PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=684445}

Pozostawieni

The Leftovers
2014 - 2017
7,4 23 tys. ocen
7,4 10 1 22619
8,2 16 krytyków
Pozostawieni
powrót do forum serialu Pozostawieni

Coś nie chce mi się wierzyć, że jakby 2% ludzi wyparowało, to każdemu bo tak odwaliło jak w
trailerze. Co innego jakby 30% znikło, ale 2%?! Jak dla mnie sztuczna wymówka do nakręcenia
kolejnego dramaciku.

Lodowy

Może właśnie o to chodzi? By ta ilość nie była wybiciem połowy ludzkości, a po prostu źródłem strachu, paniki, zastanowienia?

Majber

Ziomek czy ty jesteś socjopatą? 140 milionów ludzi znika i uważasz że to nic takiego? Że nie byłoby histerii? To by była światowa katastrofa! Załamania gospodarcze, religijny fanatyzm, zwiastowanie apokalipsy, wzajemne oskarżanie się mocarstw, wszechobecny strach, że sytuacja się powtórzy... "Zniknij" sobie 2-4 osoby z rodziny. Zobaczymy jak się będziesz czuł... Nie wierzę że można myśleć w taki sposób.

julo_765

zależy też jacy ludzie by zniknęli

mrPARADOKS

Temat Pochwycenia mateusza 24:37 do 24:43 i Apokalipsa 12:5 ?
emoanujace przyjscie Wszechmogacego czesciowo
Witam kimkolwiek jestes
Dodam od siebie Przemyslenia 2 lata w stecz !

23.09.2017start + 58 dni = 19.11 2017 czyli jak w filmie ( kraina jutra) dla tych co nie przestali marzyc ze bedzie lepiej od 1:31 54 do sedno sprawy 1:36:40 /51 mozliwe Porwanie 144.000 tys ??? liczba dobitna lub wiecej A moze dopiero po 14.05.2017 koniec 70 lat pokoju i bezpieczenstwa traktat onz i nato , kulminacja najwarzniejsza 1:37:50 / 53 sekund :)
w filmie zapowiedz z 2009r. jest mowa o dniu 19 a tak sie dzieje rze Posiadam Postrzeganie Pozazmyslowe od 3 i 4 roku zycia i jestem wybrancem bo to wie karzdy Kejpaxianin :P... jesli sie myle to mozliwe bedzie to 19.05.2017 jednak tak czy inaczej wedruje po portalach i udowadniam ze swiat tv i kina teatru i sztuki zaklamanej kocha klamstwo a sie oni tym chlubiapoprzez manipulacje wami abyscie to za akceptowali tak jak w filmie kraina jutra z 2015r :-0 ???
do jutra gwiazdy beda spadac i puzniej to maszyny hybryd i nieprzemoga jurz bram nieba i zostanie zrzucony smok inaczej szatan na ziemie a na jego miejsce zostana porwani wybrani do nieba .... Bida ludziom na ziemi kturzy pozostanatu beda musieli dowiesc swojej wolnej woli komu chca sluzyc czy Bogu Wszechmogacemu czy antychrystowi ktory bedzie sztuczna inteligencja i jak zapisane w apokalipsie jana i ozyje obraz Besti i zdziwia sie mieszkancy ziemi po 17.06.2017 uaktywnienie sie S i =sztuczna inteligencja + kontrolowanie Pogoda ktura ma miejsce teraz w szkocji i angli POLECAM NA YOUTUBE KROLEWSKA TV

julo_765

Witam kimkolwiek jestes

23.09.2017start + 58 dni = 19.11 2017 czyli jak w filmie ( kraina jutra) dla tych co nie przestali marzyc ze bedzie lepiej od 1:31 54 do sedno sprawy 1:36:40 /51 mozliwe Porwanie 144.000 tys ??? liczba dobitna lub wiecej A moze dopiero po 14.05.2017 koniec 70 lat pokoju i bezpieczenstwa traktat onz i nato , kulminacja najwarzniejsza 1:37:50 / 53 sekund :)
w filmie zapowiedz z 2009r. jest mowa o dniu 19 a tak sie dzieje rze Posiadam Postrzeganie Pozazmyslowe od 3 i 4 roku zycia i jestem wybrancem bo to wie karzdy Kejpaxianin :P... jesli sie myle to mozliwe bedzie to 19.05.2017 jednak tak czy inaczej wedruje po portalach i udowadniam ze swiat tv i kina teatru i sztuki zaklamanej kocha klamstwo a sie oni tym chlubiapoprzez manipulacje wami abyscie to za akceptowali tak jak w filmie kraina jutra z 2015r :-0 ???
do jutra gwiazdy beda spadac i puzniej to maszyny hybryd i nieprzemoga jurz bram nieba i zostanie zrzucony smok inaczej szatan na ziemie a na jego miejsce zostana porwani wybrani do nieba .... Bida ludziom na ziemi kturzy pozostanatu beda musieli dowiesc swojej wolnej woli komu chca sluzyc czy Bogu Wszechmogacemu czy antychrystowi ktory bedzie sztuczna inteligencja i jak zapisane w apokalipsie jana i ozyje obraz Besti i zdziwia sie mieszkancy ziemi po 17.06.2017 uaktywnienie sie S i =sztuczna inteligencja + kontrolowanie Pogoda ktura ma miejsce teraz w szkocji i angli POLECAM NA YOUTUBE KROLEWSKA TV

