Kocham ten serial, ale trzeba przyznać, że mnóstwo w nim niedociągnięć i absurdów. Wymieniajmy. Ja zacznę. Rachel próbowała poderwać Dany'ego. On urządził parapetówkę, ona powiedziała, że idzie na galę (czy jakoś tak) związaną z żeglowaniem. Dany zapytał czy Rachel żegluje. Ona powiedziała, że NIE. Natomiast kilka sezonów później mówi, że żeglowała od dziecka i podjęła się nauki Joeya. ( Z innych to coś liczba kochanek Chandlera mi się nie zgadza).
W jednym odcinku Ross przeżywa, że mija rocznica kiedy pierwszy raz sie kochał z Karol lesbijką i kiedy chłopcy uświadamiają mu ze nie ma nad czym sie rozczulać, on sie przeznaje, ze to był jego pierwszy raz, kilka sezonów później w odcinku z Bradem Pittem wychodzi na jaw romans Rossa z starą panią bibliotekarką. Więc jednak Karol nie była tą pierwszą :)
szczegółów nie było czy akurat był ten pierwszy raz z bibliotekarką, więc nie można tego insynuować :)
To są wpadki scenariuszowe, a nie absurdy (nie mylcie pojęć). Teraz jak się to ogląda, to się dostrzega te błędy, ale serial był kręcony na przełomie 10 lat, po prostu scenarzystą się zapomniało.
Dokladnie tak jak Juby mowi...przez tyle lat krecenia chyba wiele rzeczy im sie poplatalo:):) Mnie np. zawsze nurtowalo to ze data slubu M & Ch byla na maj (i w tym czasie Rachel zaszla w ciaze) wiec powinna urodzic w zimie lecz kiedy zbliza sie porod na dworze maja tam z 90F...to tak odemnie:) pozro
ależ oczywiscie ze tak, wpadki scenariuszowe, niedociągniecia o to chodzi, oczywiscie, ze na przestrzeni tylu lat trudno zeby takowych nie było i wlasnie myslalam ze o to chodzi Foxfire- aby wyłapac takie własnie uchybienia ;)
co do Rossa - racja, nie bylo jasno powiedziane, acz to pierwsze przyszło mi na mysl! pozdrawiam. :)
Pocałunek Chandlera z Phoebe który był wywołany tym że Rachel i Pheoebe chciały by monika i chandler przyznali się do sexu ;) nie był wcale pierwszym pocałunkiem tej dwójki gdyż pare odc wcześniej Chandler całował pokoleji dziewczyny by nie wyszedł na jaw jego romans
A ja jeszcze dorzuce o Rossie ze nie wiadomo czy sex z Carol byl jego pierwszym...otp fragment z klotni pomiedzy Ch & M& R dotyczacej sekretow
Ross: Ohh! Ohh! In college, Chandler got drunk and slept with the lady who cleaned our dorm!
Chandler: That was you!
Wiec byla jeszcze jedna "starsza" pani w zyciu Rossa:):):P
Wpadki scenariuszowe prowadzą do absurdalnych sytuacji. Ja nikomu nic nie zarzucam. Wpadki nie zdarzały by się, gdyby scenarzyści się nie zmieniali. A to w serialach nagminnie. Gdyby był jeden - wiedziałby o swoich bohaterach wszystko. Generalnie scenarzysta, "pisząc" postać musi "znać" jej całe dotychczasowe życie, aby postać była spójna psychologicznie. No nieważne - kolejna rzecz dziwna dla mnie:
Ross, Chandler, Monika i Rachel spotykali się na przełomie liceum i studiów co roku na święto dziękczynienia. Działy się różne cuda: obcięte palce u nóg, chłopak Rachel ją zdradził, Monika próbowała uwieźć Chandlera, żeby go upokorzyć, Rachel jej doradzała itp itd. Natomiast w jednym z odc. "retrospektywnych", kiedy to Central Perk nie jest jeszcze kawiarnią, tylko jakimś obskurnym pubem, Chandler gra w bilarda, i słyszy jak jakaś laska z koleżaneczkami przy stoliku (Rachel) mówi, że bierze ślub i chciała by jeszcze się z kimś przespać. On rzuca bilę niby przypadkiem... Przychodzi Monika, wita się z Rachel, przedstawia ją Chandlerowi. Jak to możliwe, że Chandler i Rachel się nie rozpoznali, a jak zostali przedstawieni - nie skojarzyli siebie??
Szefowa Rachel, wychodząc na papierosa, pyta ją czy pali , a ona mówi, że nie bo jej ojciec jest lekarzem i opowiadał jej straszne historie na temat palenia. A m.in. w odcinku z dwiema imprezami urodzinowymi Rachel okazuje się, że jej ojciec sam pali. (Wiem, że często palacze kretyńsko przestrzegają przed paleniem albo z fają w zębach mówią dzieciom, że jak przyłapią je z papierosem, to złoją skórę, ale to mimo wszystko dziwna sprawa.)
Nastepne co mi sie rzucilo w oczy to kiedy konczyli 30 - stki rRchel powiedziala ze teraz zacznie zyc i przekluje cos sobie lub zrobi tattoo ( i wtedy Phoebe ja uszczypnela ze niby nie wytrzyma bolu) a przeciesz w serii 2 zrobila sobie serduszko tattoo...pozdro
w drugiej serii w odcinku "The one with Prom Video" rodzice Monici przynoszą jej pudla z rzeczami z jej starego pokoju, mówiąc ze przerabiają go na silownię. w ktoryms z innych odcinkow monica opowiada ze rodzice zrobili silownie zaraz po tym jak sie wyprowadzila, a wiadomo ze gdy trwala druga seria mieszkala tam juz pare lat. wątek z pudlami pojawia się takze w 8 (chyba) serii gdy po zalaniu tych pudel w garazu rodzicow monica dostaje od ojca porsche. przeicez podobno monica dostala swoje pudla wcesniej wiec to dziwne:)
kojejna dziwna rzecz z datami: w retrospekcji w 3 serii dowiadujemy się, ze phoebe wyprowadzila sie gdy joey sie wprowadzal do ich kamienicy. w retrospekcji przy okazji swieta dziękczynienia wydaje się ze phoebe mieszkala tam gdy joey juz tam mieszkal jakis czas. chyba troche namieszalam ale moze zrozumiecie o co mi chodzi :)
więc Rodzice Rossa twierdzili że był on cudem bo niby matka Rossa była bezpłodna, a w jednym odcinku matka Rossa miała pretensje do jego ojca o to ze zaszła w ciąze bo jego pies zjadł jej krążek domaciczny. O!