Mam kilka pomysłów na 1 odc :
Zaczyna się rok od epilogu serii 4 Biały Smok jest już dorosły Morgana szuka białego
smoka spotyka Mordreda który mówi jej gdzie był od ich ostatniego spotkania i wyjawia
jej kim jest Emrys Morgana jest wściekła i razem z Mordredem wyrusza na Wyspę
błogosławionych aby ożywić Morgause lecz zamiast Morgause wskrzeszają przez
przypadek Nimue która również chce się zemścić na Merlinie i wyjawia im słabość
Merlina Moorgana udaje się do Ealdor i porywa Hunith aby zwabić Merlina gdy Merlin
przybywa Morgana zabija Hunith i razem z Mordredem ucieka i od tego momęntu
Merlin zaczyna ścigać Morgane aby się na niej zemścić i ją zabić.
Jakieś inne pomysły ?
@michal_12_filmweb Byłoby super :) Podasz jakiś link do strony mówiącej o tym coś niecoś? Może być po angielsku.
Dzięki :)
Co do Twojego pomysłu, nieźle, ja tam jestem za :)
A tak wogóle, to coś ostatnio mało było Mordreda i druidów no i przeskoczyli kilka lat :/
jakie macie pomysły na fabułe filmu ? ja mam dwa :
-O świętym Graalu - Merlin wysyła rycerzy na poszukiwanie świętego Graala
- Albo o przeszłości np Merlin zostaje uwięziony w przeszłości przed Wielką Czystką i wtedy mogli by się pojawić :
młody Uther,Ygraine,Nimue,Gaius,Alicja, Gorlois, Vivianne, Balinor,Hunith,Tristan i Agravaine i oczywiście Wielki Smok
co wy na to ?
No drugi wariant byłby lepszy.
Jako film to powinna byc wogóle odrębna przygoda , by nie miała swojego odbicia w serialu czyli np. zeby merlin nie zdradził w nim sekretu a poznije w serialu by juz to było.
A wgl w filmie chciałbym zobaczyć stracie Merlina i Morgany !
Tristan? Czekaj, on go przecież poznał dopiero w, zdaje się, przedostatnim odcinku czwartego sezonu. Zdecydowanie wolę wersję drugą.
@peter123321 zgadzam się, z tym ostatnim. Byłoby wogóle fajnie, jakby Merlin w końcu utarł Morganie nosa i stanął z nią twarzą w twarz, już jako Emrys.
Jeśli tą złą postacią będzie Mordred lub Nimue to napewno to zobaczymy napewno Mordred lub Nimue jej wyjawią to oboje chcą zemsty na Merlinie
Fajnie byłoby zobaczyć jak Morgana razem z Nimue chcą zniszczyć Camelot
Morgana i Nimue? jakoś mi ten duet nie pasuje. Bardziej odpowiada mi spółka destrukcyjna i żądna zemsty na Merlinie: Mordred + Morgana :p
Jakich królów chcielibyście zobaczyć w 5 sezonie i dalszych sezonach ? Ja takich :
-król Lot
-król Marek z Korwalii
-król Londengrans
-król Urliens
Ja szczerze liczę na wątek romansu albo Merlina z Morganą, albo Morgany z jednym z rycerzy Okrągłego Stołu. Wyobrażam sobie w tej chwili Gwaine'a siedzącego w lesie z Morganą przy ognisku w nocy, a tu nagle zza krzaków wypadają Leon, Percival i Elyan :D Mile widzany byłby również wątek bezpłodności Gwen. Tak, wiem. Słodziutka Gwen byłaby przecież taką wspaniałą mamą, ale serial zrobiłby się za cukierkowaty. Byłoby świetnie, gdyby Gwen nie mogła mieć dzieci tak jak Igraine, a Artur pragnąc dziedzica podobnie jak Uther przed laty zwróciłby się o pomoc do kogoś z magią, do Merlina albo Morgany. Historia zatoczyłaby cudowne koło, nie uważacie?
