwone kółko idealnie by pasowało.
Doskonale rozumiem. Szokowanie graficznymi scenami przemocy w produkcjach (rzekomo) przeznaczonych dla ogółu wiekowego odbiorców mnie również mierzi.

Franz_33

dziekuje

Franz_33

popieram

selenitas

To się nazywa realizm, po prostu. Jestem ZA. Taki sposób realizacji trafia do mnie lepiej, niż wersja "ugrzeczniona".

Swir

no spoko, ale jest duzo wystarczajaco brutalnych produkcji, ktore sobie mozna obejrzec online albo o odpowiednich porach, a tv publiczna jest dla wszystkich i nie wszyscy maja ochote ogladac rzez. to wplywa na psychike szczegolnie u wrazliwego widza, i nie jest to wplyw pozytywny na pewno. chyba ze juz naprawde chca , zeby ludzie owujeli od tej wszechobecnej agresji, a mozliwe, ze chca.

selenitas

Jest też wystarczająco dużo produkcji familijnych. Chociażby TVP ABC śmiało można, oglądać z dzieckiem.

buterfly

no wiesz co buterfly, dziecko dzieckiem, ale ja tez nie mam ochoty ogladac scen nasyconych agresja. mysle, ze moja mama podczas wieczornego niedzielnego relaksu rowniez nie. ani tata. ani normalny czlowiek w ogole. moj ulubiony serial o powojennej Polsce to „Dom”- i takie standardy sobie zachowam, a obecnym produkcjom TVP mowie NIE.

selenitas

Do ciebie, jak i do twoich rodziców oczywiście należy wybór tego, co chcecie oglądać. Moja mama ogląda nadal M jak Miłość i Barwy szczęścia i ja to szanuje, uważam, że każdy ma prawo wybierać to, co chcę obejrzeć.

selenitas

TVP jak widać od paru lat nie umie nakręcić innego serialu niż "historyczny". Nuda i szkoda na to czasu.

Dasebeq

TVP produkuje historyczne, ponieważ wciąż mają dobrą oglądalność, wiec im się zwracają. Osobiście jestem ciekaw tego serialu.

selenitas

"Korona królów. Jagiellonowie", taki zwykły obyczajowy film historyczny jak "Czarne chmury", godzinę po dobranocce. Któryś odcinek, około 20:30, a tam facet kończy stosunek, szczytuje stękając, schodzi z partnerki i lega koło niej jak zwierzę. Telewizja "z misją" całą gębą. Chyba PiS, który obsiadł TV państwową chce w ten sposób pozbyć się łatki pruderyjnych "katolskich" zacofańców. Jeśli tak, to wyszło im żałosne ni przypiął-ni wypiął, a pozostał niesmak.

JackHolborn

dokładnie, też tak pomyślałem, mimo że nie jestem religijny, na TVP KULTURA masa filmów, polskich czy zagranicznych, nowszych czy starszych, i mnóstwo seksu i to bezczelnego, w biały dzień, oni jacyś chyba dziwni są,

selenitas

O boze, co ja tu właśnie przeczytałam. Specjalnie sprawdziłam oznaczenie wiekowe tych seriali i jestem zdziwiona, że kogoś to dziwi. Stulecie winnych jest od 12 lat, serio jeśli twoje dziecko nie żyje pod kloszem, to widziało gorsze rzeczy. Dom pod dwoma orłami od lat 16 lat, no tu już nie musze chyba komentować, ze wiadomo od razu, ze dzieci spod telewizorów out do łóżek. Jeśli tak bardzo chcesz coś obejrzeć z bombelkami, to włącz film familijny lub kanał z kreskówkami. Serio takich jest sporo :) A nie ewidentne seriale o wojnie, gdzie raczej misiów pluszowych tulacych się do siebie nie uświadczysz

