PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37759
6,0 4 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

Jeśli by mieli zrobić oprócz 4 i 5 seonu jeszcze kolejne opowiadające o przygodach Merlina maga Camelotu to jak waszym zdaniem kto by zabił Merlina na koniec serialu Morgana czy Nimueh w niektórych źródłach Pani Jeziora zabiła Merlina ale ta wersja odpada bo Pani Jeziora kocha Merlina i Merlin kocha Panią Jeziora A wy jak myślicie ?

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

myślę ze Arthura napewno zabije Mordred tak jak to było zapowiedziane już dawno
zaś Merlina ma zniszczyc Morgana - wkońcu to ona jest nienawiścią jego miłości, to ona jest ciemnością jego światła jak już zostało powiedziane
a wy jak sądzicie? ;-)

ocenił(a) serial na 8
MilkaBros

nie chcę żeby oni gineli. za bardzo ich uwielbiam!!!

MilkaBros

Wydaje mi się, że Atrura zabije jednak Morgana, nie Mordred, tak przynajmniej mówi legenda, a póki co, to idzie to w miarę sensownie z legendą. A co do Merlina - Pani Jeziora jest prawdopodobna mimo wszystko. Jedna wersja mówi, że byla jego przyjaciółką inna, że to ona go zabiła, inna, że tylko uwięziła. Nie wiadomo, którą wersję sobie wybrali.

kotek_3

Yyy.. Ja osobiście nie słyszałam/nie czytałam takiej wersji legendy, że to Morgana a nie Mordred zabiła Artura.. To na ogół wygląda tak, że jest bitwa pomiędzy ojcem i synem, nawzajem przebijają się szpadami a Pani Jeziora bezpiecznie eskortuje Artura na Avalon, który powróci w swoim czasie..

użytkownik usunięty
Ranwen_92

co do mordreda to ok ale on nie jest w serialu synem artura. no chyba, że arturowi się nudziło w wieku 14 lat w komnatach.

ocenił(a) serial na 10

Albo zrobią tak że Merlin będzie miał dziecko z Morganom bo podobno Morgana będzie prubowała uwieść merlina ale napewno potym jak się dowie że merlin jest czarownikiem i może zrobią tak ze Merlin zostanie zabity przez własnego syna albo przez Morgane

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

z pewnością merlin da się uwieść swojemu chyba największemu wrogowi i będzie miał z nią dziecko

ocenił(a) serial na 10
l578

też uważam że Morgana go uwiedzie bo już było widać w 2 sezonie że merlino coś do niej czuł. a Artura napewno zabije Mordred bo w serialu smok przepowiedział merlinowi że Mordred zabije Artura i nie narodzi się Albion jeśli Merlin nie zabije Mordreda.
Jak myślicie Merlin zdobędzie w 4 sezonie kielich życia towskrzesi Freje? mi się wydaje że tak bo merlin jest panem życia i śmierci i jest prawowitym strażnikiem kielicha życia bo Isadar wódz druidów przekażał w darze Merlinowi kielich aby go strzegł w 3x12 a wy jak sądzicię ?

No tak.. Ale to może być takie umowne.. Bo w legendach Mordred był synem Artura i Morgany.. A potem zabija/rani Artura.. W serialu może być tak, że z Morganą będzie trzymał sztamę, a co do Artura to go zabije nie będąc jednocześnie jego synem.. W tym serialu nie ma takich zawiłości w pokrewieństwie i w ogóle wiele rzeczy w różnym stopniu się różni od legend, które i tak nie mają jednej wersji wydarzeń..
A tak poza tym.. Myślicie, że uśmiercą Artura, nawet na końcu? Nie wydaje mi się.. Jeżeli nawet stworzą na końcu taki jakby epilog, to raczej Artur umrze śmiercią naturalną niż zostanie zabity przez kogokolwiek..