W legendach jest że Morgause zuciła na Ginewrę klątwę nie płodności w serialu mogła by to zrobić Morgana
liczę jeszcze na kilka wątków z legend które mogłyby się wydarzyć w 5 serii :
-Morgana kradnie Arturowi Excalibur
-Romans Morgany i Merlina
-Kolejni rycerze okrągłego stołu
-Merlin sprowadza okrągły stół do Camelotu
Jakoś nie wydaje mi się, by Morgana i Merlin mieli nawiązać romans w serialu. Zupełnie nic na to nie wskazuje. Co do rycerzy okrągłego stołu, fakt, przydałoby się ich trochę więcej, ale trudno będzie chyba stworzyć nowe, zaskakujące i ... hm, brakuje mi słowa, postacie w stylu Gwaina.
A ten okrągły stół już w Camelocie przypadkiem nie jest?
A, zapomniałam jeszcze o Excaliburze, no, to by była dla Artura katastrofa i Merlin znowu by się musiał nabiegać...
Ja liczę na konfrontację Artur - Merlin, po odkryciu przez Artura faktu, że Merlin ma magię i cały czas go oszukiwał, z drugiej strony jednak pozostając wiernym i lojalnym przyjacielem...
Co do romansu: Gwaine + Morgana - TAK! Jestem za :D Co do Gwen, mogę się założyć, że się z Arturem pokłócą, albo ktoś ją porwie, czy coś w tym rodzaju. Niech historia toczy się kołem, mówisz... hm. Mogłoby być ciekawie :)
-Morgana przy pomocy czarów mogłaby uwieść Merlina aby go uwięzić w Kryształowej grocie - po tym jak się dowie o nim.
- w legendach Ginewra kila razy została porwana i pzez rózne osoby
- Morgana w legendzie uwięziła dwóch rycerzy okrągłego stołu i chciała ich uwieść :
-Tristana
-Lancelota - Lancelot był 3 razy porwany przez nią i więziony ,raz był więziony przez nią przez rok
-Innym razem pod pozorem zawarcia pokoju z Arturem wysłała służącą z magicznym płaszczem aby zabić Artura lecz Nimue uratowała Artura - w serialu może być to Freya bo ona jest Panią Jeziora
Hm.
Lancelota już raczej nie wskrzeszą, chociaż Morgana powiedziała coś w stylu: podobało mi się kształtowanie jego osobowości.
Więc kto wie.
Czyli ogólnie rzecz biorąc, Morgana sporo, miejmy nadzieję, namiesza :) Nie zapominaj o białym smoku, który jest w serialu i podobno miał być dobrym znakiem, ale po tym jak pomógł Morganie... Ciekawe, co z tym fantem zrobi Merlin?
Co do uwodzenia rycerzy przez Morganę - na prawdę nie sądzę, żeby musiała ich do tego porywać, wręcz przeciwnie. Sądzę, że pójdą nawet całkiem chętnie xD Chciałabym zobaczyć twist, w którym Morgana okazuje się jeszcze nie do końca zła, a Gwen odwala szajba i zaczyna być rozwydrzoną zołzą. Ja chcę znów zobaczyć Morganę na wtuloną w swój ukochany tronik. Troszkę przypomina mi to Golluma. Co do Lancelota - ILE RAZY MOŻNA ZMARTWYCHWSTAWAĆ?! Chciałabym, żeby Helios i Agravaine wrócili. Im chyba na prawdę zależało na biednej Morgi... :C
Mam pytanie odbiegające od tematu
Wie ktoś z jakiego filmu pochodzą te sceny na klipie ?
http://www.youtube.com/watch?v=T1vbNqfz0Ws&feature=youtu.be
Katie McGrath to Księżniczka na Święta (ang. A Christmas Princess albo Christmas at Castlebury Hall), mam chyba nawet ten film na komputerze. Colin niestety nie wiem..