ocenił(a) serial na 9
Majber

Chcesz powiedzieć, że jakby z wesela na 200 osób zginęły nagle bez wieści 4 osoby to byś nie wpadł w panikę i bawił się dalej?

Kubala_82

zależy od ilości % w organizmie...

ocenił(a) serial na 6
Majber

Majber ma rację, pewnie nawet byś nie zauważył, że znikneli. Gdyby nagle zniknełoby 2% moich kolegów to uznałbym, że poszli w ostry melanż.

Lodowy

Chyba wielką medialną histerią. Gdyby te 140 mln zniknęło z jednego rejonu na ziemi, to być może wywołałoby panikę, ale jeżeli mierzyć to w skali globalnej, to jest to zaledwie kropla w morzu.

ocenił(a) serial na 8
forek23

Ale na co dzień znika bez wieści 140 milionów ludzi. No i nie jestem pewien czy ta liczba to tylko "liczba w morzu".

jetli22

140 milionów w porównaniu do 7 miliardów to jest jakbyś pestkę mierzył do jabłka.

Majber

w Indiach nawet rodzina by się nie zorientowała. Faktycznie, głupie :p

ocenił(a) serial na 6
Majber

Jeśli znika 2% ludności - nie wiadomo jak, nie wiadomo gdzie i nie wiadomo dlaczego, to jest to spory problem i może wywołać panikę, bo to niecodzienne zdarzenie. Boimy się przecież tego, czego nie znamy.
Ja jednak zastanawiam się nad tym, czy ten serial mnie wciągnie i czy będzie ciekawy. Na razie nie wiem, mam mieszane uczucia.

violin_j

Ja mam cholernie mieszane uczucia, bo mam wrażenie, że tu w ogóle nie ma zarysu postępującej fabuły. O czym oni będą mówić oprócz przeżyć bohaterów, czy będzie tam w ogóle jakaś akcja, czy będzie przegadany? To moje główne pytanie

ocenił(a) serial na 6
volker92

Ano trzeba będzie zobaczyć ze dwa odcinki. A nóż coś zaiskrzy:-). Mam jednak obawy, czy to nie będzie oby zbyt obyczajowe...

violin_j

Witam kimkolwiek jestes

ocenił(a) serial na 6
faszczowy_m

Powiem Ci tylko tyle, że jestem agnostykiem.

violin_j

Polecam :
POZOSTAWIENI 1 Left Behind LEKTOR PL apokalipsa film PARUZJA ...
3 filmy jako calosc podobny akcja jako horror malu ksiaze gra w nim z rodziny krolewskiej wielkiej brytani oczywiscie nasienie weza :P , 2.
Filmes gospel 2016 Megido filme

ocenił(a) serial na 6
Majber

Poza tym z opisu na FW wynika, że 98% populacji mieszka sobie w jakimś Mapelton.

ocenił(a) serial na 6
Majber

dziennie umiera około 150tyś ludzi, a rodzi się około 370tyś na całym świecie (bilans 220 tyś na plus), gdyby nagle zniknęło 2% ludności, czyli koło 140mln, to te 140mln odrodziłoby się wciągu 636 dni (niecałe 2 lata), akcja dzieje się po 3 latach od zniknięcia, zakładając, że zniknęły osoby, które mogą rodzić, od dziennej liczby trzeba odjąć około 2%, co daje nam wciąż wynik taki, że Ziemia zupełnie by tego nie odczuła :)

KaczoR_5

Dokładnie...