Eiikoo

w takim razie powodzenia, w wychowywaniu czy choćby radzeniu sobie z ilością chorej przemocy na ulicy, po wyjściu z domu,

selenitas

zgadzam się, znając przemysł filmowy, robią takie produkcje bo to najlepiej się sprzedaje, tzn przemoc i seks i najwyraźniej nie ma znaczenia że oni niby reprezentując tzw katolicką część społeczną, Rząd jest bardzo religijny.. to pic.. ludzie są nienasyceni, niewyżyci, pragną oglądać mocne sceny seksu, erotyki, w tzw zwykłych filmach,dlatego przemysł zniósł Kodeks Haysa, lubią pławić się w przelewającej się z ekranów przemocy, bijatykach, masa ludzi jest częścią patologicznego świata, to już nie margines, oni stanowią większość i lubią odnajdywać się w czymś co ich otacza, oni stanowią lwią części która daje zarobić produkcji więc spełniają ich potrzeby, maja tez potrzebę poczuć że to co znają i lubią, że jest OK a tv, filmy dają im to złudzenie, za pieniądze oczywiście, młodzieży właśnie dlatego "jara " się rapem, i całą otoczką tego, te wszystkie MMA i podobne rzeczy to jeden rynsztok przecież, podnieca ich ten półświatek te klimaciki zbutwiałe, zapaszki zgniłych jaj, uważają że to jest cool, by inni bali się ich, zazdrościli że oni są częścią czegoś co sprawia wrażenie siły, potrzebują takich wsparć,bo są de facto słabi, psychicznie i często fizycznie, a takie klimaty dla im "barwy ochronne", to zjawisko przyrodnicze, wszak ludzie to też zwierzęta, tylko w ubraniach, dlatego tyle zwierzęcych zachowań, niedawno TVP KULTURA emitowała "Gommorę" z odpowiednimi oznaczeniami,i późno ALE po c o ?? po co na kanale z nazwą kultura taki seans ?? bo kasa i fetysz trzeba zaspokoić, zarówno widzów jak swój, zarządu; prawdopodobnie będzie jeszcze gorzej z jakością wszelkich produkcji, na innych kanałach, stacjach, czy w kinowych produkcjach i to z całego świata, świat to jednak dżungla,

TEDDY_K2

Osobiście oglądam sporo różnych gatunku i nie uważam, żeby we współczesnych filmach i serialach dominowały jedynie przemoc i sceny seksu to zależy, o czym film czy serial opowiada. Jeżeli film lub serial opowiada o prostytutkach, mafii, mordercach to nie widzę racjonalnego powodu, dla którego twórcy mieliby unikać scen przemocy. TVP Kultura akurat stawia bardzo dużą uwagę na jakość emitowanych filmów i akurat wspominana Gomorra to znakomity serial pod względem technicznym, aktorskim jak poprowadzenia fabuły, a to, że ty preferujesz inny rodzaj filmów i seriali nie oznacza, że akurat ten serial pod względem jakości jest słaby.

buterfly

Kolejne produkcję o tematyce mafijnej, przemocowej, itp, popierają tylko już znane, utarte schematy i wiedzę na te tematy tematy, Niczego nowego nie wnoszą, więc wynika z tego że oglądanie kolejnych powieleń jest niczym innym jak zaspakajaniem wewnętrznej potrzeby czyli de facto fetyszu, tak jak to ma miejsce z oglądaniem kolejnych i kolejnych podobnych do siebie tzw ,,filmów dla dorosłych,, które przecież wszystkie ostatecznie pokazują to samo,

TEDDY_K2

Kino zwłaszcza na początku było swego rodzaju fetyszem, a widz lgnął z ciekawości i to nie zależnie do gatunku.

selenitas

to idz muminki oglądaj

selenitas

odpowiem sama sobie, bo juz mnie szlag trafia; sadzac po tresci wiadomosci, tvp naprawde chce, zeby ludzie zdziczeli do reszty. pokazywanie nagrywanych live bojek, krwawe relacje z wojny na uk- kiedys tego nie bylo. a teraz same wiadomosci publiczne to taka dawka przemocy, ze slabo mi. a potem na deser serial, gdzie sie gwalca, piep**a, podrzynaja gardla - i idz czlowieku z takimi przyjemnymi wrazeniami spac. dno dna, boje sie o spoleczenstwo i ogolny stan mentalny w niedalekiej przyszlosci albo juz….