Oj, ktoś tu będzie miał pełne ręce roboty, jeśli Gwen się odwidzi i przejdzie na "ciemną stronę mocy" xD. W sumie, chętnie bym to zobaczyła, niezła zabawa by była. Z tym porównaniem Morgany do Golluma, w sumie masz rację, z tym, że jej skarb jest nieco większy i zupełnie niemobilny i zaraz po nim jest strach przed Emrysem i chęć zemsty na Arturze, więc jednak coś poza nim ją obchodzi. Ale rzeczywiście, jest on jej głównym celem i w zasadzie niszczy on jej życie, jak Pierścień Gollumowi.
Znalazłem coś o królach
Artur prowadził wojne z królami zanim zjednoczył Brytów a byli nimi, Lot, Marek,Uriens, król szkotów, król Klałdiusz i inni
to mogło by się wydarzyć w serii przy jednoczeniu Albionu
Niestety nie sądzę, żeby charaktery Gwen i Morgany zmieniły się, przynajmniej nie z sezonu na sezon. Ile ja bym dała, żeby zobaczyć rozwydrzoną Ginewrę krzyczącą na Bogu ducha winne służące, a Morgana pomagająca wszystkim dookoła, ubrana na biało i słodziutko uśmiechnięta xD Mam nadzieję, że w najbliższym sezonie zobaczymy więcej Morgany, a nie 5 minut z Pedowujkiem. Ludzie narzekają, że jej nienawidzą, ale jednak żeby kogoś nienawidzić trzeba poznać go dokładnie, a nie widzieć przez kilka minut.
Zgadzam się, tym bardziej, że jej w sumie nie ma za co nienawidzić. Namieszała trochę, ale to w sumie dobrze :) Ja tam ją lubię.
Na dobrą sprawę nie doszło jeszcze do konfrontacji Gwen i Morgany, jeśli dobrze pamiętam.
Oo, to chyba muszę jeszcze raz obejrzeć 4 sezon. Jedyny moment, jaki kojarzę, to finał z 4 sezonu, podczas bitwy o Camelot. Wtedy, jak Merlin obronił Gwen, a Morgana zwiała.
Wiem, że nie żyje. Szkoda mi go, a raczej tego w jaki sposób traktowała go Morgana. Przecież był w niej "dozgonnie zakochany" :C
Znalazłem kolejne wątki z legend z śmierci Artura i życia Merlina :
Merlin :
-Merlin wyrusza za morze i gromadzi armie i wraz z armią wraca i pomaga Arturowi w wojnie z królami podczas jednoczeniu Albionu .
-Merlin pokazuje Percivalowi świętego Graala
-Merlin ratuje Artura przed królem Pellinorem
-Balin za radom Merlina pojmał króla Rience'a i zaprowadził go do króla Artura
-Merlin sprowadza okrągły stół do Camelotu i król Artur za radom Merlina zakładza Rycerzy okrągłego stołu
-Merlin ujawnia że Sir Tor jest synem króla Pellinora
-Merlin zostaje uwięziony w kryształowej grocie przez Morgane
-Kilka lat po uwięzieniu Merlin w jakiś sposób ucieka (może się na nowo odradza )
-Merlin wysyła czarnego rycerza aby chronił króla Artura
-Po ostatecznej bitwie Merlin odchodzi na północ i przybywa na dwór króla po jego śmierci w bitwie Merlin oszalał i udał się do lasu
-Gdy Brytania była na skraju upadku Telesin przybył do Merlina aby Artur wrócił z Wyspy Avalon lecz on się nie zgodził bo był obłąkany
-Pożniej Telesin dał Merlinowi wode z Avalonu i odzyskał zmysły
Które wątki z tych się wam podobają i które chcieliście zobaczyć w serialu po 5 serii lub w 5 serii ?