KaczoR_5

Tu nie chodzi o to czy Ziemia by to odczuła, tylko o stratę kogoś bliskiego. Jeśli np. Twoja żona byłaby w ciąży, a miałbyś już jedno dziecko, które po prostu by "wyparowało", to podszedłbyś do sprawy "bilans mamy na zero, więc nic się nie stało"?

ocenił(a) serial na 6
grzef

No lipa by była jakbyś np zamówił pizze, a tu nagle dostawca zniknął. Czekasz, głodny jesteś, dzwonisz do knajpy, oni nie wiedzą gdzie on jest itp. Byłyby różne krzywe akcje jakby tak nagle poznikali ludzie. Albo idziesz do sklepu po ziemniaki a tam baba z kasy znikneła i nie możesz ich kupić, chyba, że ukradniesz.

ocenił(a) serial na 8
KaczoR_5

Mam wrażenie, że większość ludzi wypowiadająca się na temat "to TYLKO 2%" nie ma uczuć/rodziny/znajomych/wyobraźni.
To, że to jest jedna osoba na 50 nie oznacza, że zniknęłaby Ci jedna osoba w rodzinie - możesz mieć sytuację jak kobieta przemawiająca na tej uroczystości - zniknął jej mąż i dzieci.
A mogliby ci zniknąć rodzice, żona, dzieci i twoja 5 osobowa paczka przyjaciół. I co wtedy byś zrobił? Może i TY miałbyś na tyle silną psychikę, że po 3 latach jakoś byś się pobierał, ale inni popadaliby w szaleństwo, popełniali samobójstwa. Skala tych zniknięć byłaby przeogromna.
Naprawdę dla Was to jest tylko? 140MLN to mieszkańcy Polski, Niemiec, Czech, Słowacji i Litwy. Rzeczywiście pikuś.

ocenił(a) serial na 10
Majber

.nieracjonalne zachowania ludzi należałoby chyba tłumaczyć tym, że On nas opuścił - o ile dobrze zrozumiałem przesłanie filmu. Nie możemy stwierdzić czy to jakie jest nasze życie na ziemi wynika z Jego istnienia czy nieistnienia. Jeżeli nie możemy udowodnić jego obecności w świecie to równocześnie nie możemy przewidzieć jak zmieni się nasze zachowanie jeśli nas porzuci. Tych dziwacznych zachowań postaci jak sądzę należałoby się doszukiwać w fakcie pozostawienia nas samym sobie, choć algebraiczna racjonalizacja z postów powyżej wskazuje trochę inny kierunek poszukiwań, podobny wszakże do poprzedniego bo dostrzeganie głębszych znaczeń wśród procentów, różnic i ilorazów jest podstawą niektórych religii.

Majber

wchodzę na hataka i patrzę na reklamę " 2 % populacji zniknęło" Pozostawieni ... i sobie myślę " wtf, ale w czym problem" ;D na pewno obejrzę i sama ocenię, ale też muszę przyznać, że trafiają do mnie komentarze o strachu, histerii itp.

ocenił(a) serial na 10
Majber

2% to stosunkowo niewielka liczbą, gdy patrzyć globalnie 7mld ogólnej populacji ~ 140mln znika, jednak średnio dramat 1/5 populacji każda z osób była kogoś ojcem/matką, bratem/siostrą, dzieckiem. Z drugiej jednak strony w historii były epidemie czy wojny w których zginęły setki tysięcy ludzi, w czasie II wojny światowej sama populacja Polski zmniejszyła się z ok. 35mln w 1939 r. do 24 mln w 1946 r. śmierć, zaginięcie, ucieczka z kraju, to dopiero dramat, jednak ludzie potrafili się odnaleźć w nowej rzeczywistości, podejrzewam, że to kwestia przystosowania do życia i wola walki, pozwalała odrodzić się na nowo i przetrwać ciężkie czasy. W dzisiejszych czas w dobie internetu, pełnej mobilności i braku "granic" ludzie znają się zdecydowanie lepiej, mają więcej znajomych, bliskich rozsianych po świecie, kto wie jakby świat wyglądał po tajemniczym zniknięciu choćby 2% populacji. Reasumując czy serial będzie ciekawy to się okaże i chętnie zobaczę jak toczy się będą losy bohaterów.

ocenił(a) serial na 6
hedonic

Dżuma wysiekła w europie około 50% i jakoś świat się kręci.