ocenił(a) serial na 10
Ranwen_92

w filmie "Merlin" z 1998 roku (bardzo go polecam) to właśnie Morgana i Arthur byli dziecmi Uthera, jednak Arthur o tym nie wiedział dlatego się z nią przespał i Mordred się urodził, który go potem zgładził. Tu w serialu jest to niemożliwe, bo Arthur już wie, że Morgana jest jego siostrą

MilkaBros

Film z '98 jest fajny.. To fakt.. Wracając do wątku, to zauważcie, że jeżeli chodzi o więzy krwi i pochodzenie, to nie wszystko się zgadza.. Ginewra nie jest bladolicą "arystokratką" tylko ciemnoskórą pokojówką mówiącą w kółko praktycznie te same kwestie.. Morgana w serialu nie jest córką matki Artura tylko ojca Artura.. Mordred nie jest jego synem, ale druidem.. Sądzę, ze to nie chodzi o to, kto z kim jest spokrewniony, ale co zrobił w legendzie.. W legendach (a przynajmniej w niektórych wersjach) Morgana spiskowała z Mordredem jako synem.. Co stoi na przeszkodzie, aby z nim spiskowała jako z przyjacielem, kompanem? To, że w serialu Mordred nie jest synem Artura nie znaczy, że nie może go zgładzić..

ocenił(a) serial na 10
Ranwen_92

to prawda, zgadzam się
wg legendy Arhur ginie z ręki Morgany, zaś wg filmu "Merlin", zginął z ręki Mordreda

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

chyba na odwrót artur zginie z ręki Mordreda a Merlin z ręki Morgany

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

mówię tylko, jak to jest wg legendy Geoffreya z Monmouth
osobiście wierzę bardziej w Twoją wersję

MilkaBros

Nie widziałam nigdzie takiej wersji legendy, w której Merlina zabija Morgana.. W "Le Morte D'Arthur" Artura zabija Morgana.. Tak naprawdę nigdzie nie widziałam wzmianki o śmierci Merlina.. Co do Geoffrey'a z Monmouth to jego wersje legendy zostały powszechnie uznane za jego własne wymysły jego artystycznej wyobraźni.. Najbardziej popularną wersją legendy jest ta o zabiciu Artura przez Mordreda..

ocenił(a) serial na 10
Ranwen_92

Może Nimue zostanie wskrzeszona w 4 lub 5 sezonie i uwięzi Merlina w pniu dzewa tak jaw legendzie bo w legendzie Nimueh uwięziła Merlina w drzewie

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

No pewnie... i sobie przez cały 4 sezon będzie w pniu drzewa siedział ehh...

ocenił(a) serial na 8
yoursoulowner

Nie będę czytać tylko wypowiem się od razu : To mordred zabije Artura , tak jest wszędzie , a Merlin po jego pochowaniu utłucze morganę , i pójdzie na dno Avalonu by być z panią jeziora . Cociaż w niektórych legendach jest tak że Merlin i Mordred są bliźniakami , synami , z tam jakiejś mitologii Odyseusz blebleble , no i później Merlin i nimueh będą mieli syna Artura , ale mordred w zemście na Merlinie za jakąś tam krzywdę będzie chciał zabić chłopaka , a artur to tytuł , pierwsze imię ich syna to cierń . I dopiero po objęciu królestwa Artur ... dobra już nie piszędalej bo sama nie wierze w ani jedno słowo .

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

hehe ;p piękna rozmowa

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

a ja uważam, że w serialu nie zginie ani Artur ani Merlin

ocenił(a) serial na 10
gegoistka

Nawet nie wiadomo czy oprócz 4 i 5 sezonów nakręczom kolejne 4 lub 5 sezonów które opowiadałyby o przygodach czarodzieja Merlina i króla Artura oraz rycerzy okrągłego stołu

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

No serialu to raczej nie zginie ...