Ja chciałabym zobaczyć prawdziwą, magiczną bitwę między Morganą i Merlinem, nie Emrysem. Ciekawie by było, gdyby Merlin miał udział - już jako "ujawniony" czarodziej - udział w jednoczeniu Albionu. "Merlin zostaje uwięziony w kryształowej grocie przez Morgane" - to by było świetne. W 5 sezonie wszystko, tylko nie ciężarna Gwen.
A Merlin i Emrys to przypadkiem nie jedna i ta sama osoba? Jeśli o mnie chodzi: ciężarna Gwen: tak, ale tylko pod warunkiem deja vu (opcja z użyciem magii i takie tam) :p
Mówiąc z "Merlinem, nie Emrysem" miałąm na myśli Merlina z ujawnioną magią, wielkiego czarodzieja itd, a nie przebranego za Emrysa :)
Acha :) byłoby ciekawie, jakby się wreszcie ujawnił. Chociaż, Artur mógłby się nieźle wkurzyć.
Artur mógłby skazać Merlina na banicję, a ten mógłby zawszeć sojusz z Morgią :D
Spółka Merlin i Morgana? Nie... jakoś nie szczególnie mi pasuje. Pewnie dadzą jej do pomocy kogoś nowego, a Artur będzie "za" magią.
Czy tylko mnie się wydaje, czy seria nr 5 będzie strasznie cukierkowa? Nowa królowa, pokonana Morgana, Artur uznający magię, pewnie jeszcze ciężarna Gwen...
mysle ze nie ... nowa królowa- to bedzie trzeba jakos wytrzymac, pokonana Morgana- mam nadzieje ze nie, czy Artur uzna mysle ze tak, lepiej by nie , ciekawe czy ich syn/córka byłby biały czy ciemny?
Gwen to ja bym najchętniej... Ugh! Co do Morgany, mam nadzieję, że w kolejnym sezonie pojawi się Avalon i matka Morgany. Odcinek idealny - flashback z okresu wielkiej czystki.
Z tych wątków, które przedstawiłeś najbardziej chciałabym zobaczyć ten pierwszy :) a zaraz potem są:
"-Balin za radom Merlina pojmał króla Rience'a i zaprowadził go do króla Artura
-Merlin sprowadza okrągły stół do Camelotu i król Artur za radom Merlina zakładza Rycerzy okrągłego stołu
-Merlin ujawnia że Sir Tor jest synem króla Pellinora " A co do reszty, to jeszcze nie wiem, musiałabym się do nich przekonać :p
Ona go zwyczajnie miała gdzieś i wogóle zauważała o tylko, przez informacje i pomoc, jakich jej udzielał.
Nimueh nie żyje. Chyba, że ktoś ją wskrzesi do życia. Prędzej spodziewałabym się Mordreda. Jest on ważną postacią w legendach arturiańskich. Myślę, że scenarzyści jeszcze nie wykorzystali w pełni potencjału tej postaci.
a tak w ogóle to nie uważacie, ze teraz będzie strasznie dziwnie jesli Gwen będzie spała w sypialni z Arthurem? gdzie sie podzieją genialne sprzeczki Arthur-Merlin o poranku?:) jakos sobie tego nie wyobrazam
Może teraz wrzucą sprzeczki na linii Artur+Gwen contra Merlin? Co Ty na to? :p ciekawie by mogło być. Żeby tak już był ten piąty sezon... eh.
No co Ty, przecież nawet pod koniec 4 sezonu, Artur wyraźnie dawał do zrozumienia, że Merlin jest mu zarazem dobrym sługą i przyjacielem i szczerze mówiąc, wątpię, żeby zrezygnował z opcji "służący".
Ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad jednym drobnym szczegółem. Na cholerę w ostatnim odcinku 4 sezonu Merlin użył tego swojego postarzającego eliksiru i przymocował tą kukłę do łóżka Morgany? Wiecie może?
By jej chwilowo <chyba> odebrać moc. Ja to tak rozumiem. Chyba brakowało rozmowy z Gajuszem w której Merlin mógłby wszystko wyjasnic.