barry4500

ale wiesz z jakiego powodu to się stało, w serialu jest tajemnica. Zobaczymy i ocenimy jak to wyjdzie;-)

ocenił(a) serial na 6
Mallena28

Dla mnie to byłoby niezauważalne i nieodczówalne. Z 90% moich znajomych i tak nie mam kontaktu poza fejsbukiem, więc równie dobrze mogliby wyparować. A skoro znikneli to trudno, w polsce nawet lepiej bo miejsca pracy by sie zwolniły to ludzie by z anglii powracali.

ocenił(a) serial na 4
barry4500

Ludzie nie wyjechali dlatego, że tu nie ma pracy, tylko dlatego, że się za mało zarabia.. Jakby Ci ktoś oferował 3000zł netto za pracę w hipermarkecie. taką za jaką obecnie sie zarabia 1200zł netto to wyjeźdzał byś do Angli ?

barry4500

barry...jeśli już rzucasz cyframi to odwiedź choć wikipedie... Dżuma "wysiekła"-jak to określiłeś 30% populacji Europy i to głównie Zachodniej, jednak trwało to około 100 lat, nie 2 sekundy (jak to ma mieć miejsce w serialu), a co do Twojej pierwszej wypowiedzi to "cywilizacja" chrześcijańska "wysiekła" więcej pobratymców niż jakakolwiek inna, niż wszystkie inne razem wzięte. Zdarzyło mi się studiować historię i nie słyszałem, by muzułmanie mieli swoją wojnę 30-letnią (jeśli lubisz cyferki to dzięki owej wojnie religijnej w południowej Bawarii zostało wymordowanych 90% ludzi, w imię Boga, tego chrześcijańskiego)

hedonic

Witam kimkolwiek jestes

ocenił(a) serial na 8
Majber

Moze to blad i chodzi o 2% ocalonych?

Majber

Biorąc pod uwagę samą Polskę, 2% populacji (38 milionów), daje 760000 ludzi. Czy to mało czy dużo? Trudne pytanie, ale zniknięcie takiej liczby ludzi w jednym momencie, bez żadnego wytłumaczenia na pewno wywołało by reakcję społeczeństwa. Bliscy byli by w szoku. Przecież prawie każdy ma przynajmniej jedną osobę bliską, jakieś grono znajomych, to daje nam liczbę przynajmniej około 1,4 miliona ludzi bezpośrednia dotkniętych zniknięciem najbliższych, a przecież może ich być więcej. Poza tym proszę sobie przypomnieć co się dzieje jak w wypadku lotniczym ginie około 200 osób, Rodziny potrzebują wsparcia, media trąbią o tym często przez kilka dni, a nawet tygodni, prowadzi się dochodzenie, często w wyniku tych działań dochodzi do zmian w przepisach prawnych. W Polsce po większym wypadku drogowym rząd potrafi ogłosić żałobę narodową. Nadal uważacie, że zniknięcie 760 tysięcy ludzi przeszło by bez echa?

Majber

znika około 70 % polskiego budżetu i nikt sie tym nie interesuje

milosz192

True ;p

Majber

Wygląda na to że nikt tu kompletnie nie rozumie założeń serialu. I nic dziwnego, bo są one oczywiste dla społeczeństwa protestanckiego, ale nie jasne dla katolickiego.

Tu nie chodzi o to że tylko 2% zniknęło, ale o to że aż 98% pozostało. Według protestanckich doktryn teologicznych koniec świata ma być procesem długim, skomplikowanym ale i dramatycznym. Ma się rozpocząć od „zabrania sobie” przez Pana, prosto do nieba, wszystkich tych, którzy są godni (lub predestynowani) do zbawiania – czyli, według serialu jakieś 2%. A pozostała reszta? Mają czekać na mniej przyjemne fazy końca świata, wściekając się i klnąc, że nie należeli do tych 2%. W powieści na podstawie której nakręcono serial, ludziom odbija nie z tego powodu, że 2% ludzkości zniknęło, ale z tego, że do tej garstki wybranych nie należeli.....

Tak zupełnie, totalnie na marginesie.

Dawno, dawno ale to bardzo dawno temu (rok 1990) piętnastoletni wówczas J. Dukaj napisał brawurową „Złotą Galerę”, opowiadanie w którym Szatan poruszając się tytułowym wehikułem zjawia się w tym zakątku Wszechświata, który został opanowany przez ludzkość.... Jedynie nieliczni, najbardziej wierzący, najbardziej religijni nie trafią na pokład Galery. Pomysł podobny, tyle że Polak był ponad 20 lat wcześniej.

pegaz_filmweb

Dobrze, że Ty za to rozumiesz. Co by było gdybyś nie trafił na artykuł w gazecie wyborczej, wciąż tkwiłbyś w niewiedzy.

wyborcza . pl/1,75475,16240803,Zniknelo_ci_dziecko__To_moze_oznaczac_koniec_swiata_.html

Traszka_filmweb

Oj tam, nawet jeśli moja wiedza była inspirowana (bo była) to i tak nie zmienia to faktu, że pomysł ciekawy

Majber

Aha, i jeszcze jedno. Otóż owo, „pochwycenie kościoła” ma poprzedzać, albo odbywać się już w trakcie „wielkiego ucisku”. No więc SKORO JUŻ OWO POCHWYCENIE KOŚCIOŁA NASTĄPIŁO to pozostałe 98% zacznie się zastanawiać czy ten „wielki ucisk” to teraz, czy też będzie jeszcze gorzej. Albo inaczej: czy Antychryst już rządzi, czy dopiero nadchodzi. Jak HBO tego nie spapra, może być mocne.

pegaz_filmweb

no to jak dla mnie słabo :/ nie lubię jak na siłę wciskają religię do serialu i to jeszcze z nie małym budżetem no ale zobaczymy może jednak wyjdzie coś fajnego

ocenił(a) serial na 1
Majber

tez tak pomyślałem, niektórzy nawet by nie zauważyli że coś im zniknęło :D

ocenił(a) serial na 3
Majber

Codziennie z powodu wojen,chorób,głodu,wypadków ginie setki tysięcy ludzi i nikt nie robi z tego afery.Znając życie gdyby zniknęło te 2% to by w TV bębnili o tym przez tydzień, a po wyczerpaniu tematu nowe afery taśmowe;)Ludzie by chodzili dalej do pracy, a w TV leciały MŚ.
A co do serialu to zapowiada się następny nudny serial w stylu Kinga Pod kopułą vol2

ocenił(a) serial na 7
Majber

Może jakimś cudem wszyscy wyparowali tylko w Ameryce, nie zdziwiłoby mnie to ;)

Majber

No nie wiem... Na świecie jest teraz podobno 239 Państw ! Jeśli podzielić te 150 milionów ludzi pomiędzy je wszystkie, wyszłoby, że z każdego kraju średnio zniknęło w jednej chwili, w niewyjaśnionych okolicznościach ok. 627 tyś. osób ! To tak jakby nagle zniknęli wszyscy u mnie w Poznaniu + jeszcze 100 tyś. ! To może wywołać masową histerię ! Ludzie boją się nieznanego, a przecież nie da się wytłumaczyć takiego zdarzenia w racjonalny sposób !

Majber

Znikło nagle 2% ludzi w nadprzyrodzony sposób. Więc pozostałe 98%, a raczej głównie ateiści i grzesznicy, mają pełne gacie, bo jednak istnieje jakaś pozaziemska siła, która ich zniknęła. Nasuwają sie pytania gdzie się podziali ich bliscy, co się stanie z nimi, czy jednak jest piekło i niebo? Myślę, że serial się na tym skupi, bo nie znam książki. Nie jest to może najlepszy temat na serial, ale z ciekawości zobaczę kolejne odcinki, mimo, że pierwszy nie porywa.

ocenił(a) serial na 2
Majber

Jak dla mnie 2% ludzkości to rzecz wręcz niepojęta, zniknęła jedna na pięćdziesiąt osób na całym świecie. W tym najbardziej mnie zasmucające zniknięcie Angeliny Jolie i J.Lo jak tak można! Co więcej degeneracja ludzkości postępuje nawet bez tego w świecie w którym nikt nie zniknął, Chociaż nie, będąc poprawny napiszę że postępuje degeneracja ogólnie przyjętych wartości społecznych i religijnych.
Pozwól że przejdę do rzeczy, świat się zmienia bez względu na to co się dzieje, nawet jeśli nie dzieje się nic. Poza tym czy to jest zniknięcie 2% czy też 52% jakie to ma znaczenie, w obydwu przypadkach można by pisać o "sztucznej wymówce do nakręcenia kolejnego dramaciku". Film na podstawie książki czyli scenarzyści się nie napracowali, ale i za dużej swobody mieć też nie mogli (tak mniemam).
Co do pilota to nudny jak flaki z olejem, po obejrzeniu pierwszego odcinka nie tylko nie wiem nic czego bym się nie dowiedział ze zwiastunów, ale też mnie to już raczej nie obchodzi.
Pozdrawiam

Majber

Witam kimkolwiek jestes

Majber

Witam kimkolwiek jestes