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Glowny autorze watku...Skad masz informacje na temat 5 sezonu?

ocenił(a) serial na 10
Morgana_Le_Fay

Na samym początku było mówione że producęci podpisali kontrakt na 5 sezonów

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Wybacz ja nowa jestem. Dopiero tydzien temu poznalam Merlina. Do tej pory juz obejrzalam wszystko, ale z informacjami u mnie krucho. Moglbys mi udzielic wiecej informacji? Bo na temat 5 sezonu nie znalazlam nic, poza tym, ze jest mozliwy. Ale nie ze pewny.

ocenił(a) serial na 10
Morgana_Le_Fay

o 5 sezonie nic nie ma bo nawet nie było jeszcze 4 4 sezon będzie kręcony w marcu 2011

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Rozumiem. Ale chcialabym uslyszec/zobaczyc/przeczytac jakas informacje o tym, ze maja kontrakt na 5 sezon. Skoro powiedziales ze na poczatku bylo powiedziane to chce wiedziec gdzie? I jakies zrodlo do tego.

ocenił(a) serial na 8
Morgana_Le_Fay

Ja się o tym stąd dowiedziałam , więc na mnie nie patrz , aczkolwiek jeśli obawiasz się że skończy się na czwartym sezonie nie masz powodu do zmartwienia , bo skoro sprzedają już plecaki , figurki i inne pierdoły z bohaterami , to chyba serial dość cieszy się popularnością .

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Ja się obawia że szkończy się na 5 sezonie na tym jak Artur zostaje królem i bieze ślub z Ginewrom a Merlin zostaje czarodziejem Camelotu chyba każdy z nas chciałby aby oprócz 5 sezonu powstały kolejne w których byłyby takie wątki jak :
Gawain i zielony rycerz
Artur zakłada zgromadzenie rycerzy okrągłego stołu
Poszukiwanie świętego Graala
Walka Merlina przez kolejne sezony z Nimue, Morganą i Morguse
Artur ginie w bitwie z Mordredem
Lancelot i Elena
Merlin zabiera konającego Artura na Wyspę Avalon i wiele innych wątków z legend

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Powtarzasz to co jakiś czas ... Nie martw się pamiętamy

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Chodzi mi o to że nie wiadomo na czym szkończy się serial
skoro już sprzedają różne pierdoły związane z serialem to jest sansa że nakręczą kolejne sezony

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Byłoby fajnie ... ale pragnę nadmienić że już to roztrząsaliśmy

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Masz racje może jak nakręczą 5 sezon podpiszą kontrakt na kolejne może chcą zobaczyć jaki sukces odniesie serial po 5 sezonach

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Patrząc po porze w jakiej polsat puszczał 2 serię , patrzy na ten serial dość lekceważąco , przez co może zrezygnować z 4 serii . Rezygnacja z serialu jednego z większych państw na pewno nie przyczyni do sukcesu , chociaż mogą na to nie zwrócić większej uwagi , ale jakby nie było mimo że obejrzeliście trzeci sezon OBEJRZYJCIE WSZYSTKIE ODCINKI I POWTÓRKI ! Powinna być jak największa oglądalność , to może zaczną puszczać w porze wieczornej kiedy więcej osób obejrzy . Im większy sukces tym lepiej .

MilkaBros

zaś Merlina ma zniszczyc Morgana - w końcu to ona jest nienawiścią jego miłości, to ona jest ciemnością jego światła jak już zostało powiedziane
jak to rozumieć ???

michal_12_filmweb

Serial i tak nie trzyma się legend arturiańskich tak dokładnie, więc równie dobrze żaden może nie zginąć.

ocenił(a) serial na 10
martu23

W legendach Merlin został zabity przez Morganę lub Panią Jeziora Nimue a nieraz zwaną Vivian w serialu Pani Jeziora nie zabije Merlina ja stawiałbym na Morganę lub Nimue bo w serialu Nimue nie jest Panią Jeziora jeśli powróci z krainy umarłych zwanej również Avalon w co wątpię lub może zabić Merlina jakaś inna czarownica np Vivian lub Królowa Mab lub też Mordred wiele jest możliwości . Ale wątpie żeby Merlin zginął raczej na koniec serialu pujdzie na spoczynek do Jeziora Avalon.

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Znalazłem sporiely związane z 4 sezonem na stronie http://merlin.wikia.com
ale to jeszcze nic pewnego

Powrócą :
Pani Jeziora
Nimue
Mordred
Elena
Vivian
Alvarr

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Mówiłam już kilka dni temu że Elena raczej będzie , Wszystkich prócz Alvarra podejrzewałam ( nie pamiętam kto w ogóle jest ) . Dzięki

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Tak więc może być wątek miłosny Lancelota i Eleny , Pani Jeziora będzie się teraz pokazywała w każdym sezonie bo jest ważną postacią w legendach nie liczę Morgany i Wielkiego smoka bo oni na 100% się pojawią jak myślisz jest możliwośc że Nimue powróci w 4 sezonie ?

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

przecież napisali tam, że ma powrócić Nimue, Freya, Mordred, Alvarr, Vivian i Elena, a także więcej Rycerzy okrągłego stołu mają wprowadzić ;-) jupi

a Alvarr to był szef wszystkich druidów, niesamowicie charyzmatyczny, który wpółpracował z Mordredem i potem z Morganą, by odzyskać Kamień z Neatid od Uthera. To było w drugim sezonie bodajże. Grota Kryształów była też pokazana w odcinku 3x05.

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

Pzywódcą druidów jest Isardir który przekazał Merlinowi kielich Życia w 3x12
Wątek z Vivian może być taki że Merlin wyjedzie do królestwa króla Olafa i zdejmie urok z Vivian
Wątek z Nimue wiadomo jaki będzie wskrzeszenie i jej zemsta na Merlinie oraz sprzymiezenie z Moreganą może też ona wykozystać Mordreda do swoich prywatnych celów .
Gdyby to była plotka to byłoby to napisane pod tytułem plotki oczywiście mam na myśli powrót Nimue .

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Jak dla mnie fakt że Nimue wraca jest CUDOWNY . To że sie będzie mścić jakoś mało znaczy przy żałosnych uśmieszkach Morgany z 3 sez , albo przy niegrzecznej Emilii Fox , która wcale nie grała jakoś fenomenalnie

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Też uważam że powrót Nimue jest CUDOWNYM faktem wreście moja ulobiona postać wraca do serialu

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Dla mnie ulubiony to jest Merlin co jest faktem oczywistym jak na jego czarującą osobowość xD Nimue jest zaraz po nim , Katie w pierwszej i drugiej serii grała fenomenalnie , jak wszyscy główni bohaterowie , ale od trzeciej było tylko gorzej i gorzej ... . Fox mnie wkurza , ta twarz Gajusza dobija , Igrena była ... taka suchota z czerwonymi oczami niczym szczur z laboratorium , Uthera lubię , świetnie gra , jest jakiś w miarę normalny i dobrze pasuje do tej roli , Elena grała naprawdę fajnie , ale naprawdę rozwalił mnie sir William z Dairy xD

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Jak Nimue wróci to nie nie ginie ani w 4 ani w 5 sezonie

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Jak wróci to zrobi pełną rozwałę . Ciekawe kto uczył Nimue i czy jej mistrz - kapłan/ka jeszcze żyje

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Wątpie wszyscy kapłani i kapłani i ich strażnicy zostali wymordowani podczas Wielkiej Czystki

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Władcy smoków też zostali wymordowani ... , zresztą mam dziwne przeczucie że byli kapłani pojedynczo , jak królowie tyle że magii

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Może pojawią się jakieś kapłanki oprócz Nimue w 4 sezonie zresztą Gajusz mówił w 3x01 że nie wybito wszystkich kapłanek i strażników